Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Brynäs IF

Anrika Brynäs IF är en viktig del av svensk ishockeyhistoria. Gävleklubbens största framgångar ligger en bit tillbaka i tiden - kan Brynäs hitta tillbaka till den nivån?

Läs mer om och spela på Brynäs

Grundad: 1912
Hemmaarena: Monitor ERP Arena
SM-guld: 13 st
Tränare: Mikko Manner

Klassiska ishockeyföreningen Brynäs IF hade sin glansperiod på 1960- och 1970-talen när de näst mesta mästarna vann nio av sina tretton SM-guld. Bara Djurgårdens IF har vunnit fler. Mängder av profiler har gjort mål i Gavlerinken genom åren. Börje Salming, Tord Lundström, Krobbe Lundberg, Anders Huss, Nicklas Bäckström, Jan Larsson, Tom Bissett, Brian Rafalski, Pär Djoos, Ove Molin och Mats Näslund, för att nämna några. De vann SM-guld senast 2012, när Jacob Silfverberg avgjorde med ett kanonskott, och gick till final år 2017. På senare år har Brynäs haft en rejält svacka och under säsongen 2020/21 tvingades gästrikarna kvala sig kvar i svensk hockeyns finrum. Återstår att se om den finske tränaren Mikko Manner kan få klubben på rätt köl igen. 

Här kan du spela på SHL

Till SHL-sidan

Stjärnor - Brynäs

Veini Vehviläinen 

Född: 1997-02-13
Land: Finland
Position: Målvakt
Plockar: Vänster
Draftad: #173 av Columbus Blue Jackets i NHL Entry Draft 2018

Trots sin relativt korta längd (1,83), åtminstone för att vara en elitmålvakt i Ishockey, har Veini Vehviläinen redan som 24-åring en lång och ståtlig meritlista. Finländaren, som motade sina allra första puckar i klubben Palokan Kiekko, har bland annat vunnit Liiga-guld, JVM-guld och VM-guld med de finska seniorlejonen. Den reaktionssnabba målvakten kommer från ett par tunga år i Columbus organisation där det inte alls fungerade, och det blev endast en NHL-fight med Blue Jackets för Vehviläinen. Kan finländaren få ett lyft i Gävle och hjälpa Brynäs att bli ett stabilt SHL-lag igen?

Anton Rödin 

Född: 1990-11-21
Land: Sverige
Position: Högerforward/vänsterforward
Klubbfattning: Vänster
Draftad: #53 av Vancouver Canucks i NHL Entry Draft 2009

Det blev bara tre matcher i NHL för Anton Rödin som kom tillbaka till svensk hockey och Brynäs sommaren 2019 efter ett par år utomlands. Rödin åkte över till Nordamerika redan 2011, efter en säsong på lån till Brynäs, men fick bara spela med klassiska Chicago Wolves i AHL. Efter tre säsonger tillbaka i det som nästan är hans moderklubb, Brynäs, provade Rödin 2016 NHL ytterligare en gång. Men det blev bara tre matcher och en poäng med Canucks. Istället har han spelat i AHL och i NLA i Schweiz. Under åren utanför Sverige har hockeyspelaren inte gjort så många poäng men i SHL har Rödin alltid levererat. Säsongen 2019/20 gjorde forwarden 46 poäng på 46 matcher. Ett poängsnitt han nästan kom upp i även i fjol, trots att laget hade ett bedrövligt år. Ett vågat bet är att 30-åringen fortsätter att snitta omkring en poäng per match, ett mer realistiskt är att han gör minst 40 poäng om han får vara skadefri. Rödin har en gång fått Guldhjälmen och dessutom gjort 30 landskamper för Tre Kronor.

Nicklas Danielsson 

Född: 1984-12-07
Land: Sverige
Position: Högerforward
Klubbfattning: Höger
Draftad: #160 av Vancouver Canucks i NHL Entry Draft 2003

Nicklas Danielsson debuterade för Brynäs i SHL redan 2002 och är lagets äldsta spelare säsongen 2021/22. Danielsson spelade för VIK Hockey som ung men slog sedan igenom i Brynäs. Under sin karriär har han spelat för Almtuna, Djurgården, MODO och Brynäs i Sverige. Utomlands har den meriterade hockeyspelaren lirat i KHL och sex säsonger i den schweiziska ligan. Ytterforwarden är god för 25-35 poäng per säsong och har vunnit VM-guld och brons med Tre Kronor. Hemma i Sverige spelade Nicklas Danielsson SM-final med Djurgårdens IF 2010.

