Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

VIK Västerås

Läs mer om och spela på Västerås i Hockeyallsvenskan

Grundad: 1913
Hemmaarena: ABB Arena Nord
SM-guld: 0 st
Tränare: Thomas Paananen

Den överlägset störste spelaren som burit Västerås tröja är legendaren Nicklas Lidström, som gjorde tre säsonger i dåvarande Elitserien innan han åkte över till NHL. Västerås IK bildades 1913, men ishockey kom till klubben 1939. Klubben har haft ekonomiska problem i omgångar, framför allt på senare år. Dagens version av VIK bildades år 2000 och 2016 var konkursen nära igen. Västerås har 16 säsonger i SHL men från millennieskiftet har klubben fått rikta in sig på spel i Hockeyallsvenskan i första hand. Förutom “Lidas”, eller Mr Perfect som han kallas i Detroit, kan spelare som Uno “Garvis” Öhlund, Pär Mårts, Tommy Salo, Patrik Berglund och Mikael Backlund nämnas som profiler som spelat i den gulsvarta dressen. 2018/19 var VIK tillbaka i Hockeyallsvenskan efter en säsong i division 1.

Stjärnor i Västerås

Johan Gustafsson

Född: 1992-02-28
Land: Sverige
Position: Målvakt
Plockar: Vänster

Det är ingen hemlis att Västerås rustar inför årets säsong. Johan Gustafsson är en etablerad målvakt på internationell- och SHL-nivå och kommer närmast från en silversäsong med Rögle. Att keepern inför säsongen 2021/22 valt att hoppa ner ett snäpp i seriespelet för att testa på lyckan med VIK i Hockeyallsvenskan får anses som en liten bomb. Johan växte upp i Köping och startade sin hockeykarriär i stadens ungdomslag. I VIK kommer Gustafsson återförenas med barndomskompisen Daniel Gunnarsson som också valt att ansluta till klubben inför denna säsong. “JG” är en rörlig och tämligen stor målvakt (188 centimeter) som med rutinen han byggt på sig de senaste åren också blivit allt mer lugn i sitt agerande och mindre “flaxig”. På meritlistan hittas förutom silvret i våras samt två guld med Frölunda också guld i junior-VM 2012 samt VM-guld 2013! Kontraktet med Västerås är skrivet på 2+1 år.

Daniel Gunnarsson

Född: 1992-04-15
Land: Sverige
Position: Back
Klubbfattning: Höger

Daniel Gunnarsson är, med sina 197 centimeter, en av hela Hockeyallsvenskans längsta spelare. Han är en komplett back som spelar i både powerplay och boxplay. Daniel gjorde comeback i  Leksand under den Hockeyallsvenska säsongen 2018/19 och blev snabbt en nygammal publikfavorit. Den 29-årige hockeyspelaren är både stabil i defensiven likväl som han utgör ett ständigt hot offensivt med sitt fina skott. Draftades av Minnesota Wild som 20-åring men har aldrig skrivit något kontrakt med NHL-klubben utan spelat hockey hela sitt liv i Sverige. Daniel Gunnarsson har gjort landskamper för Tre Kronor både som senior och junior men aldrig fått spela mästerskap som VM eller OS. Backen är tillbaka i Västmanland, där han är född och uppvuxen, och blir tillsammans med Johan Gustafsson VIK:s kanske allra viktigaste spelare i jakten på ett SHL-kontrakt.

Mikael Frycklund

Född: 1993-05-04
Land: Sverige
Position: Center
Klubbfattning: Vänster

Efter två säsonger i Linköping är Mikael Frycklund åter tillbaka i den gulsvarta dressen. Tiden i SHL blev ingen höjdare för 28-åringen som kommer “hem” till mammas gata igen. Här fick Micke sin hockeyutbildning och det är också i Västerås som hans poängbästa säsong på seniornivå finns noterad. 2018/19 producerade centern inte mindre än 46 poäng på 55 matcher vilket gjorde att LHC roffade åt sig den hockeyallsvenska diamanten. I VIK-dressen kommer Frycklund garanterat få en ledande roll. En centertank som obekymrad kan komma att klocka in på drygt 20 minuter per match. Med fin splitvision och bra puckkontroll lär vi få se många poäng även denna säsong från Mickes sida. Säsongen 2018/19:s poängskörd kan absolut vara i fara.     

Spela på samtliga matcher i Hockeyallsvenskan här
Läs mer om lagen i HA
Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis