Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Detroit Red Wings

Läs mer om lagen i NHL.

”Hockeytown” har faktiskt vunnit flest Stanley Cups av NHL-lagen i USA och har de senaste 25 åren varit den nordamerikanska ishockeyns mest framgångsrika. Storhetstiden må vara över, men några av NHL:s allra största spelare har spelat för Red Wings. Bland annat Gordie Howe och Ted Lindsay, på senare år Steve Yzerman, Henrik Zetterberg och Nicklas Lidström. Detroit har även haft legendariska ledare och ägare genom åren, som Jack Adams, James Norris, Scotty Bowman och Mike Ilitch. 

Hemmaarena: Little Ceasars Arena
Stanley Cup-titlar: 11 st
Division: Atlantic
Cap hit: 48,7 miljoner dollar
Coach: Jeff Blashill
Kända spelare: Gordie Howe, Terry Sawchuk, Red Kelly, Pavel Datsyuk, Sergei Fedorov, Alex Delvecchio, Steve Yzerman, Nicklas Lidström, Chris Osgood, Henrik Zetterberg

Här kan du spela på Detroit Red Wings

Några av Red Wings stjärnor

Patrik Nemeth

Född: 1992-02-08  
Position: Back
Säsonger i NHL: 7 st
NHL Entry Draft: 2010, 2:a rundan, 41:a totalt av Dallas Stars
Meriter: Calder Cup, JVM-guld, J18-VM-silver
Klubbar: Detroit Red Wings, Colorado Avalanche, Dallas Stars, Texas Stars, AIK

28 år gammal har reslige (192 cm, 99 kg) Patrik Nemeth äntligen fått ihop sin spelstil nog för att ta en fast plats i NHL. Den defensive backen blev efter två bra år i Colorado belönad med tvåårskontrakt värt sex miljoner dollar med Detroit. Det har blivit en del spel i farmarligan AHL genom åren för Nemeth, som är en av relativt få svenskar som vunnit mästerskapet Calder Cup. Lär troligen käka mycket istid i detta ungt och oerfarna Red Wings.

Dylan Larkin

Född: 1996-07-30
Position: Center/vänsterforward
Säsonger i NHL: 5 st
NHL Entry Draft: 2014, 1:a rundan, 15:e totalt av Detroit Red Wings
Meriter: VM-brons, U18-VM-guld
Klubbar: Detroit Red Wings, Grand Rapids Griffins, University of Michigan, USNTDP

Fartfantomen Dylan Larkin gick från klarhet till klarhet när han gick från amerikansk hockeys utvecklingsprogram vidare till college och sedan smällde in 23 mål som rookie för Detroit Red Wings. Nästa steg för 24-åringen är att hitta en jämnhet i sitt spel. Möjligen har Larkin också fått axla för stort ansvar i sin ännu unga karriär. Men Detroit hoppas att han, tillsammans med andra ungtuppar som Anthony Mantha och Robby Fabbri, ska kunna leda Red Wings mot en ljus framtid.

Robby Fabbri

Född: 1996-01-22
Position: Center/forward
Säsonger i NHL: 6
NHL Entry Draft: 2014, 1:a rundan, 21:a totalt av St. Louis Blues
Meriter: Stanley Cup, JVM-guld, OHL-titel
Klubbar: Detroit Red Wings, St. Louis Blues, Chicago Wolves, San Antonio Rampage, Guelph Storm

Den lille trollkarlen Robby Fabbri kliver in på sin sjätte NHL-säsong trots att han bara är 24 år gammal. Under rookie-säsongen 2015/16 var Fabbri en av St. Louis Blues absolut bästa spelare där poängen tickade in i strid ström, både i grundserien och sedermera även i slutspelet. Under Fabbris andra år som proffs i Blues ådrog han sig en otäck knäskada som höll honom borta från spel i cirka en och en halv säsong. Efter skadan har kanadensaren haft svårtatt  leverera poängmässigt och efter Stanley Cup-titeln 2019 trejdades han till Detroit. Fabri är en spelare som Red Wings hoppas mycket på under kommande säsonger.

Bobby Ryan

Född: 1987-03-17
Position: Ytterforward
Säsonger i NHL: 14 st
NHL Entry Draft: 2005, 1:a rundan, 2:a totalt av Anaheim Ducks
Meriter: OS-silver, Bill Masterton Trophy 
Klubbar: Detroit Red Wings, Ottawa Senators, Anaheim Ducks, Mora IK, Iowa Chops, Portland Pirates, Owen Sound Attack

Bobby Ryan – och alla andra 228 spelare – stod inför draften 2005 totalt i skuggan för den som skulle väljas som nummer 1, Sidney Crosby. Ryan valdes som nummer 2. Amerikanen har haft en habil karriär i NHL, men varit med om dramatiska händelser utanför isen. Faktum är att hans riktiga namn är Robert Shane Stevenson, och att hans familj levde under skyddad identitet efter att hans pappa misshandlade hans mamma svårt när Bobby bara var 10 år gammal. I NHL var Ryan mer framgångsrik som vapendragare till Ryan Getzlaf och Corey Perry i Anaheim Ducks, än som den ledande offensiva spelaren i Ottawa Senators. 33-åringen tilldelades i fjol Bill Masterton Trophy för sin kamp mot droger och ohälsa, men fick inte förnyat kontrakt med Senators. Detroit blir Ryans tredje NHL-klubb i karriären. 

Spela på Detroit Red Wings.