Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Här kan du spela på hockey-VM
Mer om hockey-VM

Danmark - VM-fakta

Coach: Heinz Ehlers
Antal VM: 17 st
VM-guld: Inget, som bäst kvartsfinal
Smeknamn: Danska lejonen

Danmark har faktiskt inte åkt ur A-VM sedan landet vann sin grupp  i Ungern via fem raka segrar 2002 i division 1. Ansvaret för de danska lejonen har Heinz Ehlers, pappa till den kanske bäste danska spelaren i världen för tillfället, Nikolaj Ehlers. Två gånger har våra nordiska grannar tagit sig till kvartsfinal. 2010 var det Tre kronor som stoppade Danmarks VM-äventyr och 2016 var det Finland som besegrade Danmark i kvartsfinal. Den senaste säsongen har Danmark haft sju spelare som gjort matcher i NHL, där Nikolaj Ehlers (Winnipeg Jets), Lars Eller (Washington Capitals) och Oliver Björkstrand (Columbus Blue Jackets) är tongivande spelare i sina lag. Eller har dessutom vunnit Stanley Cup. Danska spelare får ofta sin hockeyfostran på andra sidan bron, alltså i Sverige. Det är till exempel inte otroligt om nästan hela backuppsättningen i Hockey-VM för Danmark spelar sina matcher i Malmö till vardags.

Spelar i Grupp A med Belarus, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Ryssland, Schweiz och Slovakien.

Tongivande spelare

Mads Sögaard

Född: 2000-12-13
Position: Målvakt
Hockeyklubb: Ottawa Senators

Blott tre danska målvakter har någonsin draftats i NHL Entry Draft, varav den störste nuvarande stjärnan Frederik Andersen, dessutom draftats två gånger. Men den målvakt som gått tidigast är Mads Sögaard, som togs av Ottawa Senators i andra rundan 2019. 20-åringen har varit förstemålvakt i både JVM och U18VM för Danmark och faktiskt inte valt spel i svensk hockey, som så många andra danska spelare gjort genom åren. Istället åkte Sögaard över till Nordamerika och spelade bland annat i WHL-laget Medicine Hat Tigers, som vimlade av söner till tidigare NHL-spelare som Mike Sillinger, Jaroslav Svejkovsky och Darren Van Impe. Den senaste säsongen har den danske målvaktstalangen delat tid mellan den danska ligan och AHL.

Oliver Lauridsen

Född: 1989-03-24
Position: Back
Hockeyklubb: Malmö Redhawks

Rutinerade Oliver Lauridsen har varit given i det danska landslaget i ishockey, tillsammans med brorsan Markus Lauridsen, i flera år. Oliver har varit med i sju VM och ett OS för Danmark, och även spelat två JVM. Jättebacken, som mäter 197 cm draftades av Broad Street Bullies, Philadelphia Flyers, i den sjunde rundan 2009, efter Lauridsens första säsong på college i USA. Totalt blev det 16 matcher i NHL för Lauridsen, som fick sin hockeyfostran i svensk hockey via Rögle och Linköping. Han vann SM-guld med Frölunda 2016 och har gjort tre säsonger i Jari Kurris Jokerit. Sedan 2020 spelar Oliver Lauridsen i Malmö Redhawks.

Jesper Jensen Aabo

Född: 1991-07-30
Position: Back
Hockeyklubb: Malmö Redhawks

Den periodvis offensive backen Jesper Jensen Aabo har tillbringat större delen av sin hockeykarriär i svensk hockey. 29-åringen spelade förvisso hemma i Danmark som tonåring men tog sedan steget över till Rögle BK, som då spelade i Hockeyallsvenskan. Efter fyra säsonger i Ängelholm gjorde dansken en säsong i Färjestad innan han flyttade till KHL och Jokerit. Sedan 2019 är Jesper Jensen Aabo åter i svensk hockey och Malmö Redhawks. Han har gjort över 190 matcher i den danska landslagsdressen och snittar cirka en poäng var fjärde match. Oddsen säger således att den store backen bör göra någon pinne under mästerskapet. 

Oliver Björkstrand

Född: 1995-04-10
Position: Högerforward
Hockeyklubb: Columbus Blue Jackets

Danska spelare har sedan år 2000 sakta men säkert börjat göra avtryck i NHL, men det är Oliver Björkstrand och Nikolaj Ehlers som blivit de första riktigt offensiva spelarna som kommit fram. 26-åringen dominerade den kanadensiska juniorligan WHL under flera säsonger men det tog några säsonger i NHL innan han på allvar började producera framåt. I klassiska Portland Winterhawks var Björkstrand lagkamrat med spelare som Matt Dumba, Seth Jones och Cody Glass. Högerforwarden har varit given i alla danska landslag och spelat både VM, OS och JVM. Danmark har haft en dryg handfull spelare regelbundet i NHL de senaste åren, och Oliver Björkstrand har börjat befästa sin plats som en av de bästa. 

Nicklas Jensen

Född: 1993-03-06
Position: Forward
Hockeyklubb: Jokerit

Pappa Dan Jensen, född i Kanada, vann hela nio danska ligatitlar under sin aktiva karriär. Nicklas Jensen har hunnit bli 28 år och har haft en gedigen hockeykarriär hittills. Han har spelat VM för Danmark fem gånger, spelat JVM hela tre gånger och U18VM två gånger. Jensen gick i en förstarunda av NHL Entry Draft som inkluderade superstjärnor som Gabriel Landeskog, Mika Zibanejad, Jonathan Huberdeau och Sean Couturier. I en stark draft är det dock bara tre spelare från den första rundan som gjort färre matcher än Nicklas Jensen, som försökte slå sig in i Vancouver Canucks och senare New York Rangers. Istället har dansken hittat ett hem i Finland och KHL. De fyra senaste åren har han spelat för klassiska Jokerit, vars tröja med jokern på framsidan, har burits av legendarer som Jari Kurri, Teemu Selänne och Esa Tikkanen. Nicklas Jensen snittar en poäng varannan match i VM-sammanhang och blir viktig för Danmark även i 2021 IIHF World Championship.

Joachim Blichfeld

Född: 1998-07-17
Position: Forward
Hockeyklubb: San Jose Sharks

22-årige Joachim Blichfeld har fått sin hockeyfostran i hemstaden Frederikshamn i Danmark och svenska Malmö Redhawks. Efter en stabil säsong i Redhawks J20-lag draftades han i sjunde rundan av 2016 NHL Entry Draft av San Jose Sharks och åkte därefter över för att spela i den kanadensiska juniorligan WHL. Den senaste säsongen har Blichfeld delat tid mellan moderklubben Frederikshavn Whitehawks, Sharks AHL-lag San Jose Barracuda och NHL-laget San Jose Sharks. Blichfeld har gjort två JVM och två J18VM för det danska landslaget. 

Här kan du spela på hockey-VM
Mer om hockey-VM