Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Här kan du spela på hockey-VM
Mer om hockey-VM

Finland - VM-fakta

Coach: Jukka Jalonen
Antal VM: 65 st
VM-guld: 3 st (1995, 2011, 2019)
Smeknamn: Lejonen

De regerande världsmästarna i ishockey är faktiskt Finland, som kom med ett oerhört orutinerat landslag till Slovakien. Bara två spelare kom från NHL, och Henri Jokiharju och Juho Lammikko hade inga framträdande roller i Chicago Blackhawks respektive Florida Panthers. Men spelare som supertalangen Kaapo Kakko och 203 cm långe kaptenen Marko Anttila ledde laget till Finlands tredje VM-guld genom tiderna. Det första tog de blåvita som bekant i Globen där Tre kronor besegrades 1995. Även 2011 besegrade Finland Sverige i finalen. Inför VM 2021 är Finland, som är rankade trea i världen, svårbedömda. Bevisligen behövs inte förstärkningar från NHL för att landslaget ska bli framgångsrikt, men Finland är på väg att få fram några riktiga superstjärnor i NHL, som Aleksander Barkov, Patrik Laine, Mikko Rantanen, Sebastian Aho, Teuvo Teräväinen, Roope Hintz och Miro Heiskanen för att nämna några. Hur många av de spelarna som ansluter till VM-truppen lär påverka Finlands odds att försvara guldet, något som de finska lejonen aldrig lyckats med. 

Spelar i Grupp B med Kanada, USA, Tyskland, Lettland, Norge, Italien och Kazakstan.

Tongivande spelare

Harri Säteri

Född: 1989-12-29
Position: Målvakt
Hockeyklubb: Sibir Novosibirsk

Många finska målvakter har utmärkt sig i NHL den senaste säsongen. Bland andra nya stjärnor som Kevin Lankinen, Kaapo Kähkönen och Ville Husso, har kompletterat etablerade målvakter som Pekka Rinne och Tuukka Rask. Men till VM kommer Janne Juvonen, som gjort en fin säsong med Leksand i SHL, Juho Olkinuora och rutinerade Harri Säteri. 31-årige Säteri har blandat spel mellan USA och Ryssland de tio senaste åren. Trots att han spelat dubbla JVM och två VM för de finska lejonen, samt gjort många säsonger i NHL, AHL, KHL och Liiga har Harri Säteri ännu inte vunnit någon titel i sin hockeykarriär. Med tanke på hur det gick för det väldigt nederlagstippade finska landslaget senast Hockey-VM spelades, är det knappast värt att betta mot Finland i år heller.

Ville Pokka

Född: 1995-06-03
Position: Back
Hockeyklubb: Avangard Omsk

Den finske backen Ville Pokka kommer till VM som färsk Gagarin Cup-mästare i KHL. 26-åringen har vunnit titlar med jämna mellanrum i sin karriär. Han har vunnit JVM med det finska landslaget i ishockey, en finsk ligatitel och tagit en silvermedalj på Hockey-VM. Ville Pokka har faktiskt spelat med det finska landslaget alla år utom ett, sedan han var femton år gammal. Pokka gick tidigt i den andra rundan av NHL Entry Draft 2012 men har, trots framgångar med landslaget, faktiskt inte spelat några matcher i NHL. Han försökte under fyra säsonger ta en plats i New York Islanders, Chicago Blackhawks och Ottawa Senators, men när han inte lyckades vände Ville Pokka blickarna mot KHL. De tre senaste åren har den defensive backen spelat i Avangard Omsk och blockerade flest skott i hela KHL säsongen 2019/20. 

Oliwer Kaski

Född: 1995-09-04
Position: Back
Hockeyklubb: Avangard Omsk

Finske Oliwer Kaski är förmodligen inte särskilt välkänd för den svenska hockeypubliken, men hans pappa Olli Kaski gjorde en säsong i Färjestad, samma år som Finland blev världsmästare för första gången, i Globen 1995 efter seger mot Sverige. Pappa Kaski var dock inte med i det världsmästarlaget, men det var sonen Oliwer Kaski när Finland återigen sensationellt blev världsmästare i ishockey i Slovakien 2019. Den poängstarke backen är dessutom färsk Gagarin Cup-mästare i KHL. Kaski har blivit en världsspelare först som senior, han representerade aldrig Finland i JVM eller på någon annan ungdomsnivå. Kaski är annars årsbarn med en stark generation finska hockeyspelare som Aleksander Barkov, Juuse Saros, Julius Honka och Artturi Lehkonen. Oliwer Kaski draftades aldrig men efter VM-succén och en stark säsong i den finska ligan, där han blev utsedd till bäste back, fick han kontrakt med Detroit Red Wings. Det blev bara en säsong i AHL och inga NHL-matcher för Kaski under den sejouren, där han dessutom blev trejdad till Carolina Hurricanes. Trots att 25-åringen varken spelat i NHL eller JVM har hockeykarriären ändå varit skaplig hittills för den finländske världsmästaren.

