Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar
   
   
   
   
   
   
   
High Five
Omsättning just nu
2 492 097 kr
Startar idag 15:15

Bazire sa: Dags att sluta fred

Varje fredag skriver Yann Hayoun en krönika över hästlivet i Frankrike. Hayoun är en kännare av fransk hästsport, har en bakgrund från den franska travtidningen Paris Turf och har också verkat som manager åt Franck Nivard, Dominik Locqueneux och Björn Goop.

2021-09-24: Han slog till i söndags igen, denne Bazire. Idag avslutar jag min serie av texter ägnad honom. Tro nu för allt i världen inte att jag ger Bazire komplimanger i vänskap eller helt enkelt för att vi båda är fransmän. Här får du en helt annan bakgrund. Jag avslutar med tankar och tips till ett öppet lopp på Vincennes nu i helgen, på söndag.

Vi kan alla lära oss av Bazire (och Goop)

Det finns något lärorikt för alla i livet, när vi tittar på hur Jean-Michel Bazire numera utövar sitt yrke. Förvisso vinner han färre lopp än tidigare, men i de lopp han kör har han blivit mer effektiv. Och är det inte så ett liv ska utvecklas. Eller fördjupas.
I unga år handlar det om att skaffa sig ett namn. Senare i livet djupnar kunnandet med bättre handlag och koncentration, bättre omdöme, fortsatta framgångar med mindre medel. 
Det är väl så för Björn Goop hos er nuförtiden. Att jaga maximalt antal segrar är inte lika intressant.

Ni kanske tror att jag är den största beundraren av Jean-Michel Bazire, eftersom jag i nästan varje krönika jag skriver, nämner hans namn.
Men det är att inte känna till vad som fäster mig vid yrkesutövaren Bazire.

Under många år, utan att vara i krig med honom, var vi helt enkelt inte vänner. Visst erkände jag, och det gör jag ännu idag, att han är den bäste i sulkyn.
Men då och då var det något med hans attityd och hans sätt att reagera som irriterade mig.
Utan att någon av oss slog över i ilska, så talade vi knappt med varandra under tio år.

Det är dags att vi sluter fred

En dag levde Bazire upp med en elegant gest.
Vi två satt vid olika bord i en restaurang.
Bazire kom fram och erbjöd mig ett glas av Dom Pérignons champagne. Han sa:
- Det är dags att vi sluter fred. Vi är på tävlingarna varje dag och det är idiotiskt som vi håller på.
Han hade rätt.

Låt oss säga att det till största delen var jag som hade varit korkad.
Jag stod helt enkelt inte ut med att det var Bazire som alltid klarade sig undan bestraffningar i loppen, att det alltid var han som tog sig igenom domarnas ögon.
Att det som var orätt i loppen, så sällan drabbade Bazire.

Och hur motstår man en försoning över ett glas Dom Pérignon?

Bazire blev för påfrestande för mig

En tid därefter blev jag promotor för Frank Nivard och jag visste inte då att Jean-Michel Bazire skulle driva mig till vanvett.
Året var 2017 och tävlingen ”Årets kusk” pågick för fullt.
I maj månad låg min Francky i topp med 38 segrar till godo på tvåan Bazire.
Men utan att jag visste om det, hade Bazire bestämt sig för att inte låta sig besegras.

På sex månader hade Bazire ”vält alla bord” och vid årets slut, på Nyårsafton 2017, stod han som ”Årets kusk” – hela 31 segrar före mig och Nivard.
Innan årets slut hade jag snällt bett om att få sluta hos Nivard, för att jag inte lyckats med målet att föra honom till toppen som nummer 1. Nu tog jag upp mitt avsked igen.
En sådan virtuos forcering av Bazire blev under flera veckor för påfrestande för mig.

Allaire sa: ”Bazire är inte som en lax”

Tro nu för allt i världen inte, att jag ger Bazire komplimanger i vänskap eller helt enkelt för att vi båda är fransmän.
Nej, jag har sett trav runt om i hela världen i snart 25 år. Jag har sett mästare som Dexter Dunn i Nya Zeeland, Örjan Kihlström i ert land, men Bazire har ändå något de inte har.

