Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Pittsburgh Penguins

Läs mer om lagen i NHL.

Pittsburgh Penguins är kanske den ishockeyklubb i hela NHL som haft högst toppar men också djupast dalar. De 17 åren som gick från expansionen till Mario Lemieux draftades 1984 var hårda för Penguins, som under tiden upplevde en dynasti med Steelers i NFL. Med Lemieux i klubben vann Pittsburgh Stanley Cup, men när han var på väg att sluta var Penguins bara dagar från konkurs och flytt. 2005 hade klubben osannolik tur när man i ett öppet draftlotteri (inte kopplat till säsongens prestation på grund av lockouten) vann och kunde signa Sidney Crosby. Med Crosby i laget, och Mario Lemieux som ägare, blev Penguins återigen mästare och den första hockeyklubben att vinna NHL två säsonger i rad, under åren med lönetaket.

Hemmaarena: PPG Paints Arena
Stanley Cup-titlar: 5 st
Division: Metropolitan
Coach: Mike Sullivan
Kända spelare: Mario Lemieux, Paul Coffey, Marc-Andre Fleury, Jaromir Jagr, Tom Barrasso, Ron Francis, Chris Kunitz, Ulf Samuelsson, Kevin Stevens, Johan Hedberg

Här kan du spela på Pittsburgh Penguins

Några av Penguins stjärnor

Kris Letang

Född: 1987-04-24
Position: Back
Säsonger i NHL: 14 st
NHL Entry Draft: 2005, 3:e rundan, 62:a totalt av Pittsburgh Penguins
Meriter: 3 Stanley Cups, 2 JVM-guld, U18-VM-silver, Årets back i QMJHL (Emile Bouchard Trophy)
Klubbar: Pittsburgh Penguins, Wilkes-Barre/Scranton Penguins, Val-d’Or Foreurs

Kristopher Letang har ansetts vara Pittsburgh Penguins kanske viktigaste back i många år. Samtidigt var det först som 30-åring han förärades med ett ”A” på bröstet och Penguins har i flera år försökt hålla ner kanadensarens lön för att inte utarma bredden i truppen. Ett annat problem för Letang har varit skadorna, som inkluderar hjärnskakningar. Bara en enda gång under sin karriär har han spelat alla matcher under en säsong. I fjol kunde den offensivt lagda försvararen dock spela 65 av 69 matcher i grundserien och han noterades för fina 44 poäng på dessa fajter. Kanadensaren har annars fått samma kritik som Erik Karlsson under sin karriär, att inte vara tillräckligt robust i egen zon. Anmärkningsvärt är att Letang faktiskt aldrig representerat Team Canada som senior, trots att han var kapten för JVM-laget 2007.

Sidney Crosby

Född: 1987-08-07
Position: Center
Säsonger i NHL: 16 st
NHL Entry Draft: 2005, 1:a rundan, 1:a totalt av Pittsburgh Penguins
Meriter: 3 Stanley Cup-titlar, 2 OS-guld, VM-guld, Triple Gold Club, World Cup-titel, JVM-guld, JVM-silver, 2 Conn Smythe Trophy, 2 Art Ross Trophy, 3 Ted Lindsay Award, Årets idrottare i Kanada (Lou Marsh Trophy)
Klubbar: Pittsburgh Penguins, Rimouski Oceanic

Sid the Kid har varit allt som Pittsburgh Penguins och ligan kunnat hoppas på sedan han delade scen med Mario Lemieux i samband med draften 2005. Lagtitlar, individuella titlar och ett föredöme på och utanför isen. Crosby har dock dragits med sviter från hjärnskakningar och har ibland anklagats för att spela fegt. Det är för all del små fläckar på den stjärna som kanadensaren är. Spelar med nummer 87 som en spegling av sitt födelsenummer och skrev också på ett kontrakt värt 8,7 miljoner dollar årligen år 2012. Vi fick inte se den allra bäst Crosby i fjol då han drogs med en hel del skador, men oddsen är låga på att Sidney kommer bära Penguins på sina axlar kommande säsong.

Evgeni Malkin

Född: 1986-07-31
Position: Center
Säsonger i NHL: 15 st
NHL Entry Draft: 2004, 1:a rundan, 2:a totalt av Pittsburgh Penguins
Meriter: 3 Stanley Cup-titlar, 2 VM-guld, 2 VM-silver, 3 VM-brons, 2 JVM-silver, U18-VM-guld, U18-VM-brons, Hart Trophy, Ted Lindsay Award, 2 Art Ross Trophy, Calder Trophy, Conn Smythe Trophy, Valeri Kharlamov Trophy (Rysslands bäste spelare), JVM MVP, VM MVP
Klubbar: Pittsburgh Penguins, Metallurg Magnitogorsk

Ryssen Geno Malkin, som drar liknelser till Shrek, har dominerat NHL sedan han satte klubban i isen första gången. Något som inte var helt okomplicerat eftersom han kom över i en tid då den ryska ligan började brösta upp sig mot NHL och det inte var glasklart vem som hade skrivit kontrakt med honom och vilken kompensation som skulle gälla. Men när Malkin väl debuterade i oktober 2006 gjorde han mål i sina sex första NHL-matcher. Sedan dess har ryssen, som under juniortiden utgjorde en svårstoppad duo tillsammans med Alex Ovechkin, fyllt upp prisskåpet både kollektivt och individuellt. Malkin är också ganska lustig i sociala medier och har skön självdistans, bland annat till faktumet att han hade väldigt svårt för att lära sig engelska i början av sin NHL-karriär.

Spela på samtliga matcher i NHL här
Läs mer om lagen i NHL
Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis