Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Dallas Stars

Läs mer om lagen i NHL.

Klubben är nästan som en dikt, med stjärnan i centrum. Från North Star i Minnesota till Lone Star State i Dallas, Texas. Organisationen fick dock kämpa hårt och länge för att nå till stjärnorna. Först efter över 30 säsonger i NHL, och två tidigare finalförluster, kunde Stars vinna 1900-talets sista Stanley Cup. Perioden kring millennieskiftet är den bästa som ishockeyklubben haft, men säsongen 2019/20 tog sig Dallas aningen oväntat hela vägen till final där man inte räckte till mot Tampa Bay Lightning. 

Hemmaarena: American Airlines Arena
Stanley Cup-titlar: 1 st
Division: Central
Cap hit:66 miljoner dollar
Coach: Rick Bowness
Kända spelare: Mike Modano, Sergei Zubov, Ed Belfour, Derian Hatcher, Brett Hull, Brendan Morrow, Neal Broten, Jere Lehtinen, Brian Bellows, Dino Ciccarelli, Marty Turco

Här kan du spela på Dallas Stars

Några av Stars stjärnor

John Klingberg

Född: 1992-08-14 
Position: Back
Säsonger i NHL: 7 st
NHL Entry Draft: 2010, 5:e rundan, 131:e totalt av Dallas Stars
Meriter: 2 VM-guld, SM-guld, JVM-guld, SM-guld J20, VM:s bästa back
Klubbar: Dallas Stars, Texas Stars, Frölunda HC, Skellefteå AIK, Jokerit, Kiekko-Vantaa, Borås HC

Göteborgaren John Klingberg är en lightvariant av den tidigare Frölundaspelaren Erik Karlsson. Klingberg har inte fått samma erkännande som Karlsson, trots att bara ett fåtal av backarna i NHL gjort fler poäng, sedan Klingberg slog igenom i ligan. Oavsett är Klingberg en nyckelspelare för Dallas Stars och har spelat mest i laget de fem senaste åren. Säsongen 2017/18 är Klingbergs hittills bästa rent poängmässigt då han noterades för 67 poäng i grundserien. Lerum-produkten var helt magnifik i slutspelet 2019/20 och svarade för 21 poäng på 26 matcher, men tvingades trots det se sin landsnamn Victor Hedman lyfta både Lord Stanley och Conn Smythe Trophy som slutspelets MVP.

Miro Heiskanen

Född: 1999-07-18
Position: Back
Säsonger i NHL: 3
NHL Entry Draft: 2017, 1:a rundan, 3:a totalt av Dallas Stars
Meriter: VM-silver U18, VM-guld U18, Liiga-brons
Klubbar: Dallas Stars, HIFK, HJK

Efter draften 2017, där Miro Heiskanen valdes som nummer tre av Dallas Stars, lånades han ut till Liiga-klubben HIFK. Den nu 21 år gamla finländaren öste in poäng från sin backposition, både i grundserien och slutspelet där det blev ett brons för klubben. Supertalangen från Esbo utsågs dessutom till slutspelets bästa back. Heiskanen slog på allvar igenom i NHL den gångna säsongen, särskilt i Stanley Cup-slutspet där finländaren öste in 26 poäng för Dallas som gick hela vägen till final, där det som bekant blev förlust mot Tampa Bay efter sex matcher. Har definitivt kapacitet till att bli den främsta finska backen genom tiderna.

Tyler Seguin

Född: 1992-01-31 
Position: Center/högerforward
Säsonger i NHL: 11 st
NHL Entry Draft: 2010, 1:a rundan, 2:a totalt av Boston Bruins
Meriter: Stanley Cup, VM-guld, Spengler Cup-vinnare, OHL:s bästa spelare, VM:s bästa målskytt 2015
Klubbar: Dallas Stars, Boston Bruins, EHC Biel-Bienne, Plymouth Whalers

Kärt barn har många uttal. När draften 2010 handlade om Tyler (Seguin) vs Taylor (Hall), handlade mycket om Tylers uttal på efternamnet. ”Sejchän” eller ”Seguin” landade till slut i ”Sejginn”. Oavsett uttal har Seguin levererat, även om han haft något sämre rykte än Hall, där elaka tungor tycker att han är lite väl frispråkig och inte tar uppgiften på tillräckligt stort allvar. Seguin är Dallas Stars offensivt mest lysande stjärna tillsammans med lagkaptenen Jamie Benn och har redan vunnit mycket som ishockeyspelare, inklusive Stanley Cup som han vann med Boston Bruins. Seguin spelade på sprutor under större delen av slutspel i fjol då han kämpade med skador på både ljumskar och höft.

