Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Här kan du spela på hockey-VM
Mer om hockey-VM

Tyskland - VM-fakta

Coach: Toni Söderholm
Antal VM: 63 st
VM-guld: Inget, som bäst silver
Smeknamn: Träger der Adler (ungefär örnbärarna)

Det tyska landslaget i ishockey kan vara på väg in i sin bästa period genom tiderna. Landet är sjua på världsrankingen, den högsta placeringen man någonsin haft. I NHL finns numera en tysk världsstjärna i Leon Draisaitl och bakom honom talar mycket för att Moritz Seider och Tim Stützle också kan bli större stjärnor än spelare som Uwe Krupp, Marco Sturm och Jochen Hecht som spelade i NHL runt år 2000. Tyskland har även fått fram två målvakter av god NHL-klass i Philipp Grubauer och Thomas Greiss. Tyskland har bara spelat i B-VM en gång sedan år 2000 och 2010 gick man till semifinal i VM och 2018 till final i OS. Tre av de fyra senaste VM-turneringarna har det tyska hockeylandslaget tagit sig till kvartsfinal och i hemma-VM 2017 skakade man stornationen Kanada genom att bara förlora med 2-1 i kvarten. Kanske kan Tyskland stå för en ny skräll i Hockey-VM 2021 i Lettland.

Spelar i Grupp B med Finland, USA, Kanada, Lettland, Norge, Italien och Kazakstan.

Tongivande spelare

Mathias Niederberger

Född: 1992-11-26
Position: Målvakt
Hockeyklubb: Eisbären Berlin

Tysk hockeys bästa målvakt för tillfället, Philipp Grubauer, hoppas gå långt i Stanley Cup med Colorado Avalanche och istället får spelare som Mathias Niederberger stå mellan stolparna i det tyska landslaget. Tyskland har fått fram mängder av supertalanger bland utespelare de senaste åren, men bara en tysk målvakt har draftats sedan 2007, och det är just Grubauer. 28-årige Niederberger har gjort två Hockey-VM för Tyskland och även spelat både JVM och U18VM. Den korte, 180 centimeter, målvakten har i huvudsak utbildats i tysk hockey men också gjort två säsonger i den kanadensiska juniorligan OHL. Där spelade han i klassiska Barrie Colts, med tongivande blivande NHL-stjärnor som Mark Scheifele och Aaron Ekblad. Efter juniorkarriären, där Niederberger förblev odraftad, försökte han under en säsong att ta sig upp i NHL via AHL och ECHL. När det inte gick vände burväktaren hem till tysk hockey där han spelat sedan 2014, varav det senaste året i klassiska Eisbären Berlin. Klubben som varit hemvist åt spelare som Olaf Kölzig, Thomas Rodin, och Mike Bullard (som var Pittsburgh Penguins stora stjärna före Mario Lemieux).

Moritz Seider

Född: 2001-04-06
Position: Back
Hockeyklubb: Detroit Red Wings

Den svenska hockeypubliken har den senaste säsongen kunnat njuta av den tyske supertalangen Moritz Seider som i sensationslaget Rögle bildat backpar med den rutinerade kanadensaren Eric Gelinas. Den 192 centimeter långe och 94 kilo tunge tysken blandar teknik och fysik på ett vackert sätt på isen. 20-åringen har också redan nu vunnit en ligatitel, i hemlandet Tyskland, och tagit sig till SM-final i SHL. Det bådar gott för Detroit Red Wings, som missat Stanley Cup-slutspelet fem år i rad i NHL. Mortiz Seider har uppenbarligen också stora ledaregenskaper, då han varit kapten eller assisterande kapten i alla tyska landslag på ungdoms- och juniornivå, och han har spelat i tre raka JVM.

Korbinian Holzer

Född: 1988-02-16
Position: Back
Hockeyklubb: Adler Mannheim

Bara tio tyska hockeyspelare har spelat fler matcher i NHL än Korbinian Holzer. Marco Sturm är den ende som gjort över 1000 matcher i National Hockey League. Den 33-årige backen Korbinian Holzer spelade den senaste säsongen ishockey i KHL, efter att ha varit tio år i NHL och AHL. Holzer draftades av klassiska Toronto Maple Leafs i NHL Entry Draft redan 2006 men gjorde en säsong i den tyska andraligan och tre i DEL innan han åkte över till Kanada. Då hade Holzer redan hunnit med att spela både Hockey-VM och OS för Tyskland, samt gjort två JVM-turneringar. Under åren i Nordamerika blev det totalt 211 matcher i NHL för Toronto Maple Leafs, Anaheim Ducks och Nashville Predators, samt nästan 300 matcher i AHL för Holzer. Den 190 centimeter långe och nästan 100 kilo tunge backen gjorde en del poäng i början av sin karriär men har i första hand varit en defensiv back under sin hockeykarriär.

Tim Stützle

Född: 2002-01-15
Position: Center/forward
Hockeyklubb: Ottawa Senators

Superstjärnan Leon Draisaitl är loket som leder tåget av tyska anfallare i ishockey, och Tim Stuetzle är den kanske största talangen. Han draftades, likt Draisaitl, som #3 i NHL Entry Draft. I och med att NHL inte drog igång sin säsong förrän i januari i dessa coronatider hann Stützle göra sitt andra raka JVM. I det första gjorde han fem poäng på fem matcher, och i det senaste dubblade han det till tio poäng på fem matcher samtidigt som han var kapten för det tyska landslaget. Trots att den tyske talangen inte fyller 20 år förrän i januari 2022 har han redan spelat en säsong i NHL och en i DEL, med klassiska Adler Mannheim som haft tyska legendarer som Jochen Hecht, Dennis Seidenberg och Ronny Arendt i klubben. Om karriären går som förväntat lär dock inte den tyska hockeypubliken se Tim Stützle mer än i landslagströjan under många år framöver.

John-Jason Peterka

Född: 2002-01-14
Position: Forward
Hockeyklubb: EHC München

Till varje Batman finns en Robin, till varje Connor McDavid finns en Leon Draisaitl, till varje Sidney Crosby finns en Evgeni Malkin och till varje Tim Stützle finns en John-Jason Peterka. De är födda dagarna efter varandra år 2002 och Peterka har varit wingman till Stützle hela sin unga karriär. Stützle gick som trea i den första rundan, och JJ Peterka gick som trea i den andra rundan. Trots sina liknande karriärer har de aldrig spelat ihop mer än i det tyska landslaget. Peterka är från södra Tyskland och har gått igenom Red Bulls olika hockeyverksamheter, både i Tyskland och Österrike. Han är med hockeymått mätt liten, 178 centimeter och 82 kilo, men gör sina poäng oavsett motstånd. JJ Peterka har spelat med alla Tysklands landslag som ung och går en lysande hockeyframtid till mötes. Hockey-VM kan bli en bra språngbräda på den. 

Lean Bergmann

Född: 1998-10-04
Position: Center/Forward
Hockeyklubb: San Jose Barracuda

Lite i skymundan, mellan 95:orna Leon Draisaitl och Dominik Kahun och 02:orna Tim Stützle och JJ Peterka hittar man Lean Bergmann i tysk ishockey. Bergmann fick sin hockeyutbildning Sverige och Frölunda och sedan Almtuna i Hockeyallsvenskan. I Frölundas J18-lag spelade han med Toronto Maple Leafs Pierre Engvall och i Almtuna Maple Leafs Rasmus Sandin. Bergmann själv gjorde en del poäng som junior och gjorde en del landskamper för Tyskland men fick aldrig spela varken JVM eller U18VM. Innan han hann göra några matcher i SHL eller Hockeyallsvenskan lämnade Lean Bergmann svensk hockey för spel i USHL. Han förblev dock odraftad och vände istället hem till DEL och Iserlohn Roosters, säsongen 18/19. Där smällde anfallaren in 20 mål på 50 matcher och blev uttagen till Hockey-VM för Tyskland. Säsongen kröntes med att han fick ett NHL-kontrakt med San Jose Sharks. Sedan dess har tysken splittat tid mellan NHL och AHL.

Här kan du spela på hockey-VM
Mer om hockey-VM