Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar
   
   
   
   
   
   
   
High Five
Tippa de 5 första hästarna i mål
Startar idag 15:15

Det här är Monté i Frankrike

Varje måndag och fredag skriver Yann Hayoun en krönika över hästlivet i Frankrike. Hayoun är en kännare av fransk hästsport, har en bakgrund från den franska travtidningen Paris Turf och har också verkat som manager åt Franck Nivard, Dominik Locqueneux och Björn Goop.

2022-01-21: På söndag är det dags för Prix de Cornulier på Vincennes, världens största travlopp i monté. Jag tar dig tillbaka 20 år i tiden då monté i Frankrike genomgick en revolution. En våg av nya jockeys tog för sig, sättet att rida på förändrades och det här med att köra barfota öppnade våra ögon. Mina tips till Prix de Cornulier kommer jag att utveckla i söndagens High Five, men jag skriver redan nu om min favorit i loppet. Sedan ringde jag upp en tränare och en jockey för att bli klokare.

Stefan Melander visade oss

Att tävla i monté är i sin början en fransk specialitet. Det har gjort att många hästar kan ha ett dubbel-liv genom att växla mellan trav i monté och trav för sulky. 2005 visade den svenske tränaren Stefan Melander hela Europa, att monté inte är förbehållet franska hästar. Det var då hans Scarlet Knight slutade tvåa i Prix de Cornulier, riden av Nathalie Henry, i den nya ridande stil som alltjämt råder. Först 2018 kom segern för en europeisk häst i Prix de Cornulier. Traders, var hästens namn och han tränades av Philippe Allaire.

På söndag är dags igen för världens största monté-lopp, Prix de Cornulier. Men innan jag utvecklar min syn på det, låt mig ta dig tillbaka i tiden.

Jag föredrar gårdagens trav

Prix de Cornulier ger mig bara fina minnen. Jag är och kommer alltid att vara väldigt nostalgisk när det gäller den gamla goda tiden, från 80-talet till det tidiga 2000-talet. Jag vet, det är inte direkt hippt att uttrycka sig så, men jag föredrar gårdagens trav. Jag drar mig inte för att säga att ”det var bättre förr”. Utan att fly samtiden är det ändå så att en del av magin försvunnit med modern teknologi. Lägg därtill att det genom sociala medier finns så många som tycker så mycket, där de i en del fall drivs av annat än att förstå sig på vår härliga sport.

Den nya vågen av jockeys

Jag ska lämna mina nostalgiska drömmerier och visa konkret hur det såg ut. I början av 2000-talet arbetade jag på Paris Turf. 24 timmar om dygnet var jag antingen på travbanorna eller på träningscentret Grosbois. I sällskap med den nya vågen av jockeys.
Där fanns den unge Eric Raffin, Matthieu Abrivard, Guillaume Gillot, Nathalie Henry och Franck Nivard. Jockeys, som skulle förpassa 80- och 90-talets jockeys med namn som Michel Lenoir, Jean-Philippe Mary, Philippe Bekaert, Yves Dreux och Laurent Abrivard.

Abrivard var bara 18 år

Helt klart var något på gång. Den nya vågens jockeys var väldigt talangfulla och gjorde sig snabbt namn. När Jag de Bellouet anförtroddes Matthieu Abrivard i Prix de Cornulier 2004, när han var blott 18 år, så var det ett tydligt tecken.
Att monté genomgick en revolution på den tiden, kan vi också tacka Philippe Masschaele och hans berömda sätt att rida. Han satt inte på hästen utan stod framåtlutad. Jockeys som var 40 år eller äldre orkade inte med den tekniken. Den var för tuff.

Den framväxande nya gruppen av jockeys, ledd av unge Eric Raffin (vinnaren av Prix de Cornulier 2003 med Joyau d’Amour) och Matthieu Abrivard, med sin Jag de Bellouet, tvingade fram en tidig ”pensionering” av äldre stjärnjockeys. Listan över vinnare av Prix de Cornulier visar detta. Ingen jockey av den äldre generationen har vunnit loppet sedan 2003 (undantaget är Jean-Loïc Claude Dersoir som 2007 vann med One du Rib).

Förhållandet skoryck och prestation

På detta följde att tävla utan skor. Vare sig vi talar om monté eller sulkylopp, står det klart att det här är den största förändring travet genomgått. Sedan historiens begynnelse.
Medelmåttiga hästar hade länge kunnat slå elithästar utan att vi förstod hur och varför. Då dök det upp fyra intelligenta spelare som snappade upp förhållandet mellan skoryck och prestation (två av de fyra var för övrigt ägare av stjärnhästen Rapid Lebel).

14 av 15 tävlar barfota på söndag

Okunniga som vi andra var, kom det sig att de här fyra öppnade våra ögon. Det gällde också de konservativa tränare som sa att det var omöjligt att köra vissa hästar barfota eller att hästarna inte skulle ridas med det nya ridsättet. Idag vet vi att 99% av alla hästar kan köras barfota. I söndagens Prix de Cornulier kommer 14 av 15 hästar att tävla barfota. Vi vet också att alla travhästar kan ridas i monté.

Hur ser det då ut i söndagens Prix de Cornulier? Min fulla analys kommer i mitt tips till High Five, men jag kan direkt säga att 9 Flamme du Goutier är min stora favorit. Hon hade vunnit Prix de Cornulier redan i fjol om hennes jockey hade visat mer tålamod.
Flamme du Goutier kommer helt på topp till årets stora mål. Ni såg hennes starka sulkylopp som fyra i Prix de Bourgogne den 2:a januari.

De har redan vunnit Prix de Cornulier

I årets fält finns det två hästar som redan vunnit Prix de Cornulier. Fjolårets vinnare 14 Bahia Quesnot (som ni för övrigt också såg i Elitloppet ifjol) ser nu inte ut att vara i samma skick dom då. Hennes tränare Junior Guelpa har valt att inte låta henne vara med i monté på ett helt år, och hoppas nu på en överraskningseffekt på söndag.
De två föregående åren vanns Prix de Cornulier av 15 Bilibili. Han har varit en besvikelse under vintern och jag har svårt att tro på att tränaren ska ”förbättra honom med 75 m” till söndagen.

Någon jag inte hade väntat mig

Det finns inte många frågetecken. Jag ser två.
Först undrar jag hur det ska gå för unga 1 Hirondelle du Rib (fem år) mot de äldre. Bakom henne står tränaren ”Monsieur Cornulier” Joel Hallais. Jag tänker mig att hon inte är helt lätt att hantera på den här nivån. Hon är den yngsta hästen som kommer att ridas av den äldste jockeyn och som har den äldsta tränaren. Visst inger det respekt, men söndagen blir verkligen en utmaning.

Sedan frågar jag mig vad 5 Et Voila de Muze gör här? Han är den som kom insläntrande sist och någon jag inte hade väntat mig. Jag låter tränaren Sébastien Guarato svara på frågan.
- Hästen var varit mycket bra för sulky på starka tider. Som ung har han ju tävlat i monté på toppnivå. Jag tycker att det ser öppet ut i år och jag tror han kan runt 1.11. När det inte finns några starka favoriter, tycker jag att det är värt ett försök.

Mathieu Mottier med chans att vinna

En annan häst jag tror på är 8 Gladys des Plaines. Jag fick till ett längre samtal med jockeyn Mathieu Mottier och han säger:
- Senast var jag påstridig och sa till tränaren att plocka av det stängda huvudlaget. Hon gjorde ett bra lopp men tappade orienteringen. Vad jag ville var att ändra på hennes rutiner, så att hon ska bli mer skärpt på söndag. Jag hoppas att det ska fungera.
Har du tänkt dig någon taktik?
- Jag siktar på att rida i ledningen, hon är bättre när hon får diktera villkoren.
Och hur tror du att det går?
- Jag har respekt för motståndet, men tycker mig ha chans att vinna.

Mathieu Mottier kunde ha ridit 3 Florida Sport.
- Hon imponerade när hon vann Prix Auguste Francois på 1.10,4/2 175 m den 15:e december. Men hon är inte lika stark över lång distans. Visst hade jag möjligheten att rida henne, men jag tvekade inte eftersom Gladys är 20 meter bättre.

Vi hörs igen på måndag. Då går vi igenom resultatet av Prix de Cornulier. Ha det bra fram till dess.

Yann Hayoun
Paris

------------------------------------------------------

Så här spelar proffsen på High Five (Quinté) i Frankrike.

Välj att spela ett system med 8 hästar, där Svenska Spel väljer ut kombinationer om 5 hästar bland de 8 du valt.
Du gör så här: Ovanför startlistan, klicka på ikonen ”System”.
Klicka sedan i dina 8 hästar i ordningsföljd. Till exempel så här:

1:a 4
2:a 7
3:a 8
4:a 10
5:a: 3
6:a 1
7:a 5
8:a 9

Längre ner klickar du ”NEJ” på ”Alla ordningsföljder”. Sedan väljer du radpriset 5 kr.
Det här ger 56 kombinationer à 5 kr = 280 kr.

Om du har råd, kombinera ovanstående spel med följande system.
Till exempel kan det se ut så här:

1:a 4
2:a 7
3:a 8
4:a 1-2-3-5-6-9-10-11
5:a 1-2-3-5-6-9-10-11

Det ger 56 kombinationer. 
Väljer du 5 kr/kombination kostar också detta system 280 kronor.
Sammantaget får du alltså två system som i kombination blir som de franska proffsen gör.

SVENSKKOLLEN 20/1

I denna kolumn är tanken att jag ska hålla er uppdaterade vad gäller svenska tränare och hästar som tävlar i Frankrike. En summering över svenska framgångar och en översikt av tilltänkta starter.

Veckan som varit: 

Det har varit tunt med svenska starter/framgångar mitt i veckan i Frankrike. Vi fokuserar istället på kommande starter med Prix de Cornulier som helgens höjdpunkt!

Veckan som kommer: Två svensktränade i Prix de Cornulier!

Fredag
Tomas Malmqvists Jasmin du Vallon skall göra karriärens andra start i Prix de Buchy (12:20) på Mauquenchy. Även till denna start sitter Francois Lagadeuc upp i sulkyn. Se startlistan här. 

Björn Goop skall köra sin egentränade Jack l’Eventreur i Prix de Riom (19:45) på Vincennes. Se loppet här

Lördag
Team Westholms Hand Full går för andra raka segern i Prix de Savenay (11:50) på Cordemais. Mathieu Mottier skall köra i denna start, se startlistan här. 

Har det blivit dags för Jarmo Niskanens Joyful Diva att avlägga maiden efter tre raka andraplatser? Hon skall tillsammans med Franck Ouvrie försöka det, i Prix de Maisons-Laffitte (13:58) på Vincennes. Se motståndet här. 

Björn Goop skall köra Tomas Malmqvists Hunter Valley i Prix d’Agen (16:25). Se startlistan här

Dandy de Godrel tränas och körs av Björn Goop i Prix de Granville (17:35). Se startfältet här. 

Fredrik Wallins Ies Elisabet skall testa att starta i monté, och gör det med Matilde Herleiksplass i Prix de Courtomer (18:45). Se startlistan här. 

Söndag
Den enda startlistan som är klar till söndagens tävlingar på Vincennes, är den till världens största montélöpning Prix de Cornulier (15:15). Bland de anmälda hästarna finner vi två svensktränade hästar. Jerry Riordans Zarenne Fas som skall ridas av Guillaume Martin och Team Westholms Unique Juni som får Matilde Herleiksplass i sadeln. Se det stjärnspäckade startfältet här

/Peter Langemar

SVENSKKOLLEN 19/1

I denna kolumn är tanken att jag ska hålla er uppdaterade vad gäller svenska tränare och hästar som tävlar i Frankrike. En summering över svenska framgångar och en översikt av tilltänkta starter.