Se bara på vad som hände nu i söndags på Vincennes i loppet Prix de l’Etoile. Där gav Bazire ännu en lektion i taktiskt kunnande till dem vi har i Frankrike, av de bästa kuskarna.
Ingen annan hade kunnat vinna det loppet på det sätt som Bazire gjorde (utan hans taktiska handlag är det många stora lopp som aldrig hade vunnits).
I söndags, efter segern med Ganay de Banville i just Prix de l’Etoile (där man startade 50 m bakom), var det en vän till en tränare som sa till mig:
- På papperet startar Bazire 50 m bakom, men i sulkyn är han 100 m bättre än alla andra kuskar. Klart att han lyckas då!
Jag tyckte om att han sa så. Inte bara för skojs skull. Där fanns också något verkligt sant.

Ett fullblodsproffs som tränaren Philippe Allaire, vars häst Italiano Vero slutade tvåa i det lopp vi talar om, uttalade sig för den franska travkanalen Equidia.
Under starka känslor av att ha besegrats av Bazire, gav han honom all cred:
- Bazire, Bazire, Bazire. Alla låter honom lyckas. Men han är inte som en lax, han ger sig inte i väg mot strömmen.
Vilket jag tolkar som att Allaire menar att Bazire aldrig gör något misstag.
Han satte in attacken just där den skulle sättas in och knöt till om sina motståndare. Ännu en gång.

På söndag: ”Vi kommer att ge allt”

Men från söndagens Prix de l’Etoile till ett lopp med samma villkor nu på söndag, fast i monté.
Prix des Elites heter loppet, där 3-åringarna alltså startar 50 m före 4- och 5-åringarna.

Prix des Elites ser mycket öppet ut i år.
Jag hörde mig för bland deltagarna och många är förhoppningsfulla.

Två som kan hålla undan och slå de äldre hästarna, är dels treåringen Ideale du Chene ”som är i bra form och ute över en passande distans. Jag har förberett henne för det här en lång tid”, sa tränaren Julien Le Mer till mig.
Dels har vi Ici c’est Paris (med sin nya jockey D Thomain) som är av de bättre i årgången.

Bland de äldre från tillägg nämner jag först Hilyrose d’Icelea. ”Hon är en av fyra, fem som kan vinna loppet”, säger hennes jockey Mathieu Mottier, och lägger till: ”jag gillade vad hon gjorde i det senaste loppet och vi kommer att ge allt”.
När det gäller Hope On Victory säger hennes tränare Jean-Philippe Monclin: ”Det här är villkor som hon verkligen trivs med”.
Efter att inte mått så bra är Hirondelle du Rib ”klar för att göra ett bra lopp”, enligt hennes tränare Joël Hallais.
Som om det inte var nog, har jag särskild känsla för Hopla des Louanges, kapabel att ställa till med något om hon håller sig till trav.

Innan jag ger dig mitt tips i Prix des Elites, så har jag lite farhågor kring två andra hästar i loppet. Förra veckan tävlade Girly Beco (fyra) och Granvillaise Bleue (tvåa) i Prix de Normandie. De fick tuffa lopp så min fråga är enkel: kan de ha återhämtat sig på bara sju dagar? Jag tvivlar.

Mitt tips i Prix des Elites:
4 HILYROSE D’ICELEA – 3 ICI C’EST PARIS – 8 HIRONDELLE DU RIB – 10 HOPLA DES LOUANGES

Bonne chance!
Nästa fredag är jag tillbaka med mer hästliv och tips från Frankrike.

Yann Hayoun
Paris

--------------------------------------------------------------------------

Så här spelar proffsen på High Five (Quinté) i Frankrike.

Välj att spela ett system med 8 hästar, där Svenska Spel väljer ut kombinationer om 5 hästar bland de 8 du valt.
Du gör så här: Ovanför startlistan, klicka på ikonen ”System”.
Klicka sedan i dina 8 hästar i ordningsföljd. Till exempel så här:

1:a 4
2:a 7
3:a 8
4:a 10
5:a: 3
6:a 1
7:a 5
8:a 9

Längre ner klickar du ”NEJ” på ”Alla ordningsföljder”. Sedan väljer du radpriset 5 kr.
Det här ger 56 kombinationer à 5 kr = 280 kr.

Om du har råd, kombinera ovanstående spel med följande system.
Till exempel kan det se ut så här:

1:a 4
2:a 7
3:a 8
4:a 1-2-3-5-6-9-10-11
5:a 1-2-3-5-6-9-10-11

Det ger 56 kombinationer. 
Väljer du 5 kr/kombination kostar också detta system 280 kronor.
Sammantaget får du alltså två system som i kombination blir som de franska proffsen gör.

SVENSKKOLLEN 23/9

I denna kolumn är tanken att jag ska hålla er uppdaterade vad gäller svenska tränare och hästar som tävlar i Frankrike. En summering över svenska framgångar och en översikt av tilltänkta starter.

Veckan som varit: Silver var melodin, för alla utom Bazire

Måndag
Prix Kapulco som kördes på banan Le Croise-Laroche hade fem svensktränade hästar med på startlinjen. Bäst lyckades Jarmo Niskanens Ingentia Prima med Guillermo Roig-Balaguer i sulkyn som tog hem ett andrapris. Efter ett lopp mestadels i fjärde invändigt slank man ut ett spår på den sista bortre långsidan. Spurten bet bra på upploppet, längst ut i banan bärgades andraplatsen som betalade 3 250 euro. Bäst av Niskanens övriga var InesSuedoise som inkom som femma. Tomas Malmqvists Isis Maza slutade fyra i mål. Se loppet här.

Tisdag
Stall Goops Issalio stod för en bra prestation när han tillsammans med tränaren själv i sulkyn slutade tvåa i Prix de BeaucaireVincennes. Issalio togs lugnt från start men avancerades fram till dödens med 1000 meter kvar till mål. Åt ledande och vinnande Imhotep Madrik fanns det inget att göra, men Issalio höll starkt till andraplatsen som inbringade 9 500 euro. Se loppet här.

Jarmo Niskanen provade sin India Song i monté för första gången och det var ett lyckat val. Django Riff-stoet tog nämligen en andraplats i Prix Velleda tillsammans med Guillaume Martin. Det blev en spännande upploppsstrid med Idola/Mathieu Mottier där man till slut fick se sig besegrad. India Song noterade tiden 1.15,7/2700v och silverpengen var värd 7 250 euro. Se loppet här.

Torsdag
Vincennes anordnar dagtävlingar och svenskägde Tjacko Zaz tog hem dagens första löpning, Prix Bernard Le Quellec. Tränare tillika dagens kusk, Jean-Michel Bazire gav den 9-årige valacken en fin resa i tredje utvändigt. I ingången till sista sväng kastade Bazire loss på sitt klassiska manér och in på upploppet satt man i spets, ett par längder före den jagande favoriten Zerozerosette Gar. Den sistnämnde närmade sig dock meter för meter över upploppet och i mål var det stenhårt. Än en gång gick Mäster Bazire segrande ur striden, Tjacko Zaz noterade tiden 1.13,1/2700v och tjänade 27 000 euro. Se segerloppet här.

Helgen som kommer: Vatten eller champagne i Vichy?

Fredag
Tomas Malmqvist sänder transporten mot atlantkusten, närmare bestämt Caen. Där skall Hero Sibey starta i Prix de Conde-Sur-Noireau (15:05) tillsammans med Adrien Lamy. Se loppet här.

Under fredagens kvällstävlingar på Vincennes har vi en svensktränad häst till start. Det rör sig om Hanapier som tränas av Martin P Djuse. Hanapier skall starta i Prix Eucharis (20:45) och Martin sitter själv upp i sulkyn. Se loppet här.

Lördag 
Två svensktränade hästar skall ut i Prix Uranie (17:17) som går av stapeln på travbanan i Vichy. Den ena är Tomas Malmqvists Holy Water, som skall köras av Gerald Blandin. Sedan skall Mattias Djuses Adi Gallia göra Frankrikedebut tillsammans med Clement Duvaldestin. Se startlistan här. 

Söndag
Goutte De Pluie och Franck Ouvrie skall försöka ordna andra raka segern åt sin tränare Jarmo Niskanen. Denna gång blir det start i Prix Paris-Turf (16:35) på högervarvsbanan Nancy. Se startlista här.

/Peter Langemar