Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Här kan du spela på hockey-VM
Mer om hockey-VM

Italien - VM-fakta

Coach: Greg Ireland
Antal VM: 26
VM-guld: Inget, som bäst kvartsfinal
Smeknamn: Gli Azzurri

Italien klarade sig med minsta möjliga marginal kvar i högsta divisionen i Hockey-VM senast mästerskapet spelades, i Slovakien. Det fotbollstokiga landet vann på straffar i gruppspelet mot Österrike och det gjorde att österrikarna åkte ur istället. Sedan 1900-talet blev 2000-talet har Italien åkt hiss upp och ner mellan A- och B-VM i ishockey. Tio gånger har Gli Azzurri spelat A-VM, nio gånger B-VM. Under de tjugo senaste säsongerna har landet som bäst slutat tolva i världsmästerskapet. Trots att Italien varit en del av hockeygemenskapen sedan 1930-talet har sporten aldrig riktigt fått fäste i landet. De tongivande spelarna i landslaget har ofta haft mer eller mindre perifera kopplingar till landet, undantaget spelare som Armin Helfer, bröderna Da Rin och Renato De Toni. Av de som deltog i det senaste världsmästerskapet för Italien hade halva truppen dubbla pass. Till VM 2021 i Lettland kommer Italien enligt oddsen återigen få kämpa om att undvika nedflyttning.

Spelar i Grupp B med Finland, USA, Tyskland, Lettland, Norge, Kanada och Kazakstan.

Tongivande spelare

Andreas Bernard

Född: 1990-06-09
Position: Målvakt
Hockeyklubb: Villacher SV

Målvakten Andreas Bernard tillbringade inledningen av den senaste säsongen i kultklubben, med svenska ögon sett, Bolzano. En klubb som sett spelare som Kenta Nilsson, Tommy Sjödin, Scott Young och Mike Rosati i laget. Slutet av säsongen gjorde Bernard faktiskt några matcher i Hockeyallsvenskan och Väsby. 30-åringen har de senaste åren varit en journeyman med stopp i Tyskland, Ungern, Italien, Sverige och med start nästa säsong i Österrike. Större delen av italienarens karriär har dock genomförts i den finska ligan. Andreas Bernard åkte dit som tonåring och gjorde tio säsonger i olika klubbar där. Under hela sin karriär har han varit en del av Gli Azzurri i hockey. Åtta VM och två OS har Andreas Bernard hittills deltagit i.

Thomas Larkin

Född: 1990-12-31
Position: Back
Hockeyklubb: Adler Mannheim

Backen Thomas Larkin har ingen koppling till Detroit Red Wings lagkapten Dylan Larkin men har en minst sagt spektakulär hockeybakgrund själv. Larkins pappa är amerikan, hans mamma italienska och han är född i London. Han spelade i Italien som pojk, gick på high school i USA och draftades också då av Columbus Blue Jackets. När han gick i den femte rundan blev han den tidigast draftade italienaren någonsin. Efter fyra år på college, tillsammans med svenskbekantingar som bröderna Tyson och Tylor Spink, försökte Larkin ta en plats i NHL och Blue Jackets, men det blev bara spel i AHL och ECHL för italienaren. Efter två säsonger i KHL har han de fyra senaste åren spelat i klassiska Adler Mannheim, där han bland annat varit lagkamrat med de tyska supertalangerna Moritz Seider och Tim Stützle. För svensk hockeypublik är Thomas Larkin ökänd för att ha tacklat Brynäs Daniel Paille så illa att en åklagare ville åtala honom.

Alex Trivellato

Född: 1993-01-05
Position: Back
Hockeyklubb: Västerås IK

Italienaren Alex Trivellato har tillbringat en så stor den av sin hockeykarriär i tysk hockey att han även är tysk medborgare. Men som landslagsspelare i hockey är det Italien som gäller för backen, som avslutade den senaste säsongen i Hockeyallsvenskan och Västerås. Det var tredje klubben i tredje landet som Trivellato representerade säsongen 2020/21. Han började säsongen i Krefeld Penguine, där han spelat de senaste åren, och lånades sedan ut till moderklubben Bolzano, innan han hamnade i klassiska VIK Hockey, som fostrat spelare som Nicklas Lidström, Tommy Salo och nuvarande NHL-proffset Mikael Backlund. Alex Trivellato är i första hand en defensiv back, ett mål och en assist på 28 VM-matcher vittnar om det, men han gjorde elva assist på tolv matcher i avslutningen av grundserien på Hockeyallsvenskan. Det kan vara värt att betta några kronor på att högoddsaren Trivellato överraskar poängmässigt i Hockey-VM också.

Alex Petan

Född: 1992-05-02
Position: Högerforward
Hockeyklubb: Fehérvár AV19

Alexander Franc Petan har inte lyckats lika bra i sina hockeykarriär som lillebror Nic Petan, som gick i NHL Entry Draft 2013 och som delat tiden mellan NHL och AHL de senaste åren. Men Alex Petan, född i Kanada med italienskt pass, har skapat sin egen karriär. Efter att ha spelat i samma liga som Joe Sakic en gång gjorde som ung valde Alex Petan att gå på NCAA college i USA, och försökte sedan nå NHL den långa vägen via ECHL och AHL. Men efter två år i Minnesota Wilds och Columbus Blue Jackets farmarlag valde Petan att åka över till Europa och spela hockey i den italienska ligan. Efter några säsonger i Bolzano och en i den tyska ligan har Alex Petan de senaste åren spelat i alpligan ICEHL, en liga med lag från både Italien, Österrike, Ungern och Slovakien. Alex Petan är en poängplockare som 2020/21 kan göra sitt första VM för Italien.

Ivan Deluca

Född: 1997-07-28
Position: Vänsterforward
Hockeyklubb: HC Bolzano

Den italienske powerforwarden Ivan Deluca är bara 23 år men kan sägas vara unik i att genom hela sin karriär, både som junior och senior, gått till slutspel med sina klubblag. Att det har varit svårare med landslaget är naturligt, eftersom Gli Azzurri i ishockey ofta kämpar för sin existens i VM. Deluca gjorde mycket poäng som junior men som senior är det snarare fysiken som sticker ut. Han är 193 cm lång och väger över 90 kilo. Ivan De Luca har spelat för det italienska landslaget i både VM, JVM och U18VM och har inte heller spelat klubblagshockey utanför medelhavslandets gränser. Deluca har en yngre bror, René Deluca, som representerat Italien i ungdomsmästerskap, och det är inte osannolikt att bröderna blir viktiga spelare för Italiens landslag i hockey många år framöver.

Här kan du spela på hockey-VM
Mer om hockey-VM

Diego Kostner

Född: 1992-08-05
Position: Center/Högerforward
Hockeyklubb: HC Ambri Piotta

28-årige Diego Kostner har tillbringat i princip hela sin klubblagskarriär i Schweiz. Först i gamla svenskklubben Lugano, där spelare som Linus Klasen, Rickard Wallin, Tony Mårtensson och Michael Nylander varit tongivande spelare. De fem senaste säsongerna har Diego Kostner dock spelat i Ambri Piotta, en klubb som varit hemvist till exempelvis Valeri Kamensky, Kim Johnsson och Dominik Kubalik. Kostner är en ishockeyspelare som presterar strax under världstoppen. På tre VM i högsta serien har han gjort en poäng på 19 matcher. På 17 matcher i B-VM har Kostner gjort nio poäng. Utöver VM har Diego Kostner även spelat OS och JVM för Italien.