Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Philadelphia Flyers

Läs mer om lagen i NHL.

Till skillnad mot övriga expansionslag från 1967 lyckades Philadelphia snabbt hävda sig mot Original Six-klubbarna. Under ledning av den karismatiske ägaren Ed Snider skapade Flyers ett starkt hockeylag som vann Stanley Cup 1974 och 1975. De hade flertalet poänggörare, en mästerlig målvakt i Bernie Parent och några av NHL:s mest ökända fighters, däribland Dave Schultz som under säsongen 1974/75 noterades för 472 utvisningsminuter. Flyers kallades, och gör fortfarande, för the Broad Street Bullies. Philadelphia, USA:s första huvudstad, har alltid haft ett litet komplicerat förhållande till övriga landet och idrottsmän som på olika sätt inte passat in i normen, men som lämpat sig i Philadelphia. Flyers har länge varit bra, men inte vunnit sedan de två titlarna på 70-talet, trots sex ytterligare finaler sedan dess.

Hemmaarena: Wells Fargo Center
Stanley Cup-titlar: 2 st
Division: Metropolitan
Coach: Alain Vigneault
Kända spelare: Eric Lindros, Bobby Clarke, Bernie Parent, Pelle Lindbergh, Dave Schoultz, Ron Hextall, Rick Tocchet, Simon Gagne, Mikael Renberg, John LeClair

Här kan du spela på Philadelphia Flyers

Några av Flyers stjärnor

Claude Giroux

Född: 1988-01-12
Position: Center
Säsonger i NHL: 13 st
NHL Entry Draft: 2006, 1:a rundan, 22:a totalt av Philadelphia Flyers
Meriter: World Cup-titel, VM-guld, VM-silver, JVM-guld, MVP QMJHL-slutspelet
Klubbar: Philadelphia Flyers, Philadelphia Phantoms, Eisbären Berlin, Gatineau Olympiques

Claude Giroux skiljer sig från tidigare kaptener i Philadelphia Flyers historia. Han är snarare en graciös spelare på isen med extremt mjuka handleder som han levererat assists med. Han är lågmäld som person och har inga skandaler utanför isen på sitt samvete. ”G” har funnit kemi med vem han än spelat med, tidigare spelare som Mike Richards och Jeff Carter, och på senare år framförallt tjecken Jakub Voracek. Kliver in på sitt nionde år som lagkapten för Flyers.

Jakub Voracek

Född: 1989-08-15
Position: Ytterforward
Säsonger i NHL: 13 st
NHL Entry Draft: 2007, 1:a rundan, 7:a totalt av Columbus Blue Jackets
Meriter: VM-guld, VM-brons, U18-VM-brons, Årets rookie QMJHL
Klubbar: Philadelphia Flyers, Columbus Blue Jackets, Lev Prag, Halifax Mooseheads, HC Kladno

Jake Voracek ska nog tacka sin lyckliga stjärna att han trejdades från Columbus Blue Jackets. Mitten av 2000-talet var inte nådig mot Jackets scoutingavdelning som draftade en handfull spelare tidigt i draften som sedan inte slog igenom. En av dem var Voracek. 2011 tredjades han till Flyers och blev en världsstjärna, efter att ha parats ihop med Claude Giroux. Det är framförallt i powerplay som firman Giroux/Voracek tillhört NHL:s bästa de senaste åren. Voracek är från Kladno i Tjeckien, aka Jaromir Jagr-town.

James van Riemsdyk

Född: 1989-05-04
Position: Vänsterforward
Säsonger i NHL: 12 st
NHL Entry Draft: 2007, 1:a rundan, 2:a totalt av Philadelphia Flyers
Meriter: JVM-brons, U18-VM-guld, U18-VM-silver
Klubbar: Philadelphia Flyers, Toronto Maple Leafs, Philadelphia Phantoms, University of New Hampshire

Inför draften 2007 var James van Riemsdyk den klart mer oslipade diamanten jämfört med Patrick Kane. Men han passade in i Philadelphias tradition om en stor och teknisk topplinespelare, vilket gjorde att Flyers tog honom som tvåa efter Kane. Van Riemsdyk har utvecklats sakta men säkert men inte tagit klivet in i NHL:s elit ännu. Han har dock varit anmärkningsvärt jämn, oavsett om han varit skadad eller inte har 31-åringen snittat mellan 0,67 och 0,76 poäng per match sedan lockoutsäsongen 2013.

Sean Couturier

Född: 1992-12-07
Position: Center
Säsonger i NHL: 9 st
NHL Entry Draft: 2011, 1:a rundan, 8:e totalt av Philadelphia Flyers
Meriter: VM-guld, 2 VM-silver, Mike Bossy Trophy
Klubbar: Philadelphia Flyers, Adirondack Phantoms, Drummondville Voltigeurs

Sean Couturier har varit allt Flyers hoppats på sedan han draftades tidigt 2011. Han och svenske Gabriel Landeskog har spelat flest matcher av spelarna från den draften och på senare år har Couturier också börjat göra en hel del mål. Amerikanen är även agitatorisk och en tvåvägsspelare, och dessutom stor (192 centimeter, 96 kilo). Med Team Canada har Sean Couturier blivit världsmästare en gång och tagit två stycken silver. Räkna med att Couturier är en av Flyers viktigaste ishockeyspelare även kommande säsong.

Oskar Lindblom

Född: 1996-08-15
Position: Vänsterforward
Säsonger i NHL: 3 st.
NHL Entry Draft: 2014, 5:e rundan, 138:e totalt av Philadelphia Flyers
Meriter: SM-silver
Klubbar: Philadelphia Flyers, Lehigh Valley Phantoms, Brynäs IF

Oskar Lindblom har minst sagt smugit under radarn, men ändå alltid presterat under sin ännu unga karriär. Svensken har egentligen aldrig vunnit någonting och spelar inte så många minuter per match. Draftades först i den femte rundan långt efter omtalade spelare som William Nylander. Men Lindblom har spelat tv-pucken, i alla juniorkronor och även VM för Tre kronor. Fyller en viktig roll som hjälpgumma i Flyers där han får hoppa in i både powerplay och boxplay när så behövs. Den senaste säsongen var blytung för Lindblom då han fick cancer och missade större delen av året. Det var först under de avslutande två playoff-fajterna mot Islanders som svensken kunde göra comeback. Nu är vänsterforwarden frisk igen och vi lär få se en otroligt spelsugen Oskar Lindblom.

Erik Gustafsson

Född: 1992-03-14
Position: Back 
Säsonger i NHL: 5 st
NHL Entry Draft: 2012, 4:e rundan, 93:e totalt av Edmonton Oilers 
Meriter: VM guld, J20 SM brons, J18 SM silver
Klubbar: Philadelphia Flyers, Chicago Blackhawks, Rockford IceHogs, Frölunda HC, Djurgårdens IF, Huddinge IK

Erik Gustafsson draftades av Edmonton Oilers och med tanke på hans fina utveckling ångrar sig nog den kanadensiska hockeyklubben att de ej behöll stockholmaren. Säsongen 2018/19 var Gustafssons första “riktiga” NHL-säsong och som han levererade! 60 pinnar på 79 matcher där den reslige backen endast hade forwardstrion Kane, Toews och DeBrincat framför sig i den interna poängligan. Mitt under säsongen 2019/20 trejdade Chicago bort Gustafsson till Calgary där Nynäshamn-produkten fick en mer tillbakadragen roll och inte riktigt fick det att stämma. Det återstår att se om playmakern kan få det att flyga i Flyers organisation.

Spela på samtliga matcher i NHL här.
Läs mer om lagen i NHL.
Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.