Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Här kan du spela på hockey-VM
Mer om hockey-VM

Norge - VM-fakta

Coach: Petter Thoresen
Antal VM: 37 st
VM-guld: Inget, som bäst fyra 1951
Smeknamn: Isbjörnarna

Norge har på senare tid etablerat sig i högsta divisionen i Hockey-VM. Totalt har våra nordiska grannar gjort 37 A-VM och 27 B-VM, men 2021 gör Norge sitt 16:e raka världsmästerskap i högsta serien. Som bäst har norrmännen gått till kvartsfinal tre gånger under den tiden och bara spelat för att undvika nedflyttning vid ett tillfälle. Fjärdeplatsen i VM 1951 togs när Hockey-VM spelades i en rak serie över sex matcher, och Norge hamnade före både USA och Finland. På senare år har också Norge fått fram en världsstjärna i ishockey, i Minnesota Wild-anfallaren Mats Zuccarello, som när han åkte över till NHL och New York Rangers fimpade Aasen, ett namn som han hade på tröjan under åren i SHL och Modo. Norge ligger inför 2021 IIHF World Championship elva på världsrankingen och har pendlat mellan nionde och elfte plats de senaste åren. Så det kan vara spännande att betta på Norge till högt odds i någon av matcherna i Hockey-VM.

Spelar i Grupp B med Finland, USA, Tyskland, Lettland, Kanada, Italien och Kazakstan. 

Tongivande spelare

Henrik Haukeland

Född: 1994-12-06
Position: Målvakt
Hockeyklubb: Färjestad BK

Norge har haft tre målvakter som varit mer eller mindre ordinarie just under den absoluta världstoppen i ishockey, i och med att de spelat i SHL den gångna säsongen. Henrik Haukeland var den som spelade mest, i klassiska Färjestad. 26-åringen har fått sin hockeyfostran i både svensk hockey och norsk hockey. Han gjorde två säsonger i Björklövens J18-lag med blandad framgång och vände sedan hem och gjorde tre säsonger i Stjernen Hockeys organisation. Haukeland har efter det gjort sammanlagt tre säsonger i SHL, två i Hockeyallsvenskan och två i den finska ligan i Ishockey. Med det norska landslaget har Henrik Haukeland spelat tre VM, ett OS och ett JVM.

Erlend Lesund

Född: 1994-12-11
Position: Back
Hockeyklubb: Rögle BK

26-årige Erlend Lesund har säsongen 2020/21 gjort sin bästa säsong någonsin. Den defensive backen, som mäter 190 centimeter och väger 95 kg, har precis som klubblaget Rögle BK stått för en strålande säsong i SHL. Erlend Lesund har aldrig varit nära NHL i den meningen att han aldrig draftats och ännu i sin karriär inte provat på spel i varken den kanadensiska juniorhockeyn eller AHL. Istället har Lesund i huvudsak spelat sin ishockey i Sverige. Oslo-sonen åkte över gränsen och spelade i Henrik Zetterbergs gamla klubb Timrå IK som junior, vände sedan tillbaka till Norge för två säsonger i Sparta Sarpsborg nära den svenska gränsen. 2015 hamnade Erlend Lesund i Mora IK och sedan dess har han varit kvar i Sverige och spelat sin klubblagsishockey. Med det norska landslaget har Lesund varit kapten i JVM och sedan spelat två VM-turneringar.

Jonas Holös

Född: 1987-08-27
Position: Back
Hockeyklubb: Linköping HC

Den norske landslagsmannen i ishockey, Jonas Holös, är född tre veckor efter superstjärnan Sidney Crosby men har haft en lite annan karriär än den blivande Hall of Famern. Jonas Holös kommer dock att hamna in en norsk Hall of Fame när han lägger skridskorna på hyllan. 33-åringen är en av Norges mest meriterade ishockeyspelare. Han har varit kapten för Norge i både VM och OS och gjort tredje flest matcher i Hockey-VM för den stora skidnationen. Bara Mats Trygg och Tommy Jakobsen har gjort fler matcher än Holös. Den mångsidige backen har gjort hela 14 VM. Klubblagsmässigt har Jonas Holös spelat åtta år i SHL (SM-guld med Färjestad), fem år i den norska ligan, två år i NLA och KHL och faktiskt en halv säsong i Colorado Avalanche i NHL. Här kommer backen vara en viktig bricka om Norge ska lyckas i detta mästerskap. 

Andreas Martinsen

Född: 1990-06-13
Position: Forward
Hockeyklubb: Lillehammer 

Många norska hockeyspelare har varit i Sverige och spelat men Andreas Martinsen har bara en halv säsong från svensk ishockey på sin meritlista. Han gjorde några matcher med Leksands J20-lag där han var lagkamrat med Mats Zuccarellos nuvarande lagkompis i Minnesota Wild, Victor Rask. Med Leksands seniorer delade Martinsen omklädningsrum med Oliver Ekman Larsson. Efter den tiden i Leksand vände Andreas Martinsen hem till Lillehammer och efter några framgångsrika år i den tyska ligan fick han ett NHL-kontrakt med Colorado Avalanche år 2015. Det blev totalt 152 matcher i NHL och ungefär lika många i AHL under fem år i nordamerikansk hockey för Martinsen. 30-åringen har hela tiden varit given i det norska landslaget och gjort hela nio VM-turneringar. Han är en klassisk powerforward som använder sina 190 centimeter och 104 kilo till att skapa målchanser och sätta fysisk press på motståndare, vilket också ger en del minuter i utvisningsbåset.

Sondre Olden

Född: 1992-08-29
Position: Forward
Hockeyklubb: HC La Chaux-de-Fonds

NHL Entry Draft har pågått sedan 1963 och 22 norska hockeyspelare har tingats. Bara två har valts tidigare än Sondre Olden, när Toronto Maple Leafs valde honom som 79:e spelare i draften 2010. Men precis som för 17 av de 22 norska spelare som draftats, så har det inte blivit något spel i NHL för Olden. Den 194 centimeter långe forwarden valde svensk hockey som junior och två säsonger i Modos J20-lag. Efter att han draftats åkte Sondre Olden över till kanadensisk juniorhockey och ett svagt Erie Otters i OHL. Några spelare i det laget, som Greg McKegg och Adam Pelech, har varit marginalspelare i NHL. Olden delade tiden 2012 och 2017 mellan svensk och norsk hockey. Bland annat spelade han för Brynäs och Leksand i SHL. De två senaste säsongerna har Sondre Olden spelat hockey i tre olika länder, Österrike, Norge och England. Från och med 2021/2022 blir det spel i Schweiz för Olden, som gjort tre VM för Norge och även spelat JVM i ishockey.

Emilio Pettersen

Född: 2000-04-03
Position: Center
Hockeyklubb: Calgary Flames

Mathias Emilio Pettersen är knappast känd för den svenska hockeypubliken eftersom den norske talangen valt en ovanlig väg i sitt unga hockeyliv. Enligt norska tidningsartiklar jämfördes Pettersen med både Mats Zuccarello och den tidigare norske supertalangen i fotboll, Martin Ödegaard, redan när han gick i högstadiet. Forwardstalangen åkte också över till USA som 13-åring för att spela hockey. Då hade han tackat nej till att komma över till svensk hockey och Färjestad. Sedan dess har Pettersen varit kvar i USA, ett val som verkar vara rätt. Han har gjort två U18VM och ett JVM för Norge och varit etta eller tvåa i den interna poängligan i samtliga mästerskap. Emilio Pettersen draftades sommaren 2018 av Calgary Flames och valde därefter att gå på college på anrika University of Denver i NCAA, där han återigen var en av lagets bästa poängplockare. Pettersen har skrivit NHL-kontrakt med Flames och spelade säsongen 2020/21 i farmarlaget Stockton Heat. Blir en offensivt viktig kugge för Norge i VM. 

Här kan du spela på hockey-VM
Mer om hockey-VM