Spelpaus Självtest Spelbudget Spelpaus 24 timmar
   
   
   
   
   
   
   
High Five
Tippa de 5 första hästarna i mål
Startar imorgon 13:50

Vintermeetinget närmar sig med stormsteg!

Varje fredag skriver Yann Hayoun en krönika över hästlivet i Frankrike. Hayoun är en kännare av fransk hästsport, har en bakgrund från den franska travtidningen Paris Turf och har också verkat som manager åt Franck Nivard, Dominik Locqueneux och Björn Goop.

2021-10-22:  Den 3:e november drar skådespelet igång. Samtliga travälskare gnuggar ivrigt händerna och vill att vintermeetinget skall starta. Det är årets bästa tid för många inom det franska travet; SPELARNA som kan följa samma hästar under fyra månader med tävlingar nästan varje dag. TRÄNARE/KUSKAR på världens bästa travbana får dela på kakan som i år är mer än 36 miljoner euro! PMU som har sina bästa omsättningssiffror under den här perioden på året.

Vi är alla otåliga över att få komma igång.

Jag kommer ihåg när jag som ung journalist på Paris-Turf, för 20 år sedan, väntade på tränarna och deras transporter när de anlände träningscentret Grosbois i början av november. Jag ville höra mig för angående vilka hästar de trodde mest på inför meetinget. Det var en härlig atmosfär i luften och ofta bjöd dem in mig till sina hem för att berätta om sina hästar. Tiderna har förändrats... Om jag inte möter upp tränarna vid entrégrinden på Grosbois, öppnar inte proffsen dörrarna till stallen lika lätt. Och det är inte bara på grund av Coronaviruset...

 

Om det är så att jag är mindre exalterad inför detta vintermeeting, så är det för att saker har förändrats. Få är kvällarna där vi efter tävlingarna sätter oss med vänner på en Parisisk restaurang och pratar. För att inte tala om innan tävlingarna, när vi möttes upp på den berömda restaurangen "Cent Vins", belägen i Joinville-le-Pont, en kilometer från banan. Vi samlades för att äta en bit mat innan racen. Vi träffade många spelare som ville utbyta tips eller ha fribiljetter till tävlingarna. Det här underbara mänskliga umgänget har minskat markant under åren och det gör mig ledsen. Hästkapplöpningar handlar enligt mig i första hand om att dela upplevelser och minnen tillsammans med varandra. I Sverige är ni bra på att sköta andelsägande av hästar och jag får intrycket av att vissa människor inom travet fortfarande håller glöden levande. 

Vidare var (är fortfarande) spelarna travets bästa ambassadörer. Det är spelarna som håller liv i tävlingarna utanför banan. Jag älskar att få höra en bra spelhistoria lika väl som berättelser från tränare och kuskar. Inför årets meeting har atmosfären förändrats, men jag hoppas ändå att få höra ett par roliga spelhistorier. Dessa spelare som under varje lopp har "köpt en del" av sin spelade häst via ett PMU-kvitto. Spelarna pratar om hästen de har spelat på som om det vore deras egen. De delar sitt öde med hästen, både i framgång och i motgång. Hästkapplöpningar är magiska minuter, eller hur? 

Visst, spelarkollektivet är extra laddade inför vintermeetinget. Men för de aktiva, tränare och kuskar, är det årets viktigaste period. Lite som travets världsmästerskap med 90 tävlingsdagar, 745 lopp och 36 300 000 euro som skall fördelas. Alla, utan undantag, förbereder sig för dessa fyra intensiva månader av tävling. Den mindre tränaren preparerar sin häst för ett eller två lopp och hoppas segra för att täcka hela årets utgifter. För den mellanstora tränaren kan vintermeetinget vara avgörande för framtiden. Ett lyckat meeting ger goda framtidsutsikter vad gäller nya ägare och hästar i träning. Ett dåligt meeting kan betyda att man måste sälja av hästar för att få verksamheten att gå runt det året. Sen har vi stortränarna som främst strävar efter en topplacering i inkomstligan. Tränarna har alla olika mål men vill samtidigt få sin stund i rampljuset under meetinget. 

Vi har Christian Bigeon, Jean-Michel Bazire och Jean-Michel Baudouin som sparar på flera av stallets hästar under året, för att komma så starka som möjligt till vintermeetinget. Sedan september månad har vi sett deras stjärnor börjat lufta sig i lopp, med skor på och körts passivt. För att sedan gå in i vintermeetinget och göra väldigt bra prestationer. Ovan nämnda tränare är tre säkra kort under meetinget. Franck Leblanc och Laurent-Claude Abrivard borde också ta sig in på topp-10-listan. Sébastien Guarato siktar mot att vara bland de tre främsta tränarna. I år har Guarato sparat på fler hästar än normalt till vintermeetinget, berättade han för mig. Philippe Allaire kommer förmodligen vara överlägsen i statistiken för de yngre hästarna, som han varit de senaste åren. Han kommer självklart att förlora lopp, men när vi summerar statistiken för vintermeetinget kommer han med all sannolikhet ligga överst vad gäller antal segrar och intjänad totalsumma.

När vi numera har belysning över hela den stora banan och LeTrot förlagt 15% fler löpningar på densamma, kommer vi förmodligen att få se färre skrällar. Den lilla banan som är mer teknisk och där speediga hästar kan överraska kommer alltså att användas i mindre utsträckning än vad som är brukligt. Jag är inte helt säker på om det är ett bra beslut, men ledningen på LeTrot har sina idéer, vilka sällan stämmer överens med mina tankar över vad som är bäst för travsporten... Men det är en annan historia. 

