Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Brynäs IF

Läs mer om lagen i SHL.

Om Brynäs IF

Klassiska ishockeyföreningen Brynäs IF hade sin glansperiod på 1960- och 1970-talen när de näst mesta mästarna vann nio av sina tretton SM-guld. Bara Djurgårdens IF har vunnit fler. Mängder av profiler har gjort mål i Gavlerinken genom åren. Börje Salming, Tord Lundström, Krobbe Lundberg, Anders Huss, Nicklas Bäckström, Jan Larsson, Tom Bissett, Brian Rafalski, Pär Djoos, Ove Molin och Mats Näslund, för att nämna några. Även om Brynäs på senare år inte nått samma nivåer som under glansdagarna är klubben ett stabilt lag i SHL. De vann SM-guld senast 2012, när Jacob Silfverberg avgjorde med ett kanonskott, och gick till final år 2017. Med Patrik Berglund och Simon Bertilsson in i truppen är Brynäs ett lag för den övre halvan av tabellen kommande säsong.

Grundad: 1912
Hemmaarena: Monitor ERP Arena
SM-guld: 13 st
Tränare: Peter Andersson

Spela på Brynäs IF.

Några framstående spelare

Anton Rödin

Född: 1990-11-21
Land: Sverige
Position: Högerforward/vänsterforward
Klubbfattning: Vänster
Draftad: #53 av Vancouver Canucks i NHL Entry Draft 2009

Det blev bara tre matcher i NHL för Anton Rödin som kom tillbaka till svensk hockey och Brynäs sommaren 2019 efter ett par år utomlands. Rödin åkte över till Nordamerika redan 2011, efter en säsong på lån till Brynäs, men fick bara spela med klassiska Chicago Wolves i AHL. Efter tre säsonger tillbaka i det som nästan är hans moderklubb, Brynäs, provade Rödin 2016 NHL ytterligare en gång. Men det blev bara tre matcher och en poäng med Canucks. Istället har han spelat i AHL och i NLA i Schweiz. Under åren utanför Sverige har hockeyspelaren inte gjort så många poäng men i SHL har Rödin alltid levererat. Senaste säsongen gjorde forwarden 46 poäng på 46 matcher. Ett vågat bet är att 29-åringen fortsätter att snitta en poäng per match, ett mer realistiskt är att han gör minst 40 poäng om han får spela hela säsongen. Rödin har en gång fått Guldhjälmen och dessutom gjort 20 landskamper för Tre Kronor.

Nicklas Danielsson

Född: 1984-12-07
Land: Sverige
Position: Högerforward
Klubbfattning: Höger
Draftad: #160 av Vancouver Canucks i NHL Entry Draft 2003

Nicklas Danielsson debuterade för Brynäs i SHL redan 2002 och är lagets äldsta spelare säsongen 2020/21. Danielsson spelade för VIK Hockey som ung men slog sedan igenom i Brynäs. Under sin karriär har han spelat för Almtuna, Djurgården, MODO och Brynäs i Sverige. Utomlands har den meriterade hockeyspelaren lirat i KHL och sex säsonger i den schweiziska ligan. Ytterforwarden är god för 25-35 poäng per säsong och har vunnit VM-guld och brons med Tre Kronor. Hemma i Sverige spelade Nicklas Danielsson SM-final med Djurgårdens IF 2010.

Jaedon Descheneau

Född: 1995-02-22
Land: Kanada
Position: Högerforward
Klubbfattning: Höger
Draftad: #124 av St. Louis Blues i NHL Entry Draft 2014

Descheneau är kort med hockeymått mätt, 175 centimeter, och det gör honom till ett wild card. Han draftades av de regerande Stanley Cup-mästarna St. Louis Blues år 2014 men fick aldrig spela för klubben. Efter en lång karriär i WHL och Kootenay Ice blev det spel i AHL och sedan i farmarligans farmarliga, ECHL, för högeryttern. De två senaste säsongerna har Jaedon Descheneau tillbringat i Europa, i den schweiziska andraligan och den tyska förstaligan. Säsongen 2020/21 blir den andra i SHL för kanadensaren som i fjol floppade rejält och stundtals var utanför laget. 25-åringen spelar med Hall of Fame-legendaren Eric Lindros nummer #88 i Brynäs.

Tomi Sallinen

Född: 1989-02-11
Land: Finland
Position: Center
Klubbfattning: Vänster
Draftad: Odraftad

Finske Tomi Sallinen har en gedigen hockeykarriär bakom sig. 31-åringen har alltid varit en ledare på isen och var bland annat lagkapten för Finlands JVM-lag 2009 som innehöll spelare som Mikael Granlund och Ilari Melart. Sallinen har staplat silvermedaljer på hög genom åren. Två VM-silver, silver i SM-Liiga och juniorsilver i den finska ligan. Centern anslöt till Brynäs mitt under säsongen 2018/19 och har tidigare spelat för Färjestad, Djurgården och Leksand i SHL. Den finländske landslagsmannen har också lirat för bland annat Kunlun Red Star i KHL och klassiska Kloten i NLA. Hans ett år yngre bror, Jere Sallinen, har också spelat ett par säsonger i SHL, men är tillbaka i SM-Liiga.

Niclas Andersén

Född: 1988-04-28
Land:Sverige
Position: Back
Klubbfattning: Vänster
Draftad: #114 av Los Angeles Kings i NHL Entry Draft 2006

Niclas Andersén gör sin nionde säsong i klassiska Brynäs, under sin tredje sejour i klubben. Den defensive backen gjorde faktiskt sina första seniormatcher i karriären med rivalen Leksand, men valde som 19-åring att byta Hockeyallsvenskan mot SHL och då blev det Gävle och Brynäs, istället för exempelvis Färjestad som ligger närmare hemtrakterna i Grums. Om Andersén får vara skadefri under säsongen 2020/21 kommer 32-åringen att ta sig in på listan över de tio spelare som gjort flest matcher för Brynäs, tillsammans med legendarer som Ove Molin, Conny Silfverberg, Jan Larsson, Andreas Dackell och Pär Djoos. Andersén har vunnit SM-guld med Brynäs och med Tre Kronor har det blivit ett VM-brons och ett JVM-silver.

Alexander Lindelöf

Född: 1996-06-25
Land: Sverige
Position: Back
Klubbfattning: Vänster
Draftad: Odraftad

Alexander Lindelöf är i sin ännu unga karriär kanske mer känd som lillebror till fotbollsspelaren Victor Nilsson-Lindelöf, landslagsman för Sverige som spelar för Manchester United, och för att han spelar med Mario Lemieux nummer 66 på ryggen. Lindelöf debuterade i Hockeyallsvenskan med VIK Västerås redan som tonåring men det var under säsongen 2017/18 i division 1 som backen fick ett genombrott som senior, när han gjorde näst flest poäng av backarna i VIK. Han följde upp det med en fin säsong i Hockeyallsvenskan och säsongen 2019/20 blev det tredje året i rad som han avancerade en liga i seriepyramiden. Lindelöf har inte gjort några landskamper med Tre Kronor, men har vissa ledaregenskaper, illustrerat av att hockeyspelaren var kapten för J20-laget i Västerås. 24-åringen hade en tung debutsäsong i SHL och är nu på jakt efter revansch under Peter Anderssons vingar. 

