Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Här kan du spela på hockey-VM
Mer om hockey-VM

Tjeckien - VM-fakta

Coach: Filip Pesan
Antal VM: 26 st
VM-guld: 6 st
Smeknamn: Inget

Som Tjeckoslovakien spelade nationen 52 VM-turneringar i ishockey och tog 34 medaljer, varav 6 VM-guld. Sedan Tjeckien och Slovakien delades i början på 1990-talet har tjeckerna vunnit lika många VM-guld på bara hälften så många VM-slutspel. Jaromir Jagrs land har dock tappat lite jämfört med de andra toppnationerna i hockey. Det har gått hela sju VM-turneringar utan medalj för tjeckerna, även om man förvisso spelat om det genom att ta sig till semifinal tre gånger. Den sviten är den längsta i landets historia, tiden som Tjeckoslovakien inkluderad. Ett sätt att mäta kraften hos tjeckiska spelare på är hur många som spelar i NHL. För 20 år sen var siffran nästan 80 spelare, för tio år sen knappt 50. Den senaste säsongen var det bara drygt 30 spelare som gjorde matcher i NHL. David Pastrnak räknas möjligen som en superstjärna, men annars har spelare som Ondrej Palat, Jakub Voracek, David Krejci och Martin Necas kompletterande roller i sina NHL-lag. Framför allt är det på målvaktssidan som Tjeckien tappat. Det kanske är svårt att få fram en legendar som Dominik Hasek på beställning men för 20 år sen var en handfull burväktare ordinarie i NHL, i år ingen. Nån gång ska förvisso trenden vända och för den som vill betta på en högoddsare kan Tjeckien vara en outsider i årets Hockey-VM.

Spelar i Grupp A med Belarus, Storbritannien, Sverige, Danmark, Ryssland, Schweiz och Slovakien.

Tongivande spelare

Simon Hrubec

Född: 1991-06-30
Position: Målvakt
Hockeyklubb: Avangard Omsk

Tjeckisk hockey har en fin målvaktstradition med burväktare som legendaren Dominik Hasek, Roman Turek och Tomas Vokoun. 29-årige Simon Hurbec har smugit lite under radarn i internationell ishockey och hade bara gjort två landskamper i Euro Hockey Tour när han togs ut till Hockey-VM i Slovakien 2019. Han har aldrig spelat JVM, platser som istället gick till spelare som Pavel Francouz och Marek Mazanec. Simon Hrubec har haft en gedigen karriär i hemlandet och bland annat vunnit den tjeckiska ligatiteln i ishockey. Han har också vunnit Gagarin Cup i KHL. Hrubec har sedan 2019 spelat i KHL, först med Kunlun Red Stars och nu med Avangard Omsk.

Filip Hronek

Född: 1997-11-02
Position: Back
Hockeyklubb: Detroit Red Wings

Filip Hronek har de senaste åren spelat för en av NHL:s sämsta klubbar, men som också har tidigare haft en av världens genom tiderna bästa backar i klubben i svenske Nicklas Lidström. Framtiden kan dock se bra ut för 23-årige Filip Hronek och hans original six-klubb, med spelare som supertalangerna Moritz Seider och svenske Lucas Raymond på väg in i laget. Detroit Red Wings har draftat 22 backar sedan Filip Hronek gick i NHL Entry Draft 2016 och tjecken är den som spelat flest matcher hittills av dem. Hronek är en, om inte en supertalang, så i alla fall talang som representerat Tjeckien i två JVM och redan gjort två VM i ishockey. Han har också vunnit AHL-mästerskapet Calder Cup. Den senaste säsongen vann han den interna poängligan i Detroit Red Wings, trots att han är back. Lär enligt oddsen göra ett par poäng även i detta mästerskap. 

Libor Hajek

Född: 1998-02-04
Position: Back
Hockeyklubb: New York Rangers

Den tjeckiske backen spelar för klassiska New York Rangers som haft en minst sagt speciell säsong, både på och utanför NHL-isen. De sparkade Tony De Angelo i början av säsongen för att han sagt olämpliga saker. Mitt under säsongen tvingades superstjärnan Artemi Panarin hem till Ryssland för att hantera brottsanklagelser och mot slutet av säsongen skadades Panarin i det numera berömda slagsmålet med Washington Capitals buse Tom Wilson, som sammanföll med att Rangers sparkade både VD och GM samt fick dryga böter. Mitt i allt det har Libor Hajek gjort sin första hela säsong i Madison Square Garden, efter två säsonger i AHL och NHL. Hajek gick i samma draft som Filip Hronek och 23-åringen har spelat för det tjeckiska landslaget på alla nivåer som junior och bland annat gjorde Hajek åtta poäng på sju matcher när Tjeckien slutade fyra på JVM 2018. Libor Hajek gjorde mycket poäng som junior, men har inte riktigt kommit loss offensivt som senior.

Filip Zadina

Född: 1999-11-27
Position: Forward
Hockeyklubb: Detroit Red Wings

Förväntningarna har varit skyhöga på Filip Zadina sedan han draftades redan som #6 i NHL Entry Draft 2018. Han har varit given i det tjeckiska landslaget sedan 16-års ålder och 21-åringen har bland annat gjort två JVM. Zadinas mest framgångsrika säsong hittills var hans draftår, när han gjorde sju mål på sju matcher i JVM och hela 82 poäng på 57 matcher i den kanadensiska juniorligan QMJHL. Filip Zadina förväntas bidra med mål till Detroit Red Wings när klubben söker efter en ny storhetstid. Då med legendarer som Steve Yzerman, Nicklas Lidström, Brett Hull och tjeckiske Dominik Hasek mellan stolparna. Zadina har gjort fler mål än assist både i tjeckiska U18 och U20-ligor, den tjeckiska ligan, JVM, AHL och NHL. Zadina är ännu inte en superstjärna i samma andetag som landsmannen David Pastrnak, men potentialen finns där för skarpskytten.

Jakub Vrana

Född: 1996-02-28
Position: Forward
Hockeyklubb: Detroit Red Wings

Efter sex säsonger i Washington Capitals valde ledningen till slut att trejda iväg tjecken Jakub Vrana, som förvisso varit en stabil truppspelare men inte vuxit ut till den superstjärna klubben hoppades på när han gick som #13 i NHL Entry Draft 2014. Istället får 25-årige Jakub Vrana en bärande roll i Detroit Red Wings, och kommer sannolikt att fungera som mentor till andra tidigt draftade spelare som landsmannen FIlip Zadina och svenske Lucas Raymond. Vrana fick sin hockeyutbildning i svensk hockey och Linköping, dit han kom redan som 15-åring. Poängmaskinen Vrana spelade för tjeckiska landslag hela vägen från 16 års ålder under tiden i LHC och stannade fyra säsonger i klubben, innan han åkte över till Alexander Ovechkins klubb, samt det klassiska AHL-laget Hershey Bears. Jakub Vrana har alltid gjort mycket poäng, problemet är bara att han är lite ojämn. Som Stanley Cup-mästare i ett ungt Detroit Red Wings lär Vrana kunna bidra med värdefull rutin. Precis som i detta Hockey-VM. 

Michael Spacek

Född: 1997-04-09
Position: Center/Högerforward
Hockeyklubb: Frölunda Indians

Den tjeckiske landslagsmannen Michael Spacek ska säsongen 2021/22 för första gången visa upp sig för svensk hockeypublik, efter att ha skrivit kontrakt med Frölunda Indians i SHL. Spacek tillhör en stark årgång tjeckiska forwards som tog silver på U18VM 2014, en landslagstrupp som innehöll bland andra Jakub Vrana, David Pastrnak, Pavel Zacha och David Kase. Efter att ha gått i fjärde rundan av NHL Entry Draft 2015 lämnade Michael Spacek hemlandet Tjeckien för spel i den kanadensiska juniorligan WHL. Där blev han lagkamrat med blivande NHL-spelare som Jake DeBrusk, Haydn Fleury och Brandon Hagel. Sitt andra år i Red Deer Rebels vann Spacek den interna poängligan, via 85 poäng på 59 matcher. Men som senior har 24-åringen haft svårare att göra poäng. Trots NHL Entry Level-kontrakt med Winnipeg Jets lyckades Michael Spacek på tre säsonger aldrig att nå NHL, utan blev kvar i AHL. Den senaste säsongen, 2020/21, delade Spacek speltid mellan Tappara i den finska ligan och HC Ocelari Trinec i den tjeckiska ligan.

Här kan du spela på hockey-VM
Mer om hockey-VM