Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Calgary Flames

Läs mer om lagen i NHL.

Flames föddes i Atlanta, USA, 1972 men spelade inledningsvis sina matcher på Long Island i New York. Intresset för ishockey var dock aldrig särskilt stort i den amerikanska södern och 1980 flyttade man till oljemarkerna i västra Kanada och blev Calgary. Namnet Flames behölls, trots att det inte har något med Calgary att göra. Spelmässigt hade Flames sin bästa period på 1980-talet, vilket kulminerade i Stanley Cup-segern 1989. Oväntat gick man även till final 2004, men Tampa Bay Lightning vann en jämn matchserie med 4-3. Sedan dess har Flames inte varit nära en ny titel, men visst hopp finns kopplat till spelare som Johnny Gaudreau, Mikael Backlund och Matt Tkachuk.

Hemmaarena: Scotiabank Saddledome
Stanley Cup-titlar: 1 st
Division: Pacific
Cap hit: 75,1 miljoner dollar
Coach: Geoff Ward
Kända spelare: Håkan Loob, Theo Fleury, Jarome Iginla, Al MacInnis, Miikka Kiprusoff, Lanny McDonald, Kent Nilsson, Tim Hunter, Gary Roberts

Här kan du spela på Calgary Flames

Några av Flames stjärnor

Jacob Markström

Född: 1990-01-31
Position: Målvakt
Säsonger i NHL: 8 st
NHL Entry Draft: 2008, 2:a rundan, 31:a totalt av Florida Panthers
Meriter: VM-guld, VM-brons, JVM-silver, JVM-brons, guld, Hlinka Memorial Trophy, Årets rookie i SHL, Honken Trophy
Klubbar: Calgary Flames, Vancouver Canucks, Utica Comets, Florida Panthers, San Antonio Rampage, Rochester Americans, Brynäs IF

Målvakten Jacob Markström har hunnit passera 30 års ålder och nådde sina största framgångar som junior. Han var den högst rankade europeiske målvakten inför NHL-draften 2008, blev utsedd till Årets rookie i dåvarande Elitserien och blev ordinarie i Brynäs. Markström var den förste svenske store målvakt som kom fram, och som blivit stilbildare under 2010-talet. Som senior har Markström lyckats vinna VM-guld med Tre kronor och varit förstemålvakt i NHL de senaste åren. Efter några ojämna säsonger i Vancouver blommade gästriken ut under 2019/20 och var en av ligans absolut bästa målvakter. Som belöning har “Marky” skrivit ett sexårskontrakt med Calgary Flames värt sex miljoner dollar per år.

Mikael Backlund

Född: 1989-03-17 
Position: Center
Säsonger i NHL: 12 st
NHL Entry Draft: 2007, 1:a rundan, 24:e totalt av Calgary Flames
Meriter: VM-guld, VM-silver, VM-brons, WHL-titel, JVM-silver, silver tv-pucken
Klubbar: Calgary Flames, VIK Västerås, Abbotsford Heat, Kelowna Rockets

Mikael Backlund har varit en av Calgary Flames toppcentrar i flera säsonger nu, trots att poängproduktionen ännu inte nått de stora höjderna även om han legat runt 45-50 poäng senaste fem säsongerna. I och med Sean Monahans intåg i laget spelar Backlund mer andrafiol vilket förefaller passa västeråsaren bättre. Han spelar i alla situationer (PP, PK och 5 mot 5) och har coachen Geoff Wards fulla förtroende. Är sedan två år tillbaka assisterande lagkapten.

Johnny Gaudreau

Född: 1993-08-13 
Position: Vänsterforward
Säsonger i NHL: 7 st
NHL Entry Draft: 2011, 4:e rundan, 104:a totalt av Calgary Flames
Meriter: Collegemästare (NCAA), JVM-guld, USHL-seger, VM-brons
Klubbar: Calgary Flames, Boston College, Dubuque Fighting Saints

”Johnny Hockey” har tagit NHL med storm sedan han lämnade collegehockeyn och Boston 2014. Han draftades bara i den fjärde rundan på grund av risken med hans ringa fysik (174 cm, 71 kg). Gaudreau har dock återigen visat att det funkar att vara kort i Calgary, kultspelaren Theo Fleury mätte bara 168 centimeter och hade en gedigen karriär. Den amerikanske hockeyspelaren har vunnit poängligan i Flames fem av de senaste sex säsongerna och var tvåa som rookie. Säsongen 2018/19 satte Gaudreau personbästa med 99 pinnar på 82 grundseriematcher. Är vid sidan av Patrick Kane den kanske mest tekniskt skicklige spelaren i hela NHL.

Elias Lindholm

Född: 1994-12-02 
Position: Center/högerforward
Säsonger i NHL: 8 st
NHL Entry Draft: 2013, 1:a rundan, 5:a totalt av Carolina Hurricanes
Meriter: VM-guld, SM-guld, 2 JVM-silver,
Klubbar: Calgary Flames, Carolina Hurricanes, Charlotte Checkers, Brynäs IF

Gävlesonen Elias Lindholm signade 2018 ett sexårskontrakt med Calgary värt 6,4 miljoner dollar per år. Den tidigare Brynäs-snipern tackade för kaffet och nästan dubblade sin poängskörd jämfört med säsongen innan i Carolina. Lindholm ingår i Flames fruktade förstakedja tillsammans med Sean Monahan och Johnny Gaudreau som tillsammans noterades för 259 poäng säsongen 2018/19. Att Gävle-sonen klår fjolårets 54 pinnar får gälla som en riktig lågoddsare.

Matt Tkachuk

Född: 1997-12-11 
Position: Vänsterforward
Säsonger i NHL: 5 st
NHL Entry Draft: 2016, 1:a rundan, 6:e totalt av Calgary Flames
Meriter: OHL-seger, JVM-brons
Klubbar: Calgary Flames, London Knights, USNTDP

Ishockey rinner djupt i blodet hos familjen Tkachuk. Pappa Keith var urtypen för en powerforward i NHL och gjorde över 500 mål och 2200 utvisningsminuter under sin karriär. Lillebror Brady bedöms vara en större talang än både brodern och pappan. Dessutom är de släkt med bröderna Hayes (Kevin och Jimmy) och familjen Fitzgerald (Tom har spelat över 1000 NHL-matcher). Matt har lyckats att göra både positiva och negativa intryck i NHL hittills. En och annan tveksam tackling och flest utvisningsminuter i Flames men samtidigt slutade han etta i den interna poängligan den gångna säsongen. Så vägen är öppen för både autostrada och dikeskörning i NHL för Tkachuk.

Spela på samtliga matcher i NHL här.
Läs mer om lagen i NHL.
Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.