Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

VIK Västerås

Läs mer om lagen i Hockeyallsvenskan.

Den överlägset störste spelaren som burit Västerås tröja är legendaren Nicklas Lidström, som gjorde tre säsonger i dåvarande Elitserien innan han åkte över till NHL. Västerås IK bildades 1913, men ishockey kom till klubben 1939. Klubben har haft ekonomiska problem i omgångar, framför allt på senare år. Dagens version av VIK bildades år 2000 och 2016 var konkursen nära igen. Västerås har 16 säsonger i SHL men från millennieskiftet har klubben fått rikta in sig på spel i Hockeyallsvenskan i första hand. Förutom “Lidas”, eller Mr Perfect som han kallas i Detroit, kan spelare som Uno “Garvis” Öhlund, Pär Mårts, Tommy Salo, Patrik Berglund och Mikael Backlund nämnas som profiler som spelat i den gulsvarta dressen. 2018/19 var VIK tillbaka i Hockeyallsvenskan efter en säsong i division 1.

Grundad: 1913
Hemmaarena: ABB Arena Nord
SM-guld: 0 st
Tränare: Thomas Paananen

Här kan du spela på VIK på Oddset

Tongivande spelare

Fredrik Johansson 

Född: 1984-02-27 
Land: Sverige 
Position: Forward 
Klubbfattning: Vänster 

Göteborgaren Fredrik Johansson är VIK Västerås själ och hjärta, med 15 säsonger i klubben, varav de sex senaste som lagkapten. 36-åringen var framgångsrik som junior, med både SM-guld i J18 och J20 med Frölunda Indians och draftades sent av Edmonton Oilers år 2002. Johansson provade på spel i Nordamerika under en säsong, men det blev aldrig något spel i NHL, utan bara i AHL och ECHL. Centern har gjort två säsonger i SHL med Frölunda men den klart största delen av karriären har tillbringats i Hockeyallsvenskan med Västerås. Fredrik Johansson är en skicklig hockeyspelare, även om poängprdokutionen dalade i fjol, och viktig för VIK Västerås offensiv. De torde vara låga odds på att nummer 12 pensioneras av VIK den dagen Johansson väljer att lägga skridskorna på hyllan. 

Viktor Hertzberg 

Född: 1991-04-23 
Land: Sverige 
Position: Forward 
Klubbfattning: Vänster 

Värmlänningen Viktor Hertzberg var en talang som ung, och togs ut till TV-pucken såväl som till U16-landslaget. Han valde sedan att testa spel i den kanadensiska juniorligan QMJHL. Men högerforwarden draftades aldrig utan vände tillbaka till Sverige och division 1. 29-åringen har pendlat mellan division 1 och Hockeyallsvenskan de senaste åren, och fann sig direkt till rätta i Almtuna, dit han kom sommaren 2017. Han slutade omgående tvåa i lagets poängliga och fick därmed sitt genombrott som senior. Säsongen 2018/19 blev också den poängmässigt lyckad och trots att några SHL-klubbar högg i värmlänningen landade alltså Hertzberg i Västerås i fjol där han slutade fyra i den interna poängligan. Ett intressant bet är att han fortsätter producera och om två säsonger definitivt spelar ishockey i SHL.

Henrik Hetta

Född: 1989-08-17
Land: Sverige
Position: Forward
Klubbfattning: Vänster

Henrik Hetta var under sin förrförra sejour i Malmö Redhawks lagkapten. Norrlänningen har jobbat metodiskt för att nå SHL, där han spelat de fem senaste säsongerna. 2007/08 spelade Hetta i division 2 och efter det tre säsonger i division 1. Sommaren 2012 värvades forwarden av Malmö Redhawks i Hockeyallsvenskan och var med om att spela upp klubben till SHL. Mellan 2016 och 2018 lirade Hetta ishockey uppe i Västerbotten med Skellefteå AIK, innan han vände tillbaka till Malmö. Efter ett modest fjolår, där den 31-årige hockeyspelaren bara mäktade med åtta poäng på 48 matcher med MIF, är Strömsund-produkten åter i Hockeyallsvenskan, nu i Västerås.

Spela på samtliga matcher i Hockeyallsvenskan här.
Läs mer om lagen i HA.
Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.