Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Här kan du spela på hockey-VM
Mer om hockey-VM

Slovakien - VM-fakta

Coach: Craig Ramsay
Antal VM: 23 st
VM-guld: 1 st (2002)
Smeknamn: Naši chlapci (ungefär ‘Våra grabbar’)

Senast som Hockey-VM arrangerades var det Slovakien som var värdland. Det gick inte så bra för slovakerna, som faktiskt missat kvartsfinal sex år i rad i Hockey-VM. Svagt av ett land med hockeyanor från den tjeckoslovakiska eran och klassiska spelare som bröderna Peter Stastny, Marian Stastny och Anton Stastny, Peter Bondra, Miroslav Satan och Zigmund Palffy. På senare tid har världstjärnor som Zdeno Chara och Marian Hossa lyst på hockeyhimlen. Men Slovakien har inte längre några superstjärnor som lyfter landet i VM. När Slovakien vann sitt hittills enda VM-guld 2002, där man sensationellt vann mot Ryssland i finalen, var det spelare som Satan, Bondra, Michal Handzus och Lubomir Visnovsky som bar laget. De mest lysande slovakiska spelarna den senaste säsongen, kända för den svenska publiken, dominerade SHL med Leksand. Marek Hrivik vann poängligan i SHL och Peter Cehlarik snittade nästan en poäng per match. Slovakerna har varit precis utanför kvartsfinal de senaste åren så det är trots allt inga höga odds på att laget skulle kunna ta sig dit.

Spelar i Grupp A med Belarus, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Ryssland, Schweiz och Danmark.

Tongivande spelare

Denis Godla

Född: 1995-04-04
Position: Målvakt
Hockeyklubb: HC Litvinov

Återväxten bland slovakiska målvakter har varit minst sagt svag under flera år, och NHL-lagen har av naturliga skäl börjat dra öronen åt sig. Faktum är att de sju senast draftade målvakterna från Slovakien inte spelat någon match i NHL. Denis Godla har inte ens draftats och inte heller spelat på den högsta nivån i Europa, alltså KHL. Ändå är han en landslagsmålvakt i Slovakien. Godla gjorde hela sin juniorkarriär i hemlandet men flyttade sedan till Finland för att spela i näst högsta serien Mestis. Efter en säsong där blev han värvad till KalPa i den högsta finska hockeyligan, Liiga. Säsongen 2019/20 spelade Denis Godla tillsammans med tjeckiske legendaren Jaromir Jagr i Kladno och den senaste säsongen i HC Litvinov. Denis Godla har spelat både VM och JVM i ishockey för Slovakien.

Christian Jaros

Född: 1996-04-02
Position: Back
Hockeyklubb: San Jose Sharks

Christian Jaros är kanske mest känd för den svenska hockeypubliken för sina år i Luleå i SHL. Han lämnade hemlandet Slovakien för Norrbotten som 17-åring och spelade sig hela vägen upp till SHL. Under sin debutsäsong i SHL, säsongen 2014/15, delade han tid mellan SHL-laget och J20-laget hos Luleå. Han spelade också JVM för Slovakien och draftades sommaren 2015 av Ottawa Senators i NHL Entry Draft. Efter ytterligare två säsonger med Luleå åkte Jaros sedan över till den kanadensiska huvudstaden Ottawa. Sin första säsong i nordamerikansk hockey tillbringades dock i huvudsak i AHL, och han spelade även VM för Slovakien. Den reslige backen gjorde en del poäng som junior men som senior har det blivit mindre av den varan. 25-åringen tillhör numera San Jose Sharks, med NHL:s meste spelare genom tiderna i laget, Patrick Marleau. 

Martin Fehervary

Född: 1999-10-06
Position: Back
Hockeyklubb: Washington Capitals

21-årige Martin Fehervary är ett av slovakisk hockeys stora backlöften, och tillhör numera samma NHL-klubb som den kanske störste slovakiske spelaren genom tiderna, den väldige Zdeno Chara. Fehervary har varit en supertalang hela sitt liv och redan gjort två VM, tre JVM och två U18VM för Slovakien. Sin hockeyutbildning har slovaken fått i svensk hockey, där han anlände till Malmö Redhawks när han skulle börja gymnasiet. Han debuterade i SHL redan som 16-åring, om än med sparsamt med speltid. Han draftades i andra rundan av en draft som såg Rasmus Dahlin gå först av alla, som andre svensk genom tiderna i NHL Entry Draft, efter Mats Sundin. Martin Fehervary har ännu inte slagit igenom fullt som senior, utan bidar sin tid i AHL. 

Peter Cehlarik

Född: 1995-08-02
Position: Ytterforward
Hockeyklubb: Leksands IF

Peter Cehlarik är långt ifrån obekant för den svenska hockeypubliken, då han kom till Luleå redan som tonåring för att spela för norrbottningarnas J18-lag. Både där och sedan i J20-laget dominerade Cehlarik poängmässigt och gjorde faktiskt sex poäng på sina åtta första matcher i SHL som 17-18-åring. Kometkarriären gjorde att Boston Bruins använde ett val i den tredje rundan av NHL Entry Draft 2013 på Cehlarik som blev andra slovak att gå i den draften, efter Marko Dano som togs av Columbus Blue Jackets redan i första rundan. Peter Cehlarik gav NHL en ärlig chans och försökte under fyra säsonger ta en plats i Original Six-laget Boston Bruins. Det har hittills blivit 40 matcher i NHL för Cehlarik och 185 i AHL. I augusti 2020 presenterades forwarden som ny spelare i Leksands IF och fick kanske sitt stora genombrott som senior. Tillsammans med landsmannen Marek Hrivik firade Cehlarik stora triumfer i SHL och tog Leksand till sin bästa placering i grundserien av SHL på 25 år. Peter Cehlarik fyller för övrigt år fem dagar före Sidney Crosby.

Marek Hrivik

Född: 1991-08-28
Position: Center/Vänsterforward
Hockeyklubb: Leksands IF

I april 2020 förlängde Marek Hrivik sitt kontrakt med Leksand i SHL med två år, men en poängligaseger senare blev Hrivik klar för Torpedo Nizhny Novgorod i KHL. Marek Hrivik har tillbringat större delen av sin hockeykarriär i Nordamerika och valde kanadensisk juniorhockey som tonåring. I Moncton Wildcats blev Hrivik lagkamrat med blivande NHL-spelare som David Savard och Brandon Gormley. Men trots en QMJHL-titel och dubbla JVM för Slovakien draftades aldrig Marek Hrivik. Istället fick Hrivik försöka ta sig till NHL via try-out i AHL. Det lyckades i och med att han skrev ett entry level-kontrakt med New York Rangers. Men på sex år i nordamerikansk hockey blev det bara sex matcher i NHL för Hrivik, medan hela 350 i AHL. Efter en säsong i KHL hamnade Marek Hrivik i klassiska Leksand i SHL. Sin första säsong gjorde han 30 poäng och vann den interna poängligan i Leksand. Men förra säsongen, 2020/21, gjorde Hrivik hela 51 poäng och vann poängligan i hela SHL. Ett vettigt bet vore att spela Hrivik som Slovakiens bästa poängplockare i detta Hockey-VM. 

Richard Panik

Född: 1991-02-07
Position: Forward
Hockeyklubb: Detroit Red Wings

Den slovakiske forwarden Richard Panik har hunnit bli 30 år gammal. Han lämnade hemlandet Slovakien för grannlandet Tjeckien redan som 15-åring för att utveckla sitt hockeykunnande och faktum är att Panik inte spelat hockey i Slovakien sedan dess. Han åkte över till den kanadensiska juniorhockey efter att ha gått som #52 till Tampa Bay Lightning i NHL Entry Draft 2009 och har spelat för inte mindre än tre lag i OHL. I Windsor Spitfires var han lagkamrat med Taylor Hall och Ryan Ellis, i Belleville Bulls Malcolm Subban och Philipp Grubauer, och i Guelph Storm Brock McGinn. Richard Panik har förvisso gjort 166 matcher i AHL, men i huvudsak varit en stabil NHL-spelare under flera säsonger. 32 spelare från hans draft har gjort fler matcher i NHL än Panik. Han har också varit given i slovakiska landslag hela sin karriär. Fyra VM, ett OS, tre JVM och två U18VM har Richard Panik gjort för Slovakien.

Här kan du spela på hockey-VM
Mer om hockey-VM