Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

SHL 2018/19 (Grundserien)

Spela på SHL på Oddset.

Vinnare grundserien: Färjestad BK (101 poäng)
Vinnare hemmatabell: Färjestad BK
Vinnare bortatabell: Luleå HF
Högst publiksnitt: Frölunda (10 071)
Bäst powerplay: Färjestad BK (23,87%)
Bäst boxplay: Luleå HF (86,15%)

Den jämna serien
Efter drygt 20 matcher av SHL-säsongen skiljde bara nio poäng mellan ettan Luleå och tian Brynäs, eller bara tre segrar. På nyårsafton skiljde elva poäng mellan ettan Frölunda och tian Rögle. Året innan skiljde det 22 poäng mellan ettan och tian i tabellen i SHL. En av snackisarna under året har varit den jämna tabellen och det divideras om att 6-8 lag har lika stor chans att vinna SM-guld i år.

Målfattigt i SHL
I NHL når spelarna i år poängnivåer som man inte varit i närheten av sedan Mario Lemieux gjorde comeback i ligan för över 20 år sedan. I SHL har snacket handlat om motsatsen. Bara en spelare, Frölundas Ryan Lasch, snittade över en poäng per match under säsongen och det såg länge ut som att det skulle bli första gången, sedan Magnus Kahnberg vann poängligan år 2004, som poängligavinnaren inte skulle snitta minst en poäng per match.

Vem skulle axla Elias Petterssons mantel?
Det korta svaret blev; ingen. Ånge-sonen Elias Pettersson gjorde förra säsongen, som junior, 35 fler poäng än tvåan i rookie-ligan i SHL, när han vann hela seriens poängliga. I år är det framför allt Djurgårdens Emil Bemström som slagit igenom som junior. Bemström vann faktiskt målligan i SHL, men gjorde nästan 20 färre poäng än Elias Pettersson gjorde ifjol. Bemström, och stjärnskottet Samuel Fagemo från Frölunda, överglänste delvis hypade ungdomar som Dominik Bokk, Nils Höglander och Lucas Elvenes under säsongen.

Mästarnas måltorka
De regerande mästarna Växjö Lakers tappade inför säsongen sina tre bästa poängplockare i Elias Pettersson (Vancouver Canucks), Andrew Calof (Torpedo Nizhny Novgorod) och Robert Rosén (Sochi). Det blev kännbart och Lakers gjorde nästan ett mål mindre i snitt per match än under fjolåret. Av nyförvärven levererade Roman Horak bäst, men en spelare som Austin Ortega fick inte ens spela klart säsongen med Växjö. I elfte timmen, innan transferfönstret stängde, slog en bomb ner i hockeysverige när Växjö gjorde klart med dubble Stanley Cup-mästaren Kris Versteeg, i hopp om att vinna SM-guld igen.

Avstängningar och skador plågar svensk hockey
Antalet avstängningar för huvudtacklingar är många i årets SHL och något som varit en snackis i hockeysverige och hockeyvärlden i några år nu. Spelare både i SHL och NHL tvingas lägga av på grund av hjärnskakningar och ämnet debatteras flitigt under säsongen. Situationsrummet och disciplinnämnden hos SHL får både ris och ros i sociala medier.

Tidlöse Lindström
Joakim Lindström har gjort sex hela säsonger för Skellefteå AIK sedan 2010 och slutat topp tre i poängligan i SHL varje säsong. Ytterforwarden har hunnit bli 35 år men förlängde i höstas sitt kontrakt med SAIK. Under våren gjorde Lindström dessutom sitt första hattrick i SHL på åtta år.

Virtanen backar upp Färjestad
27-årige Jesse Virtanen har varit en poänggörande back hela sin karriär, men han har i år placerat sig högre i poängligan än någon back sedan David Rundblad kom trea i poängligan för åtta år sen. Virtanen gör sin andra säsong i FBK och har varit en stor anledning till att Färjestad är ett topplag i SHL den här säsongen.

Lyckade sista-minuten-värvningar – och Per Ledin
Jhonas Enroth anslöt till Örebro Hockey precis innan transferfönstret stängde och stängde sedan igen Örebrokassen. Han vann sina tre första matcher i klubben och har varit en stor uppgradering till det tidigare målvaktsparet Eero Kilpeläinen och Stefan Stéen. Kris Versteeg, som vunnit Stanley Cup med Chicago Blackhawks, kom för att ge Växjö en injektion offensivt och snittar över en poäng per match. Även Eric Gelinas, med 189 matcher i NHL i ryggen, har bidragit en del för Rögle. Den kanske mest spektakulära sena värvningen i SHL i vår stod Malmö Redhawks för, som plockade in 40-årige Per Ledin. Ledin har förvisso tre SM-guld på meritlistan, men blev petad efter bara någon match med Redhawks.

Topp 3 poängligan

1. Ryan Lasch (12+38 = 50 poäng)
Amerikanen Ryan Lasch är en av SHL:s kortaste spelare men det bekommer honom inte överhuvudtaget. Den högerfattade poängkungen har vunnit poängligan i olika ligor vid sex(!) tillfällen och vinner i år poängligan i SHL för andra gången. 32-åringen har i år vunnit poängligan i både SHL och CHL, med ganska stor marginal dessutom. Han är en assistkung som i powerplay har utgångsposition i en av tekningscirklarna och därifrån styr spelet för sitt Frölunda Indians. På meritlistan har Lasch ett SM-guld, två CHL-titlar, en ligatitel i Schweiz och han har också spelat ett VM för USA.

2. Joakim Lindström (18+24 = 42 poäng)
Joakim Lindström har skjutit mycket sedan han kom tillbaka till Skellefteå 2016, efter en säsong i NHL och en i KHL. Han har varit topp-5 i skottstatistiken varje säsong de tre senaste åren i SHL och skapar många assist på det sättet. Oscar Möller är en av de som kunnat dra nytta av Lindströms skottförmåga. Joakim Lindström har hunnit bli 35 år men är en notorisk poängplockare. De tre senaste säsongerna har ytterforwarden gjort överlägset flest poäng i SHL. Å andra sidan var hans 42 poäng på 48 matcher i år hans sämsta poängsnitt i SHL sedan han gjorde fem poäng på 37 matcher för Modo 2005.

3. Derek Roy (8+34 = 42 poäng)
35-årige Derek Roy har snittat över en poäng per match under några säsonger i NHL tidigare i karriären, men hans 42 poäng den här säsongen är den högsta för honom sedan 2012. 28 av poängen kom med lika många spelare på isen från de båda lagen. Derek Roy är en framspelare, faktum är att av de 31 forwards som gjorde flest poäng i SHL i år var det bara Roy och Moras Spencer Abbott som inte gjorde minst tio mål. Roy gör sin andra säsong i Linköping och har vunnit poängligan i laget båda åren. Hans kontrakt med LHC går ut efter den här säsongen.

Årets tränare

Sam Hallam (Växjö Lakers)
Växjö Lakers hade på fem säsonger innan den nuvarande gjort flest mål av alla lag i SHL, men tappade sina tre bästa poängplockare inför den här säsongen. I år slutade Lakers blott tolva i målligan, men då lyckades Sam Hallam, Årets tränare i SHL de två senaste åren, att göra om Växjö till ett lag som inte släpper in mycket mål istället. Lakers var bland de som tekade minst i egen zon, hade minst skott mot egen kasse och hade tredje bäst Corsi under grundserien. Växjö Lakers har totalt sett varit sämre den här säsongen än de föregående men Sam Hallam lyckas anpassa spelet efter förutsättningarna som ges honom på ett sätt som få andra tränare i svensk ishockey för tillfället.

Årets målvakt

Joel Lassinantti (Luleå Hockey)
De tre senaste säsongerna har de bästa målvakterna i SHL presterat osannolika siffror. Malmö Redhawks Oscar Alsenfelt och Djurgårdens Adam Reideborn har dominerat i kassen de senaste åren i SHL och i år har Luleås Joel Lassinantti tagit sitt spel till en ny nivå. Att ligga på nivåer neråt 1,5 insläppta mål per match i SHL är historiska siffror, även jämfört med ligor som NHL och KHL. Så om debatten gått varm om att det inte görs tillräckligt med mål i SHL får man i alla fall vara med om historiskt målvaktsspel.

Årets back

Jesse Virtanen (Färjestad BK)
Vinner man poängligan i ligans bäst placerade lag efter grundserien har man gjort en strålande säsong. Virtanen var också inne på flest mål framåt i Färjestad den här säsongen. Finländarens 41 poäng är faktiskt den högsta siffran som 27-åringen fått ihop under en säsong i karriären. Förutom att Virtanen är bra offensivt spelar han tredje mest i numerärt underläge för FBK. Jesse Virtanen har på alla sätt överträffat sig själv den här säsongen och det är Färjestad glada för.

Årets forward

Ryan Lasch (Frölunda Indians)
Amerikanen Ryan Lasch mäter bara 170 centimeter i en sport där snittlängden på spelarna är mer än en decimeter längre, men Lasch skapar match efter match stora sår i motståndarförsvaren och har mot slutet av grundserien nått en riktig formtopp, med 19 poäng på de tio sista matcherna. Det är andra gången Lasch vinner poängligan i SHL och av bara farten gjorde han flest poäng i Champions Hockey League också. Ryan Lasch gjorde, tillsammans med Malmö Redhawks Konstantin Komarek, flest poäng i powerplay, en spelform som brukar vara viktig i slutspelet. Frölunda hoppas att amerikanens storform fortsätter resten av säsongen.

