Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Los Angeles Kings

Läs mer om lagen i NHL.

Los Angeles Kings förste ägare, Jack Kent Cooke, var en av de drivande personerna bakom expansionen av NHL på 1960-talet. I sann LA-anda skapade Cooke också spektakulära smeknamn på spelarna för att dra publik till matcherna. 1988 gjordes Kings the Trade, som den kallas i NHL, när man bytte till sig Wayne Gretzky och tog ishockeyn in i en ny tidsålder. Kings vann aldrig Stanley Cup med the Great One, men har på 2010-talet vunnit två titlar med spelare som Jonathan Quick, Anze Kopitar, Drew Doughty och Dustin Brown i spetsen. Kings delar också arena med NBA-klubbarna Los Angeles Lakers och Clippers.

Hemmaarena: Staples Center
Stanley Cup-titlar: 2 st
Division: Pacific
Cap hit: 65,6 miljoner dollar
Coach: Todd McLellan
Kända spelare: Wayne Gretzky, Larry Robinson, Marcel Dionne, Luc Robitaille, Rob Blake, Rogie Vachon, Dave Taylor, Mattias Norström, Butch Goring

Här kan du spela på LA Kings

Några framstående spelare

Jonathan Quick

Född: 1986-01-21
Position: Målvakt
Säsonger i NHL: 13 st
NHL Entry Draft: 2005, 3:e rundan, 72:a totalt av Los Angeles Kings
Meriter: 2 Stanley Cup-titlar, OS-silver, Conn Smythe Trophy, Jennings Trophy
Klubbar: Los Angeles Kings, Manchester Monarchs, Reading Royals, UMass

Utan målvakten Jonathan Quick hade det inte blivit några Stanley Cup-titlar för Los Angeles Kings. I samband med den första segern 2012 satte han ett prydligt NHL-rekord med att bara släppa in 1,41 mål per match. Men det var nära att det inte blev någon vettig NHL-karriär alls för Quick. 2009/10 konkurrerade han med svenske Erik Ersberg och påläggskalven Jonathan Bernier. Quick hade sämre statistik men lyckades att ta förstaspaden, bland annat tack vare att han blev pappa och därmed inte längre var lika hetlevrad när han släppte in enkla mål. Nu talar istället mycket för att han väljs in i hockeyns Hall of Fame när karriären är över. Lär troligtvis dela på förstaspaden med Cal Petersen kommande säsong.

Drew Doughty

Född: 1989-12-08
Position: Back
Säsonger i NHL: 13 st
NHL Entry Draft: 2008, 1:a rundan, 2:a totalt av Los Angeles Kings
Meriter: 2 Stanley Cup-titlar, 2 OS-guld, World Cup-titel, VM-silver, JVM-guld, Norris Trophy, Bäste back i JVM, Bäste back i OHL
Klubbar: Los Angeles Kings, Guelph Storm

Drew Doughty gick som tvåa i en draft med många bra backar. Efter Doughty valdes till exempel ytterligare tre backar och ända ner till sista rundan kan man hitta försvarare som är ordinarie i NHL (Jason Demers). Doughty har dock haft klart bäst karriär och är bara ett VM-guld från att bli medlem av den exklusiva Triple Gold Club. Doughty har fått röster för Norris Trophy i sju av sina nio spelade säsonger, och vann till slut priset 2016. Är känd för att utan agent ha förhandlat sig till det största kontrakt en back någonsin fått i NHL, när han skrev på ett åttaårskontrakt värt 88 miljoner dollar sommaren 2018.

Anze Kopitar

Född: 1987-08-24
Position: Center
Säsonger i NHL: 15 st
NHL Entry Draft: 2005, 1:a rundan, 11:e totalt av Los Angeles Kings
Meriter: 2 Stanley Cup-titlar, Selke Trophy (Årets defensive forward), Lady Byng Trophy (Årets gentleman)
Klubbar: Los Angeles Kings, Mora IK, Södertälje SK, HK Kranjska Gora

Familjen Kopitar är utan konkurrens den mest betydelsefulla för slovensk ishockey. Slovenien är ett mycket litet hockeyland, med drygt 1200 registrerade spelare. Två av dem är Anze Kopitar och hans bror Gasper (som aldrig varit nära NHL). Anze har däremot lyckats otroligt väl och fått sin hockeyfostran i Sverige och SSK. Få kunde nog dock föreställa sig den karriär som Kopitar sedan haft, med två Stanley Cup-titlar och individuella priser. Kopitar har dessutom vunnit den interna poängligan i Kings elva av sina 14 hela säsonger i ligan. Att tröja nummer 11 kommer hängas upp i taket på Staple Center efter Kopitars karriär är knappast en högoddsare.

Jeff Carter

Född: 1985-01-01
Position: Center/högerforward
Säsonger i NHL: 16 st
NHL Entry Draft: 2003, 1:a rundan, 11:e totalt av Philadelphia Flyers
Meriter: 2 Stanley Cup-titlar, OS-guld, Calder Cup, JVM-guld, JVM-silver, U18-VM-guld
Klubbar: Los Angeles Kings, Columbus Blue Jackets, Philadelphia Flyers, Philadelphia Phantoms, Sault Ste. Marie Greyhounds

Jeff Carter har haft en lite udda karriär, men poäng och segrar är dock kännetecken för den. Han gick tidigt i den berömda 03-draften men fick vänta med debuten på grund av lockouten 2005. Då spelade han istället med juniorlaget och anslöt till Flyers farmarlag mot slutet av grundserien och var med och vann Calder Cup. Efter en hjärtskärande finalförlust i Stanley Cup 2010 trejdades Carter oväntat till Columbus Blue Jackets men trivdes inte alls där utan blev istället tungan på vågen för Los Angeles Kings när man vann sin första Stanley Cup någonsin 2012. De senaste åren har varit tuffa för Kings och Carter, han hade en svit om tio säsonger med minst 20 gjorda mål. De tre senaste säsongerna har han bara gjort 43 mål sammanlagt.

Dustin Brown

Född: 1984-11-04
Position: Ytterforward
Säsonger i NHL: 17 st
NHL Entry Draft: 2003, 1:a rundan, 13:e totalt av Los Angeles Kings
Meriter: 2 Stanley Cup-titlar, OS-silver, VM-brons, Mark Messier Leadership Award
Klubbar: Los Angeles Kings, ZSC Lions, Manchester Monarchs, Guelph Storm

Det vore kanske synd att kalla Dustin Brown för Mr Kings, men det finns argument för det. Brown har bland annat spelat flest matcher för Kings genom alla tider. Han har varit kapten vid två Stanley Cup-segrar och dessutom meste kapten i Kings ärade historia. Han har också gått ifrån att vara klubbens ansikte utåt till att bli en rollspelare på äldre dagar. Brown har också fått priser för sitt ledarskap och sitt arbete utanför isen. Skulle han spela alla matcher i år kommer han att sluta på 8:e plats över amerikaner med flest NHL-matcher.

Spela på samtliga matcher i NHL här

Läs mer om lagen i NHL

Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.