Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Winnipeg Jets

Läs mer om lagen i NHL.

Dagens Winnipeg Jets har ingen koppling till det Jets som flyttade till Phoenix och blev Coyotes 1996. Detta är istället Atlanta Thrashers, som gjorde sin första NHL-säsong 1999 och som sedan 2012 spelar i Bell MTS Place i Winnipeg. Jets/Thrashers har varit ett dåligt lag under nästa hela sin existens, men nu finns ett starkt lysande ljus i tunneln med spelare som Blake Wheeler, Patrik Laine, Kyle Connor och Connor Hellebuyck i hockeylaget. Winnipeg Jets har potential att gå hela vägen om de träffar rätt. Oddset på det är högt men helt klart spännande.

Hemmaarena: Bell MTS Center
Stanley Cup-titlar: 0 st
Division: Central
Coach: Paul Maurice
Kända spelare: Ilya Kovalchuk, Dany Heatley, Evander Kane, Andrew Ladd, Patrik Stefan, Chris Thorburn, Marian Hossa, Marc Savard

Här kan du spela på Winnipeg Jets

Några av Jets stjärnor

Connor Hellebuyck

Född: 1993-05-19
Position: Målvakt
Säsonger i NHL: 6
NHL Entry Draft: 2012, 5:e rundan, 130 totalt av Winnipeg Jets 
Meriter: Vezina Trophy, VM-brons, NCAA titel
Klubbar: Winnipeg Jets, Manitoba Moose, St. John’s IceCaps, UMass-Lowell, Walled Lake Northern

Connor Hellebuyck slog igenom med dunder och brak säsongen 2017/18 då han som 24-åring noterades för en räddningsprocent en bra bit över 92, både i grundserien och sedermera på 17 framträdanden i slutspelet. Den amerikanske målvakten signade därefter med ett sexårskontrakt värt närmare 37 miljoner dollar med Winnipeg. Har varit Jets ankare de senaste säsongerna och såg mer eller mindre ensam till att laget kvalificerade sig för slutspel i fjol. Där blev det dock respass omgående. För sin fina grundserie utsågs 27-åringen till NHL:s bästa målvakt (Vezina Trophy).

Blake Wheeler

Född: 1986-08-31
Position: Högerforward
Säsonger i NHL: 12 st
NHL Entry Draft: 2004, 1:a rundan, 5:e totalt av Arizona Coyotes
Meriter: WCHA-titel
Klubbar: Winnipeg Jets, Atlanta Thrashers, Boston Bruins, University of Minnesota, Green Bay Gamblers

Amerikanen Blake Wheeler har klivit fram som den store ledaren i Winnipeg sedan han kom i en trejd med Boston Bruins i februari 2011. Han har sedan säsongen 2013/14 varit stabil på höjder över 60 poäng per säsong. Bland rena högerforwards i hela NHL under samma tidsperiod konkurrerar Blake med spelare som Pat Kane och Phil Kessel om vem som gjort flest poäng. De senaste åren har han också fått en lekkamrat i power play i Patrik Laine. Sedan sommaren 2016 är dessutom Wheeler kapten i Jets och en nyckel till en fortsatt framgång för den amerikanska hockeyklubben.  

Patrik Laine

Född: 1998-04-19
Position: Vänsterforward
Säsonger i NHL: 4 st
NHL Entry Draft: 2016, 1:a rundan, 2:a totalt av Winnipeg Jets
Meriter: VM-silver, JVM-guld, U18-VM-silver, SM-Liiga-titel, MVP VM 2016, Årets junior i Finland, Jari Kurri Award (MVP finska slutspelet)
Klubbar: Winnipeg Jets, Tappara, LeKi

Finländske Patrik Laines ishockeykarriär har knappt börjat, men han är redan en av de mest omtalade finska spelarna. Laine är en otrolig målskytt som redan nu har ett av hockeyvärldens bästa skott, framförallt från den vänstra tekningscirkeln i powerplay. Patrik Laine har dominerat de finska ligorna i flera år och gör det nu även i världens bästa liga, NHL. Sommaren 2019 förlängde hockeyspelaren sitt kontrakt med bara två år, och satsar på att han själv kan spela till sig ett jättekontrakt. Men då måste han bli jämnare. Av hans 30 mål säsongen 2018/19 gjorde han 18 på en enda månad, och alltså tolv fördelat på övriga sju. Samma säsong spelade han dessutom -24 vilket var överlägset sämst i laget. 2019/20 blev bättre för 22-åringen som har möjligheten att bli en av de riktigt stora ishockeyspelarna inom NHL-hockeyn framgent.

Mark Scheifele

Född: 1993-03-15
Position: Center
Säsonger i NHL: 9 st
NHL Entry Draft: 2011, 1:a rundan, 7:a totalt av Winnipeg Jets
Meriter: VM-guld, VM-silver, JVM-brons
Klubbar: Winnipeg Jets, St. John’s Icecaps, Barrie Colts

Draften 2011 innehöll flera starka centernamn där Winnipeg vann dragkampen om Mark Scheifele. Mark kliver nu in på sin tionde säsong i Jets-dressen och lagets förstakedja med just Scheifele, Blake Wheeler och Patrik Laine är rakt igenom kvalité. Scheifele är dominant över hela isen och har presterat precis som Winnipeg Jets hoppades sedan de plockade in den nu 27-år unge kanadensaren. Under slutspelet i Kanada under sommaren 2020 blev det däremot en mindre spännande tid för Jets och Scheifele. Redan i den första perioden mot Calgary i slutspelets första match blev supercentern skadad och tvingades kliva av. Efter smällen kunde varken spelaren eller laget resa sig och uttåget var ett faktum. En tillfrisknad Scheifele tar nu sikte mot kommande säsong med revanschlusta och massor av poäng är i siktet. 

Spela på samtliga matcher i NHL här
Läs mer om lagen i NHL
Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis