Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

SHL-säsongen 2020/2021 blev en berg- och dalbana i och med den pågående pandemin. När allt var över stod Växjö Lakers där som svenska mästare. Och i botten åkte HV71 överraskande ur SHL. Läs mer om säsongen nedan!
Här kan du spela på SHL

Vinnare grundserien: Växjö Lakers (102 poäng)

Vinnare hemmatabell: Växjö Lakers

Vinnare bortatabell: Leksands IF

Bäst powerplay: Växjö Lakers (28%)

Bäst boxplay: Skellefteå AIK (84%)

Till SHL-säsongen 2021/2022

Coronasäsongen 2020/2021

Hur sportslig blir en säsong när det kan skilja så mycket som sju spelade matcher mellan lag, att en del lag får spela fem matcher på sju dagar och en del får ofrivilliga speluppehåll på tre veckor? Det är den verklighet som SHL-lagen fått förhålla sig till under säsongen 2020/21. Dessutom är det både hockeyspelare och ledare som faktiskt insjuknat i Covid-19, med de fysiska konsekvenser som det fört med sig. Säsongen har också flyttats fram flera gånger, och i slutspelet ska lag kunna tvingas lämna walkover, om smitta upptäcks i laget. Så faktum är att Frölunda Indians fortfarande är regerande svenska mästare i ishockey, trots att segermatchen mot Djurgården med 6-2, spelades 2 maj 2019.

Leksands superkedja

Marek Hrivik, Carter Camper och Peter Chelárik, som utgjorde leksingarnas superkedja under säsongen, gjorde antingen karriärens poängmässigt bästa säsonger eller väldigt nära det, säsongen 2020/21 i SHL. Hrivik fanns kvar från förra säsongen, men tillsammans med nya lekkamrater i Chelarik och Camper hade importerna extra kul i framför allt power play. Slovakerna Hrivik och Chelarik, tillsammans med amerikanen Camper var en viktig anledning till att Leksand gjorde sin bästa grundserie i SHL/Elitserien på nästan 25 år. När Leksand senast slutade trea i grundserien hade Chelárik knappt börjat åka skridskor och Camper och Hrivik gick i grundskolan.

HV71:s förfall

Säsongens största skräll i SHL är naturligtvis numera klassiska HV71, som inför säsongen var spelbolagens oddsfavorit till SM-titeln men som gjort sin sämsta säsong på över 40 år. Då kom Jönköpings-klubben sist och åkte ur 1980. Ironin i det sammanhanget är att Brynäs blev svenska mästare den säsongen och nu kommer de lagen att kämpa om att få stanna kvar i högsta serien i ishockey i Sverige. Den främsta anledningen till att HV71 slutade sist i grundserien var inte att man nödvändigtvis var statistiskt sämst, utom på en punkt. Laget hade extremt svårt att försvara ledningar, framför allt efter att ha gjort första målet. HV var enda lag som faktiskt blev poänglösa fler gånger än man tog full pott efter att laget gjorde första målet. Över 160 mål har inte HV släppt in på sju säsonger i SHL.

Mästarnas ras efter jul

När år 2020 blev 2021 ledde Frölunda SHL. Hade serien räknats från när 2021 började hade indianerna från Göteborg slutat bland de tre sämsta. Det anmärkningsvärda är att Frölunda genomgående var statistiska älsklingar, som gjorde allt rätt utom att få in pucken i kassen. Frölunda var bland de lagen som hade bäst avancerad statistik, som Corsi och Fenwick, de var bland de som hade flest skott i skottsektorn (vilket normalt ger utdelning) och träffade ramen ofta. Men när säsongen summeras var också Frölunda ett av de lagen som blev nollade flest gånger. 

Skellefteås hemvändare

Det sägs ibland att kulturbärare är bra för klubbar (vetenskapligt stöd efterlyses) och om så är fallet är AIK väl rustat för framtiden. Det finns numera både gamla och unga spelare som har stort hjärta för klubben. Skellefteå AIK har inte bara plockat hem en spelare, utan Pär Lindholm, Jonathan Pudas och Melker Karlsson har alla anslutit under säsongen. Dessutom har hockeyspelare som Petter Granberg och Rickard Hugg förlängt kontrakten under året. I en sport där kontrakt ofta skrivs över ett år har Skellefteå hela åtta spelare som har kontrakt längre än över nästa säsong.

Stjärnor som missat matcher

Brynäs är ett av lagen som drabbats hårdast av frånvaro på nyckelspelare. Spelare som Anton Rödin, Greg Scott och Simon Bertilsson har alla missat många matcher. I Djurgården riskerar Jacob Josefson att bli andra lagkaptenen på kort tid att få avsluta karriären i förtid på grund av sviter av hjärnskakningar. Även Sebastian Strandberg har missat matcher. I Göteborg har både åldermannen och kaptenen Joel Lundqvist, supertalangen Lucas Raymond och viktige centern Johan Sundström tvingats se matcher från läktaren. Även Leksand, HV71, Linköping och Oskarshamn har haft tongivande spelare som missat matcher.

IK Oskarshamn betvingar oddsen – igen

Inför säsongen var det få som trodde på IK Oskarshamn, precis som inför premiärsäsongen i SHL säsongen 2019/20. Men orten vid östersjökusten lyckades, med inte mindre än 14 utländska spelare, få ihop gruppen till ett lag som återigen slog oddsen och klarade sig kvar i SHL. Vid nyår låg smålänningarna sist i SHL, med en trepoängare på 16 matcher, och så sent som i början av mars härjade Corona i truppen. Men trots det, plus skador på spelare som Johannes Salomonsson, Rickard Palmberg och Oscar Sundh, har Martin Filander och hans tränarstab lyckats få ut det mesta av truppen.

Sveriges snällaste ishockeyspelare

31-årige Daniel Viksten har periodvis gjort många poäng tidigare i sin karriär, men i år slog han till med karriärens högsta notering. Moranissen gjorde sin sista säsong i J20 Superelit 29 poäng på 31 matcher, och åkte på 50 utvisningsminuter. Det är det högsta antal utvisningsminuter som Viksten haft i sin karriär. De sju senaste säsongerna har anfallaren spelat i SHL, fyra säsonger i Örebro HK och de tre senaste i Färjestad BK (förlängde kontraktet med ytterligare två år i mars). På de åren har han dragit på sig som mest åtta utvisningsminuter under en säsong, och det var i fjol. Den här säsongen har Daniel Viksten dragit på sig blott en utvisning, en tripping mot Djurgården i en 3-0-seger i januari. I år har SHL för första gången på sju år fått en spelare med över 100 utvisningsminuter, IK Oskarshamns Brian Cooper.

Topp 3 poängligan

1. Marek Hrivik, Leksands IF (14+37 = 51 poäng)

29-årige Marek Hrivík har för första gången vunnit poängligan i en liga. Slovaken lämnade hemlandet redan som tonåring, efter en säsong med seniorlaget HK Orange 20, för att istället spela i Kanada och juniorligan QMJHL. I Moncton Wildcats delade han omklädningsrum med spelare som Brandon Gormley och David Savard. Trots över en poäng per match i snitt draftades aldrig Hrivik, som dock blev kvar i AHL och sedan gjorde sammanlagt 24 matcher i NHL med Calgary Flames och New York Rangers. Han kom till Leksand i augusti 2019 och gjorde två poäng i debuten. Sedan dess har det rullat på för Marek Hrivik, som i år gjorde poäng i 32 av 44 matcher, med en toppnotering på fyra assist i matchen mot Malmö Redhawks i andra omgången.

2. Daniel Zaar, Rögle BK (18+32 = 50 poäng)

På isen leker livet för jonstorpsbördige Daniel Zaar, som spelar sin bästa hockey i karriären bara 20 minuter från uppväxtorten. 26-åringen har haft en gedigen hockeykarriär. Spelat med Tre kronor och juniorkronorna, draftats i andra rundan och försökt ta en plats i NHL. Under två år på andra sidan Atlanten blev det dock bara spel i AHL. De fyra senaste åren har skåningen spelat i SHL, varav de tre senaste i Rögle, och Zaar har ökat poängskörden alla fyra åren, med karriärens toppnotering hittills - 50 poäng på 52 matcher. 

