Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Linköping HC

Läs mer om lagen i SHL.

OM LHC

Det är svårt att nämna LHC och inte nämna Mike Helber. Amerikanen som kom till Linköping 1992, var med och spelade upp klubben i SHL i slutet av 1990-talet och blev efter avslutad karriär 2002 klubbdirektör i tolv år. Det är under den perioden som Linköping varit mest framgångsrik, med två SM-finaler som största merit. LHC har etablerat sig i Sveriges högsta serie i hockey under 2000-talet, tiden före det tillbringades i lägre divisioner. Lejonen har haft en förmåga att locka till sig poängkungar. Två av de fem bästa offensiva säsongerna i SHL:s historia har gjorts av LHC-spelare. Pär Arlbrandt var bara fem poäng från Håkan Loobs rekord år 2014 och Tony Mårtensson gjorde den femte bästa poängnoteringen genom tiderna år 2008. Östgötarna var under 2019/20 ett lag som kämpade i botten av tabellen, sportchef Niklas Persson har fått ihop ett slagkraftigt lag inför kommande säsong där Linköping helt klart blir att räkna med.

Grundad: 1976
Hemmaarena: Saab Arena
SM-guld: 0 st
Tränare: Bert Robertsson

Spela på Linköping HC.

Några framstående spelare

Jonas Holös

Född: 1987-08-27
Land: Norge
Position: Back
Klubbfattning: Höger
Draftad: #170 av Colorado Avalanche i NHL Entry Draft 2008

Jonas Holös kan inte konkurrera med Mats Zuccarello Aasen om att vara Norges bästa hockeyspelare genom tiderna, men 33-åringen har haft en fin karriär och skulle kunna bli Norges meste VM-spelare om han får vara hel några säsonger till. Backen har tillbringat huvuddelen av sin karriär i SHL, men även gjort 39 matcher i NHL med Colorado Avalanche, några matcher i AHL, två säsonger i KHL och två säsonger i den schweiziska ligan NLA. När Holös draftades av Colorado Avalanche 2008 var han en del av den kanske bästa norska draften någonsin. Tre spelare draftades, tangerat högsta antal, varav en redan i tredje rundan, den näst högsta rundan som någon norrman gått i. Jonas Holøs är en av nio norrmän som spelat för Linköping, senast bröderna Ken-André och Mathis Olimb. Holös har även ett SM-guld på meritlistan, med Färjestad 2009.

Patrik Lundh

Född: 1988-06-12
Land: Sverige
Position: Ytterforward
Klubbfattning: Vänster
Draftad: Odraftad

Rutinerade Patrik Lundh har flest SHL-matcher i bagaget i Linköping av nuvarande spelare, sedan trotjänaren Sebastian Karlsson lämnat. Lundh var en stor talang som ung, vann dubbla guld i TV-pucken och spelade i laget med bland andra Robin Figren, Mikael Backlund och Oscar Möller som tog silver på JVM 2008. Efter framgångarna som junior tog det några säsonger, med spel i Hockeyallsvenskan i Malmö och Bofors, innan Patrik Lundh tog en plats i Färjestad. 32-åringen har spelat SHL-hockey med FBK, Växjö Lakers, Djurgården och sedan 2019 Linköping. Två gånger har Patrik Lundh blivit svensk mästare. Han har också spelat en säsong i Peking med Kunlun Red Star i KHL.

Jonas Gustavsson

Född: 1984-10-24
Land: Sverige
Position: Målvakt
Plockhand: Vänster
Draftad: Odraftad

Det är elva år sedan den då 24-årige Jonas Gustavsson fick smeknamnet ”Monstret”, efter ett otroligt bra slutspel där målvakten bara släppte in ett mål per match när Färjestad vann SM-guld. Samma säsong fick han Guldpucken som årets spelare i svensk hockey. Efter den historiskt starka säsongen åkte Gustavsson över till NHL och klassiska Toronto Maple Leafs. Det blev åtta år för målvakten i NHL, och även en del spel i AHL. Han gjorde matcher för Maple Leafs, Detroit Red Wings, Boston Bruins och Edmonton Oilers. Jonas Gustavsson hade under åren i NHL också problem med hjärtat, och tvingades till operation vid några tillfällen. Stockholmaren har med Tre Kronor vunnit OS-silver och två VM-brons. “Monstret” är en stor målvakt, 193 centimeter lång, något som blivit stilbildande för yngre målvakter efter honom.

