Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Ottawa Senators

Ombyggnaden av Ottawa Senators har pågått ett tag nu. Frågan är när fansen i den kanadensiska huvudstaden ska få uppleva framgång igen?
Här kan du spela på NHL

Läs mer om och spela på Ottawa Senators i NHL

Hemmaarena: Canadian Tire Centre
Stanley Cup-titlar: 0 st
Division: Atlantic
Cap hit: 72,2 miljoner dollar
Coach: D.J. Smith
Kända spelare: Daniel Alfredsson, Zdeno Chara, Alexei Yashin, Wade Redden, Marian Hossa, Dany Heatley, Chris Neil, Alexandre Daigle, Jason Spezza, Patrick Lalime

Nutidens Ottawa Senators såg dagens ljus i början av 1990-talet, men Ottawa Hockey Club spelade om Stanley Cup redan innan NHL föddes och har faktiskt vunnit elva titlar mellan 1903 och 1927. Dagens Senators har ännu inte vunnit någon titel och var i sin barndom ett av ligans sämsta lag genom tiderna, där fenomenet Alexandre Daigle får klä skott för de tuffa första åren. Svenske Daniel Alfredsson är en av de ishockeyspelare som gjorde att Ottawa Senators etablerade sig ordentligt i NHL. Med ”Alfie” i laget missade faktiskt kanadensarna bara slutspel vid tre av 17 tillfällen. Närmast en Stanley Cup-seger kom klubben 2007 när de gick till final mot Anaheim Ducks, som dock var ett nummer för stora. De senaste åren har dock varit tunga där Senators inte varit i närheten av slutspel. Klubben har rensat i leden och torde kunna ställa ett konkurrenskraftigt lag på isen inom ett par år.

Några av Senators stjärnor

Matt Murray

Född: 1994-05-25

Position: Målvakt

Säsonger i NHL: 7

NHL Entry Draft: 2012, 3:e rundan, 83 totalt av Pittsburgh Penguins

Meriter: 2 Stanley Cup, VM-silver, U18 VM-brons

Klubbar: Ottawa Senators, Pittsburgh Penguins

Askungesagan om Matt Murray började säsongen 2015/16 då han efter två bra år i AHL-laget Wilkes Barre/Scranton Penguins kallades upp av Pittsburgh. Den då 20-årige målvakten storspelade mellan stolparna i slutet av grundserien och tog faktiskt över förstaspaden från Marc-Andre Fleury och ledde “Pingvinerna” till en Stanley Cup-titel. Året därpå upprepade Murray succén när Pittsburgh ånyo vann Stanley Cup efter att ha besegrat Nashville i finalen. Efter några mindre bra säsonger flyttade Murray till Ottawa där 27-åringen kommande säsong ser ut att kampera med svenske Anton Forsberg.

Thomas Chabot

Född: 1997-01-30

Position: Back

Säsonger i NHL: 5 st

NHL Entry Draft: 2015, 1:a rundan, 15:e totalt av Ottawa Senators

Meriter: VM-silver, JVM-silver

Klubbar: Ottawa Senators, Belleville Senators, Saint John Sea Dogs

Thomas Chabot var en av anledningarna till att Ottawa Senators kände att man kunde trejda kaptenen och storstjärnan Erik Karlsson till San Jose Sharks. Senators hade så stor tro på backen att man förlängde kontraktet med åtta år för åtta miljoner dollar per år (sträcker sig fram till och med säsongen 2027/28), trots att han hade ett år kvar på sitt rookieavtal. Chabots potential är stor, men hans meriter än så länge få. Har dock silver från både VM och JVM med Team Canada och producerat klart godkända 125 poäng under de tre senaste säsongerna. Behöver förbättra sitt defensiva spel utan puck för ta nästa steg i karriären och på allvar kunna hota om Norris Trophy. 

Tim Stützle 

Född: 2002-01-15

Position: Center/Forward

Säsonger i NHL: 1

NHL Entry Draft: 2020, 1:a rundan, 3:a totalt av Ottawa Senators

Meriter: JVM-bästa forward, DNL-Champion, Årets Rookie DEL, 

Klubbar: Ottawa Senators, Adler Mannheim, Krefelder

Ottawa Senators påläggskalv Tim Stützle är redan en produktiv spelare på seniornivå trots att han faktiskt fortfarande är junior när säsongen 2021/22 sätter igång i NHL. Det blev endast en säsong i DEL-laget Adler Mannheim för den unge tysken, som på 41 matcher svarade för hisnande 34 pinnar som 17-åring. Efter ett succéartat JVM 2021 där Tim blev utsedd till turneringen bästa forward valde Ottawa, som tingade Stützle i draften 2020, att ge honom chansen i Senators redan från säsongsupptakten. I världens bästa liga noterades 19-åringen för 29 poäng på 53 grundseriematcher, det är garanterat låga odds på att han bräcker den noteringen med råge stundande säsong.

Till NHL-startsida

Här kan du spela på NHL