Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Colorado Avalanche

Läs mer om lagen i NHL.

Colorado Avalanche slog till direkt efter flytten från Quebec och Nordiques. 1995 flyttade man till Denver och 1996 vann organisationen sin första Stanley Cup-titel. Det som framförallt drev på en flytt från Kanada, där hockeyklubben funnits sedan 1972, var en svag kanadensisk dollar. Sedan flytten har man dock pratat om ett nytt lag i Quebec. Avs var efter flytten ett av NHL:s bästa lag i 15 år och även om de senaste åren varit ganska tuffa har Bednar och company sannerligen en ljus framtid framför sig. 

Hemmaarena: Pepsi Center
Stanley Cup-titlar: 2 st
Division: Central
Cap hit: 60 miljoner dollar
Coach: Jared Bednar
Kända spelare: Peter Forsberg, Joe Sakic, Patrick Roy, Ray Bourque, Milan Hejduk, Adam Foote, Mats Sundin, Peter Stasny, Dale Hunter, Adam Deadmarsh, Eric Lindros

Här kan du spela på Colorado Avalanche

Några av Avalanches stjärnor

Philipp Grubauer

Född: 1991-11-25 
Position: Målvakt 
Säsonger i NHL: 9 
NHL Entry Draft: 2010, 4:e rundan, 112:a totalt av Washington Capitals
Meriter: 1 Stanley Cup, World Cup-silver, Memorial Cup (juniortitel Kanada)
Klubbar: Colorado Avalanche, Washington Capitals, Hershey Bears, Reading Royals, South Carolina Stingrays, Kingston Frontenacs, Windsor Spitfires, Belleville Bulls, Starbulls Rosenheim  

Tysken Philipp Grubauer lämnade hemlandet som 17-åring för att testa lyckan i den kanadensiska juniorligan OHL. Över i Nordamerika har den relativt kortväxta keepern tragglat sig fram via “brunkarligor” till Washington Capitals. Där krönte han sin sjätte och sista säsong med en Stanley Cup-titel som andramålvakt bakom Braden Holtby. Från 2018/19 tillhör han Colorado Avalanche, i fjol var tanken att tysken skulle ta över som förstemålvakt, men en hel del skadeproblematik medförde att 28-åringen endast stod 36 matcher i grundserien och sju i slutspelet.

Cale Makar

Född: 1998-10-30
Position: Back
Säsonger i NHL: 2
NHL Entry Draft: 2017, 1:a rundan, 4:a totalt av Colorado Avalanche
Meriter: Calder Trophy, JVM-guld, Årets spelare NCAA, 
Klubbar: Colorado Avalanche, Brooks Bandits, UMass

Det blev en något udda NHL-debut för supertalangen Cale Makar som gick direkt från NCAA-laget UMass rakt in i Colorados backbesättning under Stanley Cup-slutspelet 2018/19 utan att göra en enda grundseriematch. Den Calgary-födde backen gjorde omgående succé och noterades för sex poäng på tio matcher innan Avalanche åkte ut mot San Jose Sharks. Under fjolåret fortsatte 22-åringen att leverera poäng i parti och minut, 50 stycken till antalet blev det under grundserien samt ytterligare 15 pinnar i slutspelet. Som grädde på glassen belönades Makar med Calder Trophy, priset för årets bästa rookie.

Gabriel Landeskog

Född: 1992-11-23
Position: Ytterforward
Säsonger i NHL: 10 st
NHL Entry Draft: 2011, 1:a rundan, 2:a totalt av Colorado Avalanche
Meriter: 2 VM-guld, OS-silver, Calder Trophy
Klubbar: Colorado Avalanche, Kitchener Rangers, Djurgårdens IF

Kapten Landeskog är unik i NHL. Han är faktiskt den yngste någonsin att bli utsedd till kapten för ett NHL-lag. Yngre än Steve Yzerman, Mario Lemieux, Sidney Crosby och Jonathan Toews. Hans närmaste jämförelse som spelare skulle möjligen kunna vara Toews, men Landeskog har inte varit tillnärmelsevis lika framgångsrik hittills. Gabriel Landeskog är definitionen av en ledare. Han har varit kapten i Colorado Avalanche, juniorlaget Kitchener Rangers (som förste europé) och svenska U-landslag. Han har varit assisterande kapten i Tre kronor och juniorlandslaget. En skadefylld säsong till trots mäktade Hammarby-produkten med 44 poäng på 54 grundseriematcher den gångna säsongen.

Nathan MacKinnon

Född: 1995-09-01
Position: Center
Säsonger i NHL: 8 st
NHL Entry Draft: 2013, 1:a rundan, 1:a totalt av Colorado Avalanche
Meriter: Memorial Cup (juniortiteln i Kanada), VM-guld, VM-silver, guld Ivan Hlinka Tournament, Calder Trophy
Klubbar: Colorado Avalanche, Halifax Mooseheads

De båda draftades först av alla. Båda är primärt centrar. De har vunnit VM-guld ihop. De sommartränar ihop och kommer från samma lilla plats, Cole Harbour. Men där stannar likheterna mellan Nathan MacKinnon och Sidney Crosby. MacKinnon är förvisso åtta år yngre än Crosby, men har först den här säsongen börjat ta kliv mot ishockeyns verkliga stjärnhimmel. Det är Nate MacKinnon som ska föra arvet av Joe Sakic och Peter Forsberg vidare i Denver, som den stora poängkungen. Har under de senaste tre säsongerna noterats för 97,99 samt 93 poäng i grundserien, och visst kan det vara värt ett bet på att kanadicken passerar 100-strecket i år.

Mikko Rantanen

Född: 1996-10-29
Position: Högerforward 
Säsonger i NHL: 6
NHL Entry Draft: 2015, 1:a rundan, 10:a totalt av Colorado Avalanche
Meriter: VM-silver, JVM-guld, Årets rookie AHL
Klubbar: Colorado Avalanche, San Antonio Rampage, TPS

Mikko Rantanen skrev inför säsongen 2019/20 på ett nytt kontrakt med Colorado som innebär att “ Hot Wheels”, som han även kallas, kommer tjäna 9,2 miljoner dollar per säsong de närmaste sex åren. Rantanen var från början en renodlad powerforward, men har de senaste åren också utvecklat både tekniken och skottet vilket gör den finske ishockeyspelaren nästan helt ostoppbar vissa kvällar. Tillsammans med Gabriel Landeskog och Nathan MacKinnon bildar de en av NHL:s bästa kedjor.

Spela på samtliga matcher i NHL här.
Läs mer om lagen i NHL.
Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.