Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar

Det blev Italien och gruppen Måneskin som vann Eurovision Song Contest 2021 i Rotterdam! Låten "Zitti e buoni" tog publiken med storm. Svenska bidraget, Tusse med "Voices" slutade på 14:e plats i finalen.
Här kan du spela på Oddset

Läs mer och spela på Eurovision

Finalfältet - artister

 1. Cypern
  Artist: Elena Tsagrinou
  Låt: El Diablo
  Låtskrivare: Thomas Stengaard, Jimmy "Joker" Thornfeldt, Laurell Barker, Oxa
  Språk: Engelska

  Cyprioterna innehar en mindre smickrande merit. Ingen nation har deltagit i Eurovision lika många gånger utan att någonsin vinna. 2018 stöp Eleni Foureira på målsnöret och slutade tvåa, i år har Cypern åter en realistisk möjlighet att lyckas bryta ny mark. Elena Tsagrinou gjorde succé när hon deltog i grekiska “The Voice” och på meritlistan finns även dubbning av Smurfarna. Afrodites födelseland har i år blandat svenskt låtskrivande med grekiska stämband, det bör åtminstone räcka till topp 10.
   
 2. Albanien
  Artist: Anxhela Peristeri
  Låt: Karma
  Låtskrivare: Olti Curri
  Språk: Albanska

  Man kan inte anklaga Anxhela Peristeri för att vara framfusig. 35-åringen gjorde ett misslyckat försök att representera sitt land 2001, därefter har hon marinerat stämbanden i 20 år för att äntligen kunna slå sig in i finrummet. Nåja, modellen från Korca har inte legat på sofflocket. Anxhela tävlade i grekiska X-Factor och har även deltagit i andra musiktävlingar, bland annat vann hon anrika Kenga Magjike i Albanien. Nationen som symboliserar sig med den tvåhövdade örnen har en femteplats som bästa notering, signerad Rona Nishliu 2012.
   
 3. Israel
  Artist: Eden Alene
  Låt: Set Me Free
  Låtskrivare: Amit Mordechay, Ido Netzer, Noam Zlatin, Ron Carmi
  Språk: Engelska, Hebreiska

  Inspirationskällorna för Eden Alene är många och spretande. Arabisk folkmusik, opera, Beyoncé, gospel och Chris Brown. 21-åringen med rötter i Etiopien har värvats till Israels försvarsmakt där hon varit körens frontfigur. Eden skulle egentligen ha deltagit i Eurovision 2020 med låten “Feker Libi” som innehöll fyra olika språk, bland annat amhariska som aldrig tidigare figurerat i tävlingen. Sångerskan från Katamon är den enda i Israel som vunnit både X-factor och The Rising Star.
   
 4. Belgien
  Artist: Hooverphonic
  Låt: The Wrong Place
  Låtskrivare: Alex Callier, Charlotte Foret
  Språk: Engelska

  Belgien är ett av de mest klassiska deltagarländerna i Eurovision, från och med tävlingens start 1956 har chokladriket deltagit 63 gånger. I Rotterdam tillhör belgarna en av lindansarna i den första semifinalen, det förefaller bli en kantboll huruvida Hooverphonic avancerar. Gruppens katalysator Alex Callier har både skapat musiken och texten till bidraget, schlagerspektaklet till ära har sångerskan Geike Arnaert återvänt efter 13 års frånvaro. Som för många andra är det ABBA som är förebilderna.
   
 5. Ryssland
  Artist: Manizha
  Låt: Russian Woman
  Låtskrivare: Manizha Sanghin
  Språk: Ryska, Engelska

  På senare år har det mäktiga moderlandet i öst varit en av de mest pålitliga nationerna i toppen av tävlingen, dock utan att nå ända fram. Segerflagg har ryssarna hissat vid ett tillfälle i Eurovisions historia, 2008 då Dima Bilan framförde låten “Believe”. Årets representant Manizha Sanghin ser sig som en konstnär och aktivist som vill lyfta fram kroppspositivitet samt tolerans mot människor olikheter, i synnerhet kvinnor och barns rättigheter. Manizha har själv skrivit sitt bidrag som är ett i raden av hennes kampsånger utifrån flykten från Tadzjikistan.
   
 6. Malta
  Artist: Destiny
  Låt: Je Me Casse
  Låtskrivare: Malin Christin, Amanuel Dermont, Nicklas Eklund, Pete Barringer
  Språk: Engelska, Franska

  Med sista startnumret i den första deltävlingen, här har vi årets slutsegrare. Om man ska tro oddsen är det äntligen dags för Malta att hissa segerflagg för första gången efter 33 misslyckade försök. Tragikomiskt nog fick låten “Je Me Casse” kalla handen vid ansökan att tävla för Sverige via deltagande i Melodifestivalen. Christer Björkmans kyliga näve kan nu bli maltesernas stora lycka. 18-åriga Destiny är trots sin ringa ålder ingen duvunge, redan 2015 vann vitlöksvurmaren Junior Eurovision Song Contest. Att spela på rödvit viktoria i Eurovision Song Contest 2021 är ingen tokig idé, även om det är en lågoddsare.
   
 7. Portugal
  Artist: The Black Mamba
  Låt: Love Is On My Side
  Låtskrivare: TATANKA
  Språk: Engelska

  Ingen har glömt den egensinnige Salvador Sobral som kved sig till segern i Eurovision 2017. Lika mycket dysterkvist är inte The Black Mambas frontman Tatanka men nog är han lika egensinnig. Låten “Love Is On My Side” är något för finsmakare, den tilltalar näppeligen gemene Britt-Marie i skinnsoffan i Skövde. The Black Mamba är kanske årets allra mest musikaliska deltagare. Tatanka skrev texten till bidraget på en suspekt inspirationsresa till Amsterdam, låten kan både flyga som en riktig holländare och falla till marken likt en filmande Cristiano Ronaldo.
   
 8. Serbien
  Artist: Hurricane
  Låt: Loco Loco
  Låtskrivare: Sanja Vučić
  Språk: Serbiska

  Serbien skickar en rutinerad trio till Nederländerna bestående av Ivana Nikolić, Ksenija Knezević och Sanja Vucić. Ivana har ingen erfarenhet av Eurovision men 26-åringen har diger erfarenhet från danstävlingar av högt snitt. Ksenija körade bakom sin pappa i Eurovision 2015 när Montenegro nådde sin högsta notering. Sanja deltog som soloartist i Stockholm 2016 där hon placerade sig som nummer 18. Serbien har en seger sedan tidigare, den togs av Marija Serifoviić i nationens debut 2007.
   
 9. Storbritannien
  Artist: James Newman
  Låt: Embers
  Låtskrivare: James Newman, Conor Blake, Danny Shah, Tom Hollings, Samuel Brennan
  Språk: Engelska

  Storbritannien är rekordhållare i rekordhållning. Britterna har flest antal deltaganden i rad, 59 år. Britterna har även rekordet i antal topp 5-placeringar i rad och mest imponerande av allt är toppnoteringen på 15 stycken andraplatser. Den senaste av de fem vinsterna kom 1997 genom legendariska balladen “Love Shine A Light” av Katrina and the Waves. Årets deltagare James Newman har en maffig meritlista som inkluderar Grammy-nominering och vinst i Brit Awards. Låtskrivaren från North Yorkshire har skapat storverk åt Calvin Harris, Ed Sheeran, Kesha och Toni Braxton.
   
 10. Grekland
  Artist: Stefania
  Låt: Last Dance
  Låtskrivare: Dimitris Kontopoulos, Arcade, Sharon Vaughn
  Språk: Engelska

  Den som är hardcorefan och även följer Junior Eurovision känner igen Stefania från 2016 års tävling då gruppen Kisses kom åtta. Grekholländskan som föddes i Utrecht för 18 år sedan debuterade redan som elvaåring och är förutom sångerska även youtuber, skådespelerska och röstskådespelerska. Grekland har en seger i Eurovision tidigare, 2005 var det greksvenskan Helena Paparizou som triumferade med “My number one”. Det har tisslats mycket om årets bidrag, att Stefania kommer bjuda på en sällan skådad scenshow med riskabla inslag. Grekland tillhör de outsiders som ter sig mest spelvärda.
   
 11. Schweiz
  Artist: Gjon’s Tears
  Låt: Tout l’Univers
  Låtskrivare: Wouter Hardy, Nina Sampermans, Gjon Muharremaj
  Språk: Franska

  Schweiz är en av de mest anrika nationerna i detta sammanhang. Första året Eurovision hölls, 1956, stod alplandet som segrare. Två decennier senare var det en viss Celine Dion som hissade den rödvita fanan i topp. Gjon’s Tears har goda möjligheter att skapa en treenighet med sin smäktande popballad. “Tour l’Univers” är en låt på franska, något av ett tema i årets tävling. Elaka tungor menar att Schweiz är favorittippat i år tack vare den officiella musikvideon som samlar pluspoäng med vackra vyer längs bergskedjor. Varför artistnamnet Tears? För att Gjon Muharremaj rörde sin farfar till tårar när han som liten sjöng Elvis låt “Can’t Help Falling In Love”. Enligt många experter är Schweiz ett intressant spel för åtminstone topp 3.  
   
 12. Island
  Artist: Daði og Gagnamagnið
  Låt: 10 Years
  Låtskrivare: Daði Freyr Pétursson
  Språk: Engelska

  Inget land var lika sorgset som Island över att Eurovision 2020 ställdes in. Daði og Gagnamagnið var favoriter till titeln och hade isåfall tagit islänningarnas första seger sedan debuten 1986. Trots utebliven tävling har bidraget “Think About Things” över 70 miljoner streams på Spotify. Daði Freyr Pétursson och hans hipsterband har fått en ny chans att representera vulkanernas rike med låten “10 Years” som inte erhåller samma favoritstämpel enligt oddsen, men åtminstone har god chans att bli bäst av de nordiska nationerna.
   
 13. Spanien
  Artist: Blas Cantó
  Låt: Voy A Quedarme
  Låtskrivare: Blas Cantó, Leroy Sánchez, Daniel Ortega, Dan Hammond
  Språk: Spanska

  Spanjorerna hade sällan fått samma uppmärksamhet om de inte tillhört den kvintett som pyntar in mest i tävlingens kassa. Trots att Spanien deltagit vid 60 tillfällen har de inte vunnit sedan det glada 60-talet. Det är tredje gången gillt för Blas Cantó som kom tvåa i den inhemska uttagningen för tio år sedan och fick sin medverkan inställd under fjolåret. Nagelbitaren från Murcia kommer till Nederländerna med en låt på spanska och kan inte hoppas på mer än en topp 20-placering.
   
 14. Moldavien
  Artist: Natalia Gordienko
  Låt: SUGAR
  Låtskrivare: Mikhail Gutseriev, Sharon Vaughn
  Språk: Engelska

  Ingen behöver vara orolig över Natalia Gordienkos look i Amsterdam. Moldaviskan kommer stylas av Zuhair Murad, libanesen som tidigare fixat gastkramande kreationer åt bland andra Jennifer Lopez och Halle Berry. Pipan hos Natalia är också vältrimmad, en del minns henne från deltagandet i Eurovision för 15 år sedan. Finalplatsen från Aten har synnerligen goda möjligheter att upprepas i Amsterdam för Moldavien som har tredjeplatsen från 2017 som bästa notering.
   
 15. Tyskland
  Artist: Jendrik
  Låt: I Don’t Feel Hate
  Låtskrivare: Jendrik Sigwart, Christoph Oswald
  Språk: Engelska

  Jendrik Sigwart startade sin musikaliska bana genom att stjäla sin lillasysters födelsedagspresent. Ukulelen har sedan barndomen suttit fast i näven på 26-åringen och den finns givetvis med även på scenen i Rotterdam. Jendriks snärjde den tyska juryn på ett originellt vis genom att åka runt hemma i Hamburg och samla samman trasiga tvättmaskiner. Den som är tvättoman bör således ta en titt på Tysklands officiella musikvideo. Germanerna har två triumfer, både 1982 och 2010 var det tjejer som framträdde solo. Ett bet på första tyska manliga triumfen via tvätt och ukulele kommer att bringa rikedom om det går in.
   
 16. Finland
  Artist: Blind Channel
  Låt: Dark Side
  Låtskrivare: Aleksi Kaunisvesi, Joonas Porko, Joel Hokka, Niko Moilanen, Olli Matela
  Språk: Engelska

  Våra grannar i öst har sällan varit lyckosamma på den musikaliska fronten. Från debuten 1961 och 45 år framåt hade Finland aldrig varit topp 5 i Eurovision. Då hände det ofattbara, ett gäng monster vid namn Lordi dök upp och vann hela balunsen. Årets representant vid namn Blind Channel påminner om vinnarna från 2006 på så vis att de är lite råa, lite skitiga, det osar inte direkt schlager. Finländarna ser starka ut, bidraget “Dark Side” konkurrerar om att bli bästa nordiska nation med sin ösiga hårdrock.
   
 17. Bulgarien
  Artist: VICTORIA
  Låt: Growing Up Is Getting Old
  Låtskrivare: Victoria Georgieva, Maya Nalani, Oliver Björkvall, Helena Larsson
  Språk: Engelska

  Bulgarien som stod över senaste upplagan av tävlingen har tagit ny sats och kommer tillbaka med storm. Kristian Kostovs andraplats från 2017 blir svår att slå men möjligheten finns den här gången. Victoria Georgieva har skapat text och musik tillsammans med svenska låtskrivare. 23-åringen är något av Bulgariens Greta Thunberg och var officiell ambassadör för European Earth Hour. Kattfobikern och mozzarellavurmaren från Svarta havets kust har säregna stämband och en melankolisk låt med tydligt budskap. Tippas vara med och slåss högt upp i resultatlistan.
   
 18. Litauen
  Artist: The Roop
  Låt: Discoteque
  Låtskrivare: Vaidotas Valiukevičius, Mantas Banišauskas, Kalle Lindroth
  Språk: Engelska

  När Litauen deltog i Eurovision för första gången, 1994, kammade balterna noll men det lär inte hända i år. Discodansaren The Roop ses som en dark horse som bör landa åtminstone topp 10 och kanske även kan utmana om medaljerna i årets tävling. Det schlagertokiga landet i öst är den nation som tillämpar längst uttagningsprocess då den inhemska tävlingen löper från januari till mars. Gruppen The Roop kallar sig “partystartare”, därmed passar det utmärkt att virtuoserna från Vilnius öppnar den första semifinalen.
   
 19. Ukraina
  Artist: Go_A
  Låt: Shum
  Låtskrivare: Kateryna Pavlenko
  Språk: Ukrainska

  Elektrofolkband är inte den vanligaste kategorin av musikaliska sammansvärjningar. Dessutom sjungs låten av Go_A på enbart ukrainska, något som bara inträffat en gång tidigare i tävlingens historia. Ukraina har aldrig missat att avancera från semifinalerna, 15 deltaganden har mynnat ut i topp 10-placering vid nio tillfällen. Två gånger har den blågula öststaten vunnit Eurovision, 2004 lyckades Ruslana och 2016 upprepades bedriften av Jamala. Årets bidrag “Shum” spås en slutplacering kring plats 10-15 i finalen.
   
 20. Frankrike
  Artist: Barbara Pravi
  Låt: Voilà
  Låtskrivare: Barbara Pravi, Igit, Lili Poe
  Språk: Franska

  Frankrike kommer med det franskaste av frankofila bidrag. Voilá tycks falla folk på läppen då Barbara Pravi stigit i mätningarna längs vårens gång. Det kan vara dags för Les Bleus i topp efter att dominansen under Eurovisions begynnelse övergått i rena ökenvandringen. Fem vinster fram till 1977 har följts av noll därefter. Barbara som sjunger på franska har en svårslaget bred rot med far- och morföräldrar från tre kontinenter, Polen och Serbien inom Europa samt Iran och Nordafrika. Erfarenhet finns i form av den franska vinsten i Junior Eurovision 2020 där Barbara skrev låten. En av oddsfavoriterna i tävlingen.
   
 21. Azerbadzjan
  Artist: Efendi
  Låt: Mata Hari
  Låtskrivare: Amy van der Wel, Luuk van Beers, Josh Earl, Tony Cornelissen
  Språk: Engelska, Azerbajdzjanska

  I sydöstra Kaukasien återfinns en av den europeiska musikfamiljens yngsta medlemmar. Azerbajdzjan som gjorde sin första medverkan i Eurovision 2008 lyckades vinna hela klabbet tre år senare. Duon Ell/Nikki segrade 2011 i tyska Düsselforf med den smäktande balladen “Running Scared”. Årets representant Samira Efendi är tämligen rutinerad vad gäller musiktävlingar. 30-taggaren har bland annat deltagit i flera internationella tävlingar i Kazakstan och hon har idogt försökt ta sig till Eurovision Song Contest innan det lossnade på femte försöket. Låten “Mata Hari” är orientaliskt medryckande och given i finalen.
   
 22. Norge
  Artist: TIX
  Låt: Fallen Angel
  Låtskrivare: Andreas Haukeland, Emelie Hollow, Mathias Haukeland
  Språk: Engelska

  Andreas Haukeland har tagit sitt smeknamn TIX med hänsyn till att han lider av tourettes syndrom. Den mångfacetterade mannen från Baerum har vid 28 års ålder hunnit med mer än de flesta underhållare gör på en livstid. TIX har uppträtt med digniteter som Justin Bieber och The Chainsmokers, han var med och skrev världshiten “Sweet but Psycho” som Ava Max toppade Spotify med i 22 länder. Den tvåfaldige deltagaren i norska Paradise Hotel skrev även dängan “Karantene” under coronapandemin. Baggarna har vunnit Eurovision tre gånger, profetiorna säger att vårt grannland landar kring plats 10-15 i årets final.
   
 23. Nederländerna
  Artist: Jeangu Macrooy 
  Låt: Birth Of A New Age
  Låtskrivare: J. A. U. Macrooy
  Språk: Engelska, Sranan Tongo

  Sranan Tongo är ett språk som få bemästrar, en av dem är Jeangu Macrooy. Större delen av låten “Birth Of A New Age” är på engelska men ett stickspår sker på språket i Surinam. Nederländerna är en av de stora drakarna, tulpanernas rike fanns med när Eurovision sjösattes, de vann redan andra året och totalt har De Orange fem titlar i bagaget. Duncan Laurence plockade guldpengen 2019, men Jeangu Macrooy lär inte lösa en back-to-back.
   
 24. Italien
  Artist: Måneskin
  Låt: Zitti E Buoni
  Låtskrivare: Måneskin
  Språk: Italienska

  Ska man tro på uttrycket “Follow the money” så är det Italien man ska lira på i årets tävling. På oddsmarknaden har pizzabagarna rört sig mest i positiv riktning av samtliga deltagare. Spotify är en annan parameter som tilltalar italienarna, där toppar Gli Azzurri i skrivande stund mätningarna. Den androgyna gruppen Måneskin består av ett kompisgäng som känt varandra sedan skoltiden. Låten “Zitti E Buoni” på hemspråket är en rivig dänga som kommer att sticka ut ordentligt i startfältet.
   
 25. Sverige
  Artist: Tusse
  Låt: Voices
  Låtskrivare: Joy Deb, Linnea Deb, Jimmy "Joker" Thörnfeldt, Anderz Wrethov
  Språk: Engelska

  Svenskarna har varit en av de spetsigaste och den allra mest pålitliga av toppnationerna i den europeiska musikfamiljens historia. Med sex triumfer i Eurovision är Sverige näst segerrikast, med start signerad ABBA 1974 och senast i raden Måns Zelmerlöw 2015. Sedan 2010 har Sverige varit topp 5 i tävlingen alla gånger utom en. Tusse har således ett tungt ok att bära men masens låt är rankad kring femteplatsen och han är onekligen en man med vinnarskalle. Efter segern i Idol 2019 kammade Tousin “Tusse” Chiza hem Melodifestivalen 2021 på första försöket, samtidigt som han fortfarande var gymnasist. Till hyfsat höga odds på vinst kan det vara värt en tv-peng att betta på blågult!
   
 26. San Marino
  Artist: Senhit
  Låt: Adrenalina
  Låtskrivare: Thomas Stengaard, Joy Deb, Linnea Deb, Jimmy Thörnfeldt, Kenny Silverdique, Suzi Pancenkov, Malou Linn Eloise Ruotsalainen, Chanel Tukia, Senhit Zadik Zadik, Dillard Tramar
  Språk: Engelska

  Första bidraget i andra semifinalen är en i raden av svenska skapelser. Ett par ur låtskrivarkollektivet är Joy och Linnea Deb som även signerade Måns Zelmerlöws vinnarlåt “Heroes”. San Marino har slagit på den stora trumman i år och även anlitat världsartisten Flo Rida. Med anledning av rådande restriktioner är det än i det sista oklart huruvida hip hop-artisten kommer kunna finnas med på scenen i Rotterdam. Senhit föddes i italienska Bologna med afrikanska rötter och gör nu sin andra medverkan i Eurovision efter debuten i Tyskland 2011 då hon rök i semifinalen.

När börjar Eurovision 2021?

Eurovision 2021 kommer - precis som tidigare - att avgöras med två semifinaler och en final. Det svenska bidraget framfört av Tusse finns med i semifinal 1.

 • Semifinal 1 - tisdag 18 maj
 • Semifinal 2 - torsdag 20 maj

När går Eurovision Grand Final?

Värdlandet Nederländerna samt de stora länderna, Spanien, Frankrike, Storbritannien, Tyskland och Italien är alla direktkvalificerade för final.

 • Final - lördag 22 maj.

Kan man se ESC utomlands?

Ja, det går att följa ESC även om du inte befinner dig i Sverige. ESC sänds direkt på SVT Play, och i stort sett alla europeiska länder.

Här kan du spela på Eurovision Song Contest

Vilka artister är med i Eurovision 2021?

Det är de nationella tävlingarna som avgör vilka artister som ska tävla i Eurovision. I Sveriges fall handlar det om Melodifestivalen.  Mello vanns i år av Tusse med låten "Voices", och han blir Sveriges representant i Rotterdam. 

Utgången av Eurovision 2021 är mer oviss än på många år. Vanligtvis brukar det finnas en tydlig segerfavorit, max två som delar på favoritskapet. Nu finns fyra bidrag som tillskrivs finfina segerchanser och ytterligare en handfull tävlanden som också är med i förhandsracet. Den mest haussade kvartetten innehåller Malta, Frankrike, Schweiz och Italien. Sverige finns i bakvattnet men dessvärre har tron på Tusse minskat med tiden, enligt expertisen är det blågula bidraget lite för tillrättalagt. Årets tävling lär bli rafflande ända in i kaklet. Totalt deltar 39 bidrag,.varav 26 är med i finalen.

Vad är ESC?

Det ursprungliga namnet på Eurovision Song Contest är på franska och lyder Le Concours Eurovision de la chanson. Denna årligen återkommande sångtävling är världens största direktsända underhållningsprogram med uppåt 200 miljoner tittare. Senaste tävlingen, 2019, hade 2,6 miljoner svenska tittare. 2015 skrevs Eurovision in i Guinness rekordbok för den längsta pågående musiktävlingen i världen. Tävlingen skapades med ett större syfte än ren underhållning, efter andra världskriget fanns en vilja att etablera en gemensam europeisk identitet.

När startade Eurovision Song Contest?

Eurovision Song Contest arrangerades för första gången den 24 maj 1956. Plats var Lugano i Schweiz och sju länder deltog. Därefter har ESC sänts varje år - med undantag för 2020 då den ställdes in på grund av pandemin. Årets tävling är nummer 65 i ordningen och inför 2021 har totalt 1564 bidrag framförts.

Hur många länder tävlar i Eurovision?

Antalet länder som deltar i ESC har växt kraftigt genom åren. I dag finns 51 medlemsländer och som mest har 43 länder deltagit samma år. Sedan 2008 arrangeras två semifinaler för att begränsa finaldeltagandet. Från semifinalerna kvalificerar sig 20 bidrag (10 + 10) till finalen, där även länderna i "The big 5" deltar.  Tyskland har flest antal deltaganden med 63 tävlingar på nacken.

Vilka är "The Big 5"?

Eurovision Song Contest är ett kostsamt arrangemang, och det krävs att alla deltagande länder betalar en avgift. För att säkra ESC:s existens, och för att arrangörslandet inte ska få alltför höga kostnader, betalar fem av de största länderna en större summa än övriga länder. Som belöning för detta är dessa länder, "The Big 5", direktkvalificerade till finalen. "The Big 5" består av Tyskland, Storbritannien, Frankrike, Spanien och Italien.  

Varför är Australien med i Eurovision?

Australien har länge haft ett stort intresse för Eurovision. Vid tävlingens 60-årsjubileum 2015 fick landet en specialinbjudan att vara med. Initialt var tanken att Australien endast skulle vara detta år - men så blev det inte. Australien har tävlat i ESC varje år sedan 2015, och med relativt stor framgång. Det har blivit fyra topp tio-placeringar av fem möjliga.

Vad kostar Eurovision Song Contest?

Arrangemanget av ESC är kostsamt. Exakt hur mycket pengar som arrangören spenderar varierar kraftigt. Portugal lade motsvarande 117 miljoner kronor på ESC 2018 medan Azerbajdzjan hade en kostnad på över motsvarande 500 miljoner kronor när ESC hölls i Baku 2012. Sverige, med SVT som huvudfinansiär, har lyckats hålla ner kostnaderna till mellan 125 och 150 miljoner kronor när evenemanget hållits i Malmö respektive Stockholm under 2000-talet. 

Regler - Eurovision

Eurovision är en samproduktion mellan länderna som är medlemmar i EBU, Europeiska radio- och TV-unionen. Unionen har sitt säte i Schweiz och innefattar 56 länder, samtliga är dock inte med i Eurovision som har ett tak på 43 deltagare per år. Varje land skickar ett bidrag med en tillhörande artist. Officiellt är det bidraget som tävlar men oftast benämns dessa som länder. Respektive lands TV-bolag väljer själv hur man vill sköta sin process med att plocka fram sina bidrag, via jury, folkomröstningar i kvaltävlingar eller på annat sätt. En viktig förhållningsregel är att de medverkande låtarna måste vara nyskrivna och ej tidigare publicerade. Det finns även instruktioner beträffande låtens längd (tre minuter) och antal personer (sex) på scenen vid framträdandet.

Fram till och med 2003 genomfördes Eurovision via en enda huvudtävling. För att kunna utöka antalet deltagande länder utökades tävlingen därefter. 2004-2007 avgjordes en kvaltävling innan den stora finalen. Från och med 2008 innefattar tävlingen två semifinaler och en final. Från vardera semifinal röstas tio bidrag vidare till finalen. Utöver dessa 20 är regerande mästaren tillika värdnationen direktkvalificerad till finalen. Detsamma gäller “De fem stora” som bidrar med störst resurser till tävlingen, dessa nationer är Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Italien samt Spanien. Totalt deltar 26 nationer i varje final.

En viktig förhållningsregel är att tävlingsbidragen inte får innehålla några religiösa, politiska eller kommersiella budskap. Låtarna får heller inte klanka ner på tävlingen.
Åldersgränsen för att delta i Eurovision är att man hunnit fylla 16 år på finaldagen. Denna regel instiftades 1990 efter att en 13-åring vunnit fyra år tidigare.

Fram till 1997 var det endast jurygrupper som röstade. Därefter fick den breda folkmassan förtroendet att fälla avgörandet men på grund av mönstret att rösta politiskt och i hög grad på sina grannländer så utformades ett mellanting. Från och med 2010 utgörs halva makten av folket och halva av jurygrupper.

Vilket bidrag vann Eurovision 2020?

På grund av pandemin ställdes Eurovision Song Contest 2020 in. Senaste Eurovision-vinnaren är Duncan Laurence från Nederländerna som vann 2019 med låten "Arcade".

Topp-3 Eurovision 2019

1. Nederländerna"Arcade"498 p
2. Italien"Soldi"472 p
3. Ryssland"Scream"370 p
----------------------------------------------------------
5. Sverige"Too Late for Love"334 p

Tidigare vinnare - Eurovision Song Contest

Irland är den mest framgångsrika nationen med sju segrar. Sverige är tvåa med sex triumfer, Sverige är ensamma om att ha vunnit två gånger de senaste tio åren. Våra grannländer toppar den mindre smickrande topplistan över flest sistaplatser, Norge har slutat som jumbo vid elva tillfällen och Finland nio gånger. Vad gäller antal finalpoäng totalt genom tiderna är Sverige förkrossande överlägsna med 5341 pinnar, en marginal på 1260 till tvåan som är Storbritannien.

2020: ESC inställt
2019: Nederländerna
2018: Israel
2017: Portugal
2016: Ukraina
2015: Sverige
2014: Österrike
2013: Danmark
2012: Sverige
2011: Azerbadzjan
2010: Tyskland
2009: Norge
2008: Ryssland
2007: Serbien
2006: Finland
2005: Grekland
2004: Ukraina
2003: Turkiet
2002: Lettland
2001: Estland
2000: Danmark
1999: Sverige
1998: Israel
1997: Storbritannien
1996: Irland
1995: Norge
1994: Irland
1993: Irland
1992: Irland
1991: Sverige
1990: Italien
1989: Jugoslavien
1988: Schweiz
1987: Irland
1986: Belgien
1985: Norge
1984: Sverige
1983: Luxemburg
1982: Tyskland
1981: Storbritannien
1980: Irland
1979: Israel
1978: Israel
1977: Frankrike
1976: Storbritannien
1975: Nederländerna
1974: Sverige
1973: Luxemburg
1972: Luxemburg
1971: Monaco
1970: Irland
1969: Frankrike/Nederländerna/Spanien/Storbritannien
1968: Spanien
1967: Storbritannien
1966: Österrike
1965: Luxemburg
1964: Italien
1963: Danmark
1962: Frankrike
1961: Luxemburg
1960: Frankrike
1959: Nederländerna
1958: Frankrike
1957: Nederländerna
1956: Schweiz

Ett urval av historiska vinnare

Med 65 år på nacken finns det gott om karameller i Eurovisions godispåse. Somliga låtar och artister har blivit legendariska på grund av utstyrseln, scenshowen eller originaliteten i stämbanden. De största ikonerna är och förblir vinnarna, folkets framröstade favoriter. På listan över vinnarnas vinnare finns viss blågul fägring.

Irland (1987)
Artist: Johnny Logan
Låt: Hold Me Now
Låtskrivare: Johnny Logan
Språk: Engelska

Seán Patrick Michael Sherrard O’Hagan är det riktiga namnet på mannen som är överst på tronen. Mer känd som Johnny Logan har irländaren vunnit Eurovision vid tre tillfällen som låtskrivare, varav två framförda av honom själv. “Hold Me Now” vann 1987 års upplaga med enorm marginal och den näst högsta segersiffran på de 31 år tävlingen dittills pågått. Den Australien-födde artisten gjorde ett bejublat gästspel i Melodifestivalen genom att tillägna sin gamla vinnardänga till Kodjo Akolors mamma.

Schweiz (1988)
Artist: Céline Dion
Låt: Ne partez pas sans moi
Låtskrivare: Neila Martinetti
Språk: Franska

Tro det eller ej men blivande världsartisten Céline Dion hade svårt både med att sätta tonerna och att komma ihåg texten när hon deltog i den schweiziska uttagningen. Vid Eurovision i Dublin sänkte den då 20-åriga kanadensiskan tonarten och resten är historia. Segermarginalen ner till silverlandet Storbritannien blev endast en poäng men därefter svävade Celine iväg mot evigheten.  “The Queen of Power Ballads” är en av världshistoriens mest kända artister och den mest framgångsrika av Eurovisions deltagare.

Finland (2006)
Artist: Lordi
Låt: Hard Rock Hallelujah
Låtskrivare: Tomi Putaansuu
Språk: Engelska

Finland hade aldrig tidigare vunnit, inte ens varit topp 5. Vips stod vårt östra grannland med flaggan i topp och det var lustigt nog en grupp monster som höll i den blåvita fanan. Gruppen Lordi är själva sinnebilden för den del av Eurovision som under 2000-talet utvecklats till något av en freakshow. Hårdrocksbandet från Rovaniemi har Kiss som förebilder och visar sig aldrig utan maskering. Bidraget “Hard Rock Hallelujah” är den enda hårdrockslåt som vunnit Eurovision Song Contest.

Norge (2009)
Artist: Alexander Rybak
Låt: Fairytale
Låtskrivare: Alexander Rybak
Språk: Engelska

Underbarnet som föddes i dåvarande Sovjetunionen fick passande nog tävla i Eurovision på rysk mark men under norsk flagg. Den egenskrivna låten Fairytale går i traditionell västskandinavisk folkdanstakt och krossade alla rekord. Den dansande violinisten Alexander Rybak var den första att spränga 300-gränsen då norrmannen tilldelades 387 poäng. Segermarginalen på 169 står sig som rekord än idag. För svenska tittare vandrade Rybak vidare i tv-rutan till Let’s Dance 2011 där den belarusiska baggen slutade fyra.

Sverige (2012)
Artist: Loreen
Låt: Euphoria
Låtskrivare: Thomas G:son, Peter Boström
Språk: Engelska

Danny Saucedo tackade nej till låten “Euphoria” och valde istället “Amazing” som kom tvåa i Melodifestivalen. Vinnarlåten blev ett med Loreens konstnärliga universum och föll även den europeiska publiken i smaken. Västeråsaren nådde den näst högsta poängnoteringen någonsin, likaså vad gäller segermarginalen, endast trumfad av Alexander Rybak. Låten toppade sedan singellistan i tio länder och var den mest nedladdade låten inom 16 europeiska nationer.

Österrike (2014)
Artist: Conchita Wurst
Låt: Rise Like a Phoenix
Låtskrivare: Joey Patulka, Alexander Zuckowski, Julian Maas, Charlie Mason
Språk: Engelska

2014 års arrangemang var en stor manifestation för Eurovisions hörnsten som slåss för mänskliga rättigheter. HBTQ-rörelsen är en stor del av den europeiska musikfamiljen och Conchita Wurst är själva sinnebilden för att man ska få vara den man är. Dragartisten Thomas Neuwirth skapade på egen hand “Conchita Wurst - Den skäggiga damen” och dedikerade sin seger till alla människor som tror på en fri och fridfull framtid.

Här kan du spela på Oddset

Mer om Musik