Marko Anttila

Född: 1985-05-27
Position: Högerforward
Hockeyklubb: Jokerit

Marko Anttila må vara närmare 40 år än 30 år, men man kan inte lämna kaptenen för de regerande världsmästarna i ishockey utanför VM-truppen när mästerskapet avgörs i Lettland under maj månad. Den 203 centimeter långe Anttila har en lång karriär bakom sig. Han draftades redan 2004, i samma draft som såg superstjärnorna Alex Ovechkin och Evgeni Malkin gå som etta och tvåa. Anttila fick däremot vänta på att få sitt namn uppropat. I en NHL Entry Draft som hade nio rundor, istället för sju som man har nu, gick den finske världsmästaren som #260. Han var ingen trolig blivande NHL-spelare, eftersom han aldrig representerat de finska lejonen som junior och Marko Anttila har heller aldrig varit särskilt nära NHL i sin hockeykarriär. Efter åtta år i SM-Liiga och spel i sitt första Hockey-VM 2013 fick Anttila chansen i KHL. Men det blev bara en halv säsong där innan han anslöt till det nyblivna SHL-laget Örebro HK. I ÖHK levererade den kraftfulle forwarden faktiskt karriärens bästa offensiva siffror, när han gjorde 20 poäng på 23 matcher. För att spegla Marko Anttilas offensiva kraft under karriären så gjorde han året efter också 20 poäng, men på 52 matcher. Efter ytterligare en säsong hos laget som en gång i tiden kallades för Örebro Vipers, vände Anttila hem till Jokerit, där han spelat sedan 2016. 

Anton Lundell

Född: 2001-10-03
Position: Center
Hockeyklubb: HIFK

Den 19-årige centern Anton Lundell har varit en av finsk hockeys mest omtalade talanger i flera år, trots att spelare som Sasha Barkov, Rasmus Ristolainen, Patrik Laine, Jesperi Kotkaniemi, Jesse Puljujärvi, Miro Heiskanen och Kaapo Kakko gått tidigare i sina respektive NHL-drafter. Men Anton Lundell var den som gick först av de finska spelarna i NHL Entry Draft 2020, när Florida Panthers med Aleksander Barkov i laget, plockade honom som #12. Lundells pappa, Jan Lundell var målvakt och gjorde förvisso inga landskamper men ändå 16 säsonger i SM-Liiga och hade en mycket kort sejour i Elitserien och Frölunda. Anton Lundell är en stabil tvåvägscenter med stora ledaregenskaper. Han har varit kapten i JVM och var faktiskt assisterande kapten i HIFK i den finska ligan den senaste säsongen.

Petri Kontiola

Född: 1984-10-04
Position: Center
Hockeyklubb: Ilves

Rutinerade Petri Kontiola var inte med de finska lejon som blev världsmästare i ishockey 2019, men har två VM-silver på meritlistan. Han verkar också vara som ett årgångsvin, som blir bättre ju äldre han blir. Den senaste säsongen gjorde Kontiola 55 poäng på 55 matcher. Det är första gången sedan 2008 som han snittade en poäng per match. Centern Petri Kontiola har annars varit en stabil poängplockare genom hela sin långa hockeykarriär. Bland annat gjorde han fem poäng på sina tolv matcher i NHL med Chicago Blackhawks säsongen 2007/08. Kontiola har annars gjort större delen av sin karriär i KHL, elva år har det blivit i den ryska ligan. Han har också varit ett givet inslag i det finska landslaget, med sju VM, två OS och ett JVM bakom sig. Under åren i KHL har han spelat med bland andra Sergei Fedorov, Jevgeni Kuznetsov, Staffan Kronwall och Patrik Hersley. Att Kontiola blir bästa finske poängplockare i detta Hockey-VM är ett roligt bet till vettigt odds. 

Här kan du spela på hockey-VM
Mer om hockey-VM