Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Örebro HK

Läs mer om lagen i SHL.

Om ÖHK

Örebro Hockey spelade i början av 2000-talet i Hockeyallsvenskan men åkte ur 2004. Efter det kämpade ÖHK hårt för att snabbt komma tillbaka och värvade bland annat gamla profiler som Mikko Peltola och Mika Niskanen. Men det tog fem säsonger innan klubben kom tillbaka till HA och efter fyra säsonger där gick man upp i SHL. Örebro har fostrat bland annat Stanley Cup-mästaren Carl Gunnarsson, som har spelat över 580 matcher i NHL. Även Conny Strömberg, en stor profil i svensk hockey, har gjort några säsonger i ÖHK. Klubbens största merit är en plats i kvartsfinalen från 2015, klubbens andra säsong i SHL. Inför säsongen 2020/21 ser närkingarna intressanta ut där bland annat Jhonas Enroth värvats in från KHL.

Grundad: 1990
Hemmaarena: Behrn Arena
SM-guld: 0 st
Tränare: Niklas Eriksson

Spela på Örebro HK.

Några framstående spelare

Jhonas Enroth  

Född: 1988-06-25
Land: Sverige
Position: Målvakt
Plockar: Vänster
Draftad: #46 av Buffalo Sabres i NHL Entry Draft 2006

Efter diverse turer och lösa rykten har Jhonas Enroth nu tecknat ett avtal med Örebro som sträcker sig över de närmaste tre åren. Enroth är född i Stockholm och har Huddinge IK som moderklubb där han under hela sin uppväxt kamperade med Stefan Ridderwall, son till Rolf Ridderwall, om platsen mellan stolparna hos talangfabriken. Karriären fortsatte sedan i Södertälje där den relativt kortväxta målvakten år 2008 nominerades till årets rookie i Elitserien. Året därpå flyttade Enroth till Nordamerika där det blev sju säsonger med Buffalo, Dallas, LA Kings och Toronto. På meritlistan syns bland annat ett OS-Silver, VM-guld, JVM-silver samt dubbla guld i TV-pucken med Stockholm. Enroths främsta styrka är hans finfina spelförståelse.

Ludvig Rensfeldt  

Född: 1992-01-29
Land: Sverige
Position: Vänsterforward
Klubbfattning: Vänster
Draftad: #35 av Chicago Blackhawks i NHL Entry Draft 2010

Ludvig Rensfeldt lyckades inte leverera i den utsträckning fansen i Behrn Arena hade hoppats på under säsongen 2019/20. Nya tag i år för 28-åringen som var en stor talang som ung. Han har spelat TV-pucken och var bofast i alla Tre Kronors ungdomslandslag. Rensfeldt var också med och vann JVM-guld 2012, när Mika Zibanejad avgjorde finalen i sudden death. Gävlesonen har spelat SHL-hockey för moderklubben Brynäs, Rögle, Timrå och sedan 2019 även Örebro. Han har också spelat i Hockeyallsvenskan för Malmö Redhawks och Bofors. Säsongen 2011/12 gjorde vänsterforwarden en säsong i Sarnia Sting i OHL, med bland andra draftettan från 2012, Nail Yakupov.  

Stefan Warg

Född: 1990-02-06
Land: Sverige
Position: Back
Klubbfattning: Höger
Draftad: #143 av Anaheim Ducks av NHL Entry Draft 2008

Stefan Warg är en stor, 191 centimeter och 100 kilo, och relativt spelskicklig back som fick NHL-scouterna att slicka sig om munnen inför örebroarens draftår 2008. Anaheim Ducks tog honom och ville att han skulle spela i WHL. Warg åkte över till Seattle Thunderbirds men vände tillbaka till Sverige och Hockeyallsvenskan efter två säsonger i Nordamerika, utan spel i NHL. Efter tre säsonger i Örebro och VIK Västerås i Hockeyallsvenskan testade Warg ännu en säsong i Nordamerika men det blev bara spel i farmarligan AHL och ECHL. Sedan han på allvar återvände till svensk hockey sommaren 2014 har bjässen spelat för Malmö Redhawks, men bytte till Örebro under säsongen 2018/19. Warg har gjort blott fyra mål på de fem senaste säsongerna och oddsen talar knappast för att det blir någon målexplosion från backens klubba i år heller.  

Lukas Pilö  

Född: 1999-09-07
Land: Sverige
Position: Back
Klubbfattning: Höger
Draftad: Odraftad

Talangen Lukas Pilö fick säsongen 2017/18 debutera i SHL med Örebro HK. Den spelskickliga backen gjorde inga poäng, men har gjort en del poäng i J20 Super Elit och J18. Pilö fick även debutera i Juniorkronorna 2018/19. 21-åringen är inte draftad av något lag i NHL, vilket ÖHK är glada för. Lukas Pilö kom till lägret inför TV-pucken som anfallare men lämnade som back, vilket han varit sedan dess. Säsongen 2019/20 lirade den högerfattade hockeyspelaren främst med Örebro i SHL men var även utlånad till Karlskoga i Hockeyallsvenskan en kort period. Delar födelsedag med Jacques Lemaire som vunnit nio Stanley Cup som spelare och coach.

