Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Frölunda HC

Läs mer om lagen i SHL.

Om Frölunda HC

Västra Frölunda har varit ett av SHL:s mest framgångsrika lag under 2000-talet och är regerande mästare. Det är dessutom bara Färjestad, Luleå, HV71 och Brynäs som har en längre nuvarande svit i SHL, än Frölunda Indians. Många namnkunniga spelare har dragit på sig den röda och periodvis gröna, matchtröjan genom åren. Ulf Sterner, Lars-Erik Sjöberg, Jörgen Pettersson, Daniel Alfredsson, Patrik Carnbäck, Niklas Andersson och bröderna Henrik och Joel Lundqvist är ett axplock, och supertalangen Rasmus Dahlin skulle kunna ansluta till legendarerna i framtiden. Frölunda har vunnit fem SM-guld och spelat sju SM-finaler. Göteborgsklubben har även varit framgångsrika i CHL med fyra titlar och en finalplats under de sex säsonger som Champions Hockey League spelats.

Grundad: 1944
Hemmaarena: Scandinavium
SM-guld: 5 st
Tränare: Roger Rönnberg

Spela på Frölunda HC.

Några framstående spelare

Max Friberg

Född: 1992-11-20
Land: Sverige
Position: Högerforward
Klubbfattning: Höger
Draftad: #143 av Anaheim Ducks i NHL Entry Draft 2011

Max Friberg är en klassisk svensk tvåvägsspelare med stora ledaregenskaper. Han spelar i powerplay och boxplay och matchas ofta mot motståndarnas bästa spelare, tillsammans med legendaren Joel Lundqvist. Friberg spelade seniorhockey med moderklubben Skövde redan under gymnasietiden men i och med att Skaraborgsklubben spelade i division 1 valde Friberg att flytta till Timrå och SHL för att utvecklas som spelare. Högerforwarden var med i det klassiska svenska JVM-lag som tog guld 2012. Året efter åkte Friberg över till Nordamerika för att försöka ta en plats i Anaheim Ducks. Men det blev bara sex matcher i NHL under fyra säsonger som Friberg tillhörde Ducks och klassiska Montreal Canadiens organisationer. Sedan 2017 är Max Friberg tillbaka i SHL och Frölunda.

Simon Hjalmarsson

Född: 1989-02-01
Land: Sverige
Position: Vänsterforward
Klubbfattning:  Vänster
Draftad:  #39 av St. Louis Blues i NHL Entry Draft 2007

Simon Hjalmarsson har hunnit bli 31 år och har faktiskt en diger meritlista, trots att han inte varit en stjärna nån gång under karriären. VM-guld, SM-guld, CHL-titlar, JVM-silver, J18VM-brons och VM-brons har det blivit för smålänningen. Hjalmarsson är assisterande kapten i Frölunda, i ett omklädningsrum fullt av hockeyspelare med erkända ledaregenskaper. Han draftades av St. Louis Blues 2007 men Hjalmarsson har aldrig försökt ta en plats i NHL. Däremot har han gjort två säsonger i klassiska CSKA Moskva i KHL, där han spelade med bland andra Alexander Radulov och Viktor Fasth.

Johan Sundström

Född: 1992-09-21
Land: Sverige
Position: Center
Klubbfattning: Höger
Draftad: #50 av New York Islanders i NHL Entry Draft 2011

Frölundasonen Johan Sundström är inne på sin tredje sejour i hemmaklubben. Han blev klar för Frölunda bara en vecka efter att klubben säkrade sitt femte SM-guld 2019 och är mycket omtyckt i Göteborg. Centern har varit en talang hela sitt liv. Han spelade TV-pucken, var en del av det JVM-lag som tog guld 2012, med bland andra nuvarande lagkamraten Max Friberg och har spelat VM för Tre Kronor. Sundström draftades av New York Islanders 2011 och under tre säsonger på sitt rookiekontrakt fick han spela elva matcher i NHL. Övrig tid tillbringades i AHL. Centern har varit en poängspelare när han lirat i Frölundas rödgröna tröja, men inte när han  spelat någon annanstans. Sundström har gjort över 30 poäng varje säsong i SHL och ett modigt bet är att han når upp till samma nivå igen denna säsong.

