Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Rögle BK

Läs mer om lagen i SHL.

Om RBK

Rögle BK var faktiskt en bandyklubb först, men har sedan 1950 haft ishockey i föreningen. Skåningarna har oftast varit ett stabilt lag i Sverige näst högsta serie i hockey, numera Hockeyallsvenskan, men har nu fem raka säsonger bakom sig i SHL. Rögle har aldrig varit nära att vinna något SM-guld, men har under de senaste säsongerna tagit stora steg framåt. Skåningarna har haft många profiler i klubben genom åren. Framför allt familjen Elvenes, men även Kenny Jönsson, Ulf Sterner, Jonas Bergqvist, Heinz Ehlers (pappa till NHL-spelaren Nicolai Ehlers), Jörgen Jönsson, Daniel Tjärnqvist och Roger Hansson.

Grundad: 1932
Hemmaarena: Lindab Arena
SM-guld: 0 st
Tränare: Cam Abbott

Spela på Rögle BK.

Några framstående spelare

Mattias Sjögren

Född: 1987-11-27
Land: Sverige
Position: Center
Klubbfattning: Vänster
Draftad: Odraftad

Mattias Sjögren beskrevs som en drömvärvning när han gjorde comeback i Rögle sommaren 2018, efter år på andra håll. I fjol agerade 32-åringen kapten för RBK och innehar även C:t på tröjan kommande säsong. Mattias Sjögren är äldst i Rögle och debuterade för klubben, i Hockeyallsvenskan, redan 2005. Han var med och spelade upp Ängelholmsklubben till SHL 2008, men valde att lämna för Färjestad 2010. Där blev han svensk mästare direkt, vilket gav den odraftade centern ett NHL-kontrakt med Washington Capitals. Det blev dock inget spel i NHL för Sjögren, utan två säsonger i AHL och klassiska Hershey Bears. Tillbaka i Sverige valde Sjögren Linköping i två säsonger innan det blev spel i KHL och sedan NLA innan comebacken i Rögle. Mattias Sjögren har gjort fyra VM för Tre Kronor och vunnit VM-silver och VM-brons. Hockeyspelaren har även en ligatitel från Schweiz på meritlistan.

Daniel Zaar

Född: 1994-04-24
Land: Sverige
Position: Högerforward
Klubbfattning: Höger
Draftad: #152 av Columbus Blue Jackets i NHL Entry Draft 2012

Daniel Zaar har haft en karriär precis under världseliten. 26-åringen draftades förvisso, men i näst sista rundan. Han har spelat landskamper för Tre Kronor både som senior och junior men aldrig några mästerskap. Han har försökt ta en plats i NHL, men istället fått spela i AHL. Skåningen har dock inte gått lottlös för det. Under sin enda säsong i Luleå vann han CHL, och året efter Zaar Calder Cup, AHL-titeln, tillsammans med Lake Erie Monsters. En annan som gjorde exakt samma resa de två åren var Dean Kukan. I Luleålaget som vann CHL 2015 fanns nuvarande Rögletränaren Cam Abbott med - som spelare. Daniel Zaar är en poängspelare som gör runt 30 poäng per säsong. 37 poäng säsongen 2019/20 är Jonstorp-produktens främsta notering i SHL. Ett intressant bet vore att spela Zaar som Rögles bästa poänggörare 2020/21.

Leon Bristedt

Född: 1995-03-14
Land: Sverige
Position: Vänsterforward
Klubbfattning: Vänster
Draftad: Odraftad

Blott 172 centimeter långe Leon Bristedt har dock 86 kilo till sin ringa längd. Kraftpaketet har varit en stor talang hela sitt liv. 25-årige Leon Bristedt spelade TV-pucken för Stockholm och lirade både J18VM och JVM för juniorkronorna. Efter det valde Bristedt att spela på college i USA, i klassiska University of Minnesota Golden Gophers. Minneapolisklubben har producerat NHL-spelare som Phil Kessel och Miracle on Ice-spelare Neal Broten. Bristedt är sedan sommaren 2018 tillbaka i Sverige och SHL, och har även fått göra 13 landskamper med Tre Kronor. Som barn i Vaxholm hade Bristedt legendaren Börje Salming som tränare en kort period. Han delar födelsedag med en annan legendar, tjecken Vaclav Nedomansky.

Nick Sörensen  

Född: 1994-10-23
Land: Sverige
Position: Högerforward
Klubbfattning: Höger
Draftad: #45 av Anaheim Ducks i NHL Entry Draft 2013

Svenske Nick Sörensen, som är född i Danmark, valde att gå vägen via kanadensisk juniorhockey som ung. I Quebec Remparts i QMJHL delade Sörensen omklädningsrum med bland andra blivande Art Ross Trophy-vinnaren Nikita Kucherov. Satsningen i Kanada bar frukt och Sörensen valdes i den andra rundan av NHL-draften 2013. Han fick dock bara fem matcher i NHL och har även haft det jobbigt på hemmaplan sedan återkomsten i SHL. 2019/20 blev det blott sex matcher med Linköping där Sörensen aldrig klickade med huvudtränare Bert Robertsson. Malmö-produkten vände istället hem till Skåneland och Rögle där han ådrog sig en hjärnskakning och missade lejonparten av säsongen. Sörensen har vunnit två JVM-silver med Juniorkronorna.

Adam Tambellini

Född: 1994-11-01  
Land: Kanada
Position: Forward  
Klubbfattning: Vänster
Draftad: #65 av New York Rangers i NHL Entry Draft 2013

Adam Tambellini slog på allvar igenom när han under säsongen 2014/15 gjorde hela 86 poäng på 71 matcher för Calgary Hitmen i Western Hockey League. Den lovande kanadensaren spåddes en lysande framtid och skrev ett treårigt entry level kontrakt med New York Rangers organisation. På fyra säsonger i AHL med Hartford Wolf Pack och Belleville Senators noterades Tambellini dock aldrig för mer än 35 poäng som bäst under en och samma säsong. I Modo lossnade det emellertid för Adam, son till Edmonton Oilers förra General Manager Steve Tambellini, som stod för inte mindre än 63 pinnar på bara 37 fighter i Hockeyallsvenskan. I offensivt starka Rögle torde den 25-årige hockeyspelaren passa in alldeles utmärk med sin tyngd och spelskicklighet.

Christoffer Rifalk  

Född: 1996-07-06
Land: Sverige
Position: Målvakt
Plockar: Vänster
Draftad: Odraftad

Christoffer Rifalk fostrades i lilla Kalix HC och var den stora anledningen till Norrbottens framfart i TV-pucken 2011. Luleå snappade upp den unge burväktaren som gick tre år i stadens hockeygymnasium utan att riktigt få det att flyga trots flera framträdanden i U16- och U17-landslaget. Rifalk flyttade tillbaka till Kalix där hans magiska spel mellan stolparna fångade Oskarshamns intresse. Resten är historia. Den atletiska målvakten var under säsongen 2018/19 den stora anledningen till att “Oket”, via kval mot Timrå, tog klivet upp i SHL för första gången någonsin. I fjol delade Rifalk på jobbet som etta i Rögle och fick dessutom testa på spel med Tre Kronor. 

Spela på samtliga matcher i SHL här.

Läs mer om lagen i SHL.

Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.