Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar
   
   
   
   
   
   
   
High Five
Tippa de 5 första hästarna i mål
Startar idag 15:15

Elitloppet ett mål för Face Time Bourbon

Varje fredag skriver Yann Hayoun en krönika över hästlivet i Frankrike. Hayoun är en kännare av fransk hästsport, har en bakgrund från den franska travtidningen Paris Turf och har också verkat som manager åt Franck Nivard, Dominik Locqueneux och Björn Goop.

2021-07-30: Antonio Somma ser fram emot en mycket spännande helg. Med stjärnhästar som Vivid Wise As och Face Time Bourbon i sitt stall Bivans. På lördag startar han Vivid Wise As i Prix de Washington (med en ny kusk i sulkyn). På söndag är det dags för hans Face Time Bourbon i Grand Prix de Wallonie. Där är tränaren Sébastien Guarato öppen med planen att sedan komma till Elitloppet 2022 på Solvalla.

Ny kusk på Vivid Wise As

På lördag är det dags för en av sommarens höjdpunkter i Frankrike. Då körs Prix de Washington (G2) på Enghien, strax utanför centrala Paris.
Det var först tänkt som ett High Five-lopp, men på nytt blev det för få hästar för High Five då bara åtta kommer till start. Det är olyckligt.
Men låt mig titta närmare på de fyra mest intressanta av de åtta.

Prix de Washington körs över 1 609 meter och det är ovanligt i Frankrike. Det är faktiskt det enda loppet över den engelska milen, för äldre hästar på den högsta nivån i Paris. Och ni vet likaväl som jag vikten av ett bra spår bakom bilen när det ska gå undan.
Vivid Wise As fick spår sju, vilket är längst ute på vingen, över engelska milen.
Antonio Somma, mannen som äger hästen genom stall Bivans, säger:
- Det är aldrig bra med ett sådant här spår, men Vivid har en otrolig acceleration. Vi är här för att vinna.
Vivid Wise As tränas av Alessandro Gocciadoro, som också brukar köra, men nu blir det en ny kusk i form av Matthieu Abrivard.
- Han blir Vivids kusk för de kommande säsongerna, säger Somma.
Från spår sju, varifrån trycket ökar på honom, får Abrivard direkt ett test på vad han kan åstadkomma.

Tre som kan hota Vivid Wise As

Jag ser tre tre hot mot Vivid Wise As. Först har vi Jean-Michel Bazires två hästar, som jag skrivit om här många gånger, Dorgos de Guez (5) och Davidson du Pont (3). Och som ni ser har de bättre startspår än Vivid Wise As.
- Båda två har toppform. För att bli mer motiverad, får Dorgos de Guez blinkers denna gång, skriver Bazire i sin krönika i Paris-Turf.
Men jag fortsätter också att puffa för Go On Boy (8), som alltså har bakspår, därför jag är säker på att han förr eller senare kommer att slå den bästa äldre eliten i ett stort lopp. Jag lyssnade med tränaren Romain Derieux igen.
- Jag var på väg till Mons med honom, men ändrade mig då det bara blev åtta hästar på Enghien. Och jag anser att vi så här på förhand ska kunna slå minst tre av dem.
Sedan är det väl skönt att slippa möta Face Time Bourbon i Mons?
- Tar han ledningen där, så är loppet låst, och från ett bakspår hade det varit omöjligt att komma till. På Enghien, med Vivid Wise As och Bazires två hästar, kommer det att bli bättre med tempot. Go On Boy tränar allt bättre och jag kommer att köra med tillförsikt, säger Derieux.

Fyra skäl för Face Time Bourbon i Belgien

På söndag är det så dags för Face Time Bourbon igen. Nu i loppet Grand Prix de Wallonie i Mons. På papperet ser det ut som att han ska få mycket till skänks på nytt, precis som förra söndagen i Finland. Särskilt med spår 1 bakom startbilen.

Efter flygresan hem från Finland har allt varit normalt med Face Time Bourbon. Han har ätit som han ska och blir allt lättare att ha att göra med, med stigande ålder och erfarenhet.
- Jag är förstås glad över ett bra startspår och Eric ska kunna ta ledningen och kontrollera loppet därifrån. Feerie Wood är svårast emot, säger Guarato.

När jag frågar honom varför han valde det här loppet och inte engelska milen i Prix de Washington på Enghien, räknar han snabbt upp fyra goda skäl.
- Först och främst är det mer pengar att köra om i Mons. För det andra är distansen längre i Mons och det kommer inte att skada hans hjärta. För det tredje så har jag alltid välkomnats varmt i Mons. För det fjärde så vill jag inte tävla med honom på Enghiens hårda bana, inför hans nästa stora uppgift som blir Lotterian i Neapel.
Ja, Lotterian är nu årets stora mål för Face Time Bourbon, där man ska se till att ägaren Antonio Somma får din drömvinst i det mytiska storloppet.