Årets genombrott

Emil Bemström (Djurgårdens IF)
Det går inte att bortse ifrån 19-åringen Emil Bemströms säsong, även om också Frölundas Samuel Fagemo skulle vara ett bra förslag till årets genombrott. Fagemo draftades inte sitt första år som tillgänglig och hade inga förväntningar på sig inför säsongen, men slutade tvåa i rookieligan. Bemström draftades redan 2017 av Columbus Blue Jackets men har ännu inte signat med NHL-klubben. Istället vann han målligan i SHL sin första säsong i högsta serien och har fått debutera i Tre kronor. Med småkronorna åkte han ur JVM redan i kvartsfinal, men Bemström gjorde flest poäng i det svenska laget i turneringen. Junioren gjorde 23 mål i SHL i grundserien,, så många har han inte gjort sedan tiden i Järna SK:s U16-lag. För att hitta en spelare i Djurgården som gjort lika många mål som Bemström under en säsong får man gå tillbaka till 2010 när Marcus Nilson gjorde 24 mål för Järnkaminerna.

Årets överraskning

Luleå Hockey
Luleå har fyra gånger de fem senaste säsongerna åkt ur i kvartsfinal eller play-in, så förväntningarna var ställda ungefär så inför den här säsongen också. När grundserien summeras stannade Luleå på samma poäng som seriesegraren Färjestad. Norrbottningarna nådde sin högsta poängsiffra i grundserien, 101 poäng, sedan man spelade SM-final 2013 (då 102 poäng i grundserien). Luleå släppte in minst mål i SHL den här säsongen, senast man gjorde det var – 2013. Det är framför allt på försvarssidan av pucken som de gulsvarta dominerat. Bara Växjö släppte till färre skott på mål och Luleå släppte till minst antal skott i den farliga skottsektorn. Luleå var också det minst utvisade laget under säsongen. Så ska det bli framgångar för landets nordligaste SHL-lag  i SM-slutspelet är det tack vare försvarsspelet.

Säsongens flopp

Växjö Lakers
De regerande mästarna Växjö Lakers slutade på sin sämsta placering i grundserien sedan man slutade tia i SHL år 2013, och missade slutspelet. 2013 var dessutom bara lagets andra säsong i SHL och den här säsongen var man regerande mästare, med helt andra förväntningar i ryggen. Utifrån det är Lakers säsongens flopp. Växjö sviktade både bakåt och framåt. 169 gjorda mål från i fjol byttes mot 123 gjorda mål i år och 104 insläppta i fjol byttes mot 120 insläppta den här säsongen. SHL är i detta nu  jämnare än på många år, så Växjö är på intet sätt uträknade inför slutspelet, men grundserien slutade inte som laget och fansen hoppats på.

Säsongens galnaste match

Malmö Redhawks - Färjestad BK 5-6
2.40 in på mittenakten ledde bortalaget bekvämt med 5-1. Jesse Virtanen och Oskar Steen hade gjort 1+1 och skyttekungen Joakim Nygårds hade också gjort mål. I samband med 5-1-målet tog Malmö timeout och reducerade fyra minuter senare. 14 minuter in på andra perioden, vid ledning 5-2, tog FBK sin timeout, vilket skulle visa sig bli helt kontraproduktivt. Malmö reducerade ytterligare en gång innan den andra perioden tog slut. Inledningen på den tredje perioden blev mållös, fram till Malmö drog på sig en utvisning och FBK kunde göra 6-3. Återigen tänkte publiken att matchen var avgjord. Men Redhawks reducerade till 4-6 med 8.59 återstående av matchen och med 3.10 kvar gjorde hemmalaget 5-6. Med 1,5 minut kvar på uret plockade Malmö ut målvakten men lyckades aldrig kvittera. En av SHL:s målrikaste matcher den här säsongen som verkade  avgjord flera gånger om. Men Malmö gav inte upp och gjorde drabbningen till säsongens galnaste.

Säsongens sömnpiller

Frölunda Indians - Växjö Lakers 1-0
En enda match i SHL slutade 0-0 den här säsongen. Den spelades dessutom inför säsongens tredje högsta publiksiffra i SHL. Växjö lyckades i matchen, tre perioder plus fem minuters overtime, bara få iväg 16 skott mot Frölundas målvakt Johan Gustafsson. Frölunda sköt dubbelt så många skott på Viktor Fasth men det var först i straffläggningen som en puck gick i mål. Då var det dessutom bara en av sex straffar som hittade nätet, och det var unge Samuel Fagemo som gjorde målet. Så Frölunda vann med 1-0, men båda målvakterna höll nollan i matchen. Totalt sett ett riktigt sömnpiller.

Årets mål

Chay Genoway (Frölunda) -  (4-3, Frölunda-Växjö)
En hockeyrink är 60 meter lång. När Frölunda tog emot Växjö i mitten av februari åkte hemmabacken Chay Genoway betydligt längre än så. Vid ställningen 0-1 fick Genoway tag i pucken i tekningscirkeln till vänster om målvakten Johan Gustafsson, åkte långsamt runt kassen bakom burväktaren, blev ganska hårt backcheckad vid egen blå linje men tog sig in över offensiva blå i mitten av banan, rundade Växjöbacken David Bernhardt och åkte runt kassen och trädde in pucken köksvägen bakom Viktor Fasth. Ett mål helt och hållet signerat Chay Genoway och årets mål i SHL.

Spela på SHL på Oddset.

Till startsidan för SHL.