Jamie Benn

Född: 1989-07-18 
Position: Vänsterforward
Säsonger i NHL: 11 st
NHL Entry Draft: 2007, 5:e rundan, 129:e totalt av Dallas Stars
Meriter: OS-guld, JVM-guld, WHL-titel, Art Ross Trophy
Klubbar: Dallas Stars, Hamburg Freezers, Kelowna Rockets

Jamie Benn har slutat etta eller tvåa i poängligan i Stars i nio av de tio senaste säsongerna, och vann hela NHL:s poängliga 2015. Möjligen har Benn utvecklats till en bättre offensiv spelare än man trodde när han draftades först i femte rundan 2007. Av de 128 spelare som valdes före Benn är det bara draftettan Patrick Kane som gjort fler poäng än Benn. Han har också levererat i slutspelet, när Dallas väl gått dit. Problemet är att Stars bara gjort det fyra gånger under Benns elva färdigspelade säsonger i ligan. Efter en relativt ojämn grundserie i fjol fick sannerligen Stars det att stämma i slutspelet. Benn bidrog med 19 poäng i kampen om Lord Stanley pokal som sedermera vanns av Tampa Bay. Dallas-kaptenen ledde sina grönvita styrkor på ett föredömligt sätt och klassas som en av nutidens främsta ledare i världens bästa hockeyliga.

Alexander Radulov

Född: 1986-07-05  
Position: Högerforward
Säsonger i NHL: 8 st 
NHL Entry Draft: 2004, 1:a rundan, 15:e totalt av Nashville Predators
Meriter: KHL-titel, Memorial Cup (juniortiteln i Kanada), 2 VM-guld, VM-brons, VM-silver, Guld U18-VM, 2 silver JVM
Klubbar: Dallas Stars, Montreal Canadiens, CSKA Moskva, Nashville Predators, Salavat Yulaev, Milwaukee Admirals, Québec Remparts, Dynamo Moskva, THK Tver  

Alexander Radulov har haft en minst sagt brokig karriär med flertalet avstängningar, kontraktsbrott och sena nätter på diverse nattklubbar dagen innan viktiga matcher. När alla bitar ramlat på plats har dock ryssen bjudit på mycket magi på isen. Radulov blev länge kallad för den bästa ishockeyspelaren i världen som inte spelar i NHL. Nu är han sedan fem år tillbaka i världens bästa hockeyliga och går in på sin fjärde säsong med Dallas Stars. I Texas har det blivit succé och tillsammans med Tyler Seguin och Jamie Benn leder han lagets offensiv.    

Joe Pavelski

Född: 1984-07-11
Position: Center/högerforward
Säsonger i NHL: 15 st
NHL Entry Draft: 2003, 7:e rundan, 205:e totalt av San Jose Sharks
Meriter: OS-silver, NCAA-titel
Klubbar: Dallas Stars, San Jose Sharks, Dynamo Minsk, Worcester Sharks, University of Wisconsin

Pavelski har varit motorn som drivit Sharks i över ett årtionde. Därför var det många som höjde på ögonbrynen när han trejdades till Dallas sommaren 2019. 36-åringen kan fortfarande prestera på en väldigt hög nivå. Något  han inte minst visade säsongen 2018/19 med sina 64 poäng i grundserien, trots att han för ovanlighetens skull missade några matcher. Amerikanen kan möjligen jämföras lite med Jonathan Toews i spelstil och driv. Är dessutom kungen av styrningar framför motståndarens mål. Stod för 19 poäng på 27 slutspelasmatcher när Dallas föll i Stanley Cup-finalen, amerikanens näst bästa notering i NHL-slutspelet.

Spela på samtliga matcher i NHL här
Läs mer om lagen i NHL
Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis