Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Här kan du spela på hockey-VM
Mer om hockey-VM

Lettland - VM-fakta

Coach: Bob Hartley
Antal VM: 27 st
VM-guld: Inget, som bäst kvartsfinal
Smeknamn: Inget

Lettland blev till slut ensam arrangör av årets VM i ishockey, efter de politiska kontroverserna i Belarus. Det blir andra gången som den mittersta baltstaten arrangerar Hockey-VM. Förra gången var det Sverige som blev världsmästare och första land i historien att vinna VM- och OS-guld i ishockey samma år. Poängligan vanns av Sidney Crosby, då supertalang och ny superstjärna i NHL. Letterna själva gick vidare från det första gruppspelet men tog sig sedan inte till kvartsfinal. Lettland är, tack vare sina hängivna fans, ett lag som många sympatihåller på. De får också med jämna mellanrum fram skapliga NHL-spelare. Från Arturs Irbe och Sandis Ozolins på 1990-talet, via Sergejs Zholtoks och Karlis Skrastins till Teddy Bluegers och Elvis Merzlikins idag. Flera tidigare landslagsmän och förbundskaptener i Lettland har också kopplingar till Sverige. Curre Lindström tränade laget under tre VM, Alexandrs Beliavskis, med flera säsonger i Frölunda Indians och Björklöven, har coachat laget. Rodrigo Lavins och Alexandrs Semjonovs är lettiska lagkaptener som spelat i Sverige, och i år har Rodrigo Abols spelat för SM-semifinalisten Örebro.

Spelar i Grupp B med Finland, USA, Tyskland, Kanada, Norge, Italien och Kazakstan.

Tongivande spelare

Janis Kalnins

Född: 1991-12-13
Position: Målvakt
Hockeyklubb: Jokerit

När Elvis Merzlikins, som fått sitt namn efter den legendariske artisten Elvis Presley, inte kommer till VM får Janis Kalnins chansen istället. Kalnins har varit uttagen till tre Hockey-VM men bara deltagit i en enda match sammanlagt. 29-årige Janis Kalnins har större delen av sin karriär spelat på mindre kända ställen i hockeyvärlden, trots att han spelat både JVM och U18VM för Lettland. Fram till 25-års ålder spelade Kalnins i mindre ligor i Lettland, Belarus och Ungern. Sedan 2016 har Kalnins spelat i KHL, först med Dinamo Riga och de tre senaste åren i klassiska Jokerit, och faktiskt presterat väldigt bra. Tre av de fem senaste säsongerna har han haft under 2.25 i GAA, en enastående siffra och över 92 i räddningsprocent. Elvis Merzlikins må vara affischnamnet bland lettiska hockeymålvakter, med Janis Kalnins kan kanske stå för en och annan överraskning på Hockey-VM i hemlandet.

Arturs Kulda

Född: 1988-07-25
Position: Back
Hockeyklubb: Nürnberg Ice Tigers

Veteranbacken Arturs Kulda har gjort många av de klassiska hockeyvalen genom karriären. Han har hela tiden varit given i det lettiska landslaget i ishockey, både som junior och senior. Tre JVM, sju VM och två OS har det blivit för den defensive backen. Arturs Kulda lämnade Riga tidigt för spel i Ryssland och sedan den kanadensiska juniorligan OHL. Där spelade han för klassiska Peterborough Petes, som fostrat legendarer som Wayne Gretzky, Steve Yzerman, Tie Domi och bröderna Eric och Jordan Staal. I den vevan gick han sent i NHL Entry Draft till Atlanta Thrashers. Det blev 15 matcher i NHL för Kulda, för Thrashers och Winnipeg Jets, men mest spel i AHL. Därför lämnade Kulda nordamerikansk hockey 2012 för spel i KHL. I den ligan har Arturs Kulda spelat för klassiska lag som Salavat Yulaev, Jokerit, Sparta Prag och hemmaklubben Dinamo Riga. Den senaste säsongen spelade Arturs Kulda i den tyska ligan och Nürnberg.

