Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Västerviks IK

Läs mer om och spela på Västervik i Hockeyallsvenskan

Grundad: 1971
Hemmaarena: Plivit Arena
SM-guld: 0 st
Tränare: Martin Gudmundsson

Västerviks IK är en del av det småländska ishockeyarvet. HV71, Växjö Lakers och IK Oskarshamn finns i SHL och Tingsryd AIF återfinns tillsammans med Västervik i Hockeyallsvenskan. Västervik gör sin femte säsong i Hockeyallsvenskan efter att före det tillbringat 2000-talet i Division 1 och Division 2. 1997 kvalade man mot Elitserien men lyckades inte nå dit. Emil Georgsson är Västerviks store spelare under 2000-talet och är sedan ett antal år tillbaka sportchef medan Martin Gudmundsson gör sin första säsong som huvudtränare för ishockeyklubben.

Stjärnor i Västervik

Jens Holmström

Född: 1991-03-09
Land: Sverige
Position: Center/forward
Klubbfattning: Vänster

Jens Holmström noterades för inte mindre än 82 poäng på 91 matcher i J20 Superelit med Troja/Ljungby och Leksand. Efter en mindre lyckad sejour i Red Bull Hockey Juniors i Österrike, som kantades av flera skador, fick ändå Holmström chansen i Hockeyallsvenskan med Mora IK. En möjlighet tvåvägsforwarden aldrig tog. Ljungby-sonen tvingades börja om i Hockeyettan där han snittade omkring 0,7 poäng per match i Visby/Roma, Tingsryd och moderklubben Troja/Ljungby. För två år sedan gjorde Holmström sin poängbästa säsong någonsin som senior under Tony Zabels vingar i Vita Hästen. I fjol stod smålänningen för 18 poäng på 40 matcher, ett facit han borde kunna bräcka kommande år med Västerviks IK. 

Victor Öhman

Född: 1992-04-07
Land: Sverige
Position: Forward
Klubbfattning: Vänster

Victor Öhman, son till dubbla SM-guldmedaljören Roger Öhman, ansågs vara en supertalang som ung och sprutade in poäng i Malmös juniorlag såväl som i ungdomslandslagen. Karriären fortsatte sedan i Linköping där han på 48 matcher noterades för 52 poäng i klubbens J20-lag som dessutom bärgade ett SM-guld samma år. När sedan Öhman uppnådde seniorålder kom aldrig genombrottet många väntade på. Efter ett par år i Danmark och Hockeyettan kom så lyftet i Västervik år 2015 där han var med och spelade upp hockeyklubben i Allsvenskan. De fyra senaste säsongerna i Hockeyallsvenskan har skåningen mäktat med ett snitt på strax under en poäng per match. Tekniken och spelsinnet finns för spel på högre nivå. Det är farten på skridskorna som inte riktigt räcker.

Joakim Hagelin

Född: 1989-04-30
Land: Sverige
Position: Forward
Klubbfattning: Vänster

Joakim Hagelin hade ett tungt sista år i MODO som kantades av en ihållande ljumskskada. Efter en operation blev 32-åringen helt återställd och var Västerviks sista pusselbit i lagbygget inför säsongen 2020/21. Hagelin är född och uppvuxen i Linköping och var även en lovande talang i fotboll som ung. Powerforwarden valde dock att satsa på ishockeyn och hade ett par framgångsrika år som junior i LHC. Hagelin fick bland annat testa på spel med U18-landslaget 2007 där han noterades för ett mål på två landskamper. Östgöten har bara 19 SHL-matcher på sitt CV, men har varit väldigt framgångsrik i Hockeyallsvenskan i framförallt IK Oskarshamn. Övriga HA-klubbar som Hagelin representerat är Djurgården, AIK och MODO.

Spela på samtliga matcher i Hockeyallsvenskan här
Läs mer om lagen i HA
Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis