Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Växjö Lakers HC

Läs mer om lagen i SHL.

Om VLH

Växjö Lakers har med svensk hockeys mått mätt gjort en raketkarriär. 21 år efter bildandet har klubben vunnit dubbla SM-guld. Lakers tog sig från division 4 till Hockeyallsvenskan på sex säsonger och när man tagit sig hela vägen till SHL tog det bara fyra säsonger innan Växjö blev svenska mästare. Två spelare har sina nummer pensionerade i klubben, Stefan Nilsson och Johan Markusson. De allra flesta profilerna i Lakers härstammar från nutid; Martin Gerber, Shjon Podein, Tomi Kallio, Josh MacNevin, Steve Saviano, Josh Soares, Brendan Shinnimin och Richard Gynge är några spelare att nämna. 

Grundad: 1997
Hemmaarena: Vida Arena
SM-guld: 2 st
Tränare: Sam Hallam

Spela på Växjö Lakers HC.

Några framstående spelare

Emil Pettersson

Född: 1994-01-14
Land: Sverige
Position: Center
Klubbfattning: Vänster
Draftad: #155 av Nashville Predators i NHL Entry Draft 2013

Emil Pettersson har samma moderklubb som Stanley Cup-vinnaren Samuel Påhlsson och är storebror till unge NHL-stjärnan Elias Pettersson, som bland annat fick Calder Trophy som årets rookie i NHL 2019. Emil Pettersson har också varit en talang, om än inte på samma nivå som sin lillebror. Men det blev spel i TV-pucken, och han fick göra några matcher med juniorkronorna sitt sista år som junior. 26-årige Emil Pettersson tog vägen via Timrå IK och Hockeyallsvenskan innan han debuterade i SHL för Modo. Han har även spelat för Skellefteå AIK och Växjö Lakers i SHL. Sommaren 2017 skrev centern på ett entry level contract med Nashville Predators, men det blev aldrig några matcher i NHL för Pettersson den gången. Istället blev det spel i AHL under två säsonger. Sedan sommaren 2019 är Emil Pettersson tillbaka i SHL och de dubbla svenska mästarna Växjö Lakers.

Jakob Forsbacka Karlsson

Född: 1996-10-31
Land: Sverige
Position: Center
Klubbfattning: Höger
Draftad: #45 av Boston Bruins i NHL Entry Draft 2015

Jakob Forsbacka Karlsson fick ett spektakulärt, om än måhända logiskt, smeknamn under sina år i Nordamerika, nämligen “JFK”. Det kallades som bekant även USA:s tidigare president John F Kennedy. Forsbacka Karlsson har varit en talang hela sitt liv och gjorde närmare 50 landskamper med juniorkronorna i olika konstellationer, som bland annat inkluderade fyra mästerskap. Centern valde att redan som junior åka över till Nordamerika, först för spel i USHL och sedan collegeligan NCAA med Boston University. “JFK” blev draftad av “hemmaklubben” Boston Bruins och har 29 NHL-matcher i bagaget. Säsongen 2020/21 blir Jakob Forsbacka Karlssons andra i SHL. Delar födelsedag med en av NHL:s första stjärnor, Newsy Lalonde.

Peter Andersson

Född: 1991-04-13
Land: Sverige
Position: Back
Klubbfattning: Vänster
Draftad: #143 av Vancouver Canucks i NHL Entry Draft 2009

Peter Andersson är ingen offensiv spelare. Faktum är att backen har lägst poängsnitt av alla i Växjö Lakers 2020/21. Han gör 1-2 mål per säsong oavsett i vilken liga han spelat genom karriären, med undantag från föregående säsong då Andersson drogs med enorma skadeproblem. Hans personbästa, inklusive tiden som junior, är från säsongen 2011/12 när han gjorde fem mål för Örebro HK i Hockeyallsvenskan. Men den 192 centimeter långe och 92 kilo tunge backen har andra förtjänster och har spelat över 200 matcher i SHL. Han vann SM-guld med Växjö Lakers 2018. Under sin karriär har han också spelat i AHL, men lyckades aldrig slå sig in i NHL och Vancouver Canucks. Peter Andersson har spelat JVM, men inte fått dra på sig Tre Kronors gula tröja som senior.

Marcus Davidsson

Född: 1998-11-18
Land: Sverige
Position: Forward
Klubbfattning: Vänster
Draftad: #37 av Buffalo Sabres i NHL Entry Draft 2017

Marcus Davidsson bytte Stockholm mot Växjö inför säsongen 2019/20 där succén dock uteblev för Davidsson som spenderade en hel del tid i rehabrummet. Marcus Davidsson är från Tyresö men har fått sin hockeyfostran i mesta mästarna Djurgården. Han har varit en talang hela sitt liv. Spelat TV-pucken, klassiska Hlinka Gretzky Cup och JVM. Draftades av Buffalo Sabres tidigt i den andra rundan men har ännu inte åkt över till NHL. Istället blev det alltså inför säsongen 2019/20 ett miljöombyte för Davidsson efter tre säsonger som ordinarie i Djurgården. Det återstår att se om forwarden lyckas bättre år två under Sam Hallams. Delar födelsedag med Islanders-spelaren med det sköna namnet Cal Clutterbuck och NHL-konnässören Kristoffer Lidén.

Viktor Fasth

Född: 1982-08-08
Land: Sverige
Position: Målvakt
Plockhand: Vänster
Draftad: Odraftad

38-åringen Viktor Fasth fick säsongen 2017/18 för tredje gången Honken Trophy, som årets målvakt i Sverige. Det var hans comeback i SHL efter fyra säsonger utomlands. Viktor Fasth utvecklades sent, som målvakter ibland gör, och debuterade i SHL först som 29-åring med AIK. Före det gjorde Fasth tre säsonger med Växjö Lakers i Hockeyallsvenskan. Under två år i AIK utvecklades Viktor Fasth till SHL:s bästa målvakt och fick dessutom Guldpucken, som seriens bästa hockeyspelare. När Tre Kronor tog silver i VM samma år blev Fasth utsedd till bäste målvakt även där. Året efter vann den Kalix-födde målvakten Honken Trophy igen och fick ett kontrakt med Anaheim Ducks i NHL. Efter tre säsonger i NHL med Ducks och Edmonton Oilers, plus några matcher i AHL, flyttade Fasth till KHL och klassiska CSKA Moskva. Sedan 2017 är Fasth tillbaka i SHL och gör sitt sista år på kontraktet med Lakers. Delar födelsedag med målvaktslegendaren Ken Dryden.

Erik Josefsson

Född: 1987-02-18
Land: Sverige
Position: Center
Klubbfattning: Vänster
Draftad: Odraftad

Erik Josefsson är förvisso från Gislaved i från början, men numera minst lika synonym med Växjö. 33-åringen har spelat för Lakers sedan 2008/09, när klubben spelade i Hockeyallsvenskan. Sedan dess har centern varit med och skapat den stora framgång som klubben haft de senaste åren. Josefsson är en skridskostark defensiv center, som bidrar med 10-20 poäng per säsong. Har aldrig spelat för Tre Kronor, men spelade faktiskt TV-pucken för Småland. Har numera dubbla SM-guld på sin meritlista. Växjö misslyckades fatalt under säsongen 2019/20 trots ett starkt lag på pappret. Erik Josefsson gjorde dock sitt poängmässigt bästa år någonsin i SHL med 19 poäng fördelat på tio mål och nio assist. Gör sin andra säsong som kapten för Lakers. 

Robert Rosén  

Född: 1987-06-25
Land: Sverige
Position: Center
Klubbfattning: Höger
Draftad: Odraftad

Robert Rosén har under åtta säsonger varit en ledande spelare i SHL. Alvesta-sonen är en typiskt svensk Center som är minst lika bra i egen son som i offensiven. Efter två säsonger i KHL med HK Sochi ska Rosén nu göra sin tolfte säsong i klubben han har vunnit två SM-guld med 2015 och 2018. 33-åringen har en förmåga att ständigt finnas på rätt plats, en egenskap som gjort honom otroligt framgångsrik även på internationell nivå trots att smålänningens fart på skridskorna alltid varit begränsad. Det återstår att se om Robert Rosén kan studsa tillbaka och göra en bra sejour i Lakers efter ett ganska blygsamt fjolår i Ryssland. Sin senaste säsong i Växjö gjorde Rosén 40 poäng på 49 matcher. Det är spännande odds på att han klarar av att ta sig upp till 40-poängsvallen igen.  

Joel Persson  

Född: 1994-03-04
Land: Sverige
Position: Back  
Klubbfattning: Höger  
Draftad: Odraftad

Joel Persson har inte haft en helt enkel resa upp till elithockeyn. Persson spelade aldrig TV-pucken och gick inte heller på något nationellt hockeygymnasium. Den hårdskjutande backen fick sin hockeyutbildning i Kristianstad där han även växte upp. Som junior spelade Persson för moderklubben från handbollsstaden fram till 2017 då han bytte Hockeyettan mot SHL-hockey med Växjö. I Lakers dominerade Persson omgående, i synnerhet i det offensiva spelet. Som belöning fick 26-åringen testa på spel med Tre Kronor vilket i sin tur gav skåningen ett kontrakt med Edmonton Oilers. Efter bara en säsong “där borta” ska nu Persson ladda stora bössan från offensiva blå i Vida Arena under de närmaste tre åren och kommer bli nyttig för smålänningarna. 

Växjö i slutspel 18/19

Ligaplacering: 7
Publiksnitt: 4 691
Powerplay-procent: 18,18%
Boxplay-procent: 81,58%
Poängkung: Brendan Shinnimin (33 poäng)

De regerande svenska mästarna Växjö Lakers tippades inför säsongen att upprepa bedriften i år. Förra sommaren tappade dock Lakers sina tre bästa poängplockare och det har märkts i år. Å andra sidan har tränaren Sam Hallam anpassat laget till att vara väldigt svårt att göra mål på istället. Målvaktsparet Viktor (Fasth) och Viktor (Andrén) har varit duktiga men också fått hjälp av ett defensivt system. Lakers målvakter är bland de som behövt göra minst antal räddningar, laget är bland de som tekar minst i egen zon och Växjö är bland topplagen i både Corsi och Fenwick. Lakers har några av SHL:s bästa spelare i Viktor Fasth, backen Joel Persson, anfallaren Roman Horak och värvade sent Stanley Cup-mästaren Kris Versteeg. Dessutom har Växjö de två senaste årens bästa tränare i Sam Hallam. Det är faktorer som talar för att smålänningarna kan återupprepa fjolårets SM-triumf, trots avsaknaden av Elias Pettersson, Robert Rosén och Andrew Calof.

Spela på samtliga matcher i SHL här.

Läs mer om lagen i SHL.

Här kan du läsa mer om andra sporter som fotboll, golf och tennis.