Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Vancouver Canucks

Läs mer om lagen i NHL.

NHL-historien har varit hänsynslös mot Vancouver Canucks genom åren. Canucks har varit i final i Stanley Cup tre gånger och de två senaste har man förlorat i match 7. När bröderna Sedin hade sin bästa chans till en titel, 2011, ledde kanadensarna dessutom med 3-2 i matcher och hade den sista på hemmaplan. Förutom det har den tröja som hockeyklubben använde i början av 1980-talet röstats fram till en av de fulaste i National Hockey League någonsin. Vancouver har också genomfört en av de mest ensidiga trejderna i NHL:s historia när man fick Markus Näslund i utbyte mot Alex Stojanov. Näslund spelade efter trejden 884 matcher med Canucks, Stojanov spelade 45 över två säsonger med Pittsburgh Penguins och försvann sedan från NHL. Efter ett par tunga säsonger är känslan att klubben är på framåtmarsch igen, även om Elias Pettersson och company har en lång väg att vandra. Ett bet på att Vancouver plockar hem sin första Stanley Cup-titel är intressant och ger rejäl avkastning.

Hemmaarena: Rogers Arena
Stanley Cup-titlar: 0 st
Division: Pacific
Coach: Travis Green
Kända spelare: Henrik Sedin, Daniel Sedin, Markus Näslund, Trevor Linden, Corey Hirsch, Pavel Bure, Stan Smyl, Roberto Luongo, Mattias Öhlund, Gino Odjick, Donald Brashear, Todd Bertuzzi

Här kan du spela på Vancouver Canucks

Några av Canucks stjärnor

Alexander Edler

Född: 1986-04-21
Position: Back
Säsonger i NHL: 15 st
NHL Entry Draft: 2004, 3:e rundan, 91:a totalt av Vancouver Canucks
Meriter: 2 VM-guld, OS-silver
Klubbar: Vancouver Canucks, Manitoba Moose, Kelowna Rockets, Jämtlands HF

Om Daniel och Henrik Sedin varit nyckelspelare framåt för Vancouver Canucks under 2000-talet så har Alexander Edler varit jätten på Canucks blålinje. Sedan han slog igenom för 13 år sedan har han spelat överlägset mest i laget, i alla spelformer. Han är kanske också något okänd för den svenska ishockeypubliken då han valde att lämna MODO för spel i WHL sitt sista år som junior. Gör i samband med säsongen 2020/21 sitt sista år på nuvarande kontrakt. Återstår att se om 34-åringen erbjuds ett nytt avtal med Canucks eller om han möjligen vänder hem till Sverige för att avsluta karriären.

Quinn Hughes

Quinn Hughes är det senaste backundret från USA att kliva in och dominera i NHL redan under sitt rookieår. 21-åringen svarade för hisnande 53 poäng på 68 grundseriematcher och 16 pinnar på 17 slutspelsfighter i bubblan i Edmonton. Bröderna Quinn, Jack (Devils) och Luke Hughes växte upp i en riktig hockeyfamilj utanför Orlando. När Quinn var sju år flyttade familjen till Toronto då pappa Jim började jobba som assisterande coach i Marlies. Jim Hughes var aldrig någon bländande ishockeyspelare men gjorde en säsong i Hockeyettan med Piteå 1989/90. Mamma Ellen Weinberg vann VM-guld med USA 1992. Quinn Hughes spås en lysande framtid och lär efter, enligt alla odds, skriva ett gigantiskt kontrakt med Vancouver.

Född: 1999-10-14
Position: Back
Säsonger i NHL: 2
NHL Entry Draft: 2018, 1:a rundan, 7 totalt av Vancouver Canucks
Meriter: VM-brons, U18 VM-guld, JVM-silver, JVM-brons
Klubbar: Vancouver Canucks, Univ. of Michigan, USNTDP

Elias Pettersson

Född: 1998-11-12
Position: Center
Säsonger i NHL: 3 st
NHL Entry Draft: 2017, 1:a rundan, 5:a totalt av Vancouver Canucks 
Meriter: VM-guld, SM-guld, Calder Trophy, JVM-silver, silver Hlinka Gretzky Cup, Stefan Liv Memorial Trophy (MVP SHL-slutspelet), Årets rookie i SHL
Klubbar: Vancouver Canucks, Växjö Lakers, Timrå IK

Elias Petterssons år 2018 var ett för historieböckerna. Han hade förvisso draftats tidigt året innan och dessutom dominerat Hockeyallsvenskan, men han växlade upp än mer under 2018. Han vann SHL:s poängliga, dominerade slutspelet, vann SM-guld, åkte vidare till VM och fick med sig en guldmedalj därifrån också (även om han skadade sig) och tog senare under hösten NHL med storm. Det fanns farhågor om att Ångesonen var för tunn för att klara NHL, men Pettersson vann som fjärde svensk Calder Trophy som årets rookie i NHL. Peter Foppa Forsberg, Daniel Alfredsson och Gabriel Landeskog har tidigare fått priset. Elias Pettersson är redan framgångsrik men oddsen på att han kan bli en av de största svenska stjärnorna i NHL genom tiderna är låga.