Oskars Bartulis

Född: 1987-01-21
Position: Back
Hockeyklubb: Black Wings 1992

Den lettiske backen Oskars Bartulis har spelat hockey över hela världen. I Kanada, Ukraina, USA, Ryssland, Kina, Lettland, Kazakstan och nu senast Österrike. Han åkte som tonåring över till den kanadensiska juniorligan QMJHL och blev där lagkamrat med superpesten Brad Marchand. Bartulis draftades av Philadelphia Flyers i NHL Entry Draft 2005 och i deras farmarlag spelade han med en annan superpest, Steve Downie. Det blev totalt 66 matcher i NHL för Bartulis, vars hockeyresa sedan tog honom till KHL under åtta säsonger. Bartulis mäter 190 centimeter och väger 94 kg och har varit en både offensiv och defensiv back under sin karriär. Men när han spelat på högsta nivån i ishockey så har han fått använda sina defensiva kvaliteter. Ledaregenskaper har Oskars Bartulis också, han har varit lagkapten i Lettlands JVM-lag och Admiral Vladivostok i KHL. 

Kaspars Daugavins

Född: 1988-05-18
Position: Center/forward
Hockeyklubb: Vityaz Podolsk

Kaspars Daugavins valde, precis som många andra lettiska spelare, att spela juniorhockey i Kanada. I Daugavins fall hamnade han i OHL. Ofta är juniorligorna i Kanada ett skyltfönster för att draftas, men när Daugavins åkte över som 18-åring hade han redan både draftats och spelat JVM och VM för Lettland. Den poängstarke anfallaren lyckades efter några år med delad tid i AHL och NHL ta en fast plats i Ottawa Senators, men efter lockoutsäsongen 2012/2013, där han första delen av säsongen spelade hemma i Dinamo Riga, valde han att lämna NHL för gott. Han hamnade i NLA och Genève-Servette där han fortsatte göra poäng, och dessutom var lagkamrat med legendaren Vladimir Krutovs son, Alexei. De senaste åren har Kaspars Daugavins spelat i KHL, och samtidigt varit given i Lettlands landslag. Tio VM och två OS har det blivit för den meriterade Daugavins.

Rudolfs Balcers

Född: 1997-04-08
Position: Forward
Hockeyklubb: San Jose Sharks

San Jose Sharks lettiske forward Rudolfs Balcers valde som ung den ovanliga vägen via norsk ishockey, för att till slut nå NHL. En säsong i Stavanger Oilers i den norska ligan, när man är 17-18 år, gör tydligen att NHL:s scouter får upp ögonen för en. För San Jose Sharks såg något i letten och tog ishokeyspelaren i femte rundan av NHL Entry Draft 2015. Efter en ytterligare säsong i Norge gjorde Balcers en säsong i WHL och en svag version av Kamloops Blazers. En klubb tidigare haft spelare som Jarome Iginla, Scott Niedermayer och Shane Doan i laget. Efter att ha gjort en hel del poäng både i Norge, WHL och AHL lyckades Rudolfs Balcers ta en plats i Sharks, men tradades till Ottawa Senators i en trade som tog svenske stjärnan Erik Karlsson, dubbelt prisad som NHL:s bäste back, till San Jose. 24-åringen plockades dock tillbaka till San Jose Sharks under den senaste säsongen. För Lettland har Balcers spelat tre JVM och två VM i sin ännu unga karriär.

Rodrigo Abols

Född: 1996-01-15
Position: Center
Hockeyklubb: Örebro HK

Rodrigo Abols har de senaste åren i huvudsak spelat sin klubblagsishockey i Sverige. Ett land som Rodrigo bekantade sig med redan som barn, eftersom pappa Artis Abols gjorde en handfull säsonger i Nittorp och framför allt Nyköping i Hockeyallsvenskan. Artis gjorde mycket poäng under sin karriär, och även Rodrigo Abols är en poängspelare. Precis som många andra lettiska hockeyspelare har Abols spelat juniorhockey i Kanada. I klassiska Portland Winterhawks, med blivande NHL-spelare som Cody Glass, Adin Hill och Henri Jokiharju, gjorde Abols ett tillräckligt stort avtryck för att Vancouver Canucks skulle välja honom som enda lettiske spelare i NHL Entry Draft 2016. Men det blev aldrig några NHL-matcher för 25-åringen, som efter sin juniorkarriär i Kanada istället hamnade i SHL och Örebro. Säsongen 2019/20 gjorde han ytterligare ett försök att nå NHL, men det blev bara spel i AHL och ECHL. Med landslaget har Abols gjort fyra VM och ett OS och är en lågoddsare att göra flest poäng i laget under detta mästerskap.

Här kan du spela på hockey-VM
Mer om hockey-VM