Lucas Raymond

Född: 2002-03-28
Land: Sverige
Position: Ytterforward
Klubbfattning: Höger
Draftad: Tillgänglig för NHL Entry Draft 2020

Supertalangen Lucas Raymond fick debutera i SHL i oktober 2018 och blev den förste spelaren född 2002 att göra debut i SHL. Efter det har hockeylivet rullat på för Raymond som är en av de topprankade hockeyspelarna inför NHL-draften 2020, tillsammans med bland andra Djurgårdens Alexander Holtz. Raymonds något ovanliga namn kommer från hans pappa som är från Frankrike. Den offensive, men komplette, anfallaren är redan meriterad. Brons i TV-pucken, guld, silver och brons i J18-SM, silver i klassiska Hlinka Gretzky Cup och guld i J18-VM. Den högerfattade 18-åringen noterades för tio poäng i SHL under säsongen 2019/20. De torde vara låga odds på att Raymond slår den noteringen i år. 

Joel Lundqvist

Född: 1982-03-02
Land: Sverige
Position: Center
Klubbfattning: Vänster
Draftad: #68 av Dallas Stars i NHL Entry Draft 2000

Henrik Lundqvist nämns nästan alltid i samma andetag som Joel Lundqvist, men den yngre tvillingbrorsan har skaffat sig kultstatus i Göteborg och Frölunda. Joel draftades faktiskt före Henrik i NHL Entry Draft år 2000, men lyckades aldrig ta en fast plats i Dallas Stars under tre säsonger i NHL. Istället vände han hem till SHL och Frölunda sommaren 2009 och mottogs som en frälsare. 38-åringen gör i år sin tolfte säsong som kapten för Indians och han har många titlar i prisskåpet. Fyra SM-guld, fyra CHL-titlar, tre VM-guld och två VM-brons. Bland många framgångsrika spelare i Frölundas historia kommer Joel Lundqvist att vara bland de första som nämns när han lägger skridskorna på hyllan.

Jan Mursak  

Född: 1988-01-20  
Land: Slovenien
Position: Center/Forward
Klubbfattning: Höger
Draftad: #182 av Detroit Red Wings i NHL Entry Draft 2006

Efter Los Angeles Kings superstjärna Anze Kopitar är Jan Mursak Sloveniens främsta ishockeyspelare genom tiderna. 32-åringen har visserligen endast gjort 42 matcher och fyra poäng i världens bästa ishockeyliga, men i Europa har Mursak varit framgångsrik i flera år. På 236 KHL-matcher (inklusive slutspel) har forwarden, som även kan spela center, noterats för imponerande 139 poäng. Mursak har dessutom gjort hela 51 pinnar på 38 framträdanden i det slovenska landslaget. Kommande säsong blir Mursaks andra sejour i Frölunda, 2017/18 anslöt slovenen i slutet på grundserien och svarade för starka 23 poäng på 21 fighter.  

Stefan Elliott  

Född: 1991-01-30
Land: Kanada
Position: Back
Klubbfattning: Höger
Draftad: #49 av Colorado i NHL Entry Draft 2009

Kanadensaren Stefan Elliott kommer att göra sin andra säsong i SHL när han drar på sig den rödgröna indiantröjan till hösten. Den högerfattade backen tog sina allra första skridskoskär i Vancouver där han som knatte spelade i North Shore Winter Club. Efter några lyckade år i juniorlaget Saskatoon Blades fick Elliott chansen i det kanadensiska U18-landslaget 2008 innan han ett år senare tingades av Colorado som nummer 49 i draften. På meritlistan syns 87 NHL matcher med Avalanche, Predators, Coyotes och Senators. Stefan Elliott lär få en betydande roll i Frölunda under ledning av coach Roger Rönnberg.

Spela på samtliga matcher i SHL här.

Läs mer om lagen i SHL.

Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.