Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

New York Rangers

Läs mer om lagen i NHL.

New York Rangers är ett av NHL:s Original Six, men är också historiskt ett av NHL:s minst framgångsrika. Rangers har vunnit 4 Stanley Cup-titlar, men bara en(!) sedan 1940. Kung Henrik Lundqvist tog förvisso Rangers till final 2014 men framgångarna har lyst med sin frånvaro i The Big Apple och nu finns ingen kung kvar i staden längre. Rangers spelar i en av världens mest kända arenor, Madison Square Garden, och taket lyfte när Mark Messier fick ta emot Stanley Cup-bucklan av NHL-chefen Gary Bettman 1994. Återstår att se när de blåvitröda från Manhattan återigen ska få jubla åt någon större NHL-framgång. 

Hemmaarena: Madison Square Garden
Stanley Cup-titlar: 4 st
Division: Metropolitan
Coach: David Quinn
Kända spelare: Brian Leetch, Mike Richter, Mark Messier, Jaromir Jagr, Ed Giacomin, Harry Howell, Rod Gilbert, Gump Worsley, Wayne Gretzky, Andy Bathgate, Henrik Lundqvist

Här kan du spela på New York Rangers

Några av Rangers stjärnor

Mika Zibanejad

Född: 1993-04-18
Position: Center
Säsonger i NHL: 9 st
NHL Entry Draft: 2011, 1:a rundan, 6:a totalt av Ottawa Senators
Meriter: JVM-guld, J18-VM-silver
Klubbar: New York Rangers, Ottawa Senators, Binghamton Senators, Djurgårdens IF

När Derek Stepan blev en så kallad cap casualty, visade det hur mycket New York Rangers tror på svenske Mika Zibanejad. Det är andra gången som Rangers trejdar en center för att göra plats för Zibanejad. Han själv trejdades till Rangers mot Derick Brassard och när Rangers låg för nära lönetaket och behövde göra av med stora kontrakt sommaren 2017 skickade man iväg förstecentern Derek Stepan. Så det har varit upp till stockholmaren, med finsk mamma och iranisk pappa, att leda New York Rangers mot framgång. Något som han sannerligen gjort. Säsongen 2018/19 slog Mika till med magnifika 74 poäng och föregående säsong gick det ännu bättre med 75 grundseriepinnar för “Zibby”. I övrigt minns vi Zibanejads avgörande mål när Sverige vann JVM-guld 2012 efter förlängning mot Ryssland.

Artemi Panarin

Född: 1991-10-30
Position: Vänsterforward
Säsonger i NHL: 5 st
NHL Entry Draft: Odraftad
Meriter: Gagarin Cup-segrare (KHL), VM-silver, VM-brons, JVM-guld, Calder Trophy
Klubbar: New York Rangers, Columbus Blue Jackets, Chicago Blackhawks, SKA St. Petersburg, Vityaz Chekhov, Ak Bars Kazan

Artemi ”The Bread Man” Panarin (namngiven efter en restaurangkedja med samma namn) offrades när Chicago Blackhawks hamnade alltför nära lönetaket. Panarin hade funnit omedelbar kemi tillsammans med Patrick Kane i Blackhawks och blev utsedd till Årets rookie i NHL, som 24-åring. Som ung hade han dock fört en anonym tillvaro i några av KHL:s sämre ishockeyklubbar. Men en trejd till storklubben SKA St. Petersburg gjorde att karriären tog ordentlig fart för ryssen. Efter många spekulationer kring vart Panarin skulle hamna när han lämnade Blue Jackets som free agent sommaren 2019 blev det till slut NY Rangers som vann dragkampen om ryssen. Hans otroliga näsa för mål och framgångsrika passningar har gjort Panarin till en framgångssaga i Rangers-dressen. Ryssens två poängbästa säsonger har kommit i New York-klubben och i fjol stod 29-åringen för mäktiga 97 poäng. Kan Panarin kliva över hundrastrecket i år månne? Ett inte alltför modigt bet vore att spela på att Panarin gör flest poäng för Rangers denna säsong.

Chris Kreider

Född: 1991-04-30
Position: Vänsterforward
Säsonger i NHL: 9 st
NHL Entry Draft: 2009, 1:a rundan, 19:e totalt av New York Rangers
Meriter: VM-brons, JVM-guld, JVM-brons, 2 NCAA-titlar
Klubbar: New York Rangers, Hartford Wolf Pack, Connecticut Whale, Boston College

Amerikanen Chris Kreider har haft hand om en av vänsterforwardsplatserna i toppkedjorna i New York Rangers sedan han slog igenom på allvar i NHL 2013. Han har varit nästan konstant i sin poängproduktion genom sin karriär. Det har aldrig slagit gnistor om Kreider på isen men den 191 centimeter långe och över 100 kilo tunge anfallaren utnyttjar sin fysik till att komma dit han vill. Chris Kreider har varit i klubben längst av spelarna i den nuvarande truppen. Bildar en fruktad duo tillsammans med sin polare Mika Zibanejad, som han för övrigt hälsade på i Sverige under sommaren 2019.

Kaapo Kakko

Född: 2001-02-13
Position: Högerforward
Säsonger i NHL: 1 st
NHL Entry Draft: 2019, 1:a rundan, 2:a totalt av New York Rangers
Meriter: VM-guld, JVM-guld, J18VM-guld, Årets rookie i SM-liiga
Klubbar: New York Rangers, TPS

Mycket kan sägas om Kaapo Kakko och det kanske första som bör sägas är att han är den ende i New York Rangers som är född på 2000-talet. Jack Hughes var i flera år sedd som den givne draftettan inför 2019 men det var nära att finske Kaapo Kakko passerade honom på mållinjen. Till slut hamnade Hughes i New Jersey Devils och det gjorde att New York Rangers kunde plocka supertalangen. Han var med de finska lejonen som sensationellt blev världsmästare 2019 och innan Kakko ens gjort en enda tävlingsmatch för Rangers blev han uppmärksammad för ett otroligt solomål han gjorde i en försäsongsmatch. Första året i Rangers blev sisådär. 23 poäng på 69 matcher är knappt godkänt och dessutom spelade finländaren -27 i plus/minus-statistiken. Vi kan nog räkna med en bättre säsong från 19-åringens sida nu. 

Spela på samtliga matcher i NHL här.
Läs mer om lagen i NHL.
Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.