Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Djurgårdens IF

Läs mer om lagen i SHL.

Om DIF

Djurgårdens IF har vunnit flest SM-guld i ishockey, men det senaste kom för snart 20 år sen, år 2001. Sedan dess har det blivit två finaler (senast säsongen 2018/19), men också två säsonger i Hockeyallsvenskan. Mängder av klassiska spelare har representerat Järnkaminerna som Rolle Stoltz, Sven Tumba, Charles Berglund, Jens Öhling, Håkan Södergren, Lasse Björn och Nichlas Falk. Djurgårdens allra främsta glansperiod var när man vann sex raka SM-guld 1958-1963.

Grundad: 1891
Hemmaarena: Hovet och Globen
SM-guld: 16 st
Tränare: Robert Ohlsson

Spela på Djurgårdens IF.

Några framstående spelare

Alexander Holtz

Född: 2002-01-23
Land: Sverige
Position: Ytterforward
Klubbfattning: Höger
Draftad: Tillgänglig för NHL Entry Draft 2020

Alexander Holtz är en av Sveriges mest lovande talanger och spås en lysande framtid på andra sidan pölen. Det snackades om forwarden, som är född 2002, redan när han var 14 år gammal och spelade för Nacka. Holtz är högerfattad, en stor målskytt och har likasinnade Alexander Ovechkin och Patrik Laine som förebilder. Den lovande hockeyspelaren debuterade i SHL i början av 2019 och fick göra ytterligare två matcher med A-laget. Supertalangen gjorde sin första riktiga säsong med Djurgårdens A-lag i fjol och noterades för nio mål och sju assist på 35 matcher. Holtz har snittat över en poäng i samtliga juniorligor han medverkat i. Frågan är om Djurgården får behålla 18-åringen eller om NHL-äventyret startar redan i år. 

Jacob Josefson

Född: 1991-03-02
Land: Sverige
Position: Center
Klubbfattning: Vänster
Draftad: #20 av New Jersey Devils i NHL Entry Draft 2009

Jacob Josefson är en klassisk svensk hockeycenter, som både spelar i powerplay och boxplay och ofta matchas mot motståndarnas bästa spelare. 29-åringen har också en spelstil som passar något bättre på större rinkar i Europa än de mindre isarna i Nordamerika. Under åtta säsonger i NHL och AHL lyste poängen ofta med sin frånvaro, men när han haft på sig järnkaminernas blå tröja har poängen trillat in. Jacob Josefson har också representerat Tre Kronor, främst på juniornivå där han bland annat vunnit JVM-silver men han har även gjort ett VM med det svenska landslaget. Josefsson har dessvärre varit väldigt skadedrabbad på senare år och missade bland annat 22 grundseriematcher den gångna säsongen.

Tom Wandell

Född: 1987-01-29
Land: Sverige
Position: Center
Klubbfattning: Vänster
Draftad: #146 av Dallas Stars i NHL Entry Draft 2005

Tom Wandell föll offer för Örebro Hockeys storstädning i truppen sommaren 2019 och skrev istället på för “hemmaklubben” Djurgården. Wandell är hockeyfostrad i SSK och den 33-årige Södertäljesonen fick i fjol för första gången sedan 2006 spela hockey nära hemstaden igen. Redan som tonåring valde Wandell att lämna Sverige för spel i den finska ligan. Sedan försökte han under sex säsonger att ta en ordinarie tröja i Dallas Stars, som draftade honom i NHL Entry Draft 2005, samma draft där superstjärnan Sidney Crosby gick som etta. Centern har också gjort ett antal säsonger i KHL och sommaren 2016 återvände Wandell till SHL och Örebro Hockey. Tom Wandell har vunnit TV-pucken och även fått spela för Tre Kronor under karriären.

Marcus Högström

Född: 1989-03-20
Land: Sverige
Position: Back
Klubbfattning: Vänster
Draftad: Odraftad

Sommaren 2018 tog den då 29-årige backen Marcus Högström en chansning och lämnade Djurgården för att försöka ta en plats i Calgary Flames. Men det blev inget spel i NHL för Högström som istället fick tillbringa säsongen i AHL. Sommaren 2019 vände jämtlänningen tillbaka till Järnkaminerna i Stockholm. Marcus Högström är en late bloomer, så sent som 24-åring gjorde han matcher med moderklubben Sveg i division 2. Han anslöt till Djurgården inför kvalserien till SHL 2014 och har alla sina fyra säsonger i klubben spelat mest eller näst mest i laget. Backen var aldrig aktuell för Tre Kronor som junior men har faktiskt fått göra några landskamper som senior. Lär tvingas dra ett tungt lass i Djurgårdens i övrigt relativt unga backuppsättning. 