Broc Little

Född: 1988-03-24
Land: USA
Position: Forward
Klubbfattning: Vänster
Draftad: Odraftad

Amerikanen Broc är faktiskt Little, han är bara 175 centimeter lång och 77 kg tung, i en sport där snittstorleken på spelarna är 184 centimeter och 90 kg. 32-åringen från Phoenix, samma ställe som NHL-stjärnan Auston Matthews är uppväxt, draftades aldrig utan spelade hockey på college i USA och flyttade sedan till Sverige 2011. Framgången var omedelbar och Broc Little vann poängligan i Hockeyallsvenskan med VIK Västerås. Efter den lyckade säsongen värvades Little till SHL och AIK och lyckades så bra där att han valde att skriva kontrakt med Columbus Blue Jackets farmarlag Springfield Falcons i AHL. Men det blev bara en säsong i NHL:s farmarliga innan han vände tillbaka till Europa. Från 2014-2017 spelade han för Linköping och slutade bland de tre bästa i lagets poängliga varje säsong. Efter ett år i klassiska HC Davos kom Broc Little tillbaka till LHC 2018. Han spelade OS för USA 2018. Den lille hockeyspelaren har vunnit skytteligan i SHL tre gånger, senast under säsongen 2019/20.

Jonas Junland  

Född: 1987-12-15
Land: Sverige
Position: Back
Klubbfattning: Vänster  
Draftad: #64 av St. Louis Blues i NHL Entry Draft 2006

Jonas Junland är född och uppvuxen i Ljungsbro utanför Linköping. Med Linköpings HC vann den hårdskjutande backen SM-guld i U16 och i J20 2003 respektive 2006. Efter två tunga finalförluster i följd med A-laget valde LHC-produkten att testa lyckan i Nordamerika med St. Louis Blues där han vräkte in poäng och snabbt blev en publikfavorit i Blues farmarlag Peoria Riverman. Framgången i AHL till trots fick Junland aldrig riktigt chansen i NHL där det bara blev fyra matcher innan han flyttade tillbaka till Sverige och Färjestad. Efter några år i KHL och schweiziska National League ska Linköpingskaptenen lotsa Cluben till det så efterlängtade första guldet.

Markus Ljung

Född: 1991-01-11
Land: Sverige
Position: Center
Klubbfattning: Vänster
Draftad: Odraftad

Markus Ljung är född och uppvuxen i Västerås och spelade för VIK hela vägen från björnligan upp till Hockeyallsvenskan innan centern valde att flytta till Stockholm och Djurgården 2012. I den blåröda tröjan blev det inte mindre än sex säsonger, två i HA och fyra i SHL innan flyttlasset gick vidare till KHL-laget Admiral Vladivostok via en kort sejour med HV71. Markus Ljung är en skicklig tvåvägscenter som dessutom noterats för en hel del poäng genom åren. I fjol stod 29-åringen för finfina 37 poäng på 57 matcher med Admiral och det lär knappast vara en högoddsare att västmanlänningen gör fler pinnar i LHC-tröjan tillsammans med Broc Little och company. Lite kul kuriosa är att Ljung brukar träna ihop med Nicklas Lidströms söner och fotbollsproffset Victor Nilsson Lindelöf under sommarmånaderna hemma i Västerås.  

Oula Palve  

Född: 1992-02-19
Land: Finland
Position: Center
Klubbfattning: Vänster
Draftad: Odraftad

Linköping har hittat sina två toppcentrar som ska leda östgötarnas offensiv under de närmaste åren. För Oula Palve tog det några år längre att blomma ut än vad de flesta trodde när Palve var en ung lovande center i JYP:s juniororganisation. Faktum är att finländaren mestadels harvade runt i Mestis, den finska andraligan, fram till säsongen 2016/17 då han bytte klubbadress till HPK där det blev två framgångsrika säsonger, åtminstone poängmässigt. I storklubben TPS Åbo tog karriären fart för 28-åringen som under säsongen 2018/19 bland annat fick dra på sig den finska landslagströjan och göra fyra matcher. Efter en misslyckad sejour i Nordamerika med Pittsburgh och Dallas väntar nu ett tvåårigt äventyr i Östergötland för Oula Palve.    

Petteri Nikkilä

Född: 1992-07-27
Land: Finland
Position: Back
Klubbfattning: Vänster
Draftad: Odraftad

Petteri Nikkilä gör i samband med kommande säsong sin första sejour utanför hemlandet. Finländaren kommer emellertid ha fyra landsmän att snacka med i Linköping. Nikkilä har i princip under hela sin seniorkarriär tillhört ishockeylaget HPK från staden Tavastehus i södra Finland. Under säsongen 2018/19 noterades den numer 28-årige backen för 42 poäng varav 38 assist, flest passningspoäng av samtliga spelare i SM-liiga. Petteri har sina största styrkor i spelet med puck, men så har det inte alltid varit. Under hans år som junior var det framförallt det fysiska, och bitvis fula spelet, som Nikkilä utmärkte sig i. På 114 matcher i U20-ligan hann finländaren med att sitta på botbänken i 264 minuter.

Spela på samtliga matcher i SHL här.

Läs mer om lagen i SHL.

Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.