Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Här kan du spela på hockey-VM
Mer om hockey-VM

Kazakstan - fakta

Coach: Andrei Skabelka
Antal VM: 7 st
VM-guld: Inget, som bäst tolva
Smeknamn: Inget

Kazakstan var ett av länderna som lämnade Sovjetunionen i början av 1990-talet och har trots sina kopplingar till den stora hockeynationen haft svårt att ta en framträdande roll i världsishockeyn. Landslaget har ofta bestått av i huvudsak importerade spelare, exempelvis svenske Henrik Karlsson, amerikanen Brandon Bochenski och kanadensarna Nigel Dawes, Dustin Boyd och Martin St. Pierre. På ledarsidan finns Igor Matushkin, ryssen med belarusiskt pass, som tillbringade 22 år i svensk ishockey som spelare och ledare på olika nivåer. Bara Storbritannien är lägre rankat än Kazakstan inför årets VM i ishockey och landet, som till ytan är världens nionde största, kommer enligt oddssättarna att få kämpa för att hålla sig kvar i A-VM, precis som vanligt.

Spelar i Grupp B med Finland, USA, Tyskland, Lettland, Norge, Italien och Kanada.

Tongivande spelare

Henrik Karlsson

Född: 1983-11-27
Position: Målvakt
Hockeyklubb: Barys Nur-Sultan

Kazakstan har plockat in många spelare från andra länder på dubbla pass till sitt landslag i ishockey. Sedan säsongen 2017/18 är svenske målvakten Henrik Karlsson en av dem. Han representerade aldrig Sverige i något mästerskap men gjorde tio landskamper för Tre kronor. Den nästan två meter långe burväktaren från Stockholm har spelat i så vitt skilda ligor som division 1, Hockeyallsvenskan, SHL, AHL, NHL och KHL. Karlsson tillhörde faktiskt Chicago Blackhawks organisation när original six-laget vann Stanley Cup 2013, men det blev bara spel i AHL och därmed ingen ring för 37-åringen. Som kazak har Henrik Karlsson gjort två VM för sitt nya hemland, och spelat för den kazakiska klubben Barys Nur-Sultan (tidigare Barys Astana) i KHL de fem senaste åren.

Jesse Blacker

Född: 1991-04-19
Position: Back
Hockeyklubb: Avtomobilist Yekaterinburg

30-årige Jesse Blacker har inte riktigt haft den karriär som Toronto Maple Leafs tänkte sig när de draftade honom i den andra rundan av NHL Entry Draft 2009. Då tillhörde den Toronto-födde backen ett urstarkt Windsor Spitfires som vann det kanadensiska juniormästerskapet i ishockey, Memorial Cup. I laget fanns blivande NHL-stjärnor som Taylor Hall, Ryan Ellis och Adam Henrique. I draften det året valdes Jesse Blacker före spelare som Mattias Ekholm, Tomas Tatar, Tyson Barrie, Mike Hoffman och Cody Eakin. Efter att under sex säsonger försökt ta en plats i NHL, via spel i AHL, valde Blacker att flytta till den tyska ligan. Där vann han backarnas poängliga sin enda säsong i ligan, 2016/17, och efter det har han spelat i KHL. Först med kinesiska Kunlun Red Star och efter det Barys i Kazakstan. Jesse Blacker tillhör en grupp av knappt 400 spelare genom tiderna som gjort en enda NHL-match. Patrick Kane gjorde två mål när Blackers Anaheim Ducks förlorade mot Chicago Blackhawks med 4-1. Blacker spelade sex minuter i sin enda NHL-match. Räkna med betydligt fler i detta Hockey-VM. 

Darren Dietz

Född: 1993-07-17
Position: Back
Hockeyklubb: Barys Nur-Sultan

Den kanadensiske backen Darren Dietz har de fyra senaste åren spelat i Barys i huvudstaden Nur-Sultan (tidigare Astana) i Kazakstan, där han dessutom varit lagkapten de två senaste åren. Ett VM och ett OS-kval för sitt nya hemland har det redan blivit för 27-åringen från Medicine Hat. Dietz har hela sin karriär gjort mycket poäng från sin backposition. Han har gjort flest mål i WHL, vunnit backarnas poängliga i KHL med en av de högsta poängnoteringarna någonsin samt gjort flest poäng i World Championship (D1A). Han draftades av Montreal Canadiens i NHL Entry Draft 2011 och gjorde 13 matcher i NHL. Men det blev mest spel i AHL, där Darren Dietz bland annat delade omklädningsrum med exempelvis Jakub Vrana, Christian Djoos och svenske Max Friberg. Dietz är en rolig högoddsare att göra flest poäng i sitt lag under detta Hockey-VM.

Curtis Valk

Född: 1993-02-08
Position: Center
Hockeyklubb: Barys Nur-Sultan

Centern Curtis Valk lämnade faktiskt inte hemorten Medicine Hat förrän han tvingades när hans juniorkarriär var över. Staden i Kanadas mid west har juniorlaget Medicine Hat Tigers i WHL och där spelade Valk så länge han kunde, varav den sista säsongen som lagkapten. Trots över 90 poäng på 70 matcher de två sista säsongerna förblev Curtis Valk odraftad, och fick påbörja den långa vägen mot NHL via farmarligans farmarliga, ECHL och sedan AHL. Den 175 centimeter korte centern lyckades till slut göra en NHL-match, det blev sex byten för Florida Panthers mot Dallas Stars, en match mot Stars vann med 4-3 efter straffar. Som senior har 28-åringen utmärkt sig som en framspelare snarare än avslutare. De tre senaste säsongerna har Curtis Valk spelat för Barys i Kazakstan.

Roman Starchenko

Född: 1986-05-12
Position: Forward
Hockeyklubb: Barys Nur-Sultan

Roman Starcheno är en av relativt få i Kazakstans landslag i ishockey som faktiskt tillbringat hela sin karriär i hemlandet. Veteranen ligger på topp-5 i Kazakstan över flest spelade VM-matcher och poäng i Hockey-VM. Han har även spelat för Kazakstan i JVM och U18VM. Starchenko debuterade faktiskt som senior redan säsongen 20 03/04 och har gjort flest matcher i Barys Astana/Barys Nur-Sultans historia. Roman Starchenko har gjort 13 VM-turneringar för Kazakstan på olika nivåer och spelat fyra OS. 

Sayan Daniyar

Född: 1999-05-10
Position: Center
Hockeyklubb: Nomad Nur-Sultan

22-årige Sayan Daniyar ska inte misstas för rutinerade Nigel Dawes, som gjorde flera säsonger i Kazakstans landslag, men faktum är att Daniyar gjorde flest poäng under säsongen, av alla spelare som är uttagna till Hockey-VM. Han spelade inte i KHL-laget i huvudstaden, Barys Nur-Sultan, utan i Nomad Nur-Sultan, den senaste säsongen. Men centern har tillhört KHL-laget de senaste åren även om han spelat för farmarlag och juniorlag. 22-åringen Sayan Daniyar är inte draftad, men är med kazakiska mått mätt en supertalang som varit kapten eller assisterande kapten i alla Kazakstans juniorlandslag i ishockey. Sayan Daniyar må inte vara ett känt namn för de flesta hockeyintresserade, men ett bra VM skulle kunna öppna ögonen för NHL-scouterna. 

Här kan du spela på hockey-VM
Mer om hockey-VM