Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Ottawa Senators

Läs mer om lagen i NHL.

Nutidens Ottawa Senators såg dagens ljus i början av 1990-talet, men Ottawa Hockey Club spelade om Stanley Cup redan innan NHL föddes och har faktiskt vunnit elva titlar mellan 1903 och 1927. Dagens Senators har ännu inte vunnit någon titel och var i sin barndom ett av ligans sämsta lag genom tiderna, där fenomenet Alexandre Daigle får klä skott för de tuffa första åren. Svenske Daniel Alfredsson är en av de ishockeyspelare som gjorde att Ottawa Senators etablerade sig ordentligt i NHL. Med ”Alfie” i laget missade faktiskt kanadensarna bara slutspel vid tre av 17 tillfällen. Närmast en Stanley Cup-seger kom klubben 2007 när de gick till final mot Anaheim Ducks, som dock var ett nummer för stora. De senaste åren har dock varit tunga där Senators inte varit i närheten av slutspel.

Hemmaarena: Canadian Tire Centre
Stanley Cup-titlar: 0 st
Division: Atlantic
Coach: D. J. Smith
Kända spelare: Daniel Alfredsson, Zdeno Chara, Alexei Yashin, Wade Redden, Marian Hossa, Dany Heatley, Chris Neil, Alexandre Daigle, Jason Spezza, Patrick Lalime, Erik Karlsson

Här kan du spela på Ottawa Senators

Några av Senators stjärnor

Matt Murray

Född: 1994-05-25
Position: Målvakt
Säsonger i NHL: 6
NHL Entry Draft: 2012, 3:e rundan, 83 totalt av Pittsburgh Penguins
Meriter: 2 Stanley Cup, VM-silver, U18 VM-brons
Klubbar: Ottawa Senators, Pittsburgh Penguins

Askungesagan om Matt Murray började säsongen 2015/16 då han efter två bra år i AHL-laget Wilkes Barre/Scranton Penguins kallades upp av Pittsburgh. Den då 20-årige målvakten storspelade mellan stolparna i slutet av grundserien och tog faktiskt över förstaspaden från Marc-Andre Fleury och ledde “Pingvinerna” till en Stanley Cup-titel. Året därpå upprepade Murray succén när Pittsburgh ånyo vann Stanley Cup efter att ha besegrat Nashville i finalen. Efter några mindre bra säsonger har Murray flyttat till det förmodade bottenlaget Ottawa där 26-åringen kommer bli enormt viktig framöver.  

Thomas Chabot

Född: 1997-01-30
Position: Back
Säsonger i NHL: 4 st
NHL Entry Draft: 2015, 1:a rundan, 15:e totalt av Ottawa Senators
Meriter: VM-silver, JVM-silver
Klubbar: Ottawa Senators, Belleville Senators, Saint John Sea Dogs

Thomas Chabot var en av anledningarna till att Ottawa Senators kände att man kunde trejda kaptenen och storstjärnan Erik Karlsson till San Jose Sharks. Senators hade så stor tro på backen att man förlängde kontraktet med åtta år för åtta miljoner dollar per år (sträcker sig fram till och med säsongen 2027/28), trots att han hade ett år kvar på sitt rookieavtal. Chabots potential är stor, men hans meriter än så länge få. Har dock silver från både VM och JVM med Team Canada och producerat klart godkända 94 poäng på de två senaste säsongerna.

Brady Tkachuk

Född: 1999-09-16
Position: Vänsterforward
Säsonger i NHL: 3 st
NHL Entry Draft: 2018, 1:a rundan, 4:e totalt av Ottawa Senators
Meriter: JVM-brons
Klubbar: Ottawa Senators, Boston University

Amerikanen Brady Tkachuk är bara 21 år men har levt i omklädningsrummen i NHL hela sitt liv. Pappa Keith Tkachuk har gjort fjärde flest mål av en amerikan i NHL:s historia. Brady och hans två år äldre bror har tävlat hela livet och lillebror draftades till exempel två platser före Matthew. De är också kusiner med familjen Fitzgerald, där Tom gjort över 1000 matcher i NHL. Så förutsättningarna är goda för att Brady Tkachuk ska kunna bli en storstjärna i NHL många år framöver. Han är, trots sin unga ålder, redan en av Ottawas mest produktiva spelare. 

Spela på samtliga matcher i NHL här
Läs mer om lagen i NHL
Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis