Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar
   
   
   
   
   
   
   
High Five
Tippa de 5 första hästarna i mål
Startar imorgon 13:50

Fransk hästsport måste göras attraktiv

Varje fredag skriver Yann Hayoun en krönika över hästlivet i Frankrike. Hayoun är en kännare av fransk hästsport, har en bakgrund från den franska travtidningen Paris Turf och har också verkat som manager åt Franck Nivard, Dominik Locqueneux och Björn Goop.

2021-07-23: Fransk hästsport är i skriande behov av en revolution. Sporten och spelet måste göras attraktivt igen. Allt oftare får vi för få startande i de mest viktiga loppen. Både i och utanför Paris. Jag har tänkt på saken och listar fyra förklaringar till det som pågår, och har tre åtgärder för att lösa problemet. Sedan går jag in på Face Time Bourbons seger i Finland i söndags. Efter sin 15:e Grupp 1-seger är han nu ute efter revansch. På vem, kanske du undrar?

För få hästar i de stora loppen

Idag vill jag diskutera något som alltmer utvecklar sig till något negativt för hela hästsporten i Frankrike. Allt oftare får vi för få startande i de mest viktiga loppen. Både i och utanför Paris, särskilt i Grupp 1,2,3-loppen och på High Five.
Idag till exempel, på banan Cabourg, har vi ett High Five-lopp som är ett andra-val, eftersom det planerade Grand Prix de la Ville de Cabourg inte höll måttet.
Imorgon lördag, är det samma sak. Planen var att ha Prix de Bueno Aires som High Five, nu fick vi i stället lågklassiga Prix de l’Esplanade.
Konsekvensen, till att börja med, blir förstås lägre omsättning.

Jag ser fyra förklaringar till denna svåra situation.
1. Prisummorna i de lopp jag talar om, har i medeltal sjunkit med 30%.
2. Vi har för många likartade lopp i gång i samma tid.
3. De stora stallen slukar alltmer av de viktigaste loppen, vilket gör mindre stall lidande.
4. Det aktuella läget i uppfödningen.

Låt mig utveckla punkt 4.
Nästan alla Grupp 1,2,3-lopp, och andra viktiga lopp i Frankrike, vinns av hästar efter hingsten Ready Cash eller hans söner. Ready Cashs avkommor kostar i snitt 50 000 euro, medan avkommor till hans söner ligger på 10 000 euro i snitt.
Aldrig någonsin i fransk travhistoria har en hingst dominerat på detta sätt.
Konkurrensen är strypt redan där.
Och bara stall med förmögna hästägare har råd med detta.
Utan Ready Cash i din häst är det i stort sett omöjligt att vinna ett storlopp i Frankrike idag.

Höj priserna, strukturera om, med nya villkor

Jag ser tre åtgärder för att lösa detta.
1. Dagens prissummor i High Five är för låga i förhållande till High Five’s betydelse för hela vår värld av hästsport. Givetvis måste prissummorna höjas, för att säkra att åtminstone 14 hästar är med varje gång.
2. Ansvariga på LeTrot måste strukturera om hela upplägget för High Five för att göra det attraktivt igen.
3. Det är dags att skapa och införa nya villkor för hästar, kuskar och tränare – i tävling.

Låt mig utveckla punkt 3.
Jag ser framför mig hur vi har lopp/meeting enbart för kuskar som inte vunnit 15 lopp under året. Eller lopp/meeting för hästar med högst fyra segrar under året. Eller lopp/meeting för tränare som vunnit högst 300 000 euro under året.
Varför är det här viktigt, kanske du undrar?
Svaret är enkelt.

Gapet mellan hästar har vuxit sig för stort, liksom det mellan utövarna.
De som organiserar travsporten måste ta kontroll över detta.
Jag frågar mig varför det inom fotbollen finns League 1 och League 2?
Jo, för att värna om alla inom fotbollen.
Jag frågar mig varför man inte inom boxningen låter en kille på 85 kg boxas mot en på 55 kg?
Ändå är det schyssta tävlingar.

Vad jag vill nå fram till är detta

Som vi har det idag, skyddas inte de små stallarna, kommer de att försvinna.
Skulle de försvinna, faller pyramiden samman för det franska tävlingssystemet med hästar.
Visst, de stora stallen kommer att finnas kvar, men det blir tävlingar bara dem sinsemellan och då kommer prissummorna med säkerhet att sjunka.
Det är en lose/lose-deal.
Däremot, om de ansvariga för tävlingssystemet ser till att de mindre stallen är med, om de inför de villkor jag föreslår, så kan de generera fulla fält med bättre ekonomisk fördelning, sprungen ur bättre omsättning.
Det är en win/win-deal.

Fransk hästsport är i skriande behov av denna revolution.

Face Time Bourbon söker revansch

I lördags var Face Time Bourbon ute för att sätta ett världsrekord i Finland. Men bara någon timme innan det var dags för tävling, kom ett irriterade regnfall, som kullkastade den stora planen.
”Världens bästa häst” vann likafullt plättlätt, utan riktig konkurrens.
Jag fick fatt på tränaren Sébastien Guarato.
- Det är inte säkert att vi får ångra att det inte blev något rekord. Att köra max är inte problemfritt. Det blev väldigt enkelt, men var ju trots allt ett Grupp 1-lopp. Och alla tycker förstås om att vinna sådana här lopp utan rädsla för oönskade konsekvenser. Det är var hans 15:e Grupp 1-seger och jag hoppas, säger Guarato med ett skratt, att det inte var hans sista.
Det fortsatta programmet, fram till vintern, kommer inte att utspela sig i Frankrike.
- Nej, nu glömmer vi Vincennes under några månader och går till Mons den 1 augusti för Grand Prix de Wallonie. Därefter blir det Lotterian i Neapel, hans största utmaning under årets andra halva. Där hoppas jag ta revansch på Zacon Gio som slog oss ifjol, säger Guarato.

