Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Här kan du spela på hockey-VM
Mer om hockey-VM

Schweiz - VM-fakta

Coach: Patrick Fischer
Antal VM: 51 st
VM-guld: Inget, som bäst silver (1935, 2013, 2018)
Smeknamn: La Nati, Eisgenossen

Schweiz är ett av de klassiska hockeyländerna, just utanför the Big Six, och upplever sin kanske bästa period någonsin som hockeynation. En som varit med under hela framgångsperioden är förbundskaptenen Patrick Fischer som var assisterande tränare vid VM-silvret 2013 (Schweiz förlorade mot Tre kronor i finalen), och huvudtränare vid silvret 2018 (förlust mot Sverige i finalen). 2013 skrevs förlustsiffrorna till 5-1 och 2018 krävdes det straffläggning. Låt det spegla hur schweizisk hockey utvecklats under 2010-talet. I NHL finns världens bästa back, Roman Josi (vann Norris Trophy 2019/20) och ett antal andra stjärnor med det vita korset på röd platta som hemland, exempelvis Nino Niederreiter, Nico Hischier (förste schweizare att gå som etta i NHL Entry Draft), Kevin Fiala och Timo Meier. Även om det historiskt funnits klassiska spelare från alplandet som Marcel Jenni, Martin Gerber, Reto von Arx, Martin Plüss och Mark Streit så har Schweiz landslag i ishockey aldrig varit bättre än nu. 

Spelar i Grupp A med Belarus, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Ryssland, Danmark och Slovakien.

Tongivande spelare

Reto Berra

Född: 1987-01-03
Position: Målvakt
Hockeyklubb: HC Fribourg-Gottéron

Veteranen Reto Berra har varit med på hela Schweiz resa på att bli en toppnation i ishockey. När Berra gjorde sin VM-debut 2011 slutade Schweiz elva i Hockey-VM och även om landslaget blandat högt och lågt åren efter det så har höjdpunkterna inneburit dubbla VM-silver. Schweiz har fått fram flera supertalanger i hockey de senaste åren, men inte på målvaktssidan, vilket innebär att 34-årige Reto Berra fortsatt är viktig för landslaget. Under Berras fem säsonger i NHL och AHL var det han och Jonas Hiller som var mer eller mindre ordinarie i ligan av de schweiziska målvakterna. Sedan Reto Berra lämnade NHL har målvakter från Schweiz bokförts för blott två matcher sammanlagt de tre senaste åren. Reto Berra har undantaget åren i nordamerikansk hockey, varit hemlandet trogen. Tolv säsonger har han gjort i olika klubbar och vunnit en ligatitel. Med landslaget har Berra spelat åtta VM-turneringar och ett OS. Det finns således rejält med mästerskapsrutin att ta av. 

Mirco Müller

Född: 1995-03-21
Position: Back
Hockeyklubb: Leksands IF

26-årige backen Mirco Mueller har inte riktigt nått sin fulla potential de senaste åren på grund av en del skadeproblem. Müller har bra mått för en hockeyback, 191 centimeter och 95 kilo, och kan spela i alla situationer, powerplay, boxplay och fem-mot-fem. Schweiz har börjat närma sig the Big Six i hockeyvärlden, bland annat speglat i att spelare från alplandet tas allt tidigare i NHL Entry Draft. När Müller valdes av San Jose Sharks i den första rundan 2013 var han den sjätte schweizaren att gå i första rundan. Efter det har ytterligare tre spelare gått tidigt, varav Nico Hischier blev historisk när han gick först av alla 2017. Mirco Müller har varit given i landslaget för Schweiz, när han kommit loss från NHL. Han spelade tre JVM men har bara gjort ett världsmästerskap, på grund av skador samt några slutspel i Nordamerika. Den senaste säsongen gjorde Mirco Mueller några matcher med Leksand i SHL.

Janis Jerome Moser

Född: 2000-06-06
Position: Back
Hockeyklubb: EHC Biel-Bienne

I Schweiz finns en av världens bästa backar i ishockey i Nashville Predators lagkapten Roman Josi. Josi kan vara på väg att få en talangfull parhäst i landslaget i unge Janis Jerome Moser, som den senaste säsongen var lagkapten i klubblaget Bie-Bienne, blott 20 år gammal. Han har också haft A eller C på bröstet när Schweiz spelat JVM och U18VM. Han debuterade i VM redan som 18-åring 2019. J J Moser är en poängstark back som väntas gå i NHL Entry Draft sommaren 2021. I klubblaget har Moser delat omklädningsrum med svenskbekantingar som Toni Rajala (HV71, Färjestad, Luleå), Konstantin Komarek (Luleå, Malmö Redhawks, Karlskrona) samt Nico Hischiers storebror, Luca Hischier. Framtiden ser ljus ut för talangfulle JJ Moser och han har alla förutsättningar att bli en världsback i ishockey.