PMU har det för tillfället lite stökigt. Deras general manager, Cyril Linette, avsattes under gårdagen på grund av att ha ifrågasatt beslut tagna av LeTrot och France Galop. Utan att gå in på detaljer, så har det under flera år varit oroligt mellan PMU och de två förbunden LeTrot (trav) och France Galop (galopp).

Om PMU är i en prekär situation idag, låt oss inte glömma att under den värsta Corona-krisen bibehölls fina siffror vad gäller omsättningen. Speciellt spel via internet och mobilen har äntligen ökat. Under vintermeetinget kommer PMU att spela en central roll då december och januari är de två viktigaste och mest aktiva månaderna på året vad gäller omsättning. Det sätter ofta trenden för resterande del av året. Om förväntningarna är optimistiska, måste de besvaras av det verkliga resultatet. Marknadsföringskampanjer måste också leverera enligt förväntningar. 

 

Bonne chance!
Nästa fredag är jag tillbaka med mer hästliv och tips från Frankrike.

Yann Hayoun
Paris

--------------------------------------------------------------------------

Så här spelar proffsen på High Five (Quinté) i Frankrike.

Välj att spela ett system med 8 hästar, där Svenska Spel väljer ut kombinationer om 5 hästar bland de 8 du valt.
Du gör så här: Ovanför startlistan, klicka på ikonen ”System”.
Klicka sedan i dina 8 hästar i ordningsföljd. Till exempel så här:

1:a 4
2:a 7
3:a 8
4:a 10
5:a: 3
6:a 1
7:a 5
8:a 9

Längre ner klickar du ”NEJ” på ”Alla ordningsföljder”. Sedan väljer du radpriset 5 kr.
Det här ger 56 kombinationer à 5 kr = 280 kr.

Om du har råd, kombinera ovanstående spel med följande system.
Till exempel kan det se ut så här:

1:a 4
2:a 7
3:a 8
4:a 1-2-3-5-6-9-10-11
5:a 1-2-3-5-6-9-10-11

Det ger 56 kombinationer. 
Väljer du 5 kr/kombination kostar också detta system 280 kronor.
Sammantaget får du alltså två system som i kombination blir som de franska proffsen gör.

SVENSKKOLLEN 20/10

I denna kolumn är tanken att jag ska hålla er uppdaterade vad gäller svenska tränare och hästar som tävlar i Frankrike. En summering över svenska framgångar och en översikt av tilltänkta starter.

Veckan som varit: Rockys kusk gick på knock…

Tisdag
Det blev en mersmakande andraplats för Rocky Tilly i High Five-löpningen Prix Algorah  Vincennes. Team Westholms lille springare kom iväg fint från sitt bakspår när bilen släppte fältet. Eric Raffin lyckades hålla positionen i vinnarhålet fram till slutkurvan då kusken ville ut och helt sonika styrde utåt. Det renderade i en galopperande konkurrent samt en lucka till slut. Speeden bet bra och han sköt till fint för en andraplats och 15 000 euro. Bandomarna kollade på incidenten i sista sväng men ekipaget fick behålla andrapriset. Rocky Tilly noterade tiden 1.11,4/2100a. Se loppet här.

Onsdag
La Capelle startade Tomas Malmqvist Fighter Kiss i montéloppet Prix Francois Caille. Ridande Adrien Lamy prickade starten perfekt och ekipaget satt i ledningen kort efter start, men efter ett par ledarskiften satt man i tredje invändigt. I slutkurvan bröt Fighter Kiss kraftigt och tappade placeringar, men kom tillbaka starkt över upploppet till ett andrapris. Sluttiden noterades till 1.15,2/2750v och andraplatsen belönades med 6 000 euro. Se loppreprisen här.

Veckan som kommer:

Torsdag
Enghien står som värd för tävlingar och i Prix du Pont Neuf (17:37) får vi se Tomas Malmqvists Estelle Nordique testa lyckan i monté, riden av Adrien Lamy. Se loppet här.

I det efterföljande loppet, Prix du Faubourg Saint-Honore (18:12) startar Team Westhoms Grahal des Rioults med Franck Ouvrie i sulkyn. Se startlistan här.

Fredag
Stall Goop selar ut Issalio i Prix Chartrexpo (14:07) som körs på travbanan Chartres. Francois Lagadeuc är anlitad som kusk. Se startlistan här.

Kvällstävlingar på Vincennes och Stall Goop har anmält Ready Ribb och Francois Lagadeuc till High Five-löpningen Prix Themis (20:15)I samma löpning har Jarmo Niskanen med Payet D.E., som kommer att köras av Franck Ouvrie. Så här skriver Yann Hayoun om Payet D.E. i sin spelanalys: 

2 PAYET D.E. var bra senast i Argentan trots en tuff resa utvändigt ledande Heading Reference. Han slutade på en andraplats och visade bibehållen form inför denna uppgift. Han trivs på Vincennes stora bana vilken han vann på den 3:e september i samma klass som dagens. Även om det bara är fyra hästar på startvolten (vilket normalt är en fördel för tilläggshästarna) är han min favorit till segern.”

Läs hela analysen och se loppet här.

Lördag
Dagtävlingar i Caen och Tomas Malmqvists 2-åring Jetpack (e. Bold Eagle) startar i Prix des Primeveres (12:35) med Eric Raffin som tömförare. Se startlistan här.

I Reims skall Tomas Malmqvists Invictus Madiba starta i Prix du Grimoire (19:00) tillsammans med Cedric Parys. Se startlistan här.

/Peter Langemar