Emil Molin  

Född: 1993-02-03
Land: Sverige
Position: Center/vänsterforward
Klubbfattning: Vänster
Draftad: #105 av Dallas Stars i NHL Entry Draft 2011

Emil Molin har haft svårt att ta med sig sitt framgångsrika spel i Hockeyallsvenskan till SHL. 27-åringen har blandat och gett under karriären. Ibland inte ens tio poäng under en hel säsong för forwarden, men också en poängligatitel i Hockeyallsvenskan till exempel. Emil, son till legendaren Brynäs-legendaren Ove Molin, har spelat för moderklubben Brynäs, Mora, Almtuna, Rögle, Modo och Malmö Redhawks i Sverige. Molin skrev ett entry level contract med Dallas Stars men fick inte spela i NHL och knappt ens i AHL, utan gjorde huvuddelen av året i Nordamerika i ECHL. Hockeyspelaren var ordinarie i det Brynäs som vann SM-guld i ishockey 2012, och han har även en silvermedalj från JVM med Tre Kronor på meritlistan. Delar födelsedag med den gamle kultspelaren Dave “Tiger” Williams, som är NHL:s mest utvisade spelare genom tiderna.

Simon Bertilsson

Född: 1991-04-19
Land: Sverige  
Position: Back
Klubbfattning: Vänster  
Draftad: #87 av Philadelphia Flyers i NHL Entry Draft 2009

Brynäs fans är kända för att vara de mest hängivna och det var också “Tigrarnas” supporters som gjorde det möjligt för Simon Bertilsson att återvända “hem” till Gävle genom att starta en insamling. Bertilsson är född och uppvuxen i värmländska Karlskoga där han spelade för Bofors IK upp till U16 innan flyttlasset gick till halmbockens stad i Gästrikland. Här har den hårdhudade backen spenderat samtliga år sedan 2007/08 med fjolårets sejour i KHL som undantag. Säsongen i HK Sochi blev emellertid ett misslyckande för Bertilsson som endast noterades för tolv poäng och -10 i plus/minus-statistiken på 52 matcher. I Brynäs har dock 29-åringen alltid levererat och räkna med att tränare Peter Andersson kommer använda sin backstjärna i alla spelformer.

Kristofer Berglund  

Född: 1988-08-12
Land: Sverige
Position: Back
Klubbfattning: Vänster
Draftad: #125 av St. Louis i NHL Entry Draft 2008

Kristoffer Berglund, son till Björklöven-legendaren Rolf Berglund, är en av SHL:s mest rutinerade backar med knappa 600 matcher för Luleå, Färjestad, Växjö och HV71 på sitt CV. Berglund lever mycket på sin abilitet att läsa spelet kombinerat med en vindsnabb skridskoåkning, i bägge riktningar. Som en relativt kortväxt hockeyback har norrlänningen haft en oerhört lyckosam karriär med SM-gulden i FBK (2010/11) och HV71 (2016/17) som största framgångar. Björklöven-produkten har sina största styrkor i egen zon där han, likt Linköpingsikonen Magnus Johansson, är svår att komma åt i sarghörnen och dessutom kan leverera förstapass av yppersta klass. I fjol mäktade i Berglund bara med fem poäng i KHL:s slagpåse Dinamo Riga. Att 31-åringen toppar den skörden i Brynäs är knappast en högoddsare.

Patrik Berglund

Född: 1988-06-02
Land: Sverige
Position: Center
Klubbfattning: Vänster
Draftad: #25 av St. Louis Blues i NHL Entry Draft 2006

32-årige Patrik Berglund var åter tillbaka på is i fjol efter en paus för att hitta glädjen med ishockeyn igen. Inför säsongen 2020/21 har Västeråsfödde Berglund lämnat Djurgården för Brynäs. Han draftades som tredje svensk år 2006, efter bland andra Nicklas Bäckström, av den nu regerande Stanley Cup-mästaren St. Louis Blues. Berglund blandade och gav under elva år i NHL som slutade med en tråkig sorti. Han trejdades sommaren 2018 ifrån laget som skulle bli mästare efter att han lämnade klubben och hans mentala problem ledde till att han köptes ut av Buffalo Sabres. Patrik Berglund har, utöver åren i NHL, även tagit på sig landslagströjan flera gånger. Han har OS-silver, VM-silver och JVM-silver på meritlistan med Tre Kronor. Berglund är en av de mest meriterade hockeyspelarna som ställer sig på isen i årets SHL.

Spela på samtliga matcher i SHL här.

Läs mer om lagen i SHL.

Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.