Nico Hischier

Född: 1999-01-04
Position: Center
Hockeyklubb: New Jersey Devils

New Jersey Devils nyblivne lagkapten Nico Hischier är kanske Schweiz största hockeytalang någonsin. 2017 blev han utsedd till CHL Rookie of the Year, ett pris som går till den bästa rookien i de kanadensiska juniorligorna sammantaget. Det är en diger lista legendarer som tidigare fått priset, som Petr Nedved, Joe Thornton, Sidney Crosby, John Tavares, Patrick Kane, Vincent Lecavalier och Taylor Hall. Hischier blev den förste från Schweiz att få utmärkelsen. Centern valdes samma sommar först i NHL Entry Draft av New Jersey Devils, den förste från Schweiz att väljas först. Nino Niederreiter hade det tidigare rekordet när New York Islanders valde honom som #5 i draften 2010. Hischier leder, talangmässigt, det schweiziska hockeyundret, som sedan 2010 sett sex spelare gå i första rundan av NHL-draften. Nico Hischier har varit en supertalang hela sitt liv och bland annat gjort tre U18VM och två JVM för Schweiz. Han belönades av New Jersey Devils med ett A på bröstet som 20-åring och i februari 2021 blev han utsedd till lagkapten och följer därmed fotspåren av legendarer som Scott Stevens, Scott Niedermayer, Patrik Elias och Zach Parise.

Timo Meier

Född: 1996-10-08
Position: Forward
Hockeyklubb: San Jose Sharks

I takt med att klubblegendarer som Joe Pavelski och Joe Thornton lämnat och NHL:s meste spelare, Patrick Marleau fått en reducerad roll, har Timo Meier fått ett allt större ansvar att producera poäng i San Jose Sharks. Meier är bara 24 år och tar år för år steg framåt som hockeyspelare. Som tonåring valde ytterforwarden att spela kanadensisk juniorishockey via spel i Quebec-ligan QMJHL. I Halifax, där man för övrigt hittar hockeyns rötter, var Meier lagkamrat med blivande NHL-spelare som danske Nikolaj Ehlers och kanadensaren Jonathan Drouin. När San Jose Sharks tog honom som #9 i NHL Entry Draft 2015 var Timo Meier den näst högst draftade spelaren från Schweiz någonsin. Meier har varit lagkapten både på JVM för Schweiz och i Halifax Mooseheads. Allt eftersom veteraner i Sharks lägger skridskorna på hyllan lär det inte dröja länge innan Meier får en bokstav på bröstet även i San Jose. Men redan nu kommer han vara en given nyckelspelare för de rödvita under detta Hockey-VM. 

Sven Andrighetto

Född: 1993-03-21
Position: Center/Forward
Hockeyklubb: ZSC Lions

Mångsidige forwarden Sven Andrighetto är 28 år och har redan deltagit i fyra Hockey-VM, plus två JVM och två J18VM för Schweiz. Som ung valde Andrighetto, efter några år i ZSC Lions ungdomsverksamhet att åka över till Kanada för att spela juniorhockey där. I Rouyn-Noranda Huskies blev han lagkamrat med blivande superstjärnan och Art Ross Trophy-vinnaren Nikita Kucherov. Andrighetto själv draftades av NHL-laget i provinsen, Montreal Canadiens men lyckades inte på fyra säsonger ta en fast plats hos de mesta Stanley Cup-mästarna. Det ändrades när han gjorde samma resa som målvaktslegendaren Patrick Roy, alltså tradades till Colorado Avalanche från Habs. I Peter Forsbergs gamla klubb var Andrighetto mer eller mindre ordinarie under två säsonger, innan han valde att lämna NHL för KHL. Sedan sommaren 2020 är 28-åringen tillbaka i hemlandet och spelar för ZSC Lions. Där tränas han av den gamle svenske förbundskaptenen Rikard Grönborg och är lagkamrat med svenske dubble Stanley Cup-mästaren Marcus Krüger.

Här kan du spela på hockey-VM
Mer om hockey-VM