Mattias Guter

Född: 1988-07-23
Land: Sverige
Position: Högerforward
Klubbfattning: Höger
Draftad: Odraftad

Mattias Guter är en av de mindre spelarna i SHL med sina 176 centimeter och 78 kg. Det är sex centimeter och åtta kilo under snittet bara i Djurgården. Men 32-åringen har haft en gedigen hockeykarriär som, förutom fyra matcher i Norge, tillbringats i Sverige. Stockholmaren debuterade förvisso i SHL för Djurgården redan 2007, men blev ordinarie i SHL först 2013, efter några säsonger i Hockeyallsvenskan. I SHL har Guter, utöver spel i Djurgården, även spelat för Luleå, Karlskrona, Timrå och Leksand. Mattias Guter spelade i Djurgårdens J20-lag tillsammans med bland andra dubble Stanley Cup-mästaren Patric Hörnqvist och nuvarande lagkamraten Anton Hedman, men har aldrig fått representera Tre Kronor, varken som junior eller senior. 

Anton Hedman

Född: 1986-05-15
Land: Sverige
Position: Ytterforward
Klubbfattning: Vänster
Draftad: #255 av Boston Bruins i NHL Entry Draft 2004

Anton Hedman är Djurgårdens äldste spelare. 34-åringen är också en av lagets största spelare med sina 191 centimeter och 96 kg. Stockholmaren är tillbaka i huvudstaden sedan sommaren 2019, 14 år efter att han lämnade Djurgårdens J20-lag för spel i den kanadensiska juniorligan OHL. Där spelade han under två säsonger med tre olika lag och spelare som Marc Staal, Nick Foligno, Wayne Simmonds och Drew Doughty. I SHL har Anton Hedman spelat för Modo, Luleå, Färjestad och Örebro Hockey. Han spelar 13-15 minuter per match och gör 15-20 poäng per säsong, med undantag från i fjol då Hedman drog med stora skadeproblem. Säsongen 2018/19 var hans poängbästa i karriären med 23 pinnar. Vågar man betta på att han toppar den siffran i år?

Albin Grewe

Född: 2001-03-22
Land: Sverige
Position: Center/högerforward
Klubbfattning: Vänster
Draftad: #66 av Detroit Red Wings i NHL Entry Draft 2019

Albin Grewe gick något senare i draften 2019 än många trott, men draftades av det gamla svensklaget Detroit Red Wings. Grewe beskrivs som en energispelare som smäller på allt som rör sig. Stockholmaren dominerade TV-pucken som Stockholm Nord vann 2017, när han fick Sven Tumbas Stipendium som bästa forward och vann poängligan. Som senior förväntas dock Grewe inte vara en stor poängplockare utan viktig som komplementspelare. Han fick debutera i SHL under säsongen 2018/19 och spelade 15 matcher för Djurgården, dock ingen i slutspelet när klubben gick till SM-final. På 25 matcher i J20 SuperElit gjorde dock Grewe 34 poäng som drog på sig 102 utvisningsminuter. I fjol blev det bara en poäng med A-laget på 19 matcher så han är med dagens mått mätt i hockeyvärlden en powerforward. 19-åringen har som mål att ta en tröja i JVM senare i vinter.

Michael Haga

Född: 1992-03-10
Land: Norge
Position: Center/vänsterforward
Klubbfattning: Vänster
Draftad: Odraftad

Norrmannen Michael Haga har flyttat hejvilt i svenska och norska hockeyklubbar genom karriären, och spelat för det norska landslaget varje år sedan han var junior. Hemma i Norge har han spelat för moderklubben Frisk Asker och Sparta Sarpsborg och i Sverige har han spelat i SHL, Hockeyallsvenskan och J20 SuperElit. 28-åringen har varit i Luleå, Almtuna, Djurgården, AIK, Mora och Örebro. Efter att Mora åkte ur SHL via kvalspel mot rivalen Leksand våren 2019 valde Haga att skriva på för nygamla klubben Djurgården där det blev 26 poäng på 50 matcher i grundserien. Vågar man betta på att flyttfågeln Haga toppar den noteringen 2020/21?

Niklas Svedberg

Född: 1989-09-04
Land: Sverige
Position: Målvakt
Plockhand: Vänster
Draftad: Odraftad

Målvakten Niklas Svedberg följde inte med Timrå IK ner i Hockeyallsvenskan utan valde att axla Adam Reideborns stora mantel i Djurgården, säsongen 2019/20. Det gjorde 30-åringen med bravur. Svedberg hade innan säsongen 2018/19 i Timrå gjort sex säsonger i NHL och KHL. Målvakten, med samma moderklubb som Mats Sundin, tillhörde Djurgårdens IF som junior men bytte till Modo där han fick debutera i SHL. Det stora genombrottet kom dock i Brynäs IF där Niklas Svedberg gjorde två fina säsonger och krönte tiden i Gavlerinken med ett SM-guld. Det gjorde att den odraftade Svedberg skrev kontrakt med Boston Bruins i NHL. Han gjorde inte bort sig i NHL men fick bara spela nitton matcher över tre år i Bruins. Svedberg lämnade NHL för KHL och Salavat Yulaev Ufa under två säsonger innan han återvände till NHL för en säsong med Minnesota Wild. Har gjort några landskamper för Tre Kronor men aldrig fått spela VM.

Niclas Bergfors

Född: 1987-03-07
Land: Sverige
Position: Forward
Klubbfattning: Höger
Draftad: #23 av New Jersey Devils i NHL Entry Draft 2005

Niclas Bergfors är den forne supertalangen som inte lyckades slå sig in i NHL, trots många försök, men som totalt sett haft en habil karriär strax under landslagsnivån. 33-åringen var den enda svensken som draftades i den första rundan av draften 2005, samma år som Sidney Crosby draftades, och under en period i svensk hockey med svagare talangutveckling var förväntningarna stora på forwarden. Men det blev bara drygt två säsongers spel i NHL under sju år i Nordamerika för Bergfors. Efter ett antal år i KHL kom han sommaren 2016 tillbaka till SHL, först till Linköping och sedan Djurgården. Södertäljesonen Bergfors är en bra tvåvägsspelare som enligt oddsen bör kunna göra 25-30 poäng för Djurgården den här säsongen.

Andreas Engqvist

Född: 1987-12-23
Land: Sverige
Position: Center
Klubbfattning: Höger
Draftad: Odraftad

Andreas Engqvist kom tillbaka till Djurgården och SHL sommaren 2017 efter sju säsonger i NHL och KHL. Under åren utomlands har Engqvist presterat ganska bra, men också råkat ut för ett par hjärnskakningar som hållit honom från isen under längre perioder. Den 190 centimeter långe centern draftades aldrig men skrev kontrakt med Montreal Canadiens som 21-åring år 2009. På femton matcher i NHL över två säsonger lyckades dock Engqvist inte göra någon poäng utan det blev mest spel i AHL. Efter att kontraktet med mesta Stanley Cup-mästarna gått ut valde Engqvist spel i KHL. Under åren i Ryssland, och nu i SHL har Engqvist fått spela en del med Tre Kronor i Euro Hockey Tour, men hans enda VM gjorde han 2010, när Sverige vann brons. Samma år vann Engqvist SM-silver med Djurgården. 

Tobias Ekberg  

Född: 1994-01-13
Land: Sverige
Position: Back
Klubbfattning: Vänster
Draftad: Odraftad

Tobias Ekberg är lite av en latebloomer i svensk ishockey. Västgöten är förvisso bara 26 år gammal men spelade faktiskt i Hockeyettan för Östersunds IK så sent som år 2016. Töreboda-produkten fick redan som 15-åring testa på seniorhockey i moderklubben något som gjorde att Leksand fick upp ögonen för tvåvägsbacken som sedermera tillbringade tre år på LIF:s hockeygymnasium innan flyttlasset gick vidare till Jämtland. Tobias Ekberg fick sitt stora genombrott i IK Pantern säsongen säsongen 2017/18 och har under Peter Anderssons ledning i Malmö Redhawks tagit stora kliv sista två åren. Hockeyspelaren väntas få en stor roll i Djurgården i och med att Linus Hultström lämnat för spel i KHL.

Dick Axelsson  

Född: 1987-04-25
Land: Sverige
Position: Forward
Klubbfattning: Vänster
Draftad: #62 av Detroit Red Wings i NHL Entry Draft 2006

Dick Axelsson är en SHL:s mest omtalade ishockeyspelare, på gott och ont. “Dicken” ansågs länge vara en av Sveriges mest talangfulla forwards under mitten av 2000-talet. Huddinge-produkten besitter en offensiv framsida inte många kan mäta sig med, men har dock aldrig varit tillräckligt bra defensivt för att få chansen i NHL. Poäng har Axelsson alltid levererat, både i SHL, schweiziska NLA och i internationella sammanhang med Tre Kronor. Dick Axelsson har hunnit bli 33 år gammal, men ändå fortsätter den aviga vingen att bjuda på läckra framspelningar och magiska solonummer var och varannan kväll. I Djurgården snittade han nästan en poäng per match i fjol och det kan vara väl värt ett litet bet på att Dick når upp till samma höjder under kommande säsong.

Spela på samtliga matcher i SHL här.

Läs mer om lagen i SHL.

Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.