Helgen som varit: Jolly Roger med flaggan i topp

Torsdag
Tomas Malmqvists Crack Atout var den enda svenskhästen som fick med sig en pallplacering hem från Cagnes Sur Mer, när han slutade trea i Prix Kaizer Soze. Pierre Vercruysse och Crack Atout kom iväg bra bakom bilen och den första kilometern satt ekipaget i andra par utvändigt innan det blev utvändigt ledaren resterande del av loppet. Det blev lite för tufft för Niky-sonen som dock höll starkt till tredjeplatsen värd 4 340 euro, på tiden 1.13,2/2700a. Se loppet här.

Fredag
Tomas Malmqvists Jolly Roger reds ut som storfavorit i montélöpningen Prix de BolleneVincennes och Adrien Lamy gjorde inget misstag i sadeln. Efter en ok start långt ut i banan tog ekipaget över ledningen efter 1000 meter. Väl i spets så höll han övriga konkurrenter på behörigt avstånd och det blev till slut en säker seger på 1.16,2/2700v. Förstapriset uppgick till 18 900 euro och fortsättning lär följa för den här fine Drole de Jet-hingsten. Se segervideon här.

I Svenskloppet Prix de Ranes fick vi två blågula överraskningar på silver- respektive bronsplats. Alhambra Mail, tränad av Magnus Dahlén och körd av Anthony Barrier slutade tvåa på 1.13,2/2700v och sprang in 12 750 euro. Vikens Fingerprint, tränad och körd av Robert Bergh, travade samma tid när han knep tredjeplatsen värd 7 140 euro. Se loppreprisen här.

Lördag
Tomas Malmqvist noterades för en tränarviktoria när hans Fighter Kiss segrade i montélöpningen Prix Jean MaryAngers. Jockeyn Antonin Andre prickade starten bra och ekipaget satt i spets vid ingången till första kurvan. Den försvarades över det 3125 meter långa loppet och in på upploppet kom man i en överlägsen ledning. Det blev till slut en mycket enkel seger på 1.14,9/3125v, värd 11 250 euro. Se segervideon här.

Magnus Dahlén räknade hem en seger i montélöpningen Prix de SartillyVincennes, där Vincent As riden av Alexandre Abrivard var först i mål. Vincent As började loppet näst längst ut i banan och prickade starten fint, efter en fartfylld inledning (1.08,7/1175m) tog ekipaget över ledningen. Spetsen höll man sedan utan problem hela vägen in i mål på den imponerande sluttiden 1.11,4/2175v. Segern belönades med 25 650 euro, se segerloppet här.

Fredrik Wallins Sayonara tog en meriterande tredjeplats i Grupp 2-löpningen Prix de Croix. Med startspecialisten Björn Goop i sulkyn bar det omgående av mot ledningen, som kort därefter släpptes. Efter ytterligare positionsväxlingar hade ekipaget halkat ner till fjärde par invändigt när det blev dags för upplopp. Goop fick köra lite slalom men kunde till slut låta stoet löpa ut med en fin avslutning till tredjepriset värt 16 800 euro. Se loppet här.

Tisdag
Jarmo Niskanens Cyrano de B. stod för en ny fin prestation i High Five-löpningen Prix de BrionneVincennes. Körande Franck Ouvrie kom iväg bra från start och landade utvändigt ledaren men blev avlöst kort därefter. I slutet av nedförsbacken valde Ouvrie på nytt att avancera fram i dödens och där blev man kvar resten av loppet. Över upploppet blev det en duell mot ledande Goeland d’Haufor men Cyrano de B. fick aldrig slag på denne trots en stark avslutning. Båda hästarna noterade sluttiden 1.13,1/2700v och andraplatsen belönades med 12 750 euro. Se loppet här.

Veckan som kommer: Millie Millionaire på High Five

Onsdag
Tomas Malmqvist har Jail Break till start Prix de Marmont Pachas (12:30) på banan Agen La Garenne. Se loppet här.

Torsdag
Torsdagens High Five-löpning, Prix d’Erbray (13:50) skall köras på Vincennes och där har vi en svensktränad häst med i startfältet, nämligen Fredrik Wallins Millie Millionaire som denna gång får Björn Goop i sulkyn. Se startlistan här.

/Peter Langemar