Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Här kan du spela på hockey-VM
Mer om hockey-VM

Storbritannien - VM-fakta

Coach: Peter Russell
Antal VM: 16 st
VM-guld: Inget, som bäst silver (1937, 1938)
Smeknamn: Team GB

Storbritannien är många sporters hemland och även indirekt hockeyns eftersom invandrade britter introducerade ishockey till kanadensarna. Som enskild hockeynation var också Storbritanniens storhetstid i hockeyns barndom. 48 spelare i NHL:s historia är födda i Storbritannien, hälften av dem gjorde sina matcher i ligan före 1940. När den tidigare världsmakten Storbritannien tog steget upp i A-VM i ishockey 2019 var det första gången på 25 år som nationen var tillbaka i hockeyns finrum. Det krävdes bara en övertidsseger på sju matcher under turneringen för att britterna skulle klara sig kvar. Ben Davies blev hjälte när han fullbordade vändningen från 0-3 till 4-3 mot Frankrike, ett resultat som sedan skulle skicka ner fransmännen i B-VM. Allt annat än en kamp för överlevnad vore en högoddsare för Storbritannien i Hockey-VM 2021.

Spelar i Grupp A med Belarus, Danmark, Sverige, Tjeckien, Ryssland, Schweiz och Slovakien.

Tongivande spelare

Ben Bowns

Född: 1991-01-21
Position: Målvakt
Hockeyklubb: Nottingham Panthers

Den senaste säsongen, 2020/21, var första gången i sin karriär som 30-åringen Ben Bowns spelade ishockey utanför de brittiska öarna. Det blev en halv säsong med blandad framgång i Graz99ers innan han vände tillbaka till den engelska ligan och Nottingham Panthers. Målvakten från Rotherham har varit given i det brittiska landslaget i ishockey ända sedan han var junior. Två J18VM, tre JVM, åtta VM och ett OS-kval har det blivit för Ben Bowns. Han har gjort tio säsonger i den engelska ligan och vunnit två ligatitlar.

Dallas Ehrhardt

Född: 1992-07-31
Position: Back
Hockeyklubb: Manchester Storm

Det var britter som tog hockeyn till Kanada så det är väl bara naturligt om en och annan kanadensare utnyttjar sina rötter för att spela för Storbritannien i ishockey. Dallas Ehrhardt är en av dem. Den 193 centimeter långe och 102 kilo tunge backen är född i Calgary i Kanada och gick igenom de kanadensiska juniorligorna som ung. Han var backkollega med blivande NHL-spelare som Morgan Rielly, Joel Edmundson och Sidney Crosbys antagonist Travis Hamonic, men Dallas Ehrhardt har själv aldrig varit nära NHL. Efter juniorkarriären gjorde backen några säsonger i ECHL och en halv säsong i fransk ishockey. Sedan säsongen 2016/17 har Manchester Storm varit hemvist för Dallas Ehrhardt, som under tiden också blivit brittisk landslagsman i ishockey.

Ben O’Connor

Född: 1988-12-21
Position: Back
Hockeyklubb: Sheffield Steeldogs

32-årige Ben O’Connor har faktiskt inte spelat den senaste säsongen eftersom hela ligan stängdes ner på grund av pandemin och covid-19. Men veteranen har tretton säsonger bakom sig på seniornivå, bland annat några matcher med Leksands IF när de spelade i Hockeyallsvenskan. O’Connors hockeykarriär har också tagit honom till Kazakstan, Frankrike, Skottland och i huvudsak den engelska ligan. Men backen Ben O’Connor har också gjort två säsonger i den kanadensiska juniorligan OHL. Där var han bland annat lagkamrat med Stanley Cup-vinnaren Alex Pietrangelo. Med landslaget har O’Connor gjort hela tio VM-turneringar och spelat JVM. En kul kuriosa med Ben O’Connor är att han har en mycket avlägsen koppling till Hall of Fame-backar som Larry Murphy och Paul Coffey. O’Connors pappa Mike gick nämligen i samma NHL-draft som backlegendarerna.

Ben Lake

Född: 1990-05-03
Position: Center/forward
Hockeyklubb: Manchester Storm

Den engelska ligan EIHL ställdes efter några matcher in på grund av coronaviruset. Ben Lake gjorde annars sin första säsong med Manchester Storm. Den brittiske kanadensaren har utöver det tillbringat större delen av sin hockeykarriär i USA och Kanada. Lake spelade juniorhockey på lägre nivå i Kanada och valde sedan vägen via college och NCAA i USA. Där var han lagkamrat med Kyle Verbeek, vars pappa Pat Verbeek kallades för the Little Ball of Hate under sina 20 år i NHL. Ben Lakes karriär fortsatte sedan i Alaska Aces, där han spelade med Chris Chelios son, Dean Chelios. De fyra senaste säsongerna har Ben Lake spelat i den engelska ligan, och spelat både VM och OS-kval för Storbritannien. Han har hela sin karriär gjort mycket poäng och är en av lågoddsarna att göra mest på poäng i laget detta mästerskap.

Liam Kirk

Född: 2000-01-03
Position: Center/Forward
Hockeyklubb: Sheffield Steelers

21-årige Liam Kirk är brittisk ishockeys största talang och har faktiskt lyckats ta sig ända till NHL Entry Draft via det brittiska hockeysystemet. Arizona Coyotes valde Kirk i sjunde rundan 2018. Efter att ha blivit draftad åkte Liam Kirk över till den kanadensiska juniorligan OHL och klassiska Peterborough Petes, där the Great One Wayne Gretzky, Tie Domi och Steve Yzerman spelat. Kirk var i sin tur lagkamrat med blivande NHL-spelare som Erik Cernak och Nick Robertson. Den senaste säsongen visade Liam Kirk bland annat upp sig för den svenska hockeypubliken, via tio poäng på tolv matcher med Hanhals i Hockeyettan. Trots sin ringa ålder har Kirk redan gjort två VM, vilket sannolikt skulle varit tre om inte VM i Schweiz ställts in på grund av Covid-19, och tre JVM. Säsongen 2017/18 spelade Liam Kirk U18VM, JVM och VM under samma säsong. Det måste vara någon typ av rekord i hockeyvärlden. 

Brendan Connolly

Född: 1985-09-15
Position: Center
Hockeyklubb: Sheffield Steelers

Veteranen Brendan Connolly är en journeyman i ishockey. 35-åringens hockeyresa har tagit honom från Kanada till England, via USA, Ungern, Tyskland, Danmark, Nordirland och Skottland. Brendan Connolly har aldrig spelat på den högsta nivån i ishockey, exempelvis NHL eller KHL, men han har varit en poängmaskin på lägre nivå. Han har gjort dussinet matcher i AHL där han bland annat varit lagkamrat med NHL-spelare som Brenden Dillon och Jordie Benn. Trots bara 173 centimeter i strumplästen har han en mean streak i sitt spel och han drar på sig en hel del utvisningsminuter. Kanadensaren Brendan Connolly har bara varit i brittisk hockey sedan 2017 och gjorde sitt första mästerskap i den brittiska landslagströjan i OS-kvalet säsongen 2019/20.

Här kan du spela på hockey-VM
Mer om hockey-VM