Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Buffalo Sabres

Läs mer om lagen i NHL.

Det blågula amerikanska hockeylaget vid den kanadensiska gränsen fick en plats i NHL tre år efter expansionen 1970. Klubbens två Stanley Cup-finaler sammanfaller med Sabres bästa spelare genom tiderna. 1975 leddes man av centern Gilbert Perreault, som säkert haft en annan status i hockeyvärlden om han spelat för moderklubben Montreal Canadiens, istället för okända Buffalo. 1999 leddes Sabres av en av världens bästa målvakter genom tiderna, Dominik Hasek. Båda finalerna förlorade dock Sabres med 4-2 i matcher, mot Philadelphia Flyers och Dallas Stars. När nu Buffalo draftat spelare som Jack Eichel, Rasmus Ristolainen och Rasmus Dahlin de senaste åren ser det ut som att en storhetstid inte är långt borta. Outsider denna säsong och ett bet på att de går långt kan vara värt en slant.

Hemmaarena: KeyBank Center
Stanley Cup-titlar: 0 st
Division: Atlantic
Cap hit: 85,2 miljoner dollar
Coach: Ralph Krueger
Kända spelare: Dominik Hasek, Pat LaFontaine, Alexander Mogilny, Phil Housley, Gilbert Perreault, Thomas Vanek, Ryan Miller, Miroslav Satan

Spela på Buffalo Sabres.

Några av Sabres stjärnor

Jack Eichel 

Namn: Jack Eichel
Född: 1996-10-28  
Position: Center 
Säsonger i NHL: 6 st 
NHL Entry Draft: 2015, 1:a rundan, 2:a totalt av Buffalo Sabres 
Meriter: NCAA-segrare (collegemästerskapet i USA), VM-brons, U18-VM-guld 
Klubbar: Buffalo Sabres, Boston University, USNTDP 

Amerikanen Jack Eichel är en av alla kända ”tvåor” i NHL-draftens historia. Bara de 20 senaste åren kan Daniel Sedin, Evgeni Malkin, Victor Hedman, Tyler Seguin, Gabriel Landeskog och Patrik Laine nämnas som framgångsrika tvåor i draften. Eichel gick efter Connor McDavid och var lika given tvåa som McDavid var etta. Eichel har dock inte kommit upp till samma höga nivå som kanadensaren hittills, men är Buffalo Sabres klart mest lysande stjärna. Skrev innan säsongen 2017 på ett 8-årskontrakt värt 80 miljoner dollar. Är nu NHL:s 20:e bäst betalda spelare. Gör sin tredje säsong som kapten för Buffalo.  

Rasmus Dahlin

Rasmus Dahlin blev som andra svensk någonsin vald som nummer ett i draften år 2018. Inte sedan 1989, när en annan rödmosig blond herre vid namn Mats Sundin klev upp på podiet som Québec Nordiques första val, hade det inträffat. Dahlin inledde sin NHL-karriär på ett imponerande sätt och när säsongen var slut blev han nominerad till Calder Trophy (årets rookie). Ett pris som sedan Elias Pettersson tog hem. Lidköpingssonen jämförs av många med legendaren Nicklas Lidström fast med en högre uppsida i offensiven. Kommer troligtvis att få en ännu större roll under kommande säsong och det är nog ingen högoddsare på att Dahlin slår fjolårets notering på 40 poäng. 

Namn: Rasmus Dahlin
Född: 2000-04-13
Position: Back
Säsonger i NHL: 3 st
NHL Entry Draft: 2018, 1:a rundan, 1:a totalt av Buffalo Sabres
Meriter: J18 SM-guld, CHL-guld, JVM-silver, Bästa back i JVM
Klubbar: Buffalo Sabres, Frölunda, HC Lidköping

Jeff Skinner

Skinner var länge Carolina Hurricanes golden boy utan att riktigt lyckats ta steget till NHL:s absoluta elit. Sedan 2018 tillhör han Buffalo Sabres och är tillsammans med Eichel lagets två största hot offensivt. Skinner hade en briljant debutsäsong i Carolina och blev utsedd till årets rookie 2011. Men de 63 poäng han gjorde då har han inte överträffat sedan dess. Han har dessutom haft minst -14 i plus/minusstatistiken i över hälften av sina år i NHL. Toronto-sonen är dock fortfarande ännu bara 28 år och har flera år kvar i ligan. Frågan är om det är som nyckelspelare eller som komplementspelare.

Namn: Jeff Skinner
Född: 1992-05-16
Position: Vänsterforward
Säsonger i NHL: 11 st
NHL Entry Draft: 2010, 1:a rundan, 7:e totalt av Carolina Hurricanes
Cap hit: 5,725 miljoner dollar
Meriter: VM-silver, Calder Trophy
Klubbar: Buffalo Sabres, Carolina Hurricanes, Kitchener Rangers

Eric Staal

Född: 1984-10-29
Position: Center
Säsonger i NHL: 17 st
NHL Entry Draft: 2003, 1:a rundan, 2:a totalt av Carolina Hurricanes
Meriter: Stanley Cup, OS-guld, VM-guld, VM-silver, Triple Gold Club
Klubbar: Buffalo Sabres, Minnesota Wild, New York Rangers, Carolina Hurricanes, Lowell Lock Monsters, Peterborough Petes

Eric Staal är äldst i brödraskaran om fyra, tillsammans med Marc Staal, Jordan Staal och Jared Staal. Eric är den mest framgångsrika av bröderna och nådde karriärens höjdpunkt redan som 22-åring när han gjorde 100 poäng och framförallt vann Stanley Cup. Sedan dess har Staal även blivit en medlem av Triple Gold Club. Efter tolv säsonger i North Carolina, varav sju som kapten, var karriären nästan på dekis när han trejdades till New York Rangers i en misslyckad deadline-deal. Men i Minnesota Wild tog karriären ny fart och det ska bli intressant att se om Eric Staal lyckas i Buffalo Sabres. Staal kommer troligen att nämnas i Hockey Hall of Fame-diskussioner när karriären är över. En parentes är att Eric Staal, som draftades av Carolina Hurricanes, är kusin med Carolinas andra förstaval någonsin, Jeff Heerema.

Taylor Hall

Född: 1991-11-14
Position: Vänsterforward
Säsonger i NHL: 11 st
NHL Entry Draft: 2010, 1:a rundan, 1:a totalt av Edmonton Oilers
Meriter: 2 VM-guld, 2 Memorial Cup-titlar, JVM-silver, U18-VM-guld, guld Ivan Hlinka Memorial Tournament, Memorial Cup MVP ’09 och ’10, Hart Trophy
Klubbar: Buffalo Sabres, Arizona Coyotes, New Jersey Devils, Edmonton Oilers, Oklahoma City Barons, Windsor Spitfires

Förstavalet från NHL Entry Draft 2010 har haft en otacksam karriär. Lagom till att hans Edmonton Oilers började lukta på slutspel, efter flera dåliga år, trejdades Hall till ett annat bottenlag, New Jersey Devils. Sin andra säsong i Devils blev han utsedd till ligans MVP och tog laget till slutspel. Men det har bara blivit 14 slutspelsmatcher på 10 säsonger för Hall, som dock har vunnit titlar med både Team Canada och olika juniorlandslag. Efter en halv säsong med Arizona Coyotes trejdades kanadensaren till Buffalo där han troligen kommer bilda kedja med kapten Jack Eichel.

Spela på samtliga matcher i NHL här.
Läs mer om lagen i NHL.
Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.