Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Skellefteå AIK

Läs mer om lagen i SHL.

Om SAIK

Skellefteå AIK är utan tvekan 2010-talets mest dominanta lag i svensk hockey, men också den kanske största besvikelsen. SAIK spelade SM-final sju av åtta säsonger 2011-2018, men vann bara två gånger. SAIK:s första storhetsperiod kom på 1970-talet med spelare som Hardy Nilsson, Göran Lindblom, Per Tjuven Johansson, Rolle Stoltz och Jan X:et Erixon. 1978 vann Skellefteå klubbens första SM-guld. Föreningen har gjort 43 säsonger i SHL, eller Sveriges högsta serie i hockey, och är också numera en av landets rikaste klubbar.

Grundad: 1921
Hemmaarena: Skellefteå Kraft Arena
SM-guld: 3 st
Tränare: Andreas Falk

Spela på Skellefteå AIK.

Några framstående spelare

Philip Broberg

Född: 2001-06-25
Land: Sverige
Position: Back
Klubbfattning: Vänster
Draftad: #8 av Edmonton Oilers i NHL Entry Draft 2019

Philip Broberg är född 2001 och är en i raden av svenska supertalanger på backsidan i ishockey. Han är också yngst i Skellefteå AIK säsongen 2020/21. 19-åringen är redan över 190 centimeter lång och väger 90 kilo, men är inte bara en defensiv back. Han får exempelvis spela i powerplay, men är ingen stor poängplockare. Broberg har spelat i TV-pucken och för alla Tre Kronors ungdomslandslag. Slog igenom i AIK säsongen 2018/19, men är fostrad i Örebro. Broberg har vunnit ett VM-guld med Småkronorna och dessutom redan hunnit med att spela två JVM med Juniorkronorna. Fyller år samma dag som Hockey Hall of Fame-legendaren Doug Gilmour.

Jacob Olofsson

Född: 2000-02-08
Land: Sverige
Position: Center
Klubbfattning: Vänster
Draftad: #56 av Montreal Canadiens i NHL Entry Draft 2018

Centern Jacob Olofsson draftades av anrika Montreal Canadiens 2018. Han blev den 21:e svensk att draftas av mesta Stanley Cup-mästarna i NHL. Den förste var legendaren Mats Näslund. Den store, 189 centimeter och 89 kilo, centern är en klassisk svensk tvåvägscenter som har fått sin hockeyfostran i samma klubb som Henrik Zetterberg, Timrå IK. Olofsson är dock ifrån hockeyfästet Piteå. Säsongen 2017/18 fick Jacob Olofsson Guldgallret, priset till Hockeyallsvenskans bästa junior. Norrbottningen har varit ordinarie i alla Tre Kronors juniorlandslag. Är en av sex spelare födda på 2000-talet i Skellefteå säsongen 2020/21.

Jonatan Berggren

Född: 2000-07-16
Land: Sverige
Position: Ytterforward
Klubbfattning: Vänster
Draftad: #33 av Detroit Red Wings i NHL Entry Draft 2018

Jonatan Berggren har tillhört Skellefteås organisation sedan han som 16-åring lämnade moderklubben Enköping, efter att ha dominerat TV-pucken för Uppland. 20-åringen är en offensiv hockeyspelare med mjuka händer som hittar in med listiga passningar till sina lagkamrater. Berggren gick som första svensk i andra rundan av NHL-draften 2018, en draft där Rasmus Dahlin blev andre svensk att draftas först av alla (efter Mats Sundin). Han valdes av den gamla svenskklubben Detroit Red Wings och fyller år samma dag som ett stort hatobjekt för Red Wings-fansen, Claude Lemieux.

Rickard Hugg

Född: 1999-01-18
Land: Sverige
Position: Center/vänsterforward
Klubbfattning: Vänster
Draftad: Odraftad

Rickard Hugg är född 1999 men kanske redan vid ett vägskäl i karriären säsongen 2020/21. Trots att han både gjort många poäng och visat ledaregenskaper som junior draftades Hugg aldrig av något NHL-lag. Han debuterade i SHL redan i december 2016 för Leksand och gjorde ytterligare tio matcher under den säsongen. Han var kapten för Tre Kronors U18-VM-lag och valde sommaren 2017 att åka över till den kanadensiska juniorligan OHL och Gabriel Landeskogs gamla klubb Kitchener Rangers. Sin andra säsong i klubben blev forwarden också den andre icke nordamerikanske spelaren, efter Landeskog, att få “C” på bröstet. Hugg var assisterande kapten i JVM 2019 för juniorkronorna, och vände sommaren 2019 hem till SHL igen, och Skellefteå AIK där Hugg mestadels huserade i lagets fjärdekedja.

Petter Granberg

Född: 1992-08-27
Land: Sverige
Position: Back
Klubbfattning: Höger
Draftad: #116 av Toronto Maple Leafs i NHL Entry Draft 2010

28-årige Petter Granberg är tillbaka i Skellefteå AIK sedan sommaren 2018 efter fem säsonger i AHL och NHL. Den defensive backen draftades av Toronto Maple Leafs 2010, men fick bara spela åtta matcher för den klassiska NHL-klubben. Granberg plockades av Nashville Predators och gjorde några fler matcher med countryklubben, men spelade mest i AHL. Petter Granberg är välmeriterad. Han har vunnit VM-guld, SM-guld, SM-silver, JVM-guld och silver i Tv-pucken. Han är ingen stor poängplockare, i snitt gör han en poäng var tionde match, men är väldigt nyttig i egen zone. 

Joakim Lindström

Född: 1983-12-05
Land: Sverige
Position: Forward
Klubbfattning: Vänster
Draftad: #41 av Columbus Blue Jackets i NHL Entry Draft 2002

Skellefteå-fostrade Joakim Lindström har alltid gjort mycket poäng. Han draftades redan 2002 av Columbus Blue Jackets och åkte över till Nordamerika 2005. Under fyra säsonger i NHL och AHL snittade Lindström nästa en poäng per match i AHL, men lyckades aldrig ta en ordinarie plats i NHL. 2011 åkte han tillbaka till NHL men det blev bara en halv säsong i Peter Forsbergs gamla klubb Colorado Avalanche. 2014 gjorde den då 31-årige högerforwarden ytterligare ett försök i Nordamerika och delade säsongen mellan St. Louis Blues och Toronto Maple Leafs. Sedan 2016 är Joakim Lindström tillbaka i SHL och Skellefteå där poängmaskinen fortsätter att snitta omkring en poäng per match. Har vunnit två SM-guld, och ett VM-brons med Tre Kronor, under sin karriär. Joakim Lindström är den ende som vunnit Guldhjälmen tre gånger. Säsongen 2020/21 är han med marginal Skellefteås äldsta hockeyspelare, tre år äldre än Tuomas Kiiskinen.

Jonathan Johnson

Född: 1993-01-11  
Land: Sverige
Position: Center
Klubbfattning: Vänster  
Draftad: Odraftad

Jonathan Johnson är son till Jonas Johnson, tidigare SM-guldvinnare med Brynäs och Frölunda, och storebror till Andreas Johnson som huserar i NHL med Toronto Maple Leafs. Jonathan föddes i Gävle, men växte upp i Göteborg där han spelade för Hanhals Kings från Kungsbacka och sedermera Frölunda Indians. Johnson lyckades aldrig ta en tröja i Frölundas A-lag utan har istället få ta en lång omväg via Hockeyettan och Allsvenskan för att signa sitt första SHL-kontrakt. Under säsongen 2019/20 noterades tvåvägscentern för sanslösa 79 poäng i MODO, ett nytt allsvenskt rekord! Han bildade där en vass duo med Adam Tambellini som numera spelar för Rögle BK. Kan han hålla i den formen även i Skellefteå är Johnson en spännande kandidat om man vill betta på vem som blir lagets poängkung säsongen 2020/21.  

Tyler Morley  

Född: 1991-12-19
Land: Kanada
Position: Center
Klubbfattning: Vänster
Draftad: Odraftad

Tyler Morley är en kortväxt, men extremt snabb och smart ishockeyspelare från Burnaby i Kanada. Att 28-åringen bara mäter 173 centimeter var en stor bidragande orsak till att han aldrig draftades som junior även fast han gjorde massvis med poäng både i BCHL med Surrey Eagles och med University of Alaska-Fairbanks i NCAA. 54 fighter i AHL finns emellertid på kanadickens CV. Centern gör sitt fjärde raka år på europeisk mark efter att ha spenderat de senaste två säsongerna i finska Saipa och Tappara där det totalt blev 79 poäng på 94 matcher. Oddsen talar för att det blir en hel del poäng för kanadensaren sin första säsong i SHL. 

Spela på samtliga matcher i SHL här.

Läs mer om lagen i SHL.

Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.