Rasmus Rissanen  

Född: 1991-07-13
Land: Finland
Position: Back
Klubbfattning: Vänster
Draftad: #178 av Carolina Hurricanes i NHL Entry Draft 2009

29-årige Rasmus Rissanen är en stor, defensiv back som under flera säsonger i Nordamerika försökte slå sig in i NHL. Efter att ha draftats av Carolina Hurricanes 2009 åkte Rissanen över till den kanadensiska juniorligan WHL där han under sin andra säsong utsågs till assisterande kapten. Under de efterföljande fem säsongerna blev det bara sex matcher i NHL för Rasmus Rissanen, som fick spela i farmarligan AHL istället. Sommaren 2016 vände Rissanen hem till Finland och gjorde två säsonger i SM-Liiga, innan Örebro värvade honom. Var en av närkingarnas absolut bästa spelare 2019/20 vilket fantastiska +20 i plus/minus-statistiken indikerar. Har gjort några landskamper för Finland, men inte spelat VM.

Emil Larsson

Född: 1993-08-04
Land: Sverige
Position: Forward
Klubbfattning: Vänster  
Draftad: Odraftad

Emil Larsson, son till Brynäs-legendaren Jan Larsson, är född och uppvuxen i Gävle och spelade under sina ungdomsår i klassiska Strömsbro IF som bland annat har fostrat spelare som Gert Blomé och Bertil “Masen” Karlsson. Efter fyra raka säsonger med Almtuna i Hockeyallsvenskan signade Emil 2017 med Luleå i SHL där det blev omedelbar succé för den storväxte forwarden som noterades för 32 poäng under hans rookieår. Året därpå blev inte lika lyckosamt poängmässigt i SHL, men å andra sidan fick 27-åringen testa på spel med Tre Kronor. I den blågula tröjan stod Larsson för finfina fem poäng på åtta kamper. Nu väntar en sejour i Närke med Örebro där Emil Larsson under försäsongen bildade en intressant kedja med Robin Kovács och Daniel Muzito Bagenda.

Robin Kovacs  

Född: 1996-11-16
Land: Sverige
Position: Ytterforward
Klubbfattning: Vänster
Draftad: #62 av New York Rangers i NHL Entry Draft 2015

Stockholmaren Robin Kovacs draftades 2015 men debuterade i SHL redan i januari 2013, för AIK mot Rögle. 2014 och 2015 var han ordinarie i Hockeyallsvenskan med AIK och sommaren 2016 skrev han på ett entry level contract med New York Rangers. Men det blev inget spel i NHL för Kovacs som fick tillbringa hela säsongen i AHL. 2020/21 gör Kovacs sin fjärde säsong som ordinarie i SHL, men har bytt Norrbotten och Luleå mot Närke och Örebro. Robin Kovacs är en offensiv spelare som slutade topp-3 i poängligan i Luleå under sina tre första säsonger i klubben och spelar en hel del i powerplay. Har fått Guldgallret som bäste junior i Hockeyallsvenskan två gånger och gjort flera landskamper för landslaget som junior. Oddsen talar för att han blir en av Örebros bästa poängplockare denna säsong.  

Örebro i slutspel 18/19

Ligaplacering: 10
Publiksnitt: 5 178
Powerplay-procent: 22,22%
Boxplay-procent: 72,22%
Poängkung: Nick Ebert (33 poäng)

Örebro har haft en säsong med höga toppar och djupa dalar. I oktober och november var närkingarna SHL:s näst sämsta lag och i januari skadades poängkungen Aaron Palushaj så illa att han sannolikt missar resten av säsongen. Dessutom gjorde målvakten Eero Kilpeläinen, som i fjol höll flest nollor i SHL, sin sämsta säsong på över tio år. Men i mitten av februari lyckades Örebro göra årets värvning när målvakten Jhonas Enroth återvände till svensk hockey för första gången sedan NHL-lockouten 2012. Enroth har haft en räddningsprocent på över 94% i fem av de tio matcherna han spelade i slutet av grundserien och bidrog till att de vitsvarta var ett av SHL:s bästa lag under den sista månaden av serien. Så hockeyklubben går in i slutspelet med bra form, även om man tog sig till slutspelet med minsta möjliga marginal. Örebro har hela säsongen haft ligans sämsta boxplay, men där har Jhonas Enroth haft en avgörande effekt, där han varit SHL:s överlägset bästa målvakt i den spelformen. ÖHK släppte också bara in ett enda mål i numerärt underläge på de fyra sista matcherna av serien. Så närkingarna kan bli en obehaglig överraskning för konkurrenterna i SM-slutspelet.

Spela på samtliga matcher i SHL här.

Läs mer om lagen i SHL.

Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.