Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Columbus Blue Jackets

Läs mer om lagen i NHL.

Med arv från det amerikanska inbördeskriget har Columbus hämtat inspirationen till sin logotyp. När hemmalaget gör mål i Nationwide Arena smäller också en kanon av dåtidens utseende av. Med NHL-mått är Blue Jackets näst yngst, efter Vegas Golden Knights. Tillsammans med Minnesota gjorde Columbus sin första säsong i ligan 2000/01. Framgångarna har varit lätträknade och av de sex gånger man gått till slutspel har fem av resorna slutat med sorti redan i första rundan. 

Hemmaarena: Nationwide Arena
Stanley Cup-titlar: 0 st
Division: Metropolitan
Cap hit: 74,5 miljoner dollar
Coach: John Tortorella
Kända spelare: Rick Nash, David Vyborny, Marc Denis, Sergei Fedorov, Nikolai Zherdev, Jakub Voracek, Nikita Filatov

Här kan du spela på Columbus Blue Jackets

Några av Blue Jackets stjärnor

Seth Jones

Född: 1994-10-03 
Position: Back
Säsonger i NHL: 8 st
NHL Entry Draft: 2013, 1:a rundan, 4:e totalt av Nashville Predators
Meriter: VM-brons, WHL-segrare, JVM-guld, U18-VM-guld, Årets rookie (WHL), Bästa back i VM 2014
Klubbar: Columbus Blue Jackets, Nashville Predators, Portland Winterhawks, USNTDP

Amerikanen Seth Jones är en högst oväntad ishockeyspelare. Hans pappa, ”Popeye” Jones, spelade basket i NBA när Seth föddes 1994 och trots att pappan spelade i hockeystäder som Toronto, Boston, Washington och Dallas, var det under en säsong i Denver som Seth såg Joe Sakic, Peter Forsberg med flera och förälskade sig i sporten. Den naturligt store (193 cm) backen har varit en talang hela sitt liv och i Columbus Blue Jackets har Jones utvecklats till en världsback. 25-åringen har endast två år kvar på sitt nuvarande kontrakt, ett kontrakt Jackets enligt alla odds kommer vilja förlänga.

Gustav Nyquist

Född: 1989-09-01 
Position: Ytterforward
Säsonger i NHL: 10 st
NHL Entry Draft: 2008, 4:e rundan, 121:a totalt av Detroit Red Wings
Meriter: Calder Cup (AHL-mästerskapet), OS-silver, VM-brons, silver tv-pucken, VM-guld
Klubbar: Columbus Blue Jackets, Detroit Red Wings, Grand Rapids Griffins, University of Maine, Malmö Redhawks

Gustav Nyquist valde en ovanlig väg för sin ishockeyutveckling med svenska mått mätt. Efter spel i SuperElit med Malmö Redhawks valde Nyquist att studera på college i USA och försvann då lite från den svenska hockeyradarn. Han återkom inte förrän sex år senare när han säsongen 2013/14 tog en fast plats i Detroit Red Wings och gjorde 28 mål på 57 matcher. Problemet är att 31-åringen sedan dess aldrig toppat den siffran. Under säsongen 2018/19 trejdades hallänningen till Sharks. Efter ett starkt slutspel belönades “Gus” med ett 4-årskontrakt i Ohio värt 5,5 miljoner dollar per år där han under ledning av John Tortorella fått ta en mer defensiv roll.

Cam Atkinson

Född: 1989-06-05
Position: Ytterforward
Säsonger i NHL: 10 
NHL Entry Draft: 2008, 6:e rundan, 157 totalt av Columbus Blue Jackets  
Meriter: NCAA mästare, VM-brons,   
Klubbar: Columbus Blue Jackets, Springfield Falcons, Boston College,

Med sina 173 centimeter på längden är Cam Atkinson en av NHL:s kortaste spelare. Kanske är det därför han är lite av en “late bloomer”. Amerikanen gjorde sin första fulla NHL-säsong som 24-åring efter ett antal år med AHL-laget Springfield. På senare år råder tuffare tag kring spelförstörande moment, som exempelvis hakningar och slashingar, något som gynnat en liten spelare som Atkinson. Den högerfattade snabbskrinnaren kommer från en skadefylld säsong, men året innan slog han sitt poängrekord med råge då han noterades för 69 pinnar i grundserien. Att 31-åringen ska toppa den siffran 2020/21 är en intressant högoddsare att ta i beaktning.

Max Domi

Född: 1995-03-02
Position: Vänsterforward
Säsonger i NHL: 6 st
NHL Entry Draft: 2013, 1:a rundan, 12:e totalt av Arizona Coyotes
Meriter: Guld Ivan Hlinka Tournament, OHL-segrare, JVM-guld, VM-guld
Klubbar: Columbus Blue Jackets, Montreal Canadiens, Arizona Coyotes, London Knights

Namnet Domi förpliktigar. Max föddes i Winnipeg när pappa Tie Domi spelade för Jets. Tie är en av NHL:s bästa fighters genom tiderna och även om Max kan spela fysiskt är han en betydligt bättre ishockeyspelare än sin far. Domi var en urkraft sitt sista år som junior och blev bland annat utsedd till bästa forward på junior-VM 2015. I NHL har han hittills varit stabil, men har ännu en bit till den yttersta eliten i National Hockey League. 2018/19 tog han ett rejält kliv offensivt, när han förbättrade sitt tidigare personbästa på 52 poäng till 72 poäng på en säsong. Trejdades från Montreal till Columbus i utbyte mot Josh Anderson. Det är knappast några höga odds på att hårdhudade Max Domi blir en ny favoritspelare hos den hetlevrade coachen John “Tårtan” Tortorella.  

Spela på samtliga matcher i NHL här
Läs mer om lagen i NHL
Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis