Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Florida Panthers

Läs mer om lagen i NHL.

Uffe Bodin på hockeysverige.se har kallat Florida Panthers för NHL:s mest misskötta lag. Det kan mycket väl vara så. Panthers har legat på nedre halvan i publiksnitt under hela 2000-talet, och oftast har det varit i den sämsta tredjedelen. Hockeyklubben debuterade i NHL 1993 och har bara gått till slutspel fem gånger på 27 försök. Det finns numera en del talang i truppen, med Aaron Ekblad, Jonathan Huberdeau och Aleksander Barkov. Dessutom har Bobrovsky tagit plats mellan stolparna och med Quenneville i båset kan mycket hända. 

Hemmaarena: BB&T Center
Stanley Cup-titlar: 0 st
Division: Atlantic
Cap hit: 60 miljoner dollar
Coach: Joel Quenneville
Kända spelare: Pavel Bure, Olli Jokinen, Paul Laus, John Vanbiesbrouck, Tomas Vokoun, Scott Mellanby, Stephen Weiss, Brian Campbell

Här kan du spela på Florida Panthers

Några framstående spelare

Sergei Bobrovsky

Född: 1988-09-20 
Position: Målvakt
Säsonger i NHL: 11 st
NHL Entry Draft: Odraftad
Meriter: VM-guld, VM-silver, VM-brons, JVM-brons, 2 Vezina Trophys, VM:s bästa målvakt 2014
Klubbar: Florida Panthers, Columbus Blue Jackets, SKA St. Petersburg, Philadelphia Flyers, Metallurg Novokuznetsk

Den ryske målvakten Sergei Bobrovsky kallades helt enkelt för ”Bob” när han kom över till NHL och Philadelphia Flyers som odraftad 22-åring 2010. Hjälteglorian försvinner dock fort i the City of Brotherly Love och Bobrovsky trejdades till Columbus Blue Jackets för några draftval efter bara två säsonger. I Columbus utvecklades ryssen till en av NHL:s bästa målvakter och belönades med Vezina Trophy två gånger som ett bevis på det. Det är fler gånger än Henrik Lundqvist fått priset exempelvis. För två säsonger sedan skrev Bobrovsky på ett gigantiskt kontrakt med Florida som ger honom 70 miljoner dollar över sju år. Han lyckades dock inte leva upp till hypen under sitt första år i Sunrise.

Anton Strålman

Född: 1986-07-01
Position: Back
Säsonger i NHL: 14 st
NHL Entry Draft: 2005, 7:e rundan, 216:e totalt av Toronto Maple Leafs
Meriter: VM-guld, VM-brons
Klubbar: Florida Panthers, Tampa Bay Lightning, New York Rangers, Columbus Blue Jackets, Toronto Maple Leafs, Toronto Marlies, Timrås IK, Skövde IK

Västgöten från Tibro vid Vättern har verkligen kämpat för varenda minut han spelat i NHL. Hösten 2011 hade nog många andra hockeyspelare gett upp tanken på NHL, om man varit i Anton Strålmans skridskor. Columbus Blue Jackets förlängde inte Strålmans kontrakt sommaren 2011 och inte heller ringde några andra hockeyklubbar. Till slut tog han en try-out med New Jersey Devils men lyckades inte ta en plats. En månad in på säsongen skrev han till slut på ett ettårskontrakt med New York Rangers och resten är historia. Strålman tog en plats i Rangers och gick sedan till Stanley Cup-final två år i rad, först säsongen 2013/14 med Rangers och året efter med Tampa Bay Lightning. Efter en skadefylld säsong 2018/19 skrev Tibrosonen på ett 3-årskontrakt med Florida som ger Strålman 5,5 miljoner dollar per säsong.

Aaron Ekblad

Född: 1996-02-07 
Position: Back
Säsonger i NHL: 7 st
NHL Entry Draft: 2014, 1:a rundan, 1:a totalt av Florida Panthers
Meriter: VM-guld, Calder Trophy, Max Kaminsky Trophy (Årets back i OHL), Emms Family Award (Årets rookie i OHL)
Klubbar: Florida Panthers, Barrie Colts

Den store backen Aaron Ekblad är en av fem spelare som undantagits åldersgränsen för spel i de kanadensiska juniorligorna, tillsammans med John Tavares, Connor McDavid Sean Day och Shane Wright. Det innebär att de börjat spela där redan som 15-åringar, för att de ansetts vara extrema talanger. Ekblad har hittills dominerat varje turnering eller liga han spelat i även om den riktiga skjutsen inte riktigt kommit i Panthers även om han stod för sin poängbästa säsong i karriären i fjol. Trots att Ekblad drabbades av en rad hjärnskakningar för ett par år sedan har den högerfattade backen bara missat två tävlingsmatcher sedan säsongen 2016/17.

Aleksander Barkov

Född: 1995-09-02 
Position: Center
Säsonger i NHL: 8 st
NHL Entry Draft: 2013, 1:a rundan, 2:a totalt av Florida Panthers
Meriter: OS-brons, VM-silver, finskt ligasilver, Lady Byng Trophy
Klubbar: Florida Panthers, Tappara

Sasha Barkov leder Florida Panthers förstakedja med sin storlek och mångsidighet. Säsongen 2019/20 mäktade finländaren med att göra 96 poäng i grundserien vilket är hans klart bästa notering. Det är Barkov som spelar mest av forwardsspelarna i Panthers och är redan Floridas bästa finske ishockeyspelare sedan Olli Jokinen. Jokinen har gjort flest mål och poäng i Panthers historia. Barkovs ryskklingande namn beror på att Alexander Barkov den äldre är från Ryssland, men spelade tio säsonger i Tappara, samtidigt som Barkov Jr växte upp.

Jonathan Huberdeau

Född: 1993-06-04 
Position: Vänsterforward
Säsonger i NHL: 9 st
NHL Entry Draft: 2011, 1:a rundan, 3:a totalt av Florida Panthers
Meriter: Memorial Cup, JVM-brons, guld Ivan Hlinka-tournament, Calder Trophy, Stafford Smythe Trophy (MVP i Memorial Cup)
Klubbar: Florida Panthers, St. John Sea Dogs

Kanadensaren Jonathan Huberdeau har gjort klart mest poäng för Florida Panthers sedan han debuterade i NHL efter lockouten 2012. Ytterforwarden har varit en stor talang hela sitt liv och ledde som lagkapten St. John Sea Dogs till Memorial Cup-seger sin sista hela säsong i den kanadensiska juniorligan. Huberdeau är en av alla talangfulla spelare som Panthers draftat de senaste åren som måste ta steget in i den absoluta eliten i NHL om Florida ska bli ett lag att räkna med, och med ett snitt om strax över en poäng per match sista två åren är han där uppe och nosar. Det är ingen högoddsare att Huberdeau har många fina säsonger framför sig i världens bästa ishockeyliga.

Alexander Wennberg

Född: 1994-09-22 
Position: Center
Säsonger i NHL: 8 st
NHL Entry Draft: 2013, 1:a rundan, 14:e totalt av Columbus Blue Jackets
Meriter: 2 JVM-silver, U18-VM-silver, Årets junior i SHL
Klubbar: Florida Panthers, Columbus Blue Jackets, Springfield Falcons, Frölunda HC, Djurgårdens IF

Assistkungen från Nacka, sydöst om centrala Stockholm, tog hand om centerplatsen i förstakedjan i Columbus Blue Jackets, när Ryan Johansen trejdades till Nashville Predators mot Seth Jones. Tyvärr har Wennberg haft fyra tuffa år, och faktiskt varit helt utanför laget vid några tillfällen. Poängmässigt var säsongen 2016/17 hans klart bästa år och det var också då han skrev ett sexårskontrakt värt 29,4 fyra miljoner dollar. Stockholmaren blev under hösten 2020 utköpt av Blue Jackets och skrev istället på ett ettårskontrakt med Florida Panthers där han bland annat blivit lagkamrat med Patric Hörnqvist och Tibrosonen Anton Strålman.

Patric Hörnqvist

Född: 1987-01-01
Position: Högerforward
Säsonger i NHL: 13 st
NHL Entry Draft: 2005, 7:e rundan, 230:e totalt av Nashville Predators
Meriter: 2 Stanley Cup-titlar, VM-guld, U18-VM-brons, Årets rookie i SHL, J20-SM-silver
Klubbar: Florida Panthers, Pittsburgh Penguins, Nashville Predators, Red Ice, Djurgården, Milwaukee Admirals

”Bengan” har haft en intressant tid i Pittsburgh i och med att han understundom varit kedjekamrat med Sidney Crosby och skällt ut honom i båset mellan byten. Patric Hörnqvist gick sist av alla i draften som Crosby valdes först i 2005. Efter sex säsonger ihop och två Stanley Cups tillsammans blev dock stockholmaren, till Penguins-fansens stora besvikelse trejdad till Florida. Hörnqvist är dagens svenska svar på Tomas Holmström. Han gör sina mål precis framför målvakten. Hörnqvist blev också sommaren 2017 den tredje svensken att göra det Stanley Cup-vinnande målet, efter Henrik Zetterberg och Ulf Samuelsson (också för Penguins för övrigt).

Spela på samtliga matcher i NHL här.
Läs mer om lagen i NHL.
Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.