Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

IK Oskarshamn

Läs mer om lagen i SHL.

Om IKO

IK Oskarshamn är en institution inom svensk hockey och tog sig sensationellt upp i SHL våren 2019, efter över 20 år i den nästa högsta serien. Under 2000-talet har flera kända namn som Niklas Hjalmarsson, Mattias Tedenby, Nicklas Jadeland och Rickard Gynge dragit på sig den vita tröjan. Oskarshamn har oftare nosat på kval uppåt SHL än tvärtom, men klarade sig kvar i Hockeyallsvenskan via en negativ kvalserie år 2010. I Oskarshamn finns ett hockeygymnasium som bidrar till att hålla ett visst antal talanger i föreningen varje år. Mångårige tränaren Per Bäckman, som vunnit SM-guld som tränare med Färjestad och även spelat två SM-finaler, har både spelat och tränat IK Oskarshamn.

Grundad: 1970
Hemmaarena: Be-Ge Hockey Center
SM-guld: 0 st
Tränare: Martin Filander

Spela på Oskarshamn

Några framstående spelare

Joe Cannata

Född: 1990-01-02
Land: USA
Position: Målvakt
Plockar: Vänster
Draftad: #173 av Vancouver Canucks i NHL Entry Draft 2009

Joe Cannata studerade på Merrimack College i Massachusetts där han under fyra år vaktade målet för skollaget i ligan NCAA. Cannata spelade ruskigt bra under de två sista säsongerna i Merrimack vilket medförde till att Vancouver tingade amerikanen i draften 2009 som nummer 173 totalt. Under nio år som proffs har 30-åringen representerat hela 13 olika klubbar. 2015 fick Cannata följa med på Vancouvers resa till Sverige där Canucks spelade två matcher mot Ottawa. Närmare spel i NHL än så har aldrig jenkaren från Wakefield kommit. I fjol var Joe Cannata Hockeyallsvenskans i särklass bästa målvakt, i år lär han till en början dela på förstaspaden med Tex Williamsson när det vankas spel med Oskarshamn i SHL.

Oliver Larsen  

Född: 1998-12-25
Land: Danmark
Position: Back
Klubbfattning: Höger

Oliver Larsen gjorde en stabil säsong med Björklöven i fjol där han noterades för 14 poäng och hela +17 i plus/minus-statistiken. Larsen, född 1998, noterades i Pantern 2018/19 för 17 poäng på 51 matcher vilket är hockeyspelarens bästa notering i seniorsammanhang. Den store backen fick debutera i det danska landslaget i ishockey 2017. Sedan tidigare har han representerat de rödvita i två JVM. Larsen är en fysisk back som drar på sig relativt många utvisningsminuter och gör få poäng. Dansken har inte blivit draftad av något lag i NHL.

Adam Janosik

Född: 1992-09-07
Land: Slovakien
Position: Back
Klubbfattning: Vänster  
Draftad: #72 av Tampa Bay i NHL Entry Draft 2010

Oskarshamn har inför säsongen 2020/21 värvat ett tiotal nya spelare, en av dessa är backen Adam Janosik som väntas få en stor roll i det defensiva spelet. Janosik är ursprungligen från Spisska Nova Ves i norra Slovakien, men familjen valde att tidigt flytta till Tjeckien och staden Liberec för att Adam skulle få chansen att skaffa sig en proper hockeyutbildning. Janosik spenderade sedan tre år i den kanadensiska juniorhockey där han även blev draftad av Tampa Bay Lightning 2010. 28-åringen har hunnit med att spela tre VM med Slovakien – det första som 22-åring tillsammans med spelare som Tomas Tatar, Martin Gaborik och Andrej Meszaros. Hemma i Slovakien bor han granne med Julius Hudacek som spelat i både Örebro och Frölunda.

Kim Strömberg  

Född: 1987-12-08
Land: Finland
Position: Forward
Klubbfattning: Vänster
Draftad: Odraftad

Den finske forwarden Kim Strömberg är näst äldst i Oskarshamn säsongen 2019/20, bara Johannes Samuelsson är äldre. Strömberg har varit runt i ett tiotal klubbar under sin karriär, men aldrig lämnat Europa. I Finlands högsta division, Liiga, gick det under slutet på 00-talet ganska tungt för forwarden, åtminstone poängmässigt. 32-åringen testade även lyckan i mindre europeiska ligor innan succé-klubben KooKoo hörde av sig 2018 och lockade hem Strömberg till Liiga. Under 2019/20 noterades Kim Strömberg för fantastiska 50 poäng vilket räckte till en åttondeplats i poängligan. Några 50 pinnar lär det knappast bli i IK Oskarshamn, men ett kul bet kan vara att tippa på finländaren som segrare i den interna poängligan.

Rickard Palmberg  

Född: 1989-03-31
Land: Sverige
Position: Center/Forward
Klubbfattning: Vänster
Draftad: Odraftad

Rickard Palmberg påminner mycket om den norske NHL-spelaren Mats Zuccarello med sin långa klubba och fina blick för spelet. Lidingö-produkten har haft en brokig karriär efter juniortiden som spenderades i Linköping. Palmberg huserade under åren 2009-2015 främst i Hockeyettan i klubbar som Mjölby, Skövde, Mariestad och Nybro där han ständigt placerade sig högt upp i poängligan. Det riktiga lyftet kom 2017/18 i Vita Hästen då stockholmaren bombade in 24 mål på 45 matcher i Hockeyallsvenskan. Efter en skadedrabbad säsong därpå gick flyttlasset till Timrå och SHL. Uppe i Medelpad hade Palmberg en nyckelroll där det slutligen blev hela 31 pinnar på 46 matcher. Imponerande omgående i Oskarshamn i fjol med tolv poäng på 13 kamper.

Spela på samtliga matcher i SHL här.

Läs mer om lagen i SHL.

Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.