Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Växjö Lakers HC

Växjö Lakers är en av Hockeysveriges yngsta elitklubbar. Och just nu den allra bästa! Det tredje SM-guldet i klubbens korta historia bärgades 2021.

Läs mer om och spela på Växjö Lakers i SHL

Grundad: 1997
Hemmaarena: Vida Arena
SM-guld: 3 st
Tränare: Sam Hallam

Växjö Lakers har med svensk hockeys mått mätt gjort en raketkarriär. 24 år efter bildandet har klubben vunnit tre SM-guld. Lakers tog sig från division 4 till Hockeyallsvenskan på sex säsonger och när man tagit sig hela vägen till SHL tog det bara fyra säsonger innan Växjö blev svenska mästare. Två spelare har sina nummer pensionerade i klubben, Stefan Nilsson och Johan Markusson. De allra flesta profilerna i Lakers härstammar från nutid; Martin Gerber, Shjon Podein, Tomi Kallio, Josh MacNevin, Steve Saviano, Josh Soares, Brendan Shinnimin, Richard Gynge och Robert Sosén är några spelare att nämna. Har sedan guldet i fjol tappat flera viktiga spelare och det är svårt att veta var smålänningarna står. Får ses som en oddsmässig outsider denna säsong. 

Här kan du spela på SHL

Till SHL-sidan

Stjärnor - Växjö Lakers

Janis Kalnins 

Född: 1991-12-13
Land: Lettland
Position: Målvakt
Plockar: Vänster
Draftad: Odraftad

Lettländaren Janis Kalnins har stora skydd att försöka fylla efter Viktor Fasth, som valde att sluta med ishockeyn efter ett par skadefyllda säsonger. Av 29-åringens CV att döma har Lakers hittat en riktigt vass ersättare. Kalnins har bland annat blivit lettisk mästare två gånger och dessutom tagit ett ungerskt ligaguld med Dunaújvárosi Acélbikák år 2014. På senare år har Janis vaktat kassen för det finska KHL-laget Jokerit och aldrig haft lägre räddningsprocent än 91,3 under en hel säsong. Det är siffror som sannerligen imponerar och med tanke på Henrik  Evertssons tidigare träffsäkerhet med nyförvärven finns det egentligen ingen anledning att tvivla på den lettiska burväktaren som också har meriter från fyra VM-turneringar med Lettland.

Joel Persson 

Född: 1994-03-04
Land: Sverige
Position: Back 
Klubbfattning: Höger 
Draftad: Odraftad

Joel Persson har inte haft en helt enkel resa upp till elithockeyn. Persson spelade aldrig TV-pucken och gick inte heller på något nationellt hockeygymnasium. Den hårdskjutande backen fick sin hockeyutbildning i Kristianstad där han även växte upp. Som junior spelade Persson för moderklubben från handbollsstaden fram till 2017 då han bytte Hockeyettan mot SHL-hockey med Växjö. I Lakers dominerade Persson omgående, i synnerhet i det offensiva spelet. Som belöning fick 27-åringen testa på spel med Tre Kronor vilket i sin tur gav skåningen ett kontrakt med Edmonton Oilers. Efter bara en säsong “där borta” vände Persson tillbaka till Småland där han nu laddar stora bössan från offensiva blå i Vida Arena.

Erik Josefsson 

Född: 1987-02-18
Land: Sverige
Position: Center
Klubbfattning: Vänster
Draftad: Odraftad

Erik Josefsson är förvisso från Gislaved i från början, men numera minst lika synonym med Växjö. 34-åringen har spelat för Lakers sedan 2008/09, när klubben spelade i Hockeyallsvenskan. Sedan dess har centern varit med och skapat den stora framgång som klubben haft de senaste åren. Josefsson är en skridskostark defensiv center, som bidrar med 10-20 poäng per säsong. Har aldrig spelat för Tre Kronor, men spelade TV-pucken för Småland. Har numera trippla SM-guld på sin meritlista. Erik Josefsson gjorde dock sitt poängmässigt bästa år någonsin i SHL 2019/20 med 19 poäng fördelat på tio mål och nio assist. En notering det är låga odds att han bräcker kommande säsong. Gör sitt tredje år som kapten för Lakers. 

Robert Rosén 

Född: 1987-06-25
Land: Sverige
Position: Center
Klubbfattning: Höger
Draftad: Odraftad

Robert Rosén har under nio säsonger varit en ledande spelare i SHL. Alvesta-sonen är en typiskt svensk Center som är minst lika bra i egen zon som i offensiven. Efter två säsonger i KHL med HK Sochi ska Rosén nu göra sin 13:e säsong i klubben han har vunnit tre SM-guld med 2015, 2018 och 2021. 34-åringen har en förmåga att ständigt finnas på rätt plats, en egenskap som gjort honom otroligt framgångsrik även på internationell nivå trots att smålänningens fart på skridskorna alltid varit begränsad. Sin senaste säsong i Växjö gjorde Rosén 40 poäng på 49 matcher. Det är spännande odds på att han klarar av att ta sig upp till 40-poängsvallen igen. 

Olle Lycksell 

Född: 1999-08-24
Land: Sverige
Position: Forward
Klubbfattning: Vänster
Draftad: #168 av Philadelphia Flyers i NHL Entry Draft 2017

Det är nya tider i NHL när Philadelphia Flyers väljer att drafta en förhållandevis liten lintott från Sverige. Även om det är över 40 år sedan Broad Street Bullies härjade i NHL har Flyers haft en förkärlek för stora och fysiska spelare genom åren. Olle Lycksell är tveklöst något annat. Han har gjort många poäng på J18- och J20-nivå till exempel. En kul detalj är att Lycksells favoritlag i NHL är Pittsburgh Penguins, Philadelphia Flyers största rival i ligan. Fick sitt genombrott i LHC säsongen 2019/20 där han var en av Clubens absolut bästa forwards. Den finurlige smålänningen fick en mindre roll i Färjestad 2020/21 och ska nu testa lyckan i Kronobergs län.

Här kan du spela på SHL

Till SHL-sidan