Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Winnipeg Jets

NHL-hockeyn kom tillbaka till Winnipeg 2012. Jets har nu fyra raka slutspel bakom sig - och siktar högt även denna säsong. Om allt stämmer kan laget gå långt!
Här kan du spela på NHL

Läs mer om och spela på Winnipeg Jets i NHL

Hemmaarena: Bell MTS Place
Stanley Cup-titlar: 0 st
Division: Central
Cap hit: 84,3 miljoner dollar
Coach: Paul Maurice
Kända spelare: Ilya Kovalchuk, Dany Heatley, Evander Kane, Andrew Ladd, Patrik Stefan, Chris Thorburn, Marian Hossa, Marc Savard

Dagens Winnipeg Jets har ingen koppling till det Jets som flyttade till Phoenix och blev Coyotes 1996. Detta är istället Atlanta Thrashers, som gjorde sin första NHL-säsong 1999 och som sedan 2012 spelar i Bell MTS Place i Winnipeg. Jets/Thrashers har varit ett dåligt lag under nästan hela sin existens, men nu finns ett starkt lysande ljus i tunneln med spelare som Blake Wheeler,  Kyle Connor och Connor Hellebuyck i hockeylaget. Winnipeg Jets har potential att gå hela vägen om de träffar rätt, även om det enligt oddsen är mest troligt att de ryker i någon av de inledande slutspelsrundorna

Några av Jets stjärnor

Connor Hellebuyck 

Född: 1993-05-19

Position: Målvakt

Säsonger i NHL: 7

NHL Entry Draft: 2012, 5:e rundan, 130 totalt av Winnipeg Jets 

Meriter: Vezina Trophy, VM-brons, NCAA titel

Klubbar: Winnipeg Jets, Manitoba Moose, St. John’s IceCaps, UMass-Lowell, Walled Lake Northern

Connor Hellebuyck slog igenom med dunder och brak säsongen 2017/18 då han som 24-åring noterades för en räddningsprocent en bra bit över 92, både i grundserien och sedermera på 17 framträdanden i slutspelet. Den amerikanske målvakten signade därefter ett sexårskontrakt värt närmare 37 miljoner dollar med Winnipeg. Har varit Jets ankare de senaste säsongerna och såg mer eller mindre ensam till att laget kvalificerade sig för slutspel de senaste två åren. Efter ”svepningen” av Oilers blev det respass i andra rundan föregående säsong. För sin fina grundserie 2019/20 utsågs 28-åringen till NHL:s bästa målvakt (Vezina Trophy). 

Blake Wheeler 

Född: 1986-08-31

Position: Högerforward

Säsonger i NHL: 13 st

NHL Entry Draft: 2004, 1:a rundan, 5:e totalt av Arizona Coyotes

Meriter: WCHA-titel

Klubbar: Winnipeg Jets, Atlanta Thrashers, Boston Bruins, University of Minnesota, Green Bay Gamblers

Amerikanen Blake Wheeler har klivit fram som den store ledaren i Winnipeg sedan han kom i en trejd med Boston Bruins i februari 2011. Han har sedan säsongen 2013/14 varit stabil på höjder över 60 poäng per säsong, med undantag från den nedbantade grundserien 2020/21. Bland rena högerforwards i hela NHL under samma tidsperiod konkurrerar Blake med spelare som Pat Kane och Phil Kessel om vem som gjort flest poäng. Sedan sommaren 2016 är dessutom Wheeler kapten i Jets och en nyckel till en fortsatt framgång för den amerikanska hockeyklubben.  

Mark Scheifele

Född: 1993-03-15

Position: Center

Säsonger i NHL: 10 st

NHL Entry Draft: 2011, 1:a rundan, 7:a totalt av Winnipeg Jets

Meriter: VM-guld, VM-silver, JVM-brons

Klubbar: Winnipeg Jets, St. John’s Icecaps, Barrie Colts

Draften 2011 innehöll flera starka centernamn där Winnipeg vann dragkampen om Mark Scheifele. Mark kliver nu in på sin elfte säsong i Jets-dressen och lär fortsätta husera i förstakedjan med radarpartnern, Blake Wheeler. Scheifele är dominant över hela isen och har presterat precis som Winnipeg Jets hoppades sedan de plockade in den nu 28 år gamla kanadensaren. Under slutspelet i Kanada sommaren 2020 blev det däremot en mindre spännande tid för Jets och Scheifele som ådrog sig en skada tidigt. En tillfrisknad Scheifele vann den interna poängligan i överlägsen stil föregående säsong och han tar nu sikte mot ett nytt hockeyår i Manitoba.

Kyle Connor

Född: 1996-12-09

Position: Vänsterforward

Säsonger i NHL: 5

NHL Entry Draft: 2015, 1:a rundan, 17:e totalt av Winnipeg Jets

Meriter: VM-guld U18

Klubbar: Winnipeg Jets, Manitoba Moose, University of Michigan, Youngstown Phantoms

Kyle Connor har länge rankats som en supertalang. Som 16-åring slog han poängrekord för sin klubb Youngstown Phantoms, ett rekord som bara stod sig i ett år innan Connor överträffade sig själv. Det gjorde honom bofast i det amerikanska juniorlandslaget som skördade stora framgångar. Bland annat vann USA U18-VM 2014 där Kyle noterades för fyra mål och tre assist i turneringen. 2015 var det dags för draften och där löste Winnipeg Jets rättigheterna för vänsterforwarden. Han gick som nummer 17. Året efter gjordes debuten i NHL och säsongen 2017/18 slutade Connor fyra i omröstningen för Calder Trophy, ett pris som ges till seriens bästa rookie. 24-åringen har nu växt ut till en målskytt av rang och noterades för 29 fullträffar under fjolåret. Ska Jets gå långt krävs det att Kyle Connor spelar på toppen av sin förmåga.

Nikolaj Ehlers 

Född: 1996-02-14

Position: Vänsterforward

Säsonger i NHL: 6

NHL Entry Draft: 2014, 1:a rundan, 9:a totalt

Meriter: -

Klubbar: Winnipeg Jets, Halifax Mooseheads, EHC Biel

Danmark har en fin generation på gång och Nikolaj Ehlers går i bräschen för de spelarna. Som ung flyttade han till Tyskland då hans pappa Heinz, som flertalet hockeyfans känner igen från hans tid i Rögle och Leksand, spelade där. Heinz var faktiskt också draftad, men långt ifrån lika högt som Nikolaj som gick som nia totalt i den första rundan 2014. Vänsterforwarden vräkte in poäng för Halifax Mooseheads, 132 poäng två år i rad, innan han fick chansen med de stora grabbarna. Där tog dansken för sig omgående och har varit en vital del av Jets sedan 2015/16. 140 baljor har det blivit i NHL så långt för den danska hockeyspelaren och oddsen är låga på att Ehlers är en av Winnipegs bästa målgörare även denna säsong.

Till NHL-startsida

Här kan du spela på NHL