Han låter säker, monsieur Mottier

Helgens high-light är Prix de Bueno Aires på Enghien, med bara åtta hästar till start på lördag.
Delfino är min favorit och jag lyssnade med tränaren Mathieu Mottier.
- Med bara åtta hästar i loppet blir det enklare att ta ledningen, hans favoritposition. Han trivs med att på så sätt dominera de andra, säger han.
Är du inte rädd för att åka dit till slut?
- Golden Bridge och Feydeau Seven är bra, men ärligt talat, är vi i ledningen inför den sista kilometern, räds jag ingen. Min häst kan göra sista varvet på 1.09 och då kan ingen följa.
Visst låter han säker, monsieur Mottier?

Bonne chance!
Nästa fredag är jag tillbaka med fler nyheter och spelförslag.

Yann Hayoun
Paris

Så här spelar proffsen på High Five (Quinté) i Frankrike.

Välj att spela ett system med 8 hästar, där Svenska Spel väljer ut kombinationer om 5 hästar bland de 8 du valt.
Du gör så här: Ovanför startlistan, klicka på ikonen ”System”.
Klicka sedan i dina 8 hästar i ordningsföljd. Till exempel så här:

1:a 4
2:a 7
3:a 8
4:a 10
5:a: 3
6:a 1
7:a 5
8:a 9

Längre ner klickar du ”NEJ” på ”Alla ordningsföljder”. Sedan väljer du radpriset 5 kr.
Det här ger 56 kombinationer à 5 kr = 280 kr.

Om du har råd, kombinera ovanstående spel med följande system.
Till exempel kan det se ut så här:

1:a 4
2:a 7
3:a 8
4:a 1-2-3-5-6-9-10-11
5:a 1-2-3-5-6-9-10-11

Det ger 56 kombinationer. 
Väljer du 5 kr/kombination kostar också detta system 280 kronor.
Sammantaget får du alltså två system som i kombination blir som de franska proffsen gör.

SVENSKKOLLEN 20/7

I denna kolumn är tanken att jag ska hålla er uppdaterade vad gäller svenska tränare och hästar som tävlar i Frankrike. En summering över svenska framgångar och en översikt av tilltänkta starter.

Veckan som gått: Fin debutseger av Jazzy Perrine!

Onsdag
Jag skrev om att Tomas Malmqvist skulle debutera det 2-åriga Django Riff-stoet Jazzy PerrineLes Sables d’Olonne. Debuten slutade på bästa sätt när Jazzy Perrine tog en klar seger på 1.17,3/2150v. Adrien Lamy lotsade stoet till ledningen i den första kurvan men släppte sedan till Just For Lova (e. Brillantissime). Ledaren bröt dock ut kraftigt i utgången av sista svängen och samtidigt satte Adrien Lamy in slutspurten. Debutsegern var värd 4 950 euro, se loppet här.

Torsdag
Tomas Malmqvist fyllde på vinstkolumnen i Prix de CancaleSaint Malo. Det var Frozen Queen som ordnade en favoritseger tillsammans med Adrien Lamy. Frozen Queen togs lugnt från start men efter halva loppet följde ekipaget med i avancemang och landade i andra par utvändigt. In på upploppet attackerade man i tredjespår och gick ifrån till en mycket säker seger på 1.16,0/2950v. Förstapriset låg på fina 10 350 euro. Se loppet här.

Söndag
Gunnar Suedois från Stall Jarmo Niskanen var trea i Prix de Sains RichaumontLa Capelle. Körande Franck Ouvrie hamnade utvändigt ledaren när startrusningen lagt sig, men fortsatte framåt och tog över spets. Den positionen höll man fram till det långa upploppet och det såg ut att sluta med favoritseger. Gunnar Suedois tappade dock rytmen in mot mål och blev passerad av två ekipage till slut, på tiden 1.16,1/2750v. Tedjeplatsen inbringade 2 800 euro. Se loppet här.

Team Westholms Figaro Vici knep en andraplats på Gräsbanan i Bernay. Franck Nivard körde galopp i starten men avancerade sedan framåt mot ledningen. Efter ett par ledarskiften satt ekipaget i fjärde invändigt. Nivard lyckades dock tråckla sig ut på sista bortre långsidan och Figaro Vici avslutade sedan starkt in i mål. Andraplatsen belönades med 6 250 euro. Se loppet här.

Veckan som kommer: Niskanen laddar för Les Sables d’Olonne

Tisdag
Ikväll startar Gun de Chanlecy från stall Anders Lindqvist i Prix des Spirees (18:30) på Cabourg. Philippe Daugeard är uppsatt som kusk. Se loppet här.

Onsdag
Anders Lindqvist har Isis du Val d’Or till start i Prix des Halles (20:30) på Enghien. Jean Charles Piton sitter upp i sulkyn. Se loppet här.

Jarmo Niskanen har laddat inför kvällstävlingarna på Les Sables d’Olonne. Tre hästar till start och först ut är Infinity Babel, som rids av Leo Abrivard i montéloppet Prix Raoul Simonard (20:46). Se startlista här.

Sedan har tränaren två hästar till start i samma löpning, Prix Federation des Courses Hippiques (23:06). Dels Ingentia Prima som körs av Antoine Wiels, dels Iris Daxel, där Clement Duvaldestin skall sköta tömmarna. Startlistan hittar du här.

/Peter Langemar