Loui Eriksson

Född: 1985-07-17
Position: Ytterforward
Säsonger i NHL: 15 st
NHL Entry Draft: 2003, 2:a rundan, 33:e totalt av Dallas Stars
Meriter: VM-guld, VM-silver, VM-brons, OS-silver, SM-guld, 3 J20-SM-guld
Klubbar: Vancouver Canucks, Boston Bruins, Dallas Stars, Iowa Stars, HC Davos, Frölunda Indians, Bofors IK

När Loui Erikssons nuvarande kontrakt går ut sommaren 2022 kommer göteborgaren att ha spelat in över en halv miljard svenska kronor under åren i NHL. Det kan vara en smula anmärkningsvärt då han har få riktigt stora meriter från NHL. Han vann dock poängligan i Dallas Stars säsongen 2011/12. Sommaren 2016 skrev han som free agent på för Vancouver Canucks men utfallet har dock inte blivit så bra som man hoppats på. Med Tre kronor har Eriksson lyckats bättre och har bland annat en VM-medalj i varje valör. Gjorde bara 13 poäng på 59 matcher förra säsongen i en undanskymd roll, och det har florerat en del rykten om att Vancouver vill köpa ut svensken.

Brock Boeser

Född: 1997-06-25
Position: Forward
Säsonger i NHL: 4
NHL Entry Draft: 2015, 1:a rundan, 23 totalt av Vancouver Canucks
Meriter: Brons Hlinka Memorial, JVM-brons
Klubbar: Vancouver Canucks, Univ. of North Dakota, Burnsville High

Broc Boeser har varit en pålitlig poängspelare i Vancouver sedan sitt rookieår 2017. Den gångna säsongen tog amerikanen ett litet steg tillbaka målmässigt med sina 21 baljor på 74 matcher, slutspelet inkluderad. Detta trots att han spelade en hel del med Elias Pettersson, främst i powerplay. Har sin stora styrka i skridskoåkningen där han kan komma upp i hög acceleration och trampa runt backar, men tvekar heller inte på att välja den bekväma vägen in på kassen. Vancouver har höga tankar om Boeser som säkerligen kommer vara en tongivande spelare för organisationen i många år framöver.

Spela på samtliga matcher i NHL här.
Läs mer om lagen i NHL.
Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.

Pensionerade storspelare

Henrik Sedin

Vancouver Canucks har haft flera klassiska kaptener genom åren, som Orland Kurtenbach, Stan Smyl, Trevor Linden, Mark Messier och Markus Näslund. Henrik Sedin är den senaste i raden och tog Canucks till Stanley Cup-final sin första säsong som kapten. Jämförelserna med tvillingbrodern Daniel är naturliga och spelmässigt är det Henrik som spelar fram Daniel. Anmärkningsvärt är att båda bröderna vunnit poängligan i NHL, åren efter varandra. Det var också första gången som de egentligen var skadedrabbade och därigenom visade att de kunde prestera även utan varandra. De blir ett intressant fall för Hockey Hall of Fame i framtiden. Aviserade i slutet av säsongen 17/18 att det inte blir någon fortsättning för honom eller Daniel i NHL, karriären är slut. Henrik och Daniel hyllades enormt i de sista matcherna av såväl hemma- som bortafans och spelare oavsett tröja. Henrik mäktade med hela 1 330 matcher, 240 mål och 830 assist under sina 17 säsonger i NHL.

Namn: Henrik Sedin
Född: 1980-09-26
Position: Center
Säsonger i NHL: 17 st
NHL Entry Draft: 1999, 1:a rundan, 3:a totalt av Vancouver Canucks
Meriter: OS-guld, VM-guld, 2 VM-brons, seger tv-pucken, 2 SM-silver, Hart Trophy, Art Ross Trophy, Årets junior i Sverige, Sven Tumbas Stipendium (Årets forward i tv-pucken), King Clancy Trophy
Klubbar: Vancouver Canucks, MODO

Daniel Sedin

Vancouvers dåvarande GM Brian Burke lyckades, sensationellt nog, göra så att han kunde drafta båda bröderna Sedin till Vancouver Canucks 1999 och han valde målskytten Daniel före passningsspelaren Henrik. Bröderna Sedin är naturligtvis några av de mest framgångsrika brödraparen i ishockeyvärldens historia, men samtidigt dragit det korta strået när det gällt som mest. Två missade SM-guld och en missad Stanley Cup gäller tyvärr för Sedins. Gjorde sin sista säsong 17/18 och hyllades tillsammans med brodern Henrik på ett enastående sätt i de sista matcherna av publik och spelare såväl hemma som på bortais. En fantastiskt karriär är nu över. Daniel gjorde hela 1 306 matcher i NHL och gjorde på dessa 393 mål och 648 assist, totalt 1 041 poäng. 

Namn: Daniel Sedin
Född: 1980-09-26
Position: Vänsterforward
Säsonger i NHL: 17 st
NHL Entry Draft: 1999, 1:a rundan, 2:a totalt av Vancouver Canucks
Meriter: OS-guld, OS-silver, VM-guld, 2 VM-brons, seger tv-pucken, 2 SM-silver, Art Ross Trophy, Ted Lindsay Award, Guldpucken, Årets junior i Sverige
Klubbar: Vancouver Canucks, MODO

Spela på Vancouver Canucks.