Tomi Sallinen 

Född: 1989-02-11
Land: Finland
Position: Center
Klubbfattning: Vänster
Draftad: Odraftad

Finske Tomi Sallinen har en gedigen hockeykarriär bakom sig. 32-åringen har alltid varit en ledare på isen och var bland annat lagkapten för Finlands JVM-lag 2009 som innehöll spelare som Mikael Granlund och Ilari Melart. Sallinen har staplat silvermedaljer på hög genom åren. Två VM-silver, silver i SM-Liiga och juniorsilver i den finska ligan. Centern anslöt till Brynäs mitt under säsongen 2018/19 och har tidigare spelat för Färjestad, Djurgården och Leksand i SHL. Den finländske landslagsmannen har också lirat för bland annat Kunlun Red Star i KHL och klassiska Kloten i NLA. Hans ett år yngre bror, Jere Sallinen, har också spelat ett par säsonger i SHL, men huserar numera i den schweiziska högstaligan.

Emil Molin 

Född: 1993-02-03
Land: Sverige
Position: Center/vänsterforward
Klubbfattning: Vänster
Draftad: #105 av Dallas Stars i NHL Entry Draft 2011

Emil Molin har haft svårt att ta med sig sitt framgångsrika spel i Hockeyallsvenskan till SHL. 28-åringen har blandat och gett under karriären. Under tio poäng på en hel säsong har blandats med en poängligatitel i Hockeyallsvenskan till exempel. Emil, son till Brynäs-legendaren Ove Molin, har spelat för moderklubben Brynäs, Mora, Almtuna, Rögle, Modo och Malmö Redhawks i Sverige. Molin skrev ett entry level contract med Dallas Stars men fick inte spela i NHL och knappt ens i AHL, utan spenderade huvuddelen av året i ECHL. Hockeyspelaren var ordinarie i det Brynäs som vann SM-guld i ishockey 2012, och han har även en silvermedalj från JVM med Juniorkronorna på meritlistan. Forwarden delar födelsedag med den gamle kultspelaren Dave “Tiger” Williams, som är NHL:s mest utvisade spelare genom tiderna. Fick stort förtroende i Play Out-mötena med HV7 föregående säsong och väntas få mycket istid i powerplay kommande år.  

Simon Bertilsson 

Född: 1991-04-19
Land: Sverige
Position: Back
Klubbfattning: Vänster 
Draftad: #87 av Philadelphia Flyers i NHL Entry Draft 2009

Brynäs fans är kända för att vara de mest hängivna och det var också “Tigrarnas” supporters som gjorde det möjligt för Simon Bertilsson att återvända “hem” till Gävle genom att starta en insamling. Bertilsson är född och uppvuxen i värmländska Karlskoga där han spelade för Bofors IK upp till U16 innan flyttlasset gick till halmbockens stad i Gästrikland. Här har den hårdhudade backen spenderat samtliga år sedan 2007/08 med sejouren i KHL (19/20) som undantag. Säsongen i HK Sochi blev emellertid ett misslyckande för Bertilsson som endast noterades för tolv poäng och -10 i plus/minus-statistiken på 52 matcher. I Brynäs har dock 30 åringen oftast levererat även om föregående säsong blev ett misslyckade för Bertilsson och hela laget.

Oula Palve 

Född: 1992-02-19
Land: Finland
Position: Center
Klubbfattning: Vänster
Draftad: Odraftad

För Oula Palve tog det några år längre att blomma ut än vad de flesta trodde när Palve var en ung lovande center i JYP:s juniororganisation. Faktum är att finländaren mestadels harvade runt i Mestis, den finska andraligan, fram till säsongen 2016/17 då han bytte klubbadress till HPK där det blev två framgångsrika säsonger, åtminstone poängmässigt. I storklubben TPS Åbo tog karriären fart för 29-åringen som under säsongen 2018/19 bland annat fick dra på sig den finska landslagströjan och göra fyra matcher. Efter en misslyckad sejour i Nordamerika och även i Östergötland med LHC var det faktiskt Palve som sköt Brynäs kvar i SHL. 

Här kan du spela på SHL

Till SHL-sidan