Elitloppet det tredje stora målet

Men hur blir det nu? Kommer vi att få se Face Time Bourbon i Elitloppet nästa år?
- Så klart så tänker vi på det. Vi lyckades inte med Rapid Lebel 2011 och vi vill verkligen skriva in oss i Elitloppets historia med Eric Raffin. Elitloppet 2022 är den tredje stora målet för Face Time Bourbon just nu. Först Lotterian, sedan Prix d’Amerique och sen Elitloppet i maj.
Vad kan hindra honom från att komma till Solvalla?
- Idag, ingenting. Är han på topp, så kommer vi. Jag hoppas på att Solvalla jobbar med samma höga kvalitet som personalen gjorde på Mikkeli i samband med Sant-Michel Ajo, säger Guarato.

Visst är det härligt att få se stjärnhästar i stora europeiska lopp, men jag frågar mig hur UET planerar för dem.
Den här veckan har vi tre stora lopp i Europa.
I tisdags kördes Hugo Åbergs Memorial i Sverige, på lördag är det Prix de Washington i Frankrike och på söndag GP de Wallonie i Belgien.
Det kan förklara varför fälten inte fylls upp.
Hade inte Hugo Åbergs Memorial krockat med de andra två loppen, kunde ni ha fått se Face Time Bourbon i Sverige redan då.
 

Bonne chance!
Nästa fredag är jag tillbaka med fler nyheter och spelförslag.

Yann Hayoun
Paris

Så här spelar proffsen på High Five (Quinté) i Frankrike.

Välj att spela ett system med 8 hästar, där Svenska Spel väljer ut kombinationer om 5 hästar bland de 8 du valt.
Du gör så här: Ovanför startlistan, klicka på ikonen ”System”.
Klicka sedan i dina 8 hästar i ordningsföljd. Till exempel så här:

1:a 4
2:a 7
3:a 8
4:a 10
5:a: 3
6:a 1
7:a 5
8:a 9

Längre ner klickar du ”NEJ” på ”Alla ordningsföljder”. Sedan väljer du radpriset 5 kr.
Det här ger 56 kombinationer à 5 kr = 280 kr.

Om du har råd, kombinera ovanstående spel med följande system.
Till exempel kan det se ut så här:

1:a 4
2:a 7
3:a 8
4:a 1-2-3-5-6-9-10-11
5:a 1-2-3-5-6-9-10-11

Det ger 56 kombinationer. 
Väljer du 5 kr/kombination kostar också detta system 280 kronor.
Sammantaget får du alltså två system som i kombination blir som de franska proffsen gör.

SVENSKKOLLEN 27/7

I denna kolumn är tanken att jag ska hålla er uppdaterade vad gäller svenska tränare och hästar som tävlar i Frankrike. En summering över svenska framgångar och en översikt av tilltänkta starter.

Veckan som gått: ”Linkan” segrade i Biarritz

Torsdag
Anders Lindqvist skickade sin Heroine d’Erable hela vägen ner till Biarritz i sydligaste Frankrike. Det blev en lyckosam resa då hästen segrade tillsammans med Maxime Grasset i sulkyn. Kusken körde till ledningen efter första kurvan på den tajta 800-metersbanan, där man tävlar i högervarv. Väl i spets kontrollerade man loppet och tog en mycket säker seger på 1.15,4/2150v. Förstapriset var 5 400 euro, se segerloppet här.

Veckan som kommer: Calle Crown i Hugo Åbergs! 

Tisdag
Vi håller tummarna ikväll för vår följetong Calle Crown, som nu har gjort resan norrut för att spänna bågen i Hugo Åbergs Memorial (21:07). Tomas Malmqvists adept har lottats till ett femtespår. Här kan du spela på slutsegraren (fasta odds) i Hugo Åbergs Memorial.

Onsdag
Tomas Malmqvist har två hästar till start i samma lopp på Enghien, Prix de la Haute-Marne (17:50). Det är stona Estelle Nordique som skall köras av Franck Nivard, samt Frozen Queen där David Thomain sitter upp i sulkyn. Se loppet här. 

Senare under kvällen körs High Five-löpningen Prix du Medoc (20:15). Där gör Fredrik Wallins Vagabond Bi sin tredje start i Frankrike. David Thomain sitter återigen i sulkyn. Läs en utförligare analys av loppet här.

Torsdag
Jarmo Niskanen kör själv sin Iris Daxel i Prix du Centre Equestre de la Capelle (15:15) på banan i La Capelle. Här kan ni se motståndet.

Björn Goop startar High Fashion i Prix Ecole de Lads-Jockeys (16:23).
Jeremy Koubiche är uppsatt för att sköta tömmarna. Se startlistan här.

/Peter Langemar