Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Ishockey-VM 2021 avgjordes 21 maj till 6 juni med Lettland som värdland! Totalt deltog 16 landslag i det 84:e världsmästerskapet. Världsmästare blev Kanada som besegrade Finland i en dramatisk final!
Här kan du spela på Oddset

Hockey-VM 2020 avgörs i Schweiz. Sveriges Tre Kronor spelar i grupp A i Lausanne.

Tre Kronor - VM-truppen

Förbundskaptenen Johan Garpenlöv tog ut en VM-trupp utan stora NHL-stjärnor. Kolla in truppen och läs mer om landslaget på sidan om Tre Kronor!

Grupper - Ishockey-VM 2021

Ryssland och Tjeckien var, på förhand, Tre Kronors tuffaste konkurrenter i gruppspelet i VM. Mästerskapet spelades i Olympic Sports Centre och Arena Riga som ligger vägg i vägg med varandra. 
Spelschema Hockey-VM 2021

 

GRUPP A  

GRUPP B 

I vilken kanal sänds Hockey-VM 2021?

Det är SVT som har rättigheterna för ishockey-VM 2021 i Lettland. Samtliga matcher sänds i SVT1, SVT2 eller SVT Play.

Hockey-VM - fakta

Grundad: 1920

Antal VM: 89 st

Värdland 2021: Lettland

Antal lag 2021: 16

Segrare 2021: Kanada

Hockey-VM innehåller historiskt ett antal om och men. Det senaste har handlat om uppståndelsen kring Belarus politiska läge, som slutade med att turneringen lades i Lettland helt och hållet, istället för att delas mellan Lettland och Belarus. Internationella ishockeyförbundet, IIHF, och dess mångårige ledare René Fasel har fått hård kritik för att de inte varit tuffare i retoriken mot Belarus. Rent sportsligt ställdes världsmästerskapen i ishockey in 2020, så de regerande världsmästarna är Finland, som åkte till Slovakien 2019 med sitt kanske mest nederlagstippade landslag någonsin. Men de finska lejonen förlorade bara en match under ordinarie speltid på hela turneringen. I mästerskapet 2021 gjorde Finland det mycket bra återigen, men föll i finalen mot Kanada.

Det första världsmästerskapet i hockey, som spelades som ett eget mästerskap och inte var en del av OS, gick av stapeln 1930. Fram till 1968 (plus de tre mästerskapen på 1980-talet) spelades inget renodlat VM när det var OS-år. Sovjet gjorde inte sitt första VM i ishockey förrän 1954. Kanada hade fram till dess vunnit 15 av 19 guld och aldrig missat final. Från 1963 fram till 1986 vann Sovjet 20 av 24 guld. Kanada har i perioder dock inte velat spela VM, och det var först 1976 som NHL-spelarna tilläts vara med. Sedan Sovjets upplösning har hockeykartan blivit jämnare. Kanada står på 7 VM-guld, Sverige och Tjeckien 6 guld var, Ryssland 5 guld, Finland 3 guld och Slovakien 1 guld. The Big Six i världsishockeyn regerar dock fortfarande, även om Tyskland med Leon Draisaitl, Moritz Seider och Tim Stützle i spetsen, kanske kan rucka på den maktbalansen framöver.

Här kan du spela på Hockey-VM

Mer om Ishockey

Mer om Tre Kronor