Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

HV71

Läs mer om lagen i SHL.

Om HV 71

Jönköpingsklubben HV71 (en sammanslagning av klubbarna Husqvarna IF och Vätterstads IK år 1971) har varit en av svensk hockeys mest framgångsrika klubbar de 25 senaste åren. Sedan HV chockade hockeysverige genom att vinna SM-guld 1995 med Sune Bergman som tränare har HV spelat ytterligare åtta finaler och tagit fyra SM-guld. HV71 har många gånger lyckats med värvningar från Finland, från prestigeförvärv på 1980-talet som Kari Eloranta och Kari Takko, till Esa Keskinen och senare Jukka Voutilainen och Mikko Luoma. Andra spelare att nämna är naturligtvis Johan Davidsson, Martin Thörnberg och pappa Ove Thörnberg, Fredrik Stillman, Stefan Örnskog, David Petrasek, Boo Ahl och Stefan Liv, som dog i flygolyckan med Lokomotiv Jaroslav år 2010. Inför säsongen har hemmasonen Nicklas Rahm tagit över huvudansvaret efter Stefan “Lillis” Lundh. Rahm blir därmed den förste huvudtränare i HV71 med Jönköpingsklubben som moderklubb.

Grundad: 1971
Hemmaarena: Husqvarna Garden
SM-guld: 5 st
Tränare: Nicklas Rahm

Spela på HV71.

Några framstående spelare

Axel Holmström

Född: 1996-06-29
Land: Sverige
Position: Center/vänsterforward
Klubbfattning: Vänster
Draftad: #196 av Detroit Red Wings i NHL Entry Draft 2014

Axel Holmström var tillbaka i svensk ishockey säsongen 2019/20 efter att ha spelat ut sitt rookiekontrakt utan att lyckats ta en plats i NHL. Norrbottningen har gått igenom Skellefteå AIK:s ungdomsverksamhet och debuterade för SAIK som tonåring. Holmström, född 1996, har varit en stor talang hela sin karriär. Han har spelat TV-pucken två gånger, två JVM och blivit utsedd till årets junior i SHL. Med Skellefteå spelade anfallaren två SM-finaler och gjorde faktiskt flest poäng av alla i slutspelet 2015 - som junior. 2017 blev han en av relativt få svenskar som vunnit AHL-mästerskapet, Calder Cup. Holmström har gjort en del poäng genom sin karriär, men hade ett tungt fjolår med bara 20 pinnar på 46 grundseriematcher under sin första säsong med HV71.

 

Simon Önerud

Född: 1988-06-16
Land: Sverige
Position: Center/vänsterforward
Klubbfattning: Vänster
Draftad: Odraftad

Jönköpingssonen Simon Önerud har vunnit två SM-guld med moderklubben och 31-åringen delar på kaptensskapet med den levande HV-legendaren Martin Thörnberg som var otroligt skadedrabbad säsongen 2018/19. Förutom spel med HV71 har Simon Önerud spelat i SHL med Modo och Timrå och gjort en säsong i KHL. När HV vann SM-guld 2017 fick Önerud Stefan Liv Memorial Trophy, priset till slutspelets bäste spelare. Då avgjorde han match 7 i finalen, framspelad av Thörnberg. Simon Önerud har också fått representera Tre Kronor, men inte spelat några mästerskap för det svenska landslaget i ishockey.

Jonas Gunnarsson

Född: 1992-03-31
Land: Sverige
Position: Målvakt
Plockar: Vänster
Draftad: Odraftad

Smålänningen Jonas Gunnarsson kom till HV71 som tonåring och fick spela 27 matcher under fem säsonger fram till 2014, när han lämnade för Malmö Redhawks i Hockeyallsvenskan. Efter två starka säsonger i Percy Nilssons klubb skrev den odraftade målvakten ett ettårskontrakt med Nashville Predators i NHL. Gunnarsson lyckades dock inte ta hand om båsdörren bakom superstjärnan Pekka Rinne, utan vände tillbaka till SHL efter en säsong i AHL. Sedan sommaren 2018 är Jonas Gunnarsson HV71:s spelare permanent, efter ett kort lån till jönköpingsklubben säsongen innan. Delar födelsedag med Mr Hockey, Gordie Howe, och the Russian Rocket, Pavel Bure.

Christian Sandberg

Född: 1987-10-23
Land: Sverige
Position: Forward
Klubbfattning: Höger
Draftad: Odraftad

Christian Sandberg var länge AIK:s själ och hjärta. Han debuterade faktiskt för AIK när klubben spelade i division 1 under lockoutsäsongen i NHL år 2005. Sedan dess har Sandberg haft många roller i sin moderklubb. Offensiv stjärna eller defensiv grovjobbare, centern har gjort allt. De senaste säsongerna var han dessutom varit lagkapten. Sandberg är AIK:s näst meste hockeyspelare genom tiderna, efter legendaren David Engblom. Men under fjolåret gick “Mr AIK” till HV71 där det bara blev sju poäng på 32 matcher. Christian Sandberg har spelat TV-pucken men aldrig fått dra på sig Tre Kronors tröja.

Lias Andersson  

Född: 1998-10-13
Land: Sverige
Position: Center/Forward
Klubbfattning: Vänster  
Draftad: #7 av New York Rangers i NHL Entry Draft 2017

Lias Andersson kommer från en välkänd hockeyfamilj. Farfar Ronny gjorde bland annat flera säsonger i Västra Frölunda under 60- och 70-talen, pappa Niklas har närmare 700 matcher i Frölunda på sitt CV och jobbar numera som scout för NHL-laget LA Kings. Lias har Kungälv som moderklubb, men valde som junior att flytta till Jönköping och HV71 för att gå på stadens hockeygymnasium. Den hårt jobbande centern slog igenom under säsongen 2016/17 då han som tonåring noterades för 19 poäng på 42 grundseriematcher i HV-tröjan och sedermera draftades av New York Rangers som nummer 7 i den första rundan. På Manhattan fick sig dock karriären en törn då Andersson inte kom överens med Rangers ledning och mestadels huserade i lagets farmarklubb Hartford Wolf Pack. På meritlistan finns bland annat VM-guld, SM-guld samt ett JVM-silver från 2018 då 21-åringen var lagkapten i Juniorkronorna.

Anton Wedin

Född: 1993-03-01
Land: Sverige
Position: Forward
Klubbfattning: Vänster
Draftad: Odraftad

Anton Wedin är född och uppvuxen i Sundsvall där han under nästan hela sin karriär har representerat Timrå IK. I den rödvita tröjan hade den skridskostarka forwarden länge en anonym tillvaro, men under säsongen 2018/19 kom så äntligen lyftet för Wedin som på 39 SHL-matcher noterades för hela 36 poäng och belönades med både landslagsspel och ett kontrakt med NHL-laget Chicago Blackhawks. I Chicagos organisation blev det dock endast fyra matcher med Blackhawks, den resterande tiden spenderades i Rockford IceHogs där Wedin producerade skapligt med poäng. Efter bara en säsong i Nordamerika väljer ändå medelpadingen att flytta hem till Svedala för spel med HV71 där han kan komma att bilda ett väldigt intressant radarpar tillsammans med Lias Andersson. Att den offensiva produktionen lyfter till högre höjder i “Sveriges Jerusalem” är troligen ingen högoddsare.  

Spela på samtliga matcher i SHL här.

Läs mer om lagen i SHL.

Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.