3. Daniel Viksten, Färjestad BK (25+23 = 48 poäng)

Inför säsongen kunde man ställa sig frågan om glaset var halvtomt eller halvfullt i hockeykarriären för Daniel Viksten. Hans personbästa poängmässigt låg fem säsonger tillbaka i tiden, samtidigt som han trots allt förbättrat sig båda säsongerna i Färjestad, 2018/19 och 2019/20. Men som 31-åring har Morasonen slagit personligt poängrekord i SHL, och det med marginal. Hans rekordsäsong gav honom mot slutet av säsongen dessutom ett nytt tvåårskontrakt med Karlstadsklubben. Vikstens 25 mål var flest i hela SHL, tillsammans med Rögles Simon Ryfors.

Årets tränare

Björn Hellkvist (Leksands IF)

Björn Hellkvist anställdes under tämligen turbulenta former våren 2020, när han lämnade Modo för Leksand. 44-åringen har trots sin ringa ålder varit med om mycket i sin hockeykarriär där allt verkligen inte handlat om ishockey. Efter att ha avancerat i Rögles tränarled tvingades Hellkvist lämna uppdraget som huvudtränare för att ta hand om en aggressiv form av Parkinsons sjukdom som drabbade honom. 1,5 år efter Röglejobbet kom han tillbaka till elithockeyn via jobb i Malmö Redhawks. Efter några säsonger där, och en i den danska ligan, hamnade Hellkvist i Modo varifrån han handplockades av Thomas Johansson till att coacha Leksand. De båda delade synen på hur hockey ska spelas och när grundserien summeras går det inte säga annat än att utfallet varit lyckat.

Årets målvakt

Viktor Fasth (Växjö Lakers)

Bara Frölundas legendariske kapten Joel Lundqvist är äldre än Viktor Fasth i årets SHL. Nu spelade förvisso målvaktsgiganter som Dominik Hasek, Jacques Plante, Gump Worsley och Johnny Bower i NHL när de var över 40 år fyllda, men 38-årige Fasth har gjort en sensationell säsong i SHL i vinter. Burväktaren, med rötter i både Norrbotten, Västergötland och Småland, har genom åren gjort sjuka säsonger statistiskt, men efter en betydligt svagare säsong i fjol trodde nog få att Viktor Fasth skulle nå rekordnivåer så sent i karriären. Men här står vi, med en ålderman med både VM-guld, SM-guld och VM-silver på meritlistan, som SHL:s bästa målvakt säsongen 2020/21.

Årets back

Moritz Seider (Rögle BK)

Det tyska hockeyundret börjar märkas i hockeyvärlden. Leon Draisaitl är såklart den starkast lysande stjärnan på den tyska hockeyhimlen, och dominerar NHL tillsammans med superstjärnan Connor McDavid i Edmonton Oilers. I Ottawa Senators har Tim Stützle tagit en fast plats sin första säsong i NHL. Näst på tur är Moritz Seider, den store och skicklige backen, som gör sin tredje raka seniorsäsong i sin tredje liga. Han har spelat i DEL, AHL och SHL. I backpar med kanadensaren Erik Gelinas har Seider dominerat alla aspekter av spelet ishockey i SHL under säsongen. Han gör poäng, spelar i alla spelformer, tacklar och blockar skott. Talangen Seider har alla förutsättningar att axla Nicklas Lidströms mantel i ett, för dagen, synnerligen svagt spelande Detroit Red Wings i NHL.

Årets forward

Emil Pettersson (Växjö Lakers)

Elias storebror är kanske den ishockeyspelare som gjort mest med minst i SHL i år. Elias Pettersson är en av de klarast lysande svenska stjärnorna på NHL-himlen och vann Calder Trophy som årets rookie. Han har också vunnit VM-guld och SM-guld med Växjö. I Lakers finns numera Emil Pettersson, fyra år äldre än Elias och som innan han återvände till SHL och Växjö, försökte ta en plats i Nashville Predators och Arizona Coyotes under två säsonger. 27-åringen har i år bara snittat drygt 18 minuter per match, bara 17:e mest bland forwards i SHL. Ändå hamnar han topp-5 i poängligan. Hans 22 mål är också det mesta han gjort i sitt liv under en säsong. Trots att Emil Pettersson spelade så lite sköt han faktiskt flest skott i hela SHL, fler än Skellefteås skottglada Joakim Lindström och Oscar Möller.

Årets genombrott

Simon Ryfors (Rögle BK)

23-årige Simon Ryfors bytte Hanhals mot Ängelholm redan som tonåring när han anslöt till Rögles J18-lag inför säsongen 2013/14. I vinter har Ryfors gjort sin femte säsong som ordinarie i A-laget i Rögle och slagit igenom rejält. Faktum är att han i år gjort snudd på lika många poäng som på sina fyra föregående tillsammans. Nu snackas det både om Tre kronor och NHL för Simon Ryfors. Som 23-åring är han också något av en “late bloomer”. Ryfors gjorde förvisso fyra spridda juniorlandskamper men har aldrig varit tongivande poängmässigt i juniorlagen i Rögle, och inte heller i A-laget - förrän i år. Ryfors är inte heller draftad. På ett sätt påminner hans karriär om Mathias Bromés, den tre år äldre anfallaren som efter ett genombrott i fjol spelade sig till ett NHL-kontrakt med Detroit Red Wings. 

Årets överraskning

Leksand/Rögle

Det går inte att plocka ut en enda överraskning i SHL i år. Både Rögle och Leksand har vida överträffat förväntningarna i grundserien. Rögle stormade ut ur startblocken och vann sina två första matcher, och fem av de sex första. Efter det blev Rögle kvar i toppen hela säsongen och har gjort klubbens bästa grundserie någonsin. Leksand låg runt de sista slutspelsplatserna hela hösten, men har efter nyår varit SHL:s bästa lag. Det är framför allt framåt som det lossnade där det klassiska dalalaget snittat nästa 3,4 mål per match. Sedan nyår är det bara Växjö som lämnat isen utan poäng färre gånger än Leksand som slutar grundserien på sin högsta position sedan 1990-talet.

Säsongens flopp

HV71

På upptaktsträffen inför SHL i höstas var de flesta rörande överens om att HV71 såg mer spännande ut än på flera år – i positiv bemärkelse. Nicklas Rahm tog steget från assisterande tränare till huvudcoach och spelare som Lias Andersson, Anton Karlsson och Linus Sandin hade anslutit. Dessutom fanns talanger som Emil Andrae, Zion Nybeck och målvakten Hugo Alnefelt i truppen. Men trots ett antal förändringar under säsongen, både på ledar- och spelarsidan, har ingenting hjälpt. HV har bara fortsatt att förlora och det förklaras delvis av bristande inställning i truppen. När HV förlorade en av de sista matcherna för säsongen sade referenten Paul Zyra i Radiosporten att det ändå fanns två vinnare i matchen. Han syftade på att HV-spelarnas inställning sett mycket bättre ut än på länge. Den här säsongen har varit en katastrof för HV71 och snittet på mindre än en inspelad poäng per match, har inte HV haft sedan 1995, när klubben paradoxalt nog började sin resa mot att vara ett av 2000-talets bästa lag i SHL genom att vinna SM-guld. 

Säsongens galnaste match

Rögle BK - HV71 (6-7 OT)

En match som innehöll allt som en hockeymatch ska innehålla och som slutade med att bottenlaget HV71 drog det längsta strået mot topplaget Rögle. HV hade tre dagar före matchen förstärkt med finske JVM-guldmedaljören Miska Siikonen och han gjorde mål i sitt första byte för jönköpingslaget. Efter drygt sex minuter fick Rögle straff, men Simon Ryfors missade. När första perioden var över ledde HV med 3-1. I den andra perioden vann Rögle skotten med hela 22-5, men när lagen gick till pausvila stod det 5-5 i matchen. Rögle tog ledningen igen i den sista perioden men HV kvitterade och kunde vinna matchen i overtime. I Rögle gjorde hela elva hockeyspelare poäng, i HV gjorde tre spelare tre poäng, Linus Fröberg, Matt Donovan och Fredrik Forsberg. I matchen ledde HV två gånger, RBK tre gånger och det var oavgjort fyra gånger. Tuffast dag på jobbet hade Rögles målvakt Johan Gustafsson, som fick den mindre smickrande räddningsprocenten 65% i och med att han släppte in sju mål på bara 20 skott.

Säsongens sömnpiller

Örebro HK - Leksands IF (1-0 OT)

En match som för det första inte innehöll särskilt mycket nätrassel och för det andra kom målchanserna ofta till av slump och ganska hafsigt spel. Ett friläge kom till av en puck som lobbades ut av en back i mittzon. En annan chans kom till av en indianare av örebrospelare i egen zon, till exempel. Den som rimligen hade roligast i matchen var Örebros målvakt norske Jonas Arntzen, som höll säsongens andra nolla, och dessutom fick ensam assist på kroaten Borna Rendulic soloåkning som gav segermålet i förlängningen.

Årets mål

Linus Ölund (Brynäs) – (6:45 0-1, Luleå - Brynäs 4-1)

I Luleå finns SHL:s kanske störste artist i Linus Klasen men i matchen mellan Luleå och Brynäs den 14 januari var det Brynäs Linus Ölund som bjöd upp till dans. Med pucken på bladet på högerkanten genom mittzon möts han upp på blålinjen av Luleås Eddie Larsson men kommer förbi. Sen snurrar han ett halvt varv diagonalt in mot slottet och är omgiven av fyra Luleåspelare, innan han gör en ny halvpiruett och slår en tunnel på sig själv och vänder bort Einar Emanuelsson varefter han till slut slår in pucken lågt bakom Jesper Wallstedt i Luleåkassen. Många vackra mål har gjorts i SHL den här säsongen, med klapp-klapp-spel och frilägen, men Ölunds förmåga att hålla sig på benen och samtidigt ta sig igenom ett helt motståndarförsvar gör att hans mål är värt extra uppmärksamhet.

Växjö Lakers

Ligaplacering: 1:a (102 poäng)

Powerplay-procent: 28%

Boxplay-procent: 82,5%

Poängkung: Emil Pettersson (48 poäng)

Växjö Lakers har varit en framgångssaga i princip sedan klubben tog sig upp i Elitserien 2011, med två SM-guld 2015 och 2018 som höjdpunkter. Men med framgångarna har också pressen ökat och säsongen 2019/20 var klubbens sämsta i SHL på åtta år. Det som framför allt var problemet för Lakers är att det plötsligt gick att göra mål på laget. Försvaret har annars varit klubbens signum under tränaren Sam Hallam och under coronasäsongen 2020/21 har Växjös försvarsspel åter varit SHL:s bästa. Med det åkte kronobergarna hiss upp till första plats i grundserien i SHL. Lakers höll, tillsammans med fyra andra lag, flest nollor under säsongen, hade ligans näst bästa boxplay och släppte bara in 50 mål på sina 34 segermatcher, ett snitt på fina 1,47 insläppta mål per match. Totalt sett under säsongen landade Lakers på 2,11 GAA.

Rögle BK

Ligaplacering: 2:a (98 poäng)

Powerplay-procent: 26%

Boxplay-procent: 79%

Poängkung: Daniel Zaar (50 poäng)

De kanadensiska tvillingarna Chris och Cam Abbott har som GM och huvudcoach lyckats ta Rögle BK till historiska höjder med klubbens mått mätt. Aldrig tidigare har klubben slutat så högt som tvåa i grundserien i SHL och aldrig tidigare har skåningarna gjort så många som 164 mål under en säsong. I laget finns numera både importerad spets i form av ishockeyspelare som kanadensaren Erik Gelinas och talangfulle backkollegan från Tyskland, Moritz Seider, tillsammans med kulturbärare som Mattias Sjögren och hemvändande Ted Brithén. Plus Röglefostrade poängligatvåan Daniel Zaar.

Leksands IF

Ligaplacering: 3:a (94 poäng)

Powerplay-procent: 26%

Boxplay-procent: 80%

Poängkung: Marek Hrivik (51 poäng)

Efter ungefär halva säsongen låg klassiska Leksand ungefär där de flesta tippat dem, alltså i kampen om de sista slutspelsplatserna med sex lag inom nio poäng. Men efter nyår vann Leksand flest matcher av alla lag och gjorde också flest mål. Även om det var superkedjan med Hrivik, Camper och Chelarik som levererade mest framåt för dalalaget så finns Leksandsveteraner som Jon Knuts och Martin Karlsson, med över 500 respektive 400 matcher i truppen. Leksand har vänt upp och ner på gjorda- och insläppta mål-statistiken jämfört med förra säsongen. 115 mål framåt i fjol blev 156 i år, och 168 insläppta minskades till 134. Då slutar Leksand på sin bästa placering i grundserien av SHL, sedan säsongen 1997/98.

Skellefteå AIK

Ligaplacering: 4:a (93 poäng)

Powerplay-procent: 21,5%

Boxplay-procent: 84%

Poängkung: Jonatan Berggren/Joakim Lindström (45 poäng)

AIK från Skellefteå spelade sex raka SM-finaler 2011-2016 och ytterligare en 2018. Under finalsviten vann också laget grundserien i SHL fyra år i rad. Den fem senaste säsongerna har förvisso inte varit så enormt framgångsrika, men tabellplaceringarna de senaste åren är 6-5-5-4-4. Skellefteå AIK år 2021 delar stora likheter med laget som slutade fyra i grundserien i fjol. Lika många insläppta och något fler gjorda den här säsongen. Jocke Lindström vann interna poängligan för femte året i rad, i år tillsammans med stjärnskottet Jonatan Berggren. Till och med powerplay och boxplay är sammantaget nästan identiskt med fjolåret för AIK, i fjol 105 i sammanlagd procent och i år 104. Skillnaden är att SAIK inte fick chansen att visa upp sig i play off då, men det får norrlänningarna i år. 

Luleå HF

Ligaplacering: 5:a (88 poäng)

Powerplay-procent: 28%

Boxplay-procent: 81%

Poängkung: Linus Klasen (42 poäng)

Fjolårets bästa lag i grundserien fick aldrig chansen att visa vad de gick för i och med att slutspelet ställdes in på grund av Coronapandemin. Den här säsongen blev Luleå mest kända för sin rekordlånga förlustsvit i februari-mars när laget förlorade åtta matcher i rad. Norrbottningarna hämtade sig dock i slutet av säsongen och vann sina tre sista fighter exempelvis. Luleå har de senaste åren haft ett bra boxplay och hamnade även i år över 80% i spelformen. Däremot fick Luleå för första gången på flera år ordning på sitt powerplay, som stannade på hela 28%. Luleå har inte på de sex senaste åren ens kommit över 20% i numerärt överläge. Central i powerplay då som nu för Luleå, Linus Klasen. Se honom som en stor nyckelspelare för Luleås eventuella framgång i slutspelet.

Örebro HK

Ligaplacering: 6:a (87 poäng)

Powerplay-procent: 21%

Boxplay-procent: 71,5%

Poängkung: Borna Rendulic/Robin Kovacs (38 poäng)

Örebro Hockey tog SHL med storm när närkingarna efter många försök tog sig upp i högsta serien, i alla fall i den mening att ÖHK slutade sexa i serien redan sin andra säsong i SHL säsongen 2014/15. Sedan dess har laget inte nått de höjderna – förrän i år. När Örebro senast slutade sexa i grundserien gjorde laget 156 mål, i år 154 mål. Poängkung då var hela SHL:s poängkung, Derek Ryan (som sedan dess tagit en fast plats i NHL). I år har målskyttet spridits ut på fler ishockeyspelare, hela fem lirare gjorde fler än 30 poäng i grundserien. Bara seriesegraren Växjö hade fler spelare som gjorde 30 poäng i år. 

Frölunda Indians

Ligaplacering: 7:a (84 poäng)

Powerplay-procent: 19%

Boxplay-procent: 77%

Poängkung: Patrik Carlsson/Max Friberg (29 poäng)

Frölunda är laget som får personer som jobbar med avancerad statistik inom hockey att lägga pannan i djupa veck. Indians är bland topplagen när det kommer till skott i skottsektorn, ett område som bedöms som extra gynnsamt för att göra mål, är bland lagen som hade bäst skottskillnad, alltså fler skott framåt än emot. Men Frölunda var också ett av de lag som gick ifrån flest matcher mållösa och var det enda av slutspelslagen som inte hade någon spelare som gjorde minst 30 poäng. Mot bakgrund av att Frölunda till synes gör mycket rätt, kan fansen, som förvisso inte får besöka Scandinavium, hoppas på att en ketchupeffekt kommer förr snarare än senare för de regerande svenska mästarna i ishockey.

Färjestad BK

Ligaplacering: 8:a (81 poäng)

Powerplay-procent: 20,5%

Boxplay-procent: 73%

Poängkung: Daniel Viksten (48 poäng)

Klassiska Färjestad BK slutade säsongen 2020/21 på sin sämsta placering i grundserien på över 25 år. I fjol slutade FBK tvåa i grundserien och i år släppte laget faktiskt in färre mål än förra säsongen, men rasade ända ner till åttonde plats. En anledning till det är att special teams, alltså power play och box play, svikit laget i år. Man brukar säga att en sammanlagd siffra över de båda spelformerna bör hamna över 100 och för första gången sedan 2016/17 hamnade Färjestad under 100 i den statistiken. Den säsongen slutade FBK sjua i grundserien, vilket visar på ett viktigt samband. Glädjande för Karlstad-laget är dock att finske backen Jesse Virtanen levererade i comebacken i klubben och att både Daniel Viksten och Victor Ejdsell satte personliga poängrekord i SHL den här säsongen.

Malmö IF

Ligaplacering: 9:a (67 poäng)

Powerplay-procent: 20%

Boxplay-procent: 69%

Poängkung: Pathrik Westerholm (34 poäng)

Coronapandemin slog hårt mot Redhawks, som drabbades av hela fyra utbrott under säsongen. Det gjorde att skåningarna fick ett väldigt speciellt spelschema. I januari gick laget 21 dagar utan match, och i mars fick de spela fyra matcher på fem dagar, exempelvis. Det skade- och sjukdomshärjade laget pendlade mellan fågel och fisk tabellmässigt under året och bara Brynäs, HV71 och Leksand hade färre spelare som spelade alla matcher under säsongen. På isen var problemet för Redhawks att hålla pucken borta från den egna kassen. Trots att laget slutade på samma tabellplacering som i fjol, släppte de in 21 fler mål den här säsongen. SHL:s sämsta boxplay är en anledning till det.

Djurgårdens IF

Ligaplacering: 10:a (65 poäng)

Powerplay-procent: 19,5%

Boxplay-procent: 76,5%

Poängkung: Bobby Nardella (33 poäng)

Djurgården fick oväntad hjälp offensivt av en liten, odraftad collegespelare på lån från Washington Capitals. Backen Bobby Nardella vann faktiskt den interna poängligan. Den 175 centimeter korte amerikanen tog sin examen på University of Notre Dame och skrev sedan kontrakt med Alex Ovechkins och Nicklas Bäckströms klubb i NHL. Efter en säsong i klassiska AHL-laget Hershey Bears lånades Nardella ut till Djurgården och blev en succé.. Viktigt när frånvaron på nyckelspelare som Jacob Josefson, Niclas Bergfors och Sebastian Strandberg satte sina spår. Talangerna William Eklund, Alexander Holtz och i mindre grad Albin Grewe bidrog förvisso för Djurgården, som dock gjorde sin poängmässigt sämsta grundserie på 15 år